Chytej.cz

Českým vědcům vadí hospodaření s vodou

Pondělí 30. července 2018 v 16:15 | vložil(a) revoke | zdroj: otevrenenoviny.cz/… | 910× zobrazeno | žádný komentář

Vědci z České limnologické společnosti (ČLS) upozornili v otevřeném dopise na nedostatečné řešení problémů s vodou a suchem. Vadí jim, že stávající opatření neberou v úvahu krajinu jako celek, ale snaží se řešit například jen potoky, přehrady či lesy.


My, členové České limnologické společnosti, se systematicky a profesně věnujeme otázkám spojeným s vodou v naší zemi i v Evropě. Jsme hluboce znepokojeni dlouhodobě nepříznivým vývojem hospodaření s vodou v naší zemi, která je zcela závislá na srážkách. Naše krajina ztratila schopnost účinně zadržovat vodu, což se projevuje zvýšenou tendencí k suchu a povodním. Zároveň voda v krajině plní důležitou klimatizační funkci – krajina bez vody se rychle přehřívá. Z krajiny, která nedokáže v celé své ploše zadržovat vodu, se navíc vyplavuje zvýšené množství znečišťujících látek, zejména živin a pesticidů, které znehodnocují naše nenahraditelné zdroje povrchové i podzemní vody.

Vědci a odborníci již získali dostatečné množství poznatků o nebezpečích, která nám hrozí. Víme také, jak se rizikům bránit a jak poměry v krajině zlepšit, abychom dalším generacím předali krajinu, která bude umožňovat zdravý život.

Zásadní nedostatek vidíme zejména ve dvou oblastech. Především musíme napravit CELOU krajinu a nikoli pouze některé její části, protože její jednotlivé části, tedy například potoky, lesy, zemědělská půda, přehradní nádrže a rybníky jsou vzájemně propojeny a fungují jako celek. Druhou zcela nedostatečně fungující oblastí je realizace již dávno známých opatření. Proto se dnes setkáváme s rozpadem našich lesů a s degradací našich zemědělských půd, což jsou také hlavní příčiny nedostatečného zadržování vody v krajině. Vinou odkládané realizace nápravných opatření nedokážeme ani rozumně hospodařit s dešťovou vodou ve městech a naše vody, včetně zdrojů vody pitné, stále nemohou dosáhnout dobré jakosti a dobrého ekologického stavu.

Apelujeme na představitele politické sféry, aby se poctivě věnovali otázkám vody, která propojuje celou Zemi a propojuje i nás samotné s Přírodou. Tato problematika je silně zanedbaná a bez soustředěného úsilí ji zlepšit nedokážeme.

Zároveň se obracíme na celou naši veřejnost, aby se aktivně zajímala o své životní prostředí a aby dala politikům jasně najevo, že otázka dalšího vývoje naší krajiny – a tím i zdravých podmínek pro život – nám není lhostejná.

Česká limnologická společnost, z.s., červen 2018

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.