Chytej.cz

Galerie vláčecích rybářských nástrah

Galerie nástrah: podle abecedy podle druhu podle výrobce
×

Nástrahy podle abecedy

Marmyška „Ploštice“

4. června 2011 vložil(a) osprey | ostatní | 8.083× zobrazeno | žádný komentář

img51_125.jpg
Marmyšky sice patří mezi vláčecí nástrahy, ale často fungují jen jako nosiče nástrah přírodních (masní červi, hnojáčci, malé rybky) nebo umělých (mikrotwisterů, smáčků, peříček). Marmyšky diskovitého profilu jsou výbornými nástrahami na aktivně lovící ryby (okouny, lososovité ryby). Jejich tvar při pohledu shora může připomínat například kapku, dýňové semínko či oválný disk – proto se pro všechny tyto ploché marmyšky se vžil název „ploštice“.

Provedení

Marmyšku tvoří jednoháček zatavený do kousku olova (popř. wolframu). Rozměry, tvar a částečně i barvu marmyšky určuje kovový skelet (měděný, mosazný, nebo v odstínu „zašlého stříbra“, do kterého je olovo při výrobě nalito.

Vyráběné velikosti

Průměrně 1,5 – 3 cm (0,5 – 2 g) - včetně háčku.

Kvalita dodávaných háčků

Kvalita háčku závisí na konkrétním výrobci. Většinou jsou ale háčky marmyšek dostatečně kvalitní, aby splnily nároky na nástrahu kladené.

Přednosti

Marmyška je vlastně zátěž, která umožňuje dostat lehkou nástrahu na háčku do patřičné vzdálenosti a hloubky.
Ploštice má navíc tu přednost, že není jen pasivním nosičem nástrahy - díky svému tvaru se při tažení vodou rozkolíbá a vysílá kolem sebe ultrajemné vibrace.

Použití

Univerzální využití do stojatých i tekoucích vod. Dá se s nimi lovit běžným vláčením s UL vybavením nebo i zvedáním a spouštěním při chytání na dírkách.

Lovené druhy ryb

Podle druhu doprovodné nástrahy na marmyšce se na ni chytají okouni, pstruzi potoční a duhoví, siveni, tloušti, menší štiky a candáti, plotice, cejni a jiné druhy.

Ideální použití

- k ultralehké přívlači
- k prochytávání prostoru nade dnem stylem „krátká nymfa“
- k vertikálnímu vedení při lovu na dírkách

Nevýhody

Marmyška je lehká a proto se s ní špatně nahazuje a chytá v silném větru.
Vzhledem k miniaturnímu háčku marmyšky a celkově jemnému vybavení bývá problematické a zdlouhavé zdolávání větších kusů ryb.

Oblíbené barvy

Zbarvení cínu (zašlé stříbro) jsou vhodné do pošmourného počasí a přikalené vody, mosaz a měď naopak do čistých vod a slunečna, do průzračných pstruhových vod marmyšky kompletně černé.
Na komerčních revírech při lovu duháků a sivenů v ledových dírkách se osvědčují marmyšky natřené pestrými laky na nehty (fialová s flitry, oranžová, fluo žlutá, reflexní červeň).

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.