Chytej.cz

NEBEZPEČNÝ TOLSTOLOBIK

Pondělí 10. května 2010 ve 20:22 | vložil(a) BlueShark | zdroj: Vlastnoručně opsáno z časopisu 100+1 | 2.579× zobrazeno | žádný komentář

Velká asijská ryba z čeledi kaprovitých se stala v sedmdesátých letech hitem rybářských chovů v USA. Dnes rychle vytlačuje původní druhy a ohrožuje lodní dopravu. Tolstolobici jsou příbuzní kaprů, avšak dosahují běžně velikosti jeden a půl metru a hmotnosti padesát kilogramů. V uzavřených chovech v povodí Mississippi využívali rybáři tolstolobiků a příbuzných amurů k čištění sádek pro ostatní ryby. Přezdívalo se jim vodní vysavače, protože dokážou zkonzumovat velké množství potravy – za jeden den až čtyřicet procent vlastní hmotnosti.

V devadesátých letech nastaly v horním povodí Mississippi povodně a ze zaplavených sádek unikla celá hejna ryb. Do volné přírody se tak dostal tolstolobik pestrý (Hyphophthalmichthys nobilis) následovaný tolstolobikem bílým (Hypophthalmichthys molitrix), amurem bílým (Ctenopharyngodon idella) a amurem černým (Mylopharyngodon piceus). Asijští vetřelci se v řece rychle zabydleli a během krátké doby obsadili i její přítoky Missouri, Illinois, Ohio, Tennessee a Arkansas. Následující úbytek potravy, především planktonu a drobných živočichů výrazně ohrozil původní domácí druhy. V některých úsecích se skladba rybích populací zásadně a možná již nenávratně změnila.

V posledních letech pronikly nežádoucí druhy také do průplavu spojujícího říční systém s Michiganským jezerem. Obsazení Velkých jezer by znamenalo katastrofu pro sportovní rybaření a zřejmě i pro lodní dopravu. Zástupci všech zmíněných druhů mají jednu velmi nepříjemnou vlastnost. Pohybují se ve velkých hejnech a při ohrožení skáčou až tři metry nad hladinu. Srážky s téměř půlmetrákovými rybami způsobily na Mississippi již řadu nehod a úrazů. Ochranu před nevítanými hosty je elektrická bariéra instalovaná pětatřicet kilometrů před vstupem do jezer. Nyní se buduje druhá řada bariér, avšak skeptici tvrdí, že okupace amerických velkých jezer tolstolobiky a amury je jen otázkou času.

img70.jpg

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.