Chytej.cz

Pytlákem jen s metrákem ryb - amnestie

Pondělí 6. července 2009 v 7:53 | vložil(a) havel | zdroj: www.novinky.cz/… | 565× zobrazeno | 9 komentářů

„Já bych si nedovolil říct, že je to malá amnestie, i když to zní výstižně,“ říká místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera. „S příchodem každé novely se něco mění a nabourává to dosavadní praxi. A tohle není novela, ale úplně nová kodifikace. My budeme muset přehodnotit i dosavadní judikáty, co je a co není ještě použitelné,“ dodává Kučera.

Pytláctví bude podle nového zákoníku trestné tehdy, pokud pachatel neoprávněně uloví zvěř nebo ryby v hodnotě alespoň pěti tisíc korun. Při ceně ryb na posledním předvánočním trhu by tak musel být dopaden například s více než šedesáti kilogramy kaprů.

Pětitisícová škoda představuje hranici trestnosti u majetkových trestných činů, pytláctví se tak vlastně podle Šámala dostává na stejnou úroveň.

„To, že v současné úpravě žádná hranice není a stíhán může být každý šestnáctiletý kluk, který hodí do vody udici, je jen výsledkem práce mysliveckých a rybářských lobby,“ tvrdí autor zákoníku.

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze ke zprávě

Středa 22. července 2009 ve 23:19® sumecryba
sumecryba

ASI JSEM TO OMYLEM POSLAL JINAM TAK SE OMLOUVÁM.CHci jen říct ,že porybný to můžou zabalit a omluvit se pytlákům.To že naši zákonodárci perlej to je známí ,ale toto to je největší nehoráznost co znich mohlo vypadnout.Jak se říká boží mlýny melou a věřím tomu že je rozemelou na rybí moučku,už se na to těším.

Pondělí 13. července 2009 v 19:55® mekvak
mekvak

http://aukro.cz/…ytlacka.html koukám, že už někdo nakupuje výbavu…nechápu, za tenhle krám bych nedal ani 20Kč

Pondělí 13. července 2009 ve 2:42® licus.10
licus.10

a ČRS a MRS končí protože ted si už nikdo povolenku kupovat nemusí :( . Myslel jsem si, že mě už naše vláda ničím nepřekvapí, ale koukám že nikdy neříkej nikdy

Pátek 10. července 2009 ve 13:18@ Pitlaczek

Taky jsem byl pytlák (a někde v hloubi duše pořád asi jsem), svého času lovící často v jižních čechách. Nikdy jsem od vody neodtáhl víc, než jednoho kapra, zato vždycky sesbíral bordel a vyčistil NEJEN místo, kde jsem chytal. Pocházím totiž z toho kraje a mám ho nesmírně rád! Před porybnýma jsem častokrát upaloval, někdy mě i chytli a povím Vám, že větší adrenalin při rybách jsem od doby, kdy mám povolenku, víckrát nezažil :-) Jedinou výhodu, kterou s nákupem povolenky vnímám je, že si teď můžu naplno otevřít hubu na „takyrybáře“, kteří dělají u vody jen bordel, odnášejí 5–6 kaprů denně a podobný zhovadilosti,který mě, jakožto pytláka nikdy nenapadly. A teď do mně ! :-)

Úterý 7. července 2009 v 19:09® plescarp

lidi tak nemusume mit ani papiry vetsina z nas to nechatne ani za 10 let tak vo co go?? ale mame chytrou vladu jen co je pravda

Úterý 7. července 2009 ve 14:48® Libor
Libor

Robure, to je blbost, srnčí má průměrně 20kg. Snad to nebude tak hrozný jak se tu píše.

Úterý 7. července 2009 ve 14:12® Robur
Robur

přemýšlel jsem nad tím, v našem Kocourkově jsem nic nevymyslel. Jen mne lehce inspirovalo USA, kde kdysi vznikl precedent, o týrání dětí. Prostě někdo týral děcko, ale bylo jeho, tak na něj nemohli a pak to nějaký soudce či advokát vyhrál s tím, že se odvolal na týrání zvířat /dítě prohlásili za zvíře/ a tyran šel bručet. Myšleno tak, že nevzělaný pytlák týrá a rybář netýrá, páč na to má papír. Ale asi je to blbost.

Jinak to považuji za protěžování myslivců, páč je rozhodně víc 60kilových prasat, jelenů atp. než ryb.

Úterý 7. července 2009 ve 13:37® Libor
Libor

Docela na to koukám jak péro z gauče, to snad není možný. Další krok vpřed jak lidem povolit devastovat přírodu a pytlačit. Autor zákoníku asi v mládí dostal od porybného rákoskou a teď si léčí komplex.

Pondělí 6. července 2009 v 18:14® HaD
HaD

No to je hezké. Takže od doby platnosti zákona může pytlačit kdokoliv a když si ohlídá, aby neměl v batohu víc než pů metráku ryb, je v pohodě. Autor je zřejmě pod lobby pytláckých band :-(