Chytej.cz

desinfekce ryb necteno

6.4.2017 | basset | 3.566 zobrazení | 9 odpovědí

Ahoj zajímá mě Váš názor na používání desinfekce. Dle mého názoru je to vlastně asi nesmysl, neboť taková ryba se deně ve vodě musí píchnout při hledání potravy několikrát. A určitě si to sama nedesinfikuje. Nicméně rybě to určitě neškodí.Jaký je tedy Váš názor?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 27. dubna 2017 v 9:12 ® patast

jj smýkače po písku nebo i asfaltu jsem viděl na vlastní oči násadáci v okolí jsou pak samej bolák

reagovat
Středa 26. dubna 2017 ve 14:46 ® Mary reakce na …
Mary

HaD> takže je to tahání z peněženky. Též ji vlastním, jelikož na jednom revíru to bylo vyžadováno. Ale vím , že už další nekoupím, tuším že stála 130–150,– kč.

reagovat
Čtvrtek 13. dubna 2017 v 17:34 ® džigit reakce na …

mof243> já bych pak radši desinfikoval ony smýkače!

reagovat
Čtvrtek 13. dubna 2017 ve 14:53 ® mof243
mof243

Podle mě je to taky blbost.Když občas vidím jak někteří zacházejí s rybou-válení v písku,smýkání po břehu,atd…tihle jedinci by měli k vodě nosit kýbl desinfekce a rybu v ní koupat aspoň půl hodiny(neplatí pro metodu chyť a sežer).:-D :-D :-D

reagovat
Čtvrtek 13. dubna 2017 ve 13:39 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

HaD> Můžeš vpich sušit speciálním fénem, který bude opatřen logem renomované kaprařské firmy :-))

reagovat
Čtvrtek 13. dubna 2017 ve 12:25 ® HaD
HaD

Nedávno jsem se o tom bavil s provozovatelem soukromého revíru, který je současně veterinář. Měl by tomu tedy rozumět nejvíce jak z hlediska odborného, teoretického, tak i praktického. Víceméně jednoznačně řekl, že je to nesmysl, pouze komerce (zejména protože jsou ty prodávané desinfekce na vodní bázi). Aby totiž mohla desinfekce alespoň částečně fungovat, musela by na ráně zaschnout. To by znamenalo rybu osušit, desinfikovat a pak třeba půl hodiny čekat, než to zaschne (to by nejspíše sice byla desinfikována ranka, ovšem ryba by mezitím utrpěla mnohonásobně více). Pokud se to aplikuje na mokrou rybu a hned se pouští, je to asi jako nosit z domova za sucha vodu do rybníka sítkem na čaj.

reagovat
Pátek 7. dubna 2017 v 15:37 ® patast

myslím že je to zbytečnost ,dezinfikovat malou dirku po háčku a pak hodit rybu do špinavé vody je nejspíš blbost

reagovat
Pátek 7. dubna 2017 v 8:54 ® Bigpista
Bigpista

Dezinfekci používám přesně tři dny v roce, kdy s kamarádem navštěvujeme soukromou vodu, na které to majitel vyžaduje. Jeho ryby, jeho pravidla. Jak píše hraji, je to předražená zbytečnost a taky možná forma odpustku za špatné svědomí lidí, kteří považují rybu za kámoše (a ne za kořist) a rybaření za sport (a ne lov).

reagovat
Čtvrtek 6. dubna 2017 ve 20:08 ® hraji
hraji

I člověk, dokud žil v souladu s přírodou, desinfekce nepoužíval. A přežil několik stovek tisíc let. Zvířata tu jsou ještě mnohem déle. Používání desinfekce na ošetření píchnutí háčkem je komerční kravina. Je to přesně způsob, jak vnutit lidem, v tomto případě kaprařům, zbytečnost za drahé peníze a ještě jim dát pocit, že dělají něco dobrého.

reagovat