Chytej.cz

Domácí elektrická udírna ANUKA necteno

22.4.2005 | Berta | 17.234 zobrazení | 18 odpovědí

Na webu www. anuka. cz je nabízena malá domácí el. udírna. Vypadá to lákavě a jednoduše. Máte někdo osobní zkušenost?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 11. září 2021 v 19:22 ® Bořík reakce na …

v krbu se pečou buřty odjakživa senzačně, jen si pořiď vidlice z drátů, a taky stojan, ať si opečeš živáňskou, to se nažerete

reagovat
Pátek 10. září 2021 ve 21:34 ® Štěpán Nevychytal

dobrý den, budu mít asi takový blbý dotaz, ale dá se teoreticky si opéct třeba špekáčky v domácím krbu? :-D nikdy jsem nad tím nepřemýšlel, ale chceme si s ženou postavit domeček a ji napadlo, si pořídit takový krb. když by to šlo? v krbech se vůbec nevyznám, ale vím, že vy rybáři mi vždy pomůžete ;-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2005 v 10:17 ® 

toulovec: Já bych po svejch zkušenostech plechvej sud noc nedoporučoval, protože se v něm špatně udržuje potřebná teplota, moc to kolísá, plech neizoluje a ani to moc pěkně nevypadá. To je mnohem lepší dřevěnou bednu a když to nechceš mít napořád tak skládací. Já jsem si prošel různýmy exprimenty až nakonec jsem postavil krb s udírnou a v tom se to udí nejlépe.

reagovat
Pondělí 25. dubna 2005 v 9:14 ® toulovec
toulovec

Já bych to nezatracoval, prostě je to pro jiný uživatele než jsme my. Cena je otázkou trhu, pokud to prodají, nic proti tomu, uzení si myslím že probíhá naprosto přesně stejně jako u všech přenosných udíren – pečení s kouřem vyvíjeným z pilin. S uzením to nemá nic společného, protože se jedná o rychlou tepelnou úpravu masa. Pokud mohu doporučit, k tomuto se ale nesnižujte, pokud chcete udělat domácí udírnu, stačí vám k tomu pár prkýnek nebo jak tu někdo píše sud a máte ji za hodinu hotovou

reagovat
Sobota 23. dubna 2005 v 19:32 ® 

efendi: Ten přístroj je na elektřinu, to by museli mít ještě u vody elektrocentrálu. Ale musel by to bejt pohled, chytající rybář, za ním vrčí dvoutaktní elektrocenrála ze které se valí kouř, nažhavuje se udírna v ledničce se chlaději nápoje a rybář nadává, že to nebere.

reagovat
Sobota 23. dubna 2005 v 16:50 ® efendi
efendi

Podle obrázku jsem myslel, že je to přístroj na výrobu popcornu pro komedianty na pouti. A ejhle, ona udírna… Možná, že kdyby jsi obcházel rybáře u vody s kukuřicí, vydělal bys nějakou kačku a nebo dostal rybku. Dle méhonázoru je to snobárna pro borce, který přijede na břeh a chce všechny udivit piknikem u vody, ale ryby musí koupit na sádkách. Většinou tito hňupové chytí hovno a ruší ostatní u vody.

reagovat
Sobota 23. dubna 2005 v 8:57 ® CeP
CeP

no. asi je to skutecne postavene na principu velkych prumyslovych udiren, kde se vysokou teplotou zahrivaji piliny a probihajici chemickou reakci je uvolnovan kour. vychazim z predpokladu ze na tomhle obrazku sype demonstrator pilny do misky.. ta miska je videt na nekolika obrazcich pod rostem. pak tedy souhlasim s ostatnimi ze jsou to vyhozene penize. anuku necht si koupi snobi kteri nevi co s penezi. my obycejni lide radeji pouzijeme klasickou udirnu. u vody si pak muzeme vypomoci obycejnym plechovym sudem. na dno nasypes pilyny, na proutky rozvesis ryby, prekryjes namocenou dekou a pod sudem zatopis. ale kdo by se tahal s pechovym sudem s sebou, ze…

reagovat
Sobota 23. dubna 2005 v 0:26 ® mirmen

na mysli jsem měl " klidně do uzení.. , ne do nákupu tý hračky"

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 ve 23:33 ® jaryn

jestli chceš grilovat nebo sušit ponožky jdi do toho

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 ve 20:12 ® mirmen

Berta: jestli se chceš pustit do uzení ryb, klidně do toho. Dobře vyuzená ryba potěší celou rodinu, přátele. Začni tím, že si seženeš knížku od p.Štěpničky – Velký rybí receptář. Pozorně prostuduj, vyplatí se to. Budeš vědět, do čeho se chceš pustit. Nemá smysl vysvětlovat zásady uzení ryb, chce to trochu samostudia, pak postupovat opatrně, podle návodu.

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 ve 20:03 ® 

Udim taky v klasické udírně, ale jednou jsme udili ryby u vody a tam měl kámoš dva staré pekáče na sebe přiklopené, na dně pekáče byly bukové piliny nad nima rošt na který se vyrovnaly nasolené ryby celé to bylo postavené na plynovém dvouvařiči, bylo to brzo hotové a ryby nebyly špatné takové napůl upečené a napůl uzené, ale opravdu dobré. Za ty peníze bych tu elektrickou určitě nekoupil.

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 v 19:22 ® mirmen

ad ANUKA – nevidím tam ale jedinou zmínku o tom, že by kouř byl vyvíjen z nějakého zásobníku ( piliny přepalovány teplem z nějaké spirály apod.). Spíš mi to připomíná gril.

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 v 19:17 ® mirmen

Udím už nějaký ten rok a dávám přednost klasické udírně, zemní, s kouřovodem alespoň 180–200 cm. Připravené ryby vkládám do udírny do kouře o teplotě cca 90°C, alespoň na 30–40 minut. maso se prohřeje a teprve potom snižuju na pomalé uzení, na teploty něco málo pod 60°C. Větší úhoře udím 6–8 hodin. Buk nebo olše, zásadně bez kůry. Dřevo peckovin ( švestka, třešeň..) , také bez kůry, na posledních cca 30 minut. Občas do topeniště přihodím mokré polínko ( namočené v kbelíku na pár hodin). Kouř taky potřebuje určitou vlhost, pokud ne – ryby přesouší. Dá se udit i v malých, přenosných udírnách ( například na bukových pilinách). S těmi ale zkušenost nemám. U přenosek se „rychloudí“, jen na cca 1,5–2 hodiny ( možná i méně). Zřejmě bude nutné ryby před nasolením porcovat například na podkovy, aby sůl rychleji vsákla a zejmena aby se ryba alespoň trochu „proudila“. Malé udírny jsou zřejmě jen pro občasnou, malou porci, pro několik lidí ( nejvíc asi jen několik kg, můj odhad).

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 v 15:44 ® Milky
Milky

Efendy má pravdu. Uzení je způsob konzervace kouřem. Obvzláště u ryb se při uzení (a nejen při něm) užívá menší teploty při zpracování. Udírna je udírna a šatní skříňka s topným tělesem je něco jiného!

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 ve 14:33 ® Tomucha
Tomucha

vypadá to jako gril, nevím já bych to nekoupil, ale neříkám že to nemusí být špatyný na jídlo – kouř je kouř

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 ve 13:49 ® efendi
efendi

Elektrická udírna je jako jíst svačinu i s pytlíkem. Udit musí kouř a ne teplo. Budou to vyhozené peníze za gril nebo něco podobného. Možné že kouř bude vyroben chemicky.

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 ve 13:28 ® Robur
Robur

Já si vždycky myslel, že se udí kouřem, a někde se říká, že není kouře, bez ohýnky a za těch 5000 si např. koupím 50 kg uzeného domácího bůčky ± a mám to jisté, ale nevím zda bych v tomto 50* udil a nepokakalo se to. S to si k tomu připočti, že na 50 kg bůčku musíš nakoupit tak za 3000 masa + práce.

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 ve 13:26 ® Grendel

Zkušenosti nemám ,ale podle toho co jsem četl,to bude jenom zavazet. Spíš to bude pečené na sucho,dušené,pop­řípadě grilované ,ale v žádném případě uzené.

reagovat