Chytej.cz

Líheň Borová Lada a výtěr lipana

Neděle 14. dubna 2013 v 15:05 vložil(a) HaD | Pořady Chytej TV | 12.779 zhlédnutí

S kamerou jsme navštívili při natáčení pořadu Jak na ryby s Rudou Hrušínským jednu z nejvýše položených rybích líhní v Evropě – šumavskou rybí líheň v Borových Ladách. Do pořadu se nám ale vešly jen cca 3 minuty a celou reportáž nyní přinášíme zde!


Nefunguje vám toto video? Dejte nám prosím vědět.
     

Informace o videu

  • délka: 18:30
  • autor snímku: CHYTEJ.TV
  • datum natočení: 2011
  • zdroj: Youtube.com

Hodnocení videa

  • špatné video
  • podprůměrné
  • průměrné video
  • nadprůměrné
  • vynikající video

29 hodnocení, v průměru 4.8 hvězdiček

rybářská videa | vložit video | vložit toto video na vlastní stránky

Komentáře prostřednictvím CHYTEJ.cz

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze k videu

Pátek 3. května 2013 ve 12:46® sajmon

:-D musím se zase smát, video pěkné, ale česká legislativa zase je jen pro smích :-D Líheň Borová Lada se nachází v Národní parku Šumava, zatím vše v pořádku. Jenomže v zákonně je jasně uvedeno, že je zakázáno kromě jiného také: zákaz chovu nepůvodních druhů – pstruh duhový a siven americký. :-D Národní park Šumava je jen jedna brutální fraška národního parku na světě :-D Jinak to co dělají pro lipana, je super.

Sobota 20. dubna 2013 v 18:20® Dědek
Dědek

jen více … dobrá práce, Davide

Úterý 16. dubna 2013 v 18:11® Ouklejobijec
Ouklejobijec

Bezva video, dík :) Pouze opakuji, co již zaznělo v příspěvku a přidávám něco málo vlastních zností ke komentářům níže: Jedná se o vytírání pstruha potočního z chráněného přírodního území a navracení tohoto druhu tamtéž tzn. že uspokojení tužeb nás, sportovních rybářů zase není až tak na prvním místě :) resp. jde o to zachovat v těchto chráněných oblastech genom tohoto druhu v co nejpůvodnější formě, tak aby byla rozumná šance, že se bude řekou šírit i do míst, kde se chytá již zcela běžně. A jelikož je potočák ryba v porovnání s duhákem a sivenem dosti „dravější“ a hlavně teritoriální je žádoucí u ni rozvíjet tento pud „od narození“. Ducháky bych v tomto směru rovněž viděl jako ideální „pokusné terče“ :). Myslím, že dokáží slušně nahradit přirozenou potravu pstruhů (střevle) … mimojiné proto neboť zdrhající granule ještě myslím stále nikdo nevymyslel a produkovat nezačal … na většině duháků je to vidět :)))

Úterý 16. dubna 2013 v 11:29® HaD
HaD

kamos007> jestli chceš, dám Ti na ně kontakt a můžeš jim dělat odborného poradce ;-)

Úterý 16. dubna 2013 v 11:26® kamos007
kamos007

A nestačilo by vzít čeřen zajet někde na stojatá nachytat káď potěru a taky je vystaráno a je to zadarmo, v jedné knížce jsem četl že pstruh který má zahlou čelist je kanibal, ale to je podle mě blbost.

Úterý 16. dubna 2013 v 11:11® HaD
HaD

sunet> musím říci, že jsem si to také velmi rád poslech…

Úterý 16. dubna 2013 v 10:59® sunet

Tež se musím přidat a poděkavat za skvělé video, které je lepší, než stohy teorie. Pan Šperl je člověk, který žije pro svou práci, úplně z něj člověk cítí tu zapálennost pro věc.

A moudro, které pronesl, stojí za to vyteast do kamene: „Jen pstruh, který je po generace zvyklý na přírodní podmínky a predátory, zde přežije bez velkých problému.“

Co dodat? Vlastně nic, vše bylo řečeno.

Pondělí 15. dubna 2013 v 19:51® sumecek39
sumecek39

Zupa video :)) !!!

Pondělí 15. dubna 2013 v 17:16® HaD
HaD

Killbeggan> Díky. No, taky jsem si říkal, že mohla být dřív. Nebyla :-) Letos pár věcí z pořadu zpracuju. Je tam toho, co se nevysílalo a nikde nebylo, mnoho.

Pondělí 15. dubna 2013 v 17:07® Killbeggan

Video je vážně super, jedno z nejlepších na chytej, co jsem tu viděl. Pokud je ale reportáž opravdu z roku 2011, ptám se, proč až teď :-) ? Kilb.

Pondělí 15. dubna 2013 ve 12:11® HaD
HaD

Mě asi nejvíc překvapila ta vydra. Že potočák, který je na ní po generace zvyklý, se umí schovat či utéct.

Pondělí 15. dubna 2013 v 9:28® casper
casper

Parádní video :-) tyhle „dokumentární“ krátké filmy mám moc a rád a jihočeskou přírodu tuplem :-) dokud byla ještě babička na živu, každý rok jsme jí vozili na Kvildu a musím říct, že se tam letos budu muset jet podívat na nějaký výlet :-)

Cudla> o skrmování potěru kapříka něco vím, vzhledem k tomu, že jsem měl brigádu v ZOO Dvůr Králové. Bylo fakt hezký vidět jich v kádi mraky, ale mizeli každým dnem, asi budou levný :-)

Pondělí 15. dubna 2013 ve 2:27® -zruseno

David Havlíček> Jasně. Moc děkuju. :) Jinak, výborné video! :) Ten pán je moc sympatický. :)

Pondělí 15. dubna 2013 ve 2:10® jepice-zruseno

Na Šumavě znám pstruhy jenom z výletů. Vždy koukám do těch potůčků a ty mrňousi deseticentimetrový v těch tůňkách úžasně zajížděj pod břehy, z toho mám radost :-D

Pondělí 15. dubna 2013 v 0:26® HaD
HaD

hecht> OK

Cudla> díky :)

Pondělí 15. dubna 2013 v 0:21® hecht
hecht

David Havlíček> to video je pěkné, zkouknuto jedním i druhým okem … Nechci už nic z debaty o jednom článku rozmatlávat. Pochopil jsem, že když se mi nelíbí výpotky některých debatujících, je lepší se jim vyhnout. Přeji Ti mnoho úspěchů.

Neděle 14. dubna 2013 ve 23:39® Cudla
Cudla

Paráda,když chceš mít dobrý přírůstky dokrmit to hejno hladovců tak hledáš co je pro tebe nejvíc výhodné.Akvaristi si taky chovaj živorodky a skrmují je.i když můžeš říct že jedno paví očko stojí dvacku.Dělam -li si je sám a jde mi to tak je to halířová hodnota (pro mně).Kdybys jem tušil co se skrmí potěru kapra........Davide fakt hezký,jen tak dál.

Neděle 14. dubna 2013 ve 21:47® Fryw
Fryw

Super video. Jsem pstruhovkou, tím pádem pstruhama, netčenej tak jsem se moc rád podíval. Snad se jim bude dařit i v budoucnu.

Neděle 14. dubna 2013 ve 20:46® HaD
HaD

padák> to nevím. Ale předpokládám, že se dobře rozmnožuje a získání této potravy je tedy výhodné. Druhý důvod bude ten, že v období, kdy tim toho potočáka krmí, není reálné vytírat v této líhni např. kapra :) pokud to tedy vůbec někdy reálné je. Nejsem přesvědčen že v létě voda zde dosáhne potřebných teplot. Navíc by se tam musely mateční ryby odněkud vozit.

Neděle 14. dubna 2013 v 18:41® -zruseno

David Havlíček> A má nějaký speciální význam krmit je právě duhákem a sivenem? Děkuju :)

novější starší
Stránky:   2 1