Chytej.cz

Jak na parmy

Úterý 18. února 2014 v 1:07 vložil(a) HaD | Pořady Chytej TV | 11.456 zhlédnutí

Věděli jste jak na parmy? V dnešním díle představíme naše zkušenosti…


Nefunguje vám toto video? Dejte nám prosím vědět.
     

Informace o videu

  • délka: 21:00
  • autor snímku: CHYTEJ.cz
  • datum natočení: 2011
  • zdroj: Youtube.com

Hodnocení videa

  • špatné video
  • podprůměrné
  • průměrné video
  • nadprůměrné
  • vynikající video

15 hodnocení, v průměru 5 hvězdiček

rybářská videa | vložit video | vložit toto video na vlastní stránky

Komentáře prostřednictvím CHYTEJ.cz

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze k videu

Sobota 8. března 2014 ve 22:00® Mločka

Pěkné video. Krásné parmy se začaly objevovat i u nás na jednom soutoku dvou řek Moravy. Je to parádní chytačka na feeder doufám že to neobjeví masaři.

Pondělí 24. února 2014 ve 12:00® jepice-zruseno

Téca> Na jiným úseku Sázavy se na podzim celkem hojně chytaly … Snad se jim tam bude dařit.

Pondělí 24. února 2014 v 11:13® Téca

Na revíru 411 153 pod čtyřkolským jezem (Sázava 3B) se parmy vyskytovaly v hojném počtu. Na nich jsem před nějakými dvaceti lety vyrůstal. Nebyla vycházka, abych s tátou nějakou nechytil. Dokonce si pamatují, jak se nám v podběráku sem tam octly dvě zároveň. A ty bujné potlesky diváků opalujících se na šlajstně. Prostě nádhera! Nijak jsme se na ně nespecializovali. Chytávali jsme na plavanou. Malý háček, tři bročky a hloubka tak 10cm nade dnem. Jako nástrahu jsme používali zásadně řasu. Občas bílé červy. Jenže nám je mamka pak zakázala, hádejte proč… Do salámu v lednici prý nepatří. Tyto bojovné ryby jsem si užil asi jen 3 sezóny (mezi čtvrtým a sedmým rokem života). Pak pod jez vjely buldozery a kompletně přerovnaly charakter dna. Z podjezí na celý rok zmizel život. Do místa, kde se hojně parma vyskytovala, se již nevrátila. Ojediněle se mi nějakou podařilo chytit. Ale úspěchy z mých dětských let se bohužel neopakují. Brácha, který je jen o 5 let mladší než já, zná parmy de facto jen z vyprávění (myslím ty velké 60+). Na podstatně dlouhou dobu zmizely i velké ostroretky (v délkách kolem 45cm). Ach jo :( Kdo má pod záštitou tyto rozsáhlé zásahy do vodního prostředí? Vodohospodář daného vodníku toku, MO Čerčany, obecní úřad, vlastník jezu (prý patří společnosti Erwin Junker)…?

Neděle 23. února 2014 ve 22:06® Nikoš
Nikoš

Vynikající video Davide, už se k tobě na ty parmy musím zajet podívat, tady u nás o ně bohužel nezakopnu :)

Středa 19. února 2014 v 15:14® Foligno
Foligno

Pěkné video a pěkná řeka… Chlapi tam zmiňují co se děje v Ústí na Střekově. Asi ještě neviděli co se děje o pár kilometrů dolů po proudu ve Svádově. Tam je chytají jen s velkým olovem a trojhákem, samozřejmě přes hřbet. Na trojháku mají kousek twistra, takže vlastně vláčí. Nejhorší je, že s nima nikdo nic neudělá i když to i místní RS ví. Po té co jsem je viděl při společném družném rozhovoru mi došlo, že na tom nikdo nemá ani zájem. Přidal bych i video ale nejsem si jist, zda bych se nedopustil nějakýho přestupku a jestli by mě neobvinili z rasismu.

Středa 19. února 2014 v 9:44@ Palivec

Když jsem parmy ještě chytal, tak de facto na feeder. Měl jsem zvláštní prut sestavený co zbylo po zničení části prutů. Horní třetina z mušáku, zbytek tvrdý zbytek z vláčáku. Mělo to vlastnosti jako pruty po mnoha letech nazývané feedrové. Parmy jsem chytal v místech vývarů pod přirozenými spády, či přesněji v tom rozlití pod vývarem, kde se točila voda. Chodil jsem na ně vždy po dešti, když byla kalná voda. Silon z Plané „dvacítka“, nebo „pětadvacítka“. Olověná olivka 5–10 g, háček snad 10 a žížala jako prst. Hod proti proudu a čekání. Proud celou sestavu unášel a za chvíli se ta měkká část prutu prudce ohnula a byla tam. Většinou 3, ale i 5 kg. Trofejní kusy. Vzal jsem si jich dohromady možná 5, ale pochytal jsem jich desítky ročně, dohromady nějaké stovky. Či jsou tam ještě, jsem nezkoumal. Ani nebudu. Nechce se mi a mám stále mnoho povinností a zájmů a málo času a už i energie. Na parmy nezůstává…

Středa 19. února 2014 ve 2:16® Draky
Draky

Hezke video…jelikoz jsem zatim zadnou parmu nechyt, tak jsem si dal letos jako rybarske predsevzeti, ze jednu udolam a sahnu si na ni. Je to krasna ryba a nektere kousky o kterych tam vypravis jsou temer v mem veku! :-)

Úterý 18. února 2014 v 18:21@ Palivec

David H.> Tvůj přispěvek o nadsázce se zjevil až potom, co jsem vložil svůj.

Úterý 18. února 2014 v 17:49® HaD
HaD

Palivec> už jsem psal o nadsázce. A nemluvím o náhodném úlovku, ale o cíleném lovu. Když jsem na ně před lety chodil, chytl jsem třeba 10 parem za odpoledne. Na mouchu. Nic jiného. Jednou jsem šel cíleně s trojkou mušákem. Zážitek to sice byl, ale vysílení pro oba. Nikdy to už nezopakuju. Je to píčovina z těch důvodů, které jsi i Ty popsal.

Úterý 18. února 2014 v 17:36® HaD
HaD

Kapr21> Bylo to řečené v nadsázce. Nicméně je známo, že ryby zdolávané dlouho „do mrtva“ mají mnohdy problém přežít. A rybář je povinen z etických a legislativních důvodů se k rybě chovat šetrně. Jít vědomě na velké parmy do proudu s 0,12 mm vlascem je to samé jako cílený lov štiky na woblery s několika trojháky s protihroty bez lanka. Je to nezodopovědné a nefér.

Úterý 18. února 2014 v 17:31@ Palivec

David H.> To je složité, to co jsi napsal. Já ještě nikdy CÍLENĚ nechytal parmy na mušku. Ale občas se mi stane, že se mi kdesi na pomezí proudu a jámy zavěsí pětikilová ponorka na mušku na návazci třeba 12, či 14 a na mušáku #3. Občas mám i vlasec 8. A co dělat? Mám dát na mušku cedulku,„parmy není to pro vás“? Pár parem jsem před lety z hecu utahal, ale pak jsem si řekl, že too nemá cenu. Rybu nechci, trápím ji a žere to jen čas. Už jsem tu snad předloni o tom problému psal a srozumitelně jsem řekl, že to neřeším hodinovým zápasem s rybou, kterou nechci a prut skloním a nechám rybu, at „se utrhne“. Místní debilové tady na mne štěkali, jaký jsem to zločinec. Já chodím s mušákem na pstruhy a na lipany. A tyto ryby se vyskytují bohužel tam, kde i parmy. A nebudu přece používat 30 vlasec na tyčce do plotu, abych mohl parmu rychle zdolat. Ani prut na to nemám.

Především lov na těžké nymfy u dna na tenkých vlascích a jemných prutech, vede k tomu, že velké ryby jsou vysílené k smrti, svaly mají tak zahlcené kyselinou mléčnou, že změny jsou nevratné a mnohé uhynou i když jsou zastáncem „chyť a pusť“ uvolněné.

Já si dokonce myslím, že nikdo nepůjde s jemným vercajkem lovit velké parmy. Je to nesmysl. Ale i kdyby se takový našel, můžeš svolat RS z celé republiky. A zbytečně.

Tento příspěvek byl editován Úterý 18. února 2014 v 16:37 uživatelem .
Úterý 18. února 2014 v 17:02® Kapr21

David H.> Tam, kam na ně chodím, je část proud a druhá část klidnější vracák, ve kterém se pak dá bez problému zdolat, pokud ji člověk dostane z proudu. Nikdy se mi nestalo, aby to parma urvala o kameny nebo něco jiného a to jsem několikrát nárazy hlavou o dno a kameny cítil. Nevím, asi jsem měl doposud štěstí. Ale nehodlám na svém úspěšném způsobu jak plavané tak feedru nic měnit. A jen se pořád směju tomu Vašemu názoru, že by jste, Davide, volal stráž na někoho, kdo chytá ryby podle pravidel bez porušení, ale jen s jemnou technikou. Tak si dejte raději pozor na to, aby na Vás někdo nevolal stráž, že taháte ryby na silnější vlasec a honem rychle z vody, aby se náhodou ryba neunavila více, než je to nutné. To je svým způsobem taky špatné, když se ryba z vody vyserfuje a tahá hákem honem rychle ven z vody.

Úterý 18. února 2014 ve 13:23® HaD
HaD

Kapr21> Já jsem jednou vytáhl na plavačku parmu asi 65 cm s vlascem 0,16. Boj byl odhadem 20 minut. Parma to snad přežila, ale byla na tom hodně bídně. Jednou jsem zkusil mušák trojku. Parma 70cm. Boj asi 30 minut. Taky se natvářila moc šťastně. Je jasné, že to lze, zejména pokud není velký proud. Pokud ale vodě letí, jsou ve vodě ostré kameny, je slabý vlasec nesmysl. Šance na vytažení je malá a riziko fatálního unavení ryby vysoké.

Úterý 18. února 2014 v 11:31® Kapr21

David H.> No tak to by se Vám Davide každý vysmál :-D. Zavolat ryb. stráž by jste mohl, ale víc by jste s tím nenadělal. Protože by nebylo dotyčného za co postihnout :-). Když s rybou daný rybář zachází v pořádku, zbytečně ji nevalí na kamenech a chová se k ní slušně. Každou parmu, co jsem kdy vytáhnul, tak jsem vrátil zpět do vody a vždy se bez problému rozplavala a vtátila zpět. Mám naprosto čisté svědomí. Přes léto je běžně chytám na 0,14 až 0,16 a když se voda na podzim ochladí a méně žerou, tak 0,12 je nej volba. Také záleží i na lokalitě a jak v daném místě vypadá řeka a co rybáři podmínky dovolí. Zkoušel jsem i vlasce silnější a stejný způsob lovu, ale záběry žádné v chladném období. Jakmile se zjemnilo, tak se i pár záběrů dostavilo. Stavíte to zde tak, že i plavačkáři či při lovu na feeder chytají na jemné vlasce a náčiní a jsou schopni chytat velké kapry a jiné velké ryby, které také zdolávají delší dobu, než za použití silnějších vlasců. Ale u nich nikdo nic neřekne. Jakmile se jedná o parmu a někdo řekne, že ne pomalu nevyndává rychlostí blesku z vody, ale chvíli si je povodí cca 5–10 minut, tak je ten špatný. Jen pro zajímavost. Během lovu parem jsme nachytal ryby velikostně mezi 26–67cm.

Úterý 18. února 2014 v 10:49® HaD
HaD

Kapr21> vidíš a já kdybych někoho viděl v proudu chytat cíleně parmy s dvanáctkou, tak bych měl chuť zavolat RS, aby mu sebrala papíry za nešetrné zacházení s rybou. Teda pokud mluvíme o parmách – tedy 60+.

Úterý 18. února 2014 v 10:11® Kapr21

Hezké video, ale neříkající tolik informací a postřehů co by se k této problematice dalo natočit a ukázat. Parmy se dají bez problému chytat i na 0,12 a 0,14 vlasce a to bez přehnaně dlouhého zdolávání. Není nutnost chytat na silné vlasce jen kvůli tomu, aby se zaseknutá parma vyserfovala rychle z vody. Někdy ani na ty solné vlasce od0,16 výš ani nástrahu nevezme a už vůbec né v čisté vodě. Pokud je voda zakalená, tak se určitě vyplatí použít vlasec silnější, ale jinak je to zbytečnost. Při použití slabších vlasců se dá chytit větší množství parem, pokud zrovna berou.