Chytej.cz

Rybářům na Moravě hrozí zdražení povolenek: Z 950 Kč na dva tisíce, nádrže si mohou koupit boháči

Pondělí 11. září 2017 v 15:21 | vložil(a) HaD | zdroj: www.blesk.cz/… | 1.762× zobrazeno | žádný komentář

Poplach u vody! Moravským rybářům hrozí brutální zdražování povolenek. Státní podniky Povodí Moravy a Lesy ČR totiž požadují nájmy za užívání víceúčelových vodních nádrží ve své správě. Cena povolenek by se z 950 měla zvednout na dva tisíce! „Chtějí po nás nájemné i více než 10 000 korun za hektar, což je nepřijatelné,“ řekl Blesku tajemník Moravského rybářského svazu Václav Habán.

Nádrže, na kterých mají rybáři platit pachtovné, přitom neslouží primárně k chovu ryb. „Na jejich zpoplatnění neexistuje právní nárok,“ myslí si šéf rybářů v Rajhradě Lukáš Vágner. Požadovaná výše plateb podle rybářů navíc nekoresponduje s obvyklou cenou, která se u produkčních chovných rybníků pohybuje kolem 2 000 korun za hektar. „Na chovných rybnících se přitom vytváří kýžený zisk, na rozdíl od rybářských revírů,“ zdůraznil tajemník Habán.

Rybářům hrozí brutální zdražení povolenek Jiří Nováček

Rybáři vyberou od svých členů ročně na povolenkách 50 milionů korun. Peníze jdou na zarybnění vod. Spolek, který je po myslivcích druhým největším zájmovým sdružením v Česku, nevytváří zisk a od státu pobírá ročně zhruba jen dvoumilionové dotace.

V jaké pozici jsou vůči státu rybáři?

Rybáři stojí před existenčním rozhodnutím. Jsou dva scénáře. Buď přistoupí na zvýšení nájmu a členům výrazně zvýší cenu povolenek, ze současných 950 Kč až na zhruba 2 000 Kč. To by znamenalo dramatický úbytek rybářů. Nebo nepřistoupí na zvýšení pachtovného a Povodí Moravy a Lesy ČR zruší revíry a rybáři o ně přijdou. Pak je státní podniky třeba prodají ke komerčnímu využití soukromníkům a bohatým lovcům.

Některé nádrže jsou už pryč

V ohrožení je z hlediska rybářů 52 nádrží o rozloze 180 hektarů v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém kraji a na Vysočině. Moravský rybářský svaz již přišel o nádrž Chvojnice u Rosic, zásadně ohroženy jsou například Ponětovice, Markovka-Kralice u Třebíče, Horní Dunajovice nebo Osvětimany. To jsou vodní nádrže na vodních tocích.

Desetitisíce členů

Moravský rybářský svaz má více než 70 000 členů, ročně vydává více než 60 000 povolenek. Spravuje revíry o rozloze 7 300 hektarů. Největšími revíry jsou Dyje 5 na Novomlýnských nádržích, Dyje 15 na Vranově, Dyje 7 na Mušově, Jihlava 7–8 v Dalešicích a Svratka 5 na Brněnské přehradě.

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.