Chytej.cz

Jaká je nejlepší nástražní rybička na CANDÁTY?? necteno

7.6.2005 | kkarlos | 19.306 zobrazení | 69 odpovědí

Poradíte mi jakou mám zvolit nástražní rybičku na CANDÁTY??Díííík za radu!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Středa 12. listopadu 2014 v 19:35 ® malamut reakce na …
malamut

jepice> no jo, když si někteří funkcionáři z některých MO udělali prakticky sročka, která je velice dobře uživí, tak je každej člen dobrej, neb může být i víc. On ten celej slavnej Svaz v současný podobě jde celkem přesvědčivě do prdele a moc nechybí, a už tam bude.

reagovat
Středa 12. listopadu 2014 v 18:48 ® jepice-zruseno reakce na …

malamut> Systémová chyba není jedna, ale já vidím minimálně dvě:

  1. Místní organizace dneska v podstatě vzájemně soupeří o nové členy
  2. Ministerstvo nemá asi dlouhodobě žádný vážný zájem na zlepšení situace, když vloni proběhlo médii dokonce i to, že by se zkoušky nedělaly vůbec a stačilo by vyplnit žádost na úřadě. Druhá věc je ta, že bez zkoušek by následně některé MO nemusely i nadále přijímat členy, bez ohledu na to, jestli budou vydávat papír pro úřad či ne. Zde ovšem znovu narazíme na systémovou chybu č. 1).

Samozřejmě většina stáda se pohrne vždy cestou nejmenšího odporu.

reagovat
Středa 12. listopadu 2014 v 17:47 ® malamut reakce na …
malamut

jepice> no tak to asi někde bude systémová chyba, kdepak asi.

reagovat
Středa 12. listopadu 2014 v 11:40 ® jepice-zruseno reakce na …

malamut> Bohužel ani to skládání triviálních testů není leckde zcela dodržováno a už vůbec kontrolováno. Už jsem se setkal s tím, že se někteří jedinci snaží i těmto primitivním testům vyhnout a když jim není vyhověno (například na naší MO), tak si to zaříděj jinde.

reagovat
Úterý 11. listopadu 2014 ve 20:03 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> ano, a proto by Svaz měl být organizací s přísnějšími kritérii výběru přijímaných členů a ne vzít každýho, kdo má do prdele díru a možná složí zcela triviální zkoušky. Zkoušky pro přijetí člena do mysliveckýho sdružení jsou úplně o něčem jiným, a nejde zdaleka jen o držení a nakládání se zbraní, to je ošetřené po jiný linii.

reagovat
Úterý 11. listopadu 2014 ve 14:28 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> Jestli jsi postřehl,tak tvou reakci popisuji ve všech diskuzích i článcích,jde vždy pouze a jen o lovce-člověka a jeho svědomí.Těch uřvanců,kteří si chybu nedokáží připustit znám spoustu a vidím jich kolem vody ještě víc.Jsou to ti rádoby rybáři,kterým je život lovených ryb u zadnice,zajímá je pouze kořist.Je to těžké,vším jsem si prošel taky od A do Z,jen jsem si spoustu věcí uvědomil a dokázal jsem přehodnotit své chování vůči rybám,dokázal jsem zdokonalit způsoby lovu tak,abych měl svědomí čisté.Připouštím,že spousta ryb mi uteče,přece jen mají dravci tvrdé tlamy a né každý háček se zakousne tak,že sedí,ale o to mi vůbec nejde,každý záběr potěší a o to víc potěší i fakt,že jsem rybě úmyslně neublížil.Ano jde vždy jen o člověka a jeho chování.Dokázal jsem přímo vyhodit ze své výbavy woblery,jelikož jsou tou nejzákeřnější nástrahou pod sluncem a při tom to byly moje TOP nástrahy,už dávno nejsou,stejně tak jsem docílil i toho,že na živou rybku na volno již dávno nechytám a opouštěl se mi tento způsob lovu velmi nemile,ale dokázal jsem to......můžou toto dokázat i ostatní,musí však chtít a né jen blbě žvanit a obhajovat neobhajitelné.

reagovat
Úterý 11. listopadu 2014 ve 13:47 ® HaD reakce na …
HaD

Petula> Víceméně stoprocentní souhlas. Ale má to jeden háček – je to moc závislé na člověku. A v tom tkví to nebezpečí, protože ne každý (spíše skoro málokdo) je zodpovědný, jako Ty.

reagovat
Pondělí 10. listopadu 2014 v 9:52 ® Petula
Petula

Dám pouze jeden příklad a je přímo z vlastní zkušenosti.Při vyvěšené rybičce za 15 let co takhle lovím se mi zažral jednou jeden okoun,ale bylo to i mou chybou.Od té doby mám každého dravce chyceného za kraj tlamy.Při chytání na volno s kačkou se zažere každý čtvrtý dravec v průměru,jelikož né vždy stihne rybář seknout hned po záběru a proto tímto způsobem už takřka nelovím.Proto vím,že nadělám respektive nenadělám vůbec žádnou paseku,nezabiji nebo nepoškodím žádného dravce,tím pádem vím,že jsem na tom se svědomím vůči dravcům,vláčkařům a jiným rybičkářům velmi dobře a pouze opakuji,že jde vždy pouze o to jakým způsobem lovím a co lovím.

reagovat
Neděle 9. listopadu 2014 v 0:22 ® cermi321
cermi321

Jak tu již několikrát padlo, záleží na mnoha faktorech a hlavně na rybářích samotných, co upřednostnují a jak moc jim ,,záleží´´ na případném puštění ryby zpět. Letos jednoznačně a bezkonkurenčně Ouklej 17+ Dle mého se tím asi nejvíce předejde záběrům od menších ryb.

reagovat
Sobota 8. listopadu 2014 ve 22:54 ® jepice-zruseno reakce na …

David H.> No tak ono záleží na spoustě faktorů. Chtěl jsem naznačit, že těch metod lovu na rybičku je spousta a potkávám kolem vody lidi, který mrtvou rybkou aktivně vláčej buď na štiky, nebo na bočním přívěsu na okouny a candáty (akorát se to dělalo už dřív, než k nám dorazil termín DropShot). Fídraři na řece jsou taky úplně v jiný situaci. Určitě to nejde házet do jednoho pytle. A k těm individálním pravidlům k jednotlivým revírům: Má to určitě svoje pro i proti. Argumentem proti je to, že v těch pravidlech je čím dál větší chaos. Když u nás náhodou někomu sebere porybnej papíry za to, že si tam před dvěma měsícema zapsal štiku 54, tak pak nastává hrozný divení, protože dotyčný přestupkář má už 45 let zažitý, že má štika míru 50. Přitom když člověk vidí, co se děje kolem, tak ví, že půlka lidí by jí ani nezapsala a tím pádem by jim při kontrole nic nehrozilo. Kontrola totiž do baťohu rybářům neleze, natož pak manželce, která to odnáší hbitě po dvou kusech lesem nahoru. Pak to vodnese vždycky akorát takovej ten napůl poctivej chudák a napůl vůl řekněme z nedbalosti. Rozhodně jsem pro změnu některých pravidel, ale jaksi na té vyšší úrovni tak, aby pak nemuselo následovat tisíc bližších podmínek. Navíc by to snad eliminovalo totální nesmysly (jako třeba K70, ale setkal jsem se i s horní mírou na okouna 30, s horní mírou na lína a podobně). Ale to už s lovem na rybičku vůbec nesouvisí.

reagovat
Sobota 8. listopadu 2014 ve 22:27 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> tady se ovšem čeká, až průser nabude řádných rozměrů a pak se teprve s velkou slávou řeší, navíc většinou blbě. Ale to není jen problém Svazu a rybolovu, ale celý týhle naší žumpičky. O fungování některých hospodářů si myslím svý, i na základě osobních zkušeností.

reagovat
Sobota 8. listopadu 2014 ve 20:37 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> Plošně asi ne. Každý revír by měl mít individuální ochranu na základě konkrétních podmínek. Hospodáři by měli být studovaní lidé a měli by to umět vyhodnocovat a optimálně nastavit.

reagovat
Sobota 8. listopadu 2014 ve 20:35 ® HaD reakce na …
HaD

jepice> Dost mých kamarádů na rybku chytá. Např. Na Orlíku. já tak chytával taky a jednou/dvakrát za rok na podzim tu rybku taky dám. Jako pauzu mezi vláčením. Takřka ve 100% případů stačí u malé rybky a okouna či candáta ( o štice nemluvě) 5 vteřin navíc a je nepustitelnej. U gumy je to výjimka. Prostě se neshodneme.

reagovat
Sobota 8. listopadu 2014 v 18:14 ® jepice-zruseno reakce na …

David H.> Podle mě je uplně jedno, jestli kolem tý vody poskakuješ s gumovou nymfou, smáčkem, nebo s hrouzkem. Za těch 17 let, co poměrně často vláčím, jsem už zažil docela dost krvavejch situací. A teď, když se tak rozmohly ty gumky, se občas i něco docela slušně zažere. Na rybičku chytám minimálně, ale pokud si dobře pamatuji, tak jsem jenom jednou odřezával podměrečnýho sumce a jinak všechny zažraný ryby měly míru, takže žádnej problém s pouštěním nebyl. To už se mi častěji stane nějaký exces na žížalu. To, že se kolem břehu vyvalujou dravý ryby břichama vzhůru je snad často dáno spíše přístupem rybářů, než způsobem lovu a velikostí nástrahy.

reagovat
Sobota 8. listopadu 2014 v 16:08 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> nepsal jsem skupiny vláčkařů, ale skupiny rybářů obecně, zářný příklad jsou kapraři. Tlak na různé změny pravidel z jejich strany a ze strany kouleválů je enormní, neb je v jejich zájmu krmit kapra 24 hod denně 365 dní v roce. Ale už jsem zaznamenal, na webu brněnskýho svazáka, požadavky na celoroční vláčku a podobný blbosti. Pravda, byly to jen výkřiky několika jednotlivců (zpravidla pomatených), ale kapraři taky nezačínali s masovou základnou (a taky se mnohým jevili jako neškodní pomatenci) :-) Asi je to ale taky tím, že výrobců vláčecích nástrah je zřejmě u nás míň, než kulopatlalů, nebo přebalovačů dovezených produktů. Ale to jsme trochu odbočili, já si myslím, že plošně nástražka 20+ je blbost a pokud je třeba někde dravce více chránit, tak jejich lov na několik let zakázat, a je to vyřešený. Pravděpodobně by, pokud by se tak učinilo na Lipně, utrpěl tamní cestovní ruch, možná by i místní pocítili úbytek tržeb, ale to snad není problém Svazu. Já si myslím, že v mistních hospodách a pensionech skončila značná část lipenských candátů, tak by se jim to holt druhou stranou vrátilo.

reagovat
Sobota 8. listopadu 2014 v 15:26 ® HaD reakce na …
HaD

jepice> Předně já nikomu nic nezakazuju :-) A pokud chceš tvrdit, že deseticentimetrový hrouzek je z hlediska rizik stejně rizikový, jako deseticentimetrový smáček, OK. Ale mě z toho bohužel cukají koutky. Zažraných štiček, okounů, candátků jsem na rybičku viděl mnoho. Na takto velkou umělou nástrahu minimum…

reagovat
Sobota 8. listopadu 2014 v 15:23 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> Mno, které skupiny si něco vydupávají? Myslíš, že je nějaká skupina vláčkařů, která si něco vydupává? O tom tedy opravdu nevím.

reagovat
Sobota 8. listopadu 2014 v 9:13 ® jepice-zruseno reakce na …

David H.> To jsou zase války. Podle mě nemůžeš zakázat rybářům používat deseticentime­trovýho hrouzka a zároveň chytat na deseticentime­trovýho smáčka. Já chytám na mrtvou rybku v průměru jednou za pět let, ale nemám pocit, že by lipenské opatření 20+ bylo úplně férový. Myslím, že na něj mají rybičkáři oprávněně zhruba stejný názor, jako já na poměrně nedávný zákaz přívlače na několika revírech v okolí Prahy. V případě Lipna vidím zlepšení, ale to je dáno tím, že tam už skoro nikdo candáty nechytá. Reálný dopad je především ten, že tam velká část rybářů má prostě stopku.

reagovat
Pátek 7. listopadu 2014 ve 21:31 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> tady jde o to, že určité specializované skupiny rybářů si vydupávají, a já nepochybuju o tom, že za vydatného přispění výrobců a obchodníků s rybařinou, nějaké změny v pravidlech, z čistě komerčních pohnutek, pokud by nežvanili, a šlo o ochranu ryby, šlo by se cestou snížení rybářského tlaku, ale to ne, ono se chce chránit nonstop lovem a podobnejma blbostma. Já chápu, že výrobce ani prodejce umělých nástrah na rybičkářích nezbohatne, ale tak ať prodává něco jinýho, nebo nasadí reálný ceny, i když rybičkářům je to asi šumák, ale vláčkaři by levnejch třeba škubali víc :-) . A navíc, nedovedu si představit chlapy, kteří mě učili rybařit, a kterým je dnes dost roků, že by chodili vláčet, ať si s tou kačenou nebo rybkou na dně u vody posedí, nadělaj míň škody, než aktivní vláčkař. Tady se v zájmu zvyjebený komerce boří něco, co desetiletí fungovalo. A já věřím, že bez zavádění nových trendů to fungovat mohlo dál, jen to dění ve slavným Svazu je tak trochu obrázek doby.

reagovat
Čtvrtek 6. listopadu 2014 ve 22:18 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> Problém je, že mluvíme o koníčku. Tedy o činnosti, která nás baví. A to se těžko omezuje…

reagovat
Středa 5. listopadu 2014 v 0:34 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> pokud myslíš sazení kapra, tak určitě, ale díky vláčkomódě je tlak na dravce šílenej, když vidím, co se vyvláčí, byť „pustí“, nemyslím si, že by to bylo dobrý, ale to je úhel pohledu. Prostě pokud chci rybu chránit, tak je fakt jediná možnost ji nelovit, tím spíš si z jejího lovu udělat živnost, a to nemyslím proti tobě. A nebo se tím neohánět, nevymejšlet píčoviny, a prostě lovit s rozumem, jako běloch.

reagovat
Úterý 4. listopadu 2014 v 18:43 ® Petula
Petula

Obecně řečeno za vše je plně odpovědný člověk,způsob lovu,podebírání ryby nebo její ohňacání,je to jen o lovci ani né tak o technice.Před pár lety byla IN rybička,dnes je IN přívlač s umělinami,za pár let bude třeba IN granule či peleta.Nebo se taky dravec lovit nebude vůbec,jelikož ho bude ve vodách poskromnu,to nikdo neví co bude,co se však ví je to,jak se dá dravci a ne jen jemu ublížit.O takzvané ušlechtilosti a kecech o šetrnosti a 100 procentní technice lovu bez následků pro lovené ryby si můžeme nechat jen zdát.Každá ulovená ryba a to ne jen dravec si sebou po puštění odnese šrám v podobě zrady a potupy,že nepoznala lest a past od lovícího predátora jménem člověk,takže o čem jsou ty nekonečné debaty a dohady o tom co je nebo není šetrné k rybám.

reagovat
Úterý 4. listopadu 2014 v 18:17 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> Ztráty budou vždy. Je jen otázka, co je může minimalizovat. Lipno jde nahoru a lidi si zvykli. Takže je to zřejmě možná cesta. Dravců možná dříve více bylo, ale jestli je to přívlačí? Nevím, spíše se více lidí obecně zaměřilo na dravce a nejsem si jist, zda se naopak více energie a prostředků naopak nevráží do kapra…

reagovat
Úterý 4. listopadu 2014 v 16:46 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> no ono jde o takovou tu snahu některých jedinců si za každou cenu sáhnout na jakoukoliv rybku, aby mohli dát do rubriky nějaký pexeso a pochlubit se, že nebylo zero. Ona ta úmrtnost lapených a opět puštěných ryb není úplně zanedbatelná, vyšel o tom před časem článek, myslím že v Rybářství. Ještě k velikosti rybky, dnes je in lapat dravce na rybku s feederem, těžko si dovedu představit při tomto způsobu použití nástražky 20cm+. Navíc při použití velkých nástražek dá většina lovců dravci víc času a pak může mít i 20+ až v prdeli i menší ryba. Ono je to jako se vším, jedinec od jedince, ale to je těžký, když Svaz dává přednost kvantitě před kvalitou :-) Není to o tom dát všude nástražku 20+ a je vyřešený problém úbytku dravců. Kdysi se vláčelo myslím až od září, drtivá většina rybářů rybičkovala a dravců bylo, řekl bych, víc než dnes.

reagovat
Úterý 4. listopadu 2014 v 16:26 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> no, částečně souhlasím. Ale jen částečně. Abychom ochránili trochu ryby, jsou potřeba restrikce. Kdyby byly nulové, tak se může lovit neomezeně, klidně granátem. Pokud by měly být 100%, nesmí se lovit vůbec. A pak je nějaká rozumná zlatá střední cesta. V mém vnímání se v její oblasti nalézá i restrikce ve velikosti nástražní rybky. Protože omezuje riziko, že se mohou i malí dravci zažrat a zničit nejen „otlapáním“, ale prostým poškozením vnitřních orgánů háčkem. Malé vláčecí nástrahy už jsou podle mne za čárou rozumnosti – zde zažrání takřka nehrozí a je tu už „jen“ riziko otlapání. To sice také dobré není, ale z logiky věci je celkové riziko fatálního poškození ryby podstatně nižší.

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2014 ve 20:21 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> ale pak by bylo dobrý, pokud jde především o ochranu dravčích nedochůdčat, nějak omezit velikost, či spíše mrňavost vláčecích nástrah, že, neb otlapanejch pididravců lapenejch na mikromrdky je taky dost a o skryté mortalitě puštěných rybek snad nelze pochybovat.

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2014 ve 12:39 ® HaD reakce na …
HaD

cervena> Omezení je na Orlíku jen v rámci lovných měr. Těch 20cm+ je zatím jen na Lipně. Stejně jako troutkiller bych ale brzké zavedení všude uvítal. Malými rybičkami se zlikviduje ohromné množství malých candátů, ale i okounů. Byla by škoda, kdyby se to zavádělo až v době, kdy bude pozdě…

reagovat
Sobota 1. listopadu 2014 v 10:04 ® troutkiller reakce na …

cervena>Orlas neni Lipno,velikost není omezena.Doufám ale že brzo bude.

reagovat
Sobota 1. listopadu 2014 v 5:43 ® cervena
cervena

jakjeto s delkou nastražních rybek na orliku je 20cm nebo menší

reagovat
Čtvrtek 9. listopadu 2006 ve 12:40 ® Krvinka

ja pouzivam tak asi 5–7cm ocasky z oukleji

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1