Chytej.cz

Kormoráni decimují řeku Moravici

Neděle 28. února 2010 v 11:11 | vložil(a) BlueShark | zdroj: opavsky.denik.cz/… | 810× zobrazeno | 3 komentáře

Opava – Kormoráni. Pro někoho atraktivní návštěvníci naší přírody z východu, pro rybáře ale černá můra každé zimy. Přiletěli hlavně z východu. Jsou jich stovky. Jen na úseku řeky Moravice spravovaném opavskými rybáři se jich usadilo na dvě stě. A mají hlad.

Ryby decimují svými rychlými zahnutými zobáky. „Letošní zima je pro Moravici doslova pohromou. Je úplně vyžraná. Je smutné, když se jen bezmocně díváte na to, jak vám kormoráni likvidují to, o co se celý rok staráte.

Paradoxně se u nás chrání pták, který likviduje jiné druhy vzácných a chráněných živočichů,“ míní hospodář Českého rybářského svazu, místní organizace Opava Miroslav Kizska.

Z jeho slov je skutečně znát zoufalství. Opavští rybáři každý rok věnují do nové populace ryb ve svém revíru okolo sta tisíc korun, piplají se s plůdkem, potěrem, a když ryby povyrostou, vysadí je do potoků a řek. Pak přijde zima, z Litvy nebo Estonska přilétnou hejna kormoránů a vody vyžerou.

Jak Miroslav Kizska naznačil, kormorán je chráněný a tedy vlastně nedotknutelný. Jeho plašení, ve výjimečných případech i odstřel, je ze zákona možné jen u tzv. chovných zařízení. Když se usadí například v revíru, mohou se na ně rybáři jen dívat. V jejich útrobách prý zahynou celé populace střevle potoční, tedy zákonem chráněné ryby.

Větší ryby, které není schopen kormorán spolknout, prostě jen vyžere a nechá na břehu. Tak to jde celou zimu, než se hejna zvednou a vrátí kamsi na východ. Přijde jaro a vše začne znovu. Zarybnění prázdných vod a čekání, jestli zima opět přivede kormorány na Moravici.

img58.jpg

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze ke zprávě

Pondělí 1. března 2010 ve 21:22® Troopik

dobře mu tak hajzlovi alespoň se mu ten candát pomstil … nevím, proč je u nás chráněnej nějakej ptát z východu, kterej u nás není původní. doufám, že ty co o tom rozhodujou se jednou potkaj s rozumem a dovolej odstřel …

Pondělí 1. března 2010 v 18:12® BlueShark
BlueShark

U nás v Ústí nad Labem, byl kdysi u ZDYMADEL nalezen i kormorán zadávený candátem, měl ho nacpanýho v krku a nešel ani tam ani zpět :) Podle mého hladový kormorán je schopný všeho…

Neděle 28. února 2010 ve 21:32® Pitrys

Pravdivý článek až na jednu terminologickou nepřesnost. Kormorán nikdy rybu „nevyžere“, jak je uvedeno v článku. Kormoráni polykají ryby vcelku a dokážou zhltnout i poměrně velkou rybu. Někdy ovšem rybu z nějakých důvodů vyvrhnou, pak se o ni ovšem postarají jiní predátoři. Na nocovišti kormoránů na Odře jsem našel desítky pozůstatků ryb, které by kormorán ani nebyl schopen ulovit a to mi vrtalo hlavou. Při jedné návštěvě jsem tam ale potkal dva orly mořské a záhada byla vysvětlena.