Chytej.cz
Čeburaška STANDUP

Suché rohlíkové boilies vs. Rohlíkové boilies v dipu

8.7.2011 vložil osprey | Nástrahy | zobrazeno: 13.402×

Souboj mezi klasickým „suchým“ rohlíkovým boiliem a rohlíkovým boiliem naloženým v dipu

Nastrahy.cz - Daiwa akce

Suché rohlíkové boilies

Suché rohlíkové boilies

 

Rohlíkové boilies se stalo klasikou, která se dnes objevuje na háčcích tisíců rybářů. Existuje celá řada výrobců, kteří tyto nástrahy vyrábějí a dodávají na trh. Na snímku jsou výrobky firem Chytil a Delika – pet, ale je to jen záležitost toho, co mi padlo do oka v regálu obchodu, protože i v malé prodejně nabízeli produkty ještě několika dalších firem.

Kromě toho, že si rybář může vybrat z bohaté nabídky na pultech obchodů, není problém si rohlíkové boilies vyrobit i doma - pro zájemce připomínám, že tu na to téma máme i velice pěkný článek.

V principu se jedná o nástrahu vyrobenou z lisovaného pečiva, která je nějakým způsobem ochucena, provrtána, převázána nití a usušena. Nastražuje se právě za tu nit a to buď prostým navlečením na háček anebo můžete nit propíchnout skrz, což u háčku s protihrotem téměř vylučuje, že by se dalo nastražené boilie z háčku stáhnout.

Nástraha je poměrně účinná zejména na menší kapry, jiných ryb jsem na ni moc nechytil, i když nějací cejni a karasi stříbřití by se našli.

Rohlíkové boilies se používá jako nástraha pro lov kaprů „jedlé velikosti“ a v oblibě ji mají hlavně rybáři, kteří neprovozují žádné masivní krmné kampaně, spíše nahodí a čekají. Vzhledem k tomu, že kulička na háčku s přehledem vydrží jednu až tři hodiny a ryba ji jen tak nestrhne, je spotřeba nástrah poměrně malá a kapříci na ně celkem spolehlivě berou. I určitá selektivita daná jak rozměry nástrahy, tak i volbou příchutí cílenou na „naši národní rybu“ je vnímána jako pozitivum, protože český rybář chce lovit hlavně kapra.

Osobně nemám rohlíkové boilies v nějaké zvláštní oblibě a to ze dvou důvodů. Jednak nejsem na kapra nijak výrazně zatížený a krom toho, když už se o něj snažím, většinou zakrmuji a pak chytám na to, čím jsem zakrmoval.

Rohlíkovým boiliem se obvykle nevnadí (vyšlo by to draho a navíc kuličky nejsou vždy dostatečně těžké, aby se dalo garantovat místo jejich dopadu na dno). Někteří domácí výrobci ale s méně povedenými kousky klidně zakrmují, takže nemožné to není.

Obecně se dá říct, že rohlíkové boilies se stalo jedním z mnoha druhů „barevných kuliček“, které s sebou k vodě nosí rybáři provozující klasickou položenou cílenou na menší exempláře kapra. Tím pádem se ho prodá docela dost a představuje tím pádem i slušný byznys pro řadu výrobců, protože při ceně krabičky s nějakými dvaceti třiceti kuličkami se na ní určitě nějaká ta koruna vydělat nechá. Proto ostatně přistoupila řada rybářů k domácí výrobě a rohlíkové boilies tak sehrálo i roli fenoménu podněcujícího upadající lidovou tvořivost.

 

Rohlíkové boilies v dipu

Rohlíkové boilies v dipu

 

Zatímco navoněných rohlíkových kuliček převázaných kusem špagátu a usušených do tvrda najdete v regálech obchodů dost, rohlíkové boilies namočené v dipu je relativní novinka a na výstavách v Praze i Brně vzbudilo poměrně velký zájem. Představila ho tam česká firma K1 a k dispozici bylo v celé řadě klasických příchutí v kaprařině běžně užívaných. Pokud jde o cenu, je zhruba na úrovni dražšího "suchého" rohlíkového boilies.

Dipování (namočení do nějakého roztoku zvyšujícího úspěšnost při lovu) je způsob, jak do nástrahy dostat ještě větší množství atraktantů. Dalo by se říct, že je to i metoda konzervace, protože většina dipů nepodléhá zkáze a nástraha v nich může být naložena docela dlouho.

Protože rohlík a pečivo obecně ve vodě bobtná, musí být dip vytvořen na bázi jiné kapaliny. Můj osobní tip je, že by se mohlo jednat o propylenglykol (neskutečně široké využití této látky si můžete prostudovat třeba na Wikipedii). Jednotlivé kuličky v dipu drží tvar i velikost a rozmočí se až při pobytu ve vodním prostředí. Tedy – teoreticky. V praxi došlo během čtyř měsíců ve dvou ze šesti plastových nádobek (příchutě jahoda/vanilka a smetana) k výraznému nabobtnání části kuliček. Zvětšily se na dvoj až trojnásobek původního objemu a v některých případech roztrhly i nit, kterou byly převázány, což vyloučilo jejich nastražení na háček (napíchnout se téměř nedají). K nabobtnání došlo v již otevřených lahvičkách a některé kuličky přitom zůstaly beze změn v původní velikosti. Nemám představu, co mohlo příčinou tohoto jevu, ale u suchého rohlíkového boilies si s něčím takovým rozhodně hlavu lámat nebudete.

Pokud jde o úspěšnost při lovu, pak vynikající se ukázalo být dipované boilie s příchutí jahoda/vanilka v dubnu na chytejácké klubovce. Tady se jevilo jednoznačně jako zdaleka nejlepší nástraha a v době, kdy jsme ho zkoušeli, přicházela věšina záběrů právě na něj. Proto bylo použito i při natáčení televizního pořadu.

Pozdější výpravy už tak jednoznačné výsledky nepřinesly a je otázkou, zda to bylo nízkou aktivitou ryb, špatnou volbou místa anebo příchuti. Nějaké ryby se chytily, ale nevybočovalo to nijak z množství, které se dalo ve stejnou dobu ulovit i na zcela „obyčejné“ nástrahy, jako je například vařená pšenice, jíž bylo lovné místo v jednom případě zakrmeno.

Je tedy otázkou, zda dipování přináší nějakou zásadní výhodu. Osobně si myslím, že v některých okamžicích ano. Jde hlavně o období, kdy je voda ještě chladná, protože z dipovaných kuliček se uvolňuje větší množství atraktantu a pak snad má dipované boilie jistou převahu i tam, kde jsou ryby zvyklé hledat různé věci, kterými rybáři zakrmují - protože výrazně vonící sousto snáze najdou. Naopak jsem získal dojem, že čím přírodnější podmínky, tím je těžší s nástrahami tohoto typu uspět.

Za výhodu je možné považovat i to, že když už s sebou dip máte, můžete si v něm smočit také další nástrahy, třeba i obyčejnou pařenou housku. Někdy se to vyplatí.

Za nevýhodu naopak považuji zdlouhavější manipulaci s boiliem, které plave ve skleničce, z níž si ho musíte vylovit, nechat okapat a následně si někde utřít prsty a potom riziko, že vám dip při transportu někam vyteče.

 

Klady

Snadné skladování a transport

Bezproblémová manipulace

Široká nabídka velikostí i příchutí od mnoha výrobců

Klady

Větší množství atraktantu v nástraze

Úspěšné i v dost chladné vodě

Zápory

Nic podstatného

Zápory

Horší manipulace a transport

Váš názor

Máte návrh na duel? Dejte nám vědět!

Komentáře prostřednictvím CHYTEJ.cz

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze k duelu

Neděle 17. července 2011 v 18:31® Piranha
Piranha

BrulaKO> to souhlasím, ale třeba na Labi v okolí LT kam rád jezdím není problém si ryby natáhnout na směs do 10minut, ale jaké ryby.Na červy nalapu 20kg za 5h lovu, ale je to samej pidi cejn, plotice a když už jsem si jednou pořídil feedery Heawy, tak si chci taky něco potahat.A řepkáč byl TOP.Sice nebylo tolik záběrů, ale když to nevzal kapr, tak to vzal cejn nadstandardní velikosti a i plotice okolo 40cm to rády.Chápu že je super tahat ryby na hod do minuty kus, ale dneska už si trošku raději posím a potáhnu si raději méně, ale větší. Nechci dělat reklamu, ale i mini boilies od LK B.a.i.t.s. jsou velice funkční záležitost.I přes vyšší cenu.

Čtvrtek 14. července 2011 v 15:19@ norton

jezdime na ryby v male parte 4az 5 lidi.jelikoz jsme soutezivi,kazdy volime svoji nastrahu.ja jsem vsadil na dipovany rohlikac od firmy K1 a vyplaci se mi to. vzdy vyzkousim nekolik prichuti.jak vyberu tu spravnou, tak je to ficak!!!

Úterý 12. července 2011 v 16:21@ scottty

moje zkušenost z dipovanym boilies na řece Moravě byla hooodne pozitivní!!!Mnohem víc záběru než na suchy rohlikač.Nejvíc se mi osvědčili sladký příchute jak na kapry tak na amury z čeho sem byl mile překvapen.

Úterý 12. července 2011 ve 13:20® kerob
kerob

BrulaKO> Pokud te to nezajima, tak nechapu tvoji potrebu tady prudit…

Úterý 12. července 2011 v 6:57® Piranha
Piranha

Osobně dávám přednost suchým.Nechytám na klasický rohlíkáč, ale na ŘEPKÁČ od Kapr Pro.Je to vlastně dělané ze střídky a je do toho vmíchána pařená řepka.Barevně je to zajímavější a kulička se postupně rozpadá.Vydrží spolehlivě 30 minut v řece mírně táhlé a tak 45–60minut ve stojaté vodě.

Neděle 10. července 2011 v 19:19® Kubah

V tašce mám vždy jednu krabičku s sebou – nejvíc mi chytalo suché od Chytila – střídám příchutě oliheň a játra..

Pátek 8. července 2011 v 10:18® Hony

Své nejlepší úlovky kaprů 71, 72 a 81 mám na suché boiles bez zakrmování.

Pátek 8. července 2011 v 6:32® Shrek
Shrek

Neznám, nechytal jsem na to, ale když to chutnalo i Davidovi, tak to určitě nebude nic špatného. :-)




Komentáře prostřednictvím FACEBOOKu