Chytej.cz

Fluorocarbon nebo monofil???? necteno

27.9.2015 | Pityu | 6.252 zobrazení | 17 odpovědí

Žádám rybáře o názory a zkušenosti s fluorocarbonem! Jako například používání jako kmenový vlasec namísto monofilu!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 1. listopadu 2015 v 1:58 ® Pityu

Dekuju za názory,rady a zkušenosti!!!! Všem!!!

reagovat
Úterý 27. října 2015 ve 21:43 ® HaD reakce na …
HaD

jepice> je to možný, nevím. Já na tu 0,12 tahal candáty okolo půl metru jako prd. Ale hádat se nebudu. Mě vyhovuje.

reagovat
Úterý 27. října 2015 ve 21:39 @ JacobK

Hm, zkoušel jsem kdeco. Od pletenky po technium a nakonec se vrátil k obyč byronu 0,19 a nepoznám rozdíl…Teda když pominu, že jsem předtím chytal na 0,08 a podobný blbosti který akorát tahaly love z peněženky… A již nikdy víc experimenty s vlasci…a mono nano nekrofily…Všechno je to reklama atd. Od 0,16 to v uzlu drží o dost hůř. A porád se to motá … .-)

reagovat
Středa 21. října 2015 ve 20:56 ® jepice-zruseno reakce na …

David H.> Kdybych nechytal na rotačky, tak bych ho tam měl asi taky déle, ale ta pevnost (alespoň toho mého konkrétního návinu) byla žalostná tak jako tak. Měl jsem 0,14 a praskalo to mnohem snáze, než trabucco 0,128. (to trabucco je asi v reálu silnější, než píšou). Naviják může dělat lecos, ale já používám na tom konkrétním prutě pořád ten stejnej – shakespeare sigma 030 :-)

reagovat
Středa 21. října 2015 v 16:48 ® HaD reakce na …
HaD

jepice> on to taky může dělat naviják. Já měl jeden ten fluo na navijáku 2 roky a kdybych ho častým lovem nevytrhal, chytá dál. Držel…

reagovat
Úterý 20. října 2015 v 15:03 ® Lubova reakce na …
Lubova

Ja mam ten vlasec na dvou navijacich 0,14a 0,16 a nedam na nej dopustit ( za tu cenu) , zamotal se mi jen jednou nevim jestli je to hodne nebo malo. Pouzvam jej od zacatku sezony a 50% taham trpitky jepice>

reagovat
Úterý 20. října 2015 ve 12:01 ® jepice-zruseno reakce na …

David H.> Já jsem letos koupil jeden barevnej vlasec, ryby na to braly, ale ten vlasec stál úplně za kulový (alespoň ten můj návin) – byl měkej, kroutilo se to tím pádem a trhal se jak … Jmenoval se nomura otoshi. Výhodou byla snad jen malá tvarová paměť a velmi hladký povrch. Někde jsem četl, že barvení vlasce sníží jeho nosnost, nebo zrychlí stárnutí nebo něco takového, ale nevím, co je na tom pravdy. Kdysi jsem měl totiž jakýsi žlutočerný vlasec a ten mi celkem vyhovoval. Na druhou stranu když je čistá voda a chytám tlouště z hladiny, tak se to pořád bojím používat.

reagovat
Pondělí 19. října 2015 v 9:48 ® HaD
HaD

ich auch nicht a při přívlači např. chytám barevné normální vlasce. A ryby berou…

reagovat
Čtvrtek 15. října 2015 ve 22:27 ® jepice-zruseno reakce na …

Pityu> Než vyměníš vlasec, zkus změnit místo lovu nebo revír.

SURF> Měl jsem jednou nějakej vlasec, kterej byl údajně měkčenej fluocarbon. Měl jsem i nějakej fluocarbon ve velkým návinu, kterej byl skutečně o něco tvrdší a měl jsem ho normálně na cívce. Ale ty vlasce nebyly o moc dražší, než normální nylonové. Tvrdost fluocarbonových vlasců by teoreticky mohla omezit kroucení při chytání na rotakču, ale těžko říct. Spíše ale poškozuje můj chrup při ukusování.

David H.> Velmi důležitá vlastnost fluocarbonových vlasců je, že mají mnohem větší hustotu, než klasické. To znamená, že klesají ke dnu. To může být někdy výhoda, například při chytání na nymfy a malé mokré mušky. Myslel jsem si, že by to mohlo být dobré na plavanou s anglickým splávkem, když vlasec sám jde pod vodu a nebudou ho brát vlny. Ale fluocarbonový vlasec se potápěl natolik vehementně, že to po delším náhozu stahovalo jinak dobře vyvážený splávek pod vodu.

Suma sumárum: nižší pevnost, většinou větší tvrdost, větší hustota. Jediné, co zatím nedokážu potvrdit, je ona menší viditelnost pro ryby :-D Já fluocarbonové vlasce v současnosti téměř nepoužívám.

reagovat
Čtvrtek 15. října 2015 v 15:22 ® HaD reakce na …
HaD

SURF> souhlas

reagovat
Sobota 10. října 2015 ve 22:06 ® SURF reakce na …

David H.> Jeden by se našel, který to udělal.

Přidal bych: kratší náhozy – tvrdost vlasce.

reagovat
Úterý 6. října 2015 v 16:26 ® HaD reakce na …
HaD

Pityu> jakou rybu chytáš?

reagovat
Sobota 3. října 2015 v 15:00 ® Pityu reakce na …

Nemužu letos chytit rybu a nevím čím to je! Delám všechno tak jako předtím a zkouším už i nové věci apořád nic! Nemužu tomu přít na příčinu že proč tak to zkouším i z FC!Potřebuju poradit a ne číst chytrý veci! Za každou radu předem dekuju každýmu!

reagovat
Pátek 2. října 2015 v 7:45 ® džigit reakce na …

Pityu> na nejasnou otázku jasná odpověď! ;-)

reagovat
Čtvrtek 1. října 2015 v 19:50 ® Pityu reakce na …

Dekuju za pomoc!

reagovat
Středa 30. září 2015 v 17:42 @ Palivec

Asi nemáš jasno v pojmech. Monofil je česky „jednovlákno“ (opakem je polyfil, „mnohovlákno“, káblík, šňůra, spleténá z více vláken). Původ slova je v latině. Lhostejno z jakého materiálu monofil je, zda jde o nylon, fluorcarbon, nebo třeba vlákno textilní atd. Nylonový monofil, fluorkarbonový monofil. Není to dokonce ani pouze rybářský pojem. Fluorcarbon je materiál, který se používá i na výrobu monofilu. Fluorkarbonový vlasec je fluorkarbonový monofil.

Takže věta „Jako například používání jako kmenový vlasec namísto monofilu!“ nemá smysl.

Tady máš něco pro poučení: https://cs.wikipedia.org/…5%99%C3%ADze

reagovat
Středa 30. září 2015 ve 13:37 ® HaD
HaD

Co konkrétně Tě zajímá? Má nižší pevnost, je hůře viditelný pro ryby… Použít ho místo monofilu asi nikdo neudělá – byla by to drahá sranda a navíc zcela zbytečná.

reagovat