Chytej.cz

Když je rybář masařem

25.7.2011 | | 39.261 zobrazení | 247 odpovědí

Od kdy se rybář stává masařem? Je nějaký všeobecný pohled na takového rybáře? Co si o něm myslíte a jaký má pro to důvod? Jaká hmotnost ponechaných ryb u vás znamená,že je rybář masař?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 7. února 2012 v 17:38 ® nnnap
nnnap

já myslím, že to je relikt z doby, kdy si máničky nehrály na správňáky a ryby se lovily za účelem nakrmení hladových. Napadlo by někdy někoho, že ryby se budou chytat jenom tak, že potřební budou valit prachy do nikla místo do svých dětí, že komercí a médií zblblé masy se budou chovat jako televizní ikony a píchat do ryb hůř jako mračno kormoránů?

reagovat
Úterý 7. února 2012 v 17:28 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Fryw> Já si spíš kladu otázku proč sedm kilo ryb denně, proč když chytnu jednoho kapra 3,5kg, proč si ještě mužu vzít 3,5kg lína..........na čem je to postavéné....­.......to mě nějak uniká :-)

reagovat
Úterý 7. února 2012 v 17:27 ® nnnap reakce na …
nnnap

hraji> ale no ták. V mém případě se chováš obdobně a to ti nevadí. Samej svatej, tady.

reagovat
Úterý 7. února 2012 v 16:59 ® hraji
hraji

KOLIBŘÍK> no hlavně že nemáš výčitky ty. Něco nám tu dlužíš

reagovat
Úterý 7. února 2012 v 16:57 ® Fryw
Fryw

MP-E65mm> Musím zaklepat, že jsem si nikoho takového u vody za poslední dva roky nevšiml. To mám docházek ke stovce. Nevšiml jsem si sakovat něco jiného než kapra běžné velikosti. Já si cejna do udírny párkrát za rok vezmu (předminulej rok jsem udil 3× minulej snad 1×,..a to nijak ve velkém počtu – 2–3 lopaty z mušova, nebo pár menších kousků z jiné vody. Řekl bych, že tak nějak to má většina „masařů“. Vůbec netvrdím že takoví lidé nejsou, to spíš že jsem neměl tu „čest“. Ale nevím, kolik může být těch rybářů kteří vezmou 7× týdně 7 kg ryb. Tam kam chodím se mi zdá že jde většina rybářů po kaprech. Jde to poznat i podle počtu rybářů u vody kolem doby vysazování. Vysazení kapra přitáhne spoustu rybářů, hojná bílá ryba jich přitáhne poměrně méně.

reagovat
Úterý 7. února 2012 v 16:45 ® KOLIBŘÍK
KOLIBŘÍK

Zdravím.Já jezdím velmi často na Orlík.Mám tam svou rybářskou základnu.A mno­hokrát jsem viděl bivakovat rybáře na několika denním rybolovu.Ve třech a nebo ve čtyřech chytali kapry a házeli je do přistavených zaparkovaných vozů.Ve vezírku neměli ani rybu a o zapsání do ůlovkového listu nemluvě.Jsou tam místa kde nejste vidět ze břehu ..Byly vybavení jak podle posledních nejnovějších katalogů rybářských potřeb.Jejich latina mezi s sebou hovořila jako o zkušených rybářích.Ale zkuste jim něco říct......Kon­troloval je i porybný ale vše dopadlo o.k.Tady není ani žádná hranice kdy má rybář dost..Všimněte si jak to většinou dopadne když se nasadí na uzavřený revír ryby.Rybáři je ani nenechají rozjet a vychytají je do posledního kusu..Jak jsem psal v mém prvním zápise..výčitky nejsou nikde..dávno už se vytratila rybářova soudnost…

reagovat
Úterý 7. února 2012 v 16:01 ® osprey reakce na …
osprey

HonzaV> Je to celkem logická úvaha. Když se podíváš na moje zápisy Z lovu, zjistíš, že slovo „Počet“ jsem dávno vyškrtl ze slovníku svého rybaření.

Ale teď v zimě mě baví chodit k vodě a vlastně si ověřuju, že tu pořád jsou velcí tloušti, jeseni, podoustve. Mám hroznou radost, když zjistím, že tu pořád plavou a samozřejmě je vypínám ještě ve vodě. Neumím si představit, že bych k té vodě nešel. A neumím si představit, že bych ty ryby bral. Teď za silných mrazů nechodím vůbec – jednak není moc kam, jednak skoro neberou, ale taky zrovna teď jsou ryby v klidu a je lepší je nechat. Aspoň si to myslím.

U té parmy je to podobné. Je to nádherná ryba – vidět ji, cítit, jak bojuje na prutu a na chviličku ji držet v ruce, to je úžasný pocit. A nepotřebuju jich ulovit kvanta. Loni jsem neměl žádnou, vlastně jsem to ani nezkoušel. Ale rád bych si zase nějakou povodil.

Ryba není z cukru, běžné ulovení s krátkou dobou zdolávání snadno přežije. A pokud ji ublížím víc než je zdrávo, odnesu si ji.

No a moje nechuť k lovu malých ryb na počet je tady pověstná:-))

reagovat
Úterý 7. února 2012 v 15:27 ® HonzaV reakce na …

osprey> … ještě si dovolím trochu polemizovat s jednou věcí – ale fakt bez zlého úmyslu a maximálním respektem k Tvým názorům… Ta úvaha – chci si chytit pěknou parmu, potočáka atd. a přitom vím, že je budu chtít zase pustit… Ta se mi trochu problematická zdá. Proč si tu parmu chci chytit? Jen tak? A pak ji vrátím protože ji chci „chránit“? A neudělal bych líp kdybych ji teda vůbec nechytal?

Já ale neříkám, že jsem lepší, kolikrát je rybářská vášeň silnější než hlas svědomí… ale tohle si myslím, že musí být takový vnitřní boj každého rybáře, nebo se pletu? A když už musím chytat, není naopak rozumnější snažit se o chytání takových ryb, které bych si s větší pravděpodobností ponechal? Protože by to mělo větší smysl a svým způsobem tím prokazuju k těm rybám větší úctu? Jen taková kacířská úvaha..... :-)

reagovat
Úterý 7. února 2012 v 15:17 ® ladamaj
ladamaj

mannice>velmi dobrá otázka 1*.Z mého pohledu myslím že deně 7kg zasakovaných ryb není už normální.Ještě bych bral 10kg týdně ale i tak myslím že už nejde o normální rybařinu ale o masárnu prvního kalibru.Když vemem v potaz že kolik je v ČRS rybářů a každej by měl možnost odnést od vody deně 7kg tak to pak je opravdu ranec a určitě to nemá pro vlastní potřebu.

reagovat
Úterý 7. února 2012 ve 14:29 ® pepanek reakce na …

HonzaV> Mluvíš mi z duše.Sám bych to líp nenapsal.Není nás menšina,jen je nás míň slyšet.

reagovat
Úterý 7. února 2012 ve 14:24 ® HonzaV reakce na …

osprey> Jen aby nedošlo k nedorozumění – já neříkám že ryby nepouštím – většinu jich pustím, loni jsem vzal 3 kapry ze svazovek… Rozumím i tomu, že někdo dělí ryby na „konzumní“ (kapr, duhák atd…) a „ty které zaslouží plavat dál“… sám to mám podobně. Jestli rybu vzít / nevzít pro mě osobně záleží na spoustě okolností, ale vadí mi když někdo loví apriori „chyť a pusť“ a tváří se přitom jako rybí pastýř a spasitel…

reagovat
Úterý 7. února 2012 ve 14:23 ® vovo
vovo

Já si myslím že u nás na Moravě jsou ty míry lepší kapr=45cm a ja osobně si ho vezmu když má aspoň 50cm, Lín=30cm, štoka 60cm,amur=60

reagovat
Úterý 7. února 2012 ve 14:21 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> dokážes si představit, že bychom si sedm kilo cejnu (tehdy, však víš) každy zasakoval a byl tam každý den? a že to nebyl problém. Já tedy ne a věřím že se to tam děje. Ostatně sám to víš moc dobře. Nejde myslet jen na své potřeby, je potřeba myslet na ty ryby............ mě jde o ty říční tebou zminovaný ryby.

Ryba se dá celkem slušně skladovat pro potřeby udírny :-)

reagovat
Úterý 7. února 2012 ve 14:14 ® HonzaV reakce na …

MP-E65mm> Tak s tím naprosto souhlasím, ono teda já si 7 kilo za den představit dokážu, ale chybí tam podle mě ještě nějaké limity měsíční / roční. Sedm kilo za jeden den ještě může být ok, ale co už není ok je 7 kilo 7 dní v týdnu 50 týdnů v roce..... No a potom ještě ty lovný míry… Upřímně řečeno – 25 cm pstruzi a jelci, 20 cm lín, 35cm kapr, štika 50cm atd atd atd… to jako vážně??? To jsou přece všechno rybí miminka… Jedním šmahem bych to zvednul a určitě by to nebylo o centimetr… ani o dva… ani o tři…

reagovat
Úterý 7. února 2012 ve 14:14 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Sedm kilo bílé ryby, to je na Orlíku pět slušných cejnů, na Nových Mlýnech třeba i jen tři. S tím bych neměl problém. Když už se má například roztopit udírna…

Na druhou stranu je to taky třeba půlka generačního hejna tlouště, ostroretky nebo podoustve v jednom nadjezí nějaké menší říčky. Tam je škoda každé jednotlivé ryby.

Problém je, že jednotný řád platící pro všechny revíry je blbost, u některých druhů by lepší než kila byl počet a ačkoli jedním z poslání sportovní rybařiny je i ochrana ryb, tak na tu se dnes zvysoka to… no… tentononc. Je toho třeba změnit hodně a v první řadě myšlení lidí.

reagovat
Úterý 7. února 2012 ve 14:04 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Já bych právě začal tím zákonem. Dovede si někdo vůbec představit sedm kilo bílé ryby? Ano, racionálně uvažující člověk a obeznámen touto problematikou těch sedm kilo ryb denně tahat domů nebude. Ale kladu si otázku, proč mě zákon umožnuje vzít tolik ryb denně, na jakém základě. Nemůžu si pomoct, ale to nahrává těm co nejde ani o „sportovní rybařinu“ ani těm co si rádi tu rybu občas pro své potřeby odnesou (což je v pořádku). Jednoduché jak facka. :-)

reagovat
Úterý 7. února 2012 ve 14:02 ® osprey reakce na …
osprey

HonzaV> Jde o to, co chytáš. U násadového kapra bych se s tvým názorem klidně ztotožnil. Ale jsou ryby, kterých je málo.

Když si budu chtít chytit pěknou parmu, potočáka nebo třeba chytím sumce 180 cm na velké přehradě, má ta otázka puštění úplně jiný rozměr. Takovou rybu tam nikdo nevrátí a člověk jejím zabitím okrádá tu vodu i sám sebe. Máš pravdu, že někdy je lepší nechytat – taky se žádný z jmenovaných druhů nesnažím nějak zvlášť pronásledovat.

reagovat
Úterý 7. února 2012 ve 13:53 ® HonzaV

Já tohle dělení na rybáře masaře a rybáře „správňáky“ nemám rád. A spojení „sportovní (rybo)lov“ mi připadá zvrácený. Pokud se rybář pohybuje v mezích pravidel, tak je všechno ostatní jen otázka jeho svědomí. Otázka je jestli by se neměly ty pravidla změnit – já bych například byl pro to zvednout lovné míry ryb, ale to je zase na jinou diskuzi.

Zabít všechno co chytnu je zvrhlost, ale chytat s vědomím, že všechno co chytnu budu pouštět je taky zvrhlost. A narozdíl od většiny mi připadá lepší chycenou rybu klepnout a věnovat příbuzným k obědu, než je chytat a pouštět, protože jsem rybář správňák a rybomil. Rybařina je lov a ryba je kořist. Jestli se někdo ohání blahem ryby tak ať jí v první řadě dá pokoj a vůbec ji nechytá. Toť můj názor, asi menšinovej, ale stojím si za tím…

reagovat
Úterý 7. února 2012 v 1:33 ® KOLIBŘÍK
KOLIBŘÍK

Zdravím…Pokud rybář neporušil rybářský řád denního ůlovku..může si podle rybářského řádu odnést od vody to co mu náleží…a věřte přátelé že to někomu nevymluvíte ani za nic…Jsou bohužel mezi náma rybáři kteří se tímto heslem řídí po celou sezonu a po celou dobu od vydání jejich první povolenky k rybolovu…Nemají s tím problém a nic si nevyčítají.Já jich podle vidění od vody z různých revírů znám dost.Ale ani jednou mě nenapadlo jim cokoli říct.Třeba to ,jestli ty ryby které nosí domů a není jich málo za celý rok ,jestli je vůbec snědí nebo rozdají.Myslím si otom své.Je to v našich povahách.Chytám již pětačtyřicátou sezonu a za tu dobu jsem viděl kluky slušný kteří si rybu vzali jen opravdu výjmečně.Ale kdo si pamatuje doby ,kdy rybář končil pravidelně až když měl denní ůlovek..Nebylo heslo ani spolky ,,CHYT A PUST,,..proto jsem v klidu a tuhle věčnou otázku masařů jsem dávno vypustil z hlavy.Chovám se jen podle svého rybářského svědomí..

reagovat
Pondělí 6. února 2012 ve 20:10 ® tony.bobo
tony.bobo

To záleží jen na daném jedinci.Může to být člověk který si veme rybu sem tam,může to být člověk který si veme rybu denně,může to být člověk který bere 7kg ryb denně.Vše záleží jen na tom jedinci který tě z masařiny nařkne.Když se chce pes bít tak se klacek najde.

reagovat
Pondělí 6. února 2012 v 19:01 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

PETR-rybar>ale napadlo,neboj.

reagovat
Pondělí 6. února 2012 v 18:44 ® PETR-rybar

já měl jedou zkušenost s opravdovým pořádným masařem. Jednou brzo ráno o prázdninách jsem šel na nedaleký rybník s vidinou nedělního oběda, ale narazil jsem na masaře! Byl tam už pravděpodobně od 4 od rána, protože já dorazil tak v 5 a už se mu ve vezírku mrskal slušný kapr. Po asi půl hodině chytil dalšího. Ale né že by ho změřil, zapsal a šel podle předpisů domů. On ho na místě zabil, vykuchal, hodil do tašky a chytal dál, jako by se nechumelilo. A za chvíli měl dalšího a co neudělal? Zase ho zabil a schoval a chytal jako by nic. Začal jsem přemýšlet o tom, jestli bych mu neměl jít promluvit do duše, ale nakonec jsem usoudil, že bych nechtěl dostat přes hubu a šel jsem raději s prázdnou domů. Když jsem se odpoledne vrátil, on tam ještě pořád seděl a ta taška už byla plná k prasknutí, tak se můžu jen domnívat kolik jich za ten den asi stopil. Tak tohle je podle mě pravý masař, ale musím uznat, že to dělal chytře, kdyby přišla stráž a chtěla po něm vidět ulovky, tak ukáže toho kapra co má ve vezírku a nikoho by nenapadlo dívat se do tašky.

reagovat
Pondělí 6. února 2012 ve 13:27 ® lunimus reakce na …

LuboO> absolutny suhlas … branie ryb pre ucely dalsieho predaja = mäsiar, branie ryb pre konzumaciu = konzument :-) … co sa vsak tyka krmenia vlastnej zveri rybami, tak z mojho pohladu to este zavisi od toho akymi rybami … su napr. rybniky, kde su premnozene slnecnice, ktore pozieraju ikry ostatnym rybam a su vyslovene skodna … tam ich mnohi rybari pri nahodnom ulovku hadzu do krikov, kde ich zozeru potkani … preco by sa s takymito rybami nemohli krmit napr macky? … alebo u nas na chorvatskom kanali je premnozeny sumcek americky, ktory vytlaca povodne ryby a je vyslovene skodcom … ak v takomto mieste niekto pojde cielene na sumceka za ucelom zisku krmiva pre svoje domace zvierata, nemam proti tomu vobec nic … ale aby niekto krmil svoje zvierata kaprami, stukami a cimkolvek co ulovi, tak to je uz ina zverina …

reagovat
Pondělí 6. února 2012 ve 13:27 ® chosebaits
chosebaits

.,

reagovat
Pondělí 6. února 2012 ve 13:13 ® LuboO
LuboO

Este moja sukromna definicia mäsiara rybara, s ktorou nemusi nik suhlasit. Vychadzam zo slova mäsiar, co je u mna obchodnik s mäsom. Cize pre mna je mäsiar ten, kto bere od vody viac ryb, ako dokaze sam s rodinou skonzumovat a potom ryby predava, resp. vymiena za ine komodity. Ak niekto obcas daruje susedovi rybu, nevadi, ale ak niekto v krcme vymiena ryby z chlast, pripadne predava, to je pre mna mäsiar. A ti, co rybami krmia sliepky, kacky a macky, to su pre mna hlavne z etickeho hladiska hovada. Aj ked mozno zakon dodrzuju a nic im vytknut nemozno. A je to ich vec. Len sa to prieci mojmu sukromnemu kodexu. Asi tak. Ale to je len moj nazor.

reagovat
Pondělí 6. února 2012 ve 12:43 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

lunimus> Ale jo.Jak jsem psal- Někdo ryby jí víc, někdo méně a někdo vubec.Říci kde je ta hranice je prostě problém.Nikoho nesoudím,ale každá věc má svou mez.Já místo ryb raději králíčka,kachničku a nebo divočinku.

reagovat
Pondělí 6. února 2012 ve 12:37 ® lunimus reakce na …

chosebaits> … a to ked este vezmem konzumaciu ryb u mojich rodicov … ze ak vezmem do uvahy, ze pochadzam zo 4-och deti + partneri + nasi maju dokopy 12 vnucat a minimalne 1× mesacne sa u nich stretneme na obede a sem tam je urcite ryba + bezna spotreba mojich rodicov, tak oni su urcite postrachom :o)

reagovat
Pondělí 6. února 2012 ve 12:33 ® lunimus reakce na …

chosebaits> 100 kilo, to zalezi od velkosti rodiny :-) … napr u nas doma jedavame bezne rybu 3–5× mesacne (väcsinou pstruh, losos, rybie prsty, konzervy) … ked si vezmes, ze sme 5 clenna domacnost, tak pri vypocte 3× mesacne x 12 mesiacov x 5 clenov x 0,5 Kg/osoba = 90kg ryb rocne … znamenalo by to, ze ak by som tie ryby nekupoval v tescu, ale lovil na jazere a rieke (samozrejme v reguliach rybarskeho poriadku), ze by som sa blizil pomenovaniu mäsiar? … ono je zas fakt, ze 90kg urcite z vody nevezmem, lebo rybie prsty, ani sardinky u nas bezne neplavu :-)

reagovat
Pondělí 6. února 2012 ve 12:20 ® chosebaits
chosebaits

Já nevím,ale pokud si někdo vezme rybu pro vlastní potřebu tak na tom není nic špatného.Jestli je to 5–10 či 15 ryb je nepodstatné.100 ki­lo už asi pro vlastní potřebu není! Někdo ryby jí víc, někdo méně a někdo vubec.

reagovat
Pondělí 6. února 2012 v 11:08 ® jajco
jajco

hraji> Je to tvůj názor.Sice si neodpověděl konkrétně mně,ale když sem napsal proč sem vzal štiku,tak si reagoval.Psal si proč máme potřebu o tom psát,zpovídat se!Takže tvuj názor je nechat si to pro sebe a nekecat o tom!Já v tom vidím zcela jasně usměrňování ostatních.Jestli máš něco proti,zdrž se!Což je zase z mé strany usměrňování tebe.Takže nic ve zlým jopivo

reagovat