Chytej.cz

Vzít malého, trofejního, nebo žádného dravce? necteno

12.11.2014 | Klobasa | 12.595 zobrazení | 125 odpovědí

Možná je to opakované téma, nebo námět do duelu, každý si to přebere po svém. Co člověk, to názor. Osobně mě zajímá, ruku na srdce Vážení, kolik kdo ročně velkých nebo malých dravců odnesete od vody?? Samozřejmě záleží na podmínkách-revír, výskyt štiky, candáta, okouna, bílé ryby, vysazování, úživnost, kormorán, vydra a hlavně na nás největších predátorech. Povídejte, přehánějte, diskutujte…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 19:30 ® kerob reakce na …
kerob

Nestezuje si. A tvuj?

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 18:35 ® malamut reakce na …
malamut

kerob> jestli jsi takhle otravnej i v reálu, tak tvýmu ošetřovateli nezávidím.

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 18:18 ® kerob reakce na …
kerob

malamut> ja vim, ze na tom nic spatnyho není. Pitomci jsem sdelil ze je pitomec. Snad si to ted uvedomi(s).

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 17:52 ® malamut reakce na …
malamut

kerob> sdělit blbci, že je blbec, není nic špatnýho, on si to jinak sám neuvědomí, tak už to tajemství víš. A už jdi do prdele ty nablblo, dopisuj si s učitelem rybaření, třeba v sobě najdete zalíbení, některé vaše názory by tomu snad i nasvědčovaly.

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 17:39 ® kerob reakce na …
kerob

malamut> ja Davidovi nic takového neslibil, takze ti reknu uplne klidne co mam na jazyku: jsi zakomplexovanej pitomec, kterej si sem chodi lecit komplexy. Takovejch utocnejch a hloupejch prispevku jako ty, tady nikdo jinej nemá. Porad akorát prudis… a kdyby tady existoval ignore list, smele by ses utkal o první místo na nem s Palivcem…

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 17:31 ® malamut reakce na …
malamut

kerob> já jsem Davidovi slíbil, že některé zde diskutující nebudu nazývat pravým jménem, prostě si to přál, takže ani tobě nemůžu napsat, co si skutečně myslím a o čem jsem přesvědčen. Bohužel tě nemůžu dát do nějaké ignorace, takže již na mě nereaguj, máš tu dost jiných, třeba budoucího učitele rybaření, a mnoho dalších, se kterými si můžete navzájem foukat do prdelí práškovej cukr a přesvědčovat se vzájemně o tom, že jste borci a nejlepší na Zemi a v blízkém okolí.

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 17:10 ® kerob reakce na …
kerob

malamut> Neprijedu, nemam důvod se jakkoliv stykat s lidmi tvého (de)formatu. Jen jsem hadal, proc si chodíš lecit komplexy sem a jak vidno, asi jsem se trefil :-)

Jinak ja tady nikde nic o nemoralnosti zabijeni zivejch tvoru nepsal. A uprimne, co je spatneho na tom zaplatit nekomu za něco, co sam delat nechci nebo neumim? Delas si vse sam? Sijes si obleceni sam z latek, který sis sam utkal po te, co jsi vypestoval zakladni surovinu pro vlakno na poli, který sis sam zuslechtil, zasadil a sklidil? Nebo si obleceni proste koupis? Moralizujes a delas totez co kritizuješ. Pokrytce hledej v zrcadle a ne na diskuzích… …jinak ja se rybu zabit opravdu nebojim, důkazem je uplne narvanej mrazak :-D Muzu vyfotit… v krvi jsem se brodil a nozem kolem sebe mnoho hodin maval… vnitrnosti litaly všude kolem… proste masakr a zadnou ujmu mi to neudelalo. :-D

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 16:31 ® malamut reakce na …
malamut

kerob> pak pro tebe platí to, co pro tvého pokryteckého kolegu, mít plnou hubu žvástů o nemorálnosti zabíjení živých tvorů a zároveň se cpát masem, je prostě pokrytecký, ale ono je to docela lákavý, nechat špinavou práci na jiných, že. Větší zvrhlost, než rybu kilnout a sežrat, je ji donekonečna ochytávat pro potěchu zbytnělého ega. A jinak, zmínky o manželce mi přijeď povědět do očí, virtuální hrdino.

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 16:18 ® Kazan reakce na …

Janko> nikdy neříkej nikdy:-) To že rybu pustíš ona odplave, ještě neznamená že třeba do týdne neskalí.

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 16:16 ® Kazan reakce na …

kerob> jj, řekl bych že jsi trefil hřebík na hlavičku, jsme zhejralí dobou ale kdyby nebylo zbytí.....

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 16:12 ® kerob reakce na …
kerob

tohle se da analogicky aplikovat na cokoliv… nemas koule na to pilotovat letadlo? Tak nelitej! Neumas moral na to postavit barak? Bydli ve stanu… atd. Dneska je takova doba, ze všechno si muzes koupit, stejne jako to, ze za tebe někdo to zvire zabije a naporcuje… stejne jako si reznik asi sam neudela reklamni ceduli nad obchod, nekomu jeji navrh a vyrobu zada a zaplati… a ve finále, kdyby fakt doslo do úzkých, tak pokud není zbyti, i sebezatvrzelejsi odpurce killovani zvere pujde a udela to. Hlad je svine a svine je dobra na hlad :-)

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 16:06 ® Janko reakce na …
Janko

Kazan> ano já vím, že si ryba vždy odnese něco, ale já sem zastáncem toho, že i když si něco odnese tak za mě nikdy smrt …

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 16:02 ® Kazan reakce na …

kerob> Myslím že chlapci mají svůj kus pravdy, taky mi připadne pokrytecký že si žeru řízky z čuníka a dokud prase neleží v neckách tak tam nejdu. Mám pochopení tedy v tomto případě pro obě strany, nicméně máznou po hlavě králíka nebo fišku mi zas až tak nevadí.
Jediný co mi možná v Jankově příspěvku nesedí jsou ty řeči o souboji, vítězi atd. Ryba si na setkání s rybářem vždy odnese nějakou památku, v tom lepším případě hubu propíchlou háčkem ( byť třeba béelkem)

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 15:53 ® kerob reakce na …
kerob

malamut> neodpustim si to… tvůj mistni projev o tvem charakteru taky leccos vypovida. Proc musíš porad na nekoho utocit? Manzelka ti nechce dat a tak si lecis komplexy tady? Takhle zakomplexovaného chudaka jsem uz dlouho nikde nevidel.

A ted do me!

Btw… ja to mam skoro taky tak – ryby zabijim vyjimecne a presto, ze maso zeru rad tak bych kravu/prase/ovci… zabit nedokazal. Teda dokazal, ale jen v pripade, ze není zbyti.

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 ve 12:43 ® Janko reakce na …
Janko

malamut> takový přístup vypovídá jen o tom, že nedokážu zabít ;-) a stejně nějak maso nevyhledávám, jelikož vaří máma tak nemám moc na výběr a hold si to maso někdy dám taky … Jen nevím co máš pořád proti mě za problém že se do mě pořád musíś navážet

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 ve 12:06 ® malamut reakce na …
malamut

Janko> aha, takže takovej alibismus, když to zabije někdo jinej, tak je to v pohodě, to živej tvor nebyl. Takový přístup dost vypovídá o tvým charakteru.

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 11:37 ® Janko reakce na …
Janko

malamut> nejsem vegetarian, ale nejim to co by mělo být zabito mnou, nebo bych tomu pomohl ;-)

hrdobec> ryby nad ostatní zvířata nestavím :-) jen říkám, že sice sním kuře, ale sním ho s tím, že jsem ho nezabil. Kdybych zabil kuře, tak ho taky nesním, protože vím, že zemřelo mou rukou a pardon, ale to nedokážu

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 10:46 ® hrdobec reakce na …
hrdobec

Janko> Páč ryby nejíš…když já na rybu mam chut vemu si jí a zabít ji dokážu i když mě to nijak zvlášt netěší ale to by mne netěšilo ani u jinýho tvora. Stavět ryby nad ostatní zvířata je nesmysl kámo.....prase a kuře se jí ale ryby ne páč hezky bojujou …to nemá logiku…jinak většinu pustim taky a nepotřebuju si to odůvodnovat :-)

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 10:36 ® malamut reakce na …
malamut

Janko> jsi vegetarián?

reagovat
Čtvrtek 20. listopadu 2014 v 10:22 ® Janko
Janko

Můj názor na to je jednoduchý! Všechno moje chytání je chyť a pusť, takže i dravci do toho patři také! Ryby nejím, i když táta pořád ať nějakou donesu, tak já rybu zabít nemohu. Beru to tak, že je to ryba s kterou sem zažil krásný souboj a nikdo z toho nemůže vyjít jako vítěz, tudíž z toho oba vyjdeme živý :-) nemohl bych ju zabít jenom kvůli tomuhle a už vůbec ne, když si řeknu, že je to živý živočich a já bych mu vzal život to bych nedokázal :-) takže já zásadně vśe chyť a pusť :-)

reagovat
Sobota 15. listopadu 2014 ve 2:51 ® jepice-zruseno reakce na …

Klobasa> Pokud se tedy loví v relativně „přírodním“ revíru, tak by to takto mohlo nějak platit. Jiná situace bude samozřejmě v nějakým komerčním bazéně s duhákama, kde co nenasadím, to tam není a nebude. Tam je samozřejmě dobré pro sportovního rybáře, aby tam ty „atraktivní“ ryby zůstaly a může se jim zdát lepší brát střední velikost (která se pravidelně dosazuje a tak „nezmizí“). Proto je asi třeba rozlišovat revíry, nebo prostě obecně každou druhou jedlou rybu pustit, aby tam pořád něco zbejvalo na příště

reagovat
Pátek 14. listopadu 2014 ve 22:26 ® Klobasa
Klobasa

jepice> Jojo, taky souhlasím s tím vzít větší nebo trofejní ryby, bohužel se jich moc nechytí, což mě zase tak nevadí, nacpat se můžu prasetem:-)

reagovat
Pátek 14. listopadu 2014 v 19:54 ® jepice-zruseno

Já ryby jím, ale neovlivňuje to můj způsob lovu. Lovím i na malých potocích, často na mušku nebo na přívlač, na jaže na na plavačku a na feeder. Většina ryb je z řady mrňavek, různejch středních bolenů nebo prostě ryb, který tam většinou otočím zpátky (zavináče už jsme dlouho neměli). Můj úlovkáč je popsanej od shora dolu a téměř celej proškrtanej. Letos tam mám 1× kapr, 3× pstruh o., 1× siven, 1× okoun, 1× candát, 1× štika. Ještě mám v úmyslu ulovit pár okounů, tak tři na jednu večeři, ale uvidíme. Minule si tatínek vzal nůž, že je bude brát, chytil větší jenom dva a z toho vyplývá ten můj jeden ve statistice. Nechci to moc honit po mrazákách, takže něco praštím jenom v případě, že bude další den nálada a čas to uvařit. Moc nad tím nepřemejšlím, když se to zrovna hodí, vezmu klidně i menší rybu, když se mi to hodí míň, klidně větší pustím. Ale myslím si, že je správné brát větší ryby a tam kde nejsou zvedlé míry bych byl pro jejich zvýšení (u štiky, candáta). Pouštět velké až trofejní ryby a odnášet „střední“ není podle mě dobré, ale o tom už jsem tu diskutoval dříve.

reagovat
Pátek 14. listopadu 2014 ve 13:48 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

skwor> Dobrej argument. Kdyby tak byla alespoň polovina rybářů jako Ty:-|

reagovat
Pátek 14. listopadu 2014 ve 13:25 ® skwor
skwor

Dravce pouštím, samozřejmě pokud to jde. Argument pro to mám poměrně jednoduchý – naprostá většina rybářů mírového dravce do vody nevrátí a proto se na tom sám podílet nemíním.

reagovat
Pátek 14. listopadu 2014 v 10:05 ® Klobasa
Klobasa

Děkuji za cenné názory, rady a doporučení. Přebrat a porovnat je v hlavě už musím sám:-/ Procházím právě fází, kdy člověk hodnotí, přemýšlí a bilancuje-nejen v rybařině, která je koníčkem odmalička. Bývával jsem asi spíše masařem a málokterá ryba ode mně dostávala svobodu. Ryby jím a mám je rád, jak píše Chorchus a ryba je pro mě svátek. Něžné pohlaví-v rodině šest kousků-ryby nejí. Letos mám pět kapřů (jarní nuda před 16.červnem) a tři dravce napsané v papírech a poctivě sežrané. Ani jediný okoun se k nám ještě letos nepodíval do kuchyně- beru nad čtyřicet, což jsou tak tři za život. Myslím si, že konkrétně dravců celoplošně ubývá. Bílé ryby pouštím, vezmu jen trofejní plotici nebo cejna, což se povedlo opět tak třikrát za svůj krátký rybářský život. O to víc ryb v posledních letech pouštím a jsem za to rád. Není to nějaké sebeobhajování, jen jakési rozumné vysvětlení pro sebe samého. Nevadí mi lidé, co žerou 150 kapřů za rok, je to každého věc a každý si to musí srovnat v hlavě sám. Ryba je žrádlo a rozhodně nejsem ortodoxní vláčkař a chyťapusťák. Prostě jsem na rybách rád. V severských zemích, nebo jinde, z nás, nebo ostatních evropanů asi také nemají domorodci radost, když si k nim přijedeme napakovat mrazáky, ale chápu to a choval bych se stejně, když jsem si to zaplatil. Jen mi tak prostě všeobecně připadá, že každý chce urvat co se dá a vytrácí se vlastnosti jako skromnost, pokora, respekt, hospodaření a hlavně po nás potopa a to ve všech směrech, nejen v rybolovu. Osobně znám jedinou osobu a to své tchýně matku, která zažila obě války a tyto pozitivní a kladné vlastnosti má v krvi, hlavně tu skromnost. Je to jediný exemplář co znám, od kterého by se lidstvo mohlo učit všemu-B.Němcová-Babička. Nikdy jsem ji neslyšel si na něco stěžovat, a to je od svých zhruba dvaceti let nevidomá. Toť asi vše. Rozhodně jsem se tímto příspěvkem nechtěl nikoho dotknout, kopat kolem sebe a plácat nesmysly, jen se s někým podělit o svůj názor a selský (babský) rozumpivo !

reagovat
Čtvrtek 13. listopadu 2014 ve 14:48 ® Chorchus
Chorchus

jedu se tak v Kvendolině a lehce oslivněn (synonymě pro oviněn) dovolim se vložit taky vlastní názor. Neztotožňuju se s HaDem v úvodu, bo ryby strašně rád žeru. Plně se však ztotožňuju se závěrem HaDa a to na 100%. Vše se odvíjí od teho, co od rybařiny očekáváš. Pro mne je ulovená ryba bonus, a záleží na daném okamžiku co s ní provedu. Vycházím s premisy, že každá ulovená ryba je levnější než ryba zakópená v Makře. Např. potočák v jakékoliv velikosti je pro mne tabu. Ulovená trofejní ryba se stejně zežrať něda, bo je tvrda, malá ryba se zežrať něda, bo tam něni co zežrať. Tak se synku musíš vždycky rozhodnuť sám v dany okamžik a situaci. No a pak je každe další zbytečné slovo zbytečné. F & F

reagovat
Čtvrtek 13. listopadu 2014 ve 14:06 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> Absolutní souhlas,který nepotřebuje žádný dodatečný komentář nebo moudro.:-)

reagovat
Čtvrtek 13. listopadu 2014 ve 13:10 ® HaD
HaD

Jednoduchá otázka, složitá odpověď. Já ryby moc nejím, takže mám rozhodování dost jednoduchý. I když táta do mě stále hučí (má ryby rád) a synovi chutnají neskutečně a když jsem mu dovezl masíčko z Norska, hýkal blahem :-) Zatím má v mrazáku, tak na mě tlak není a uvidíme, jak to zvládneme příští rok. Třeba zase zajedu do Norska a bude klid :-)

Jinak co se týká pouštění a braní – ať člověk chytá jakkoliv, tak se občas nevyhne tomu, že je ryba chycená blbě – za žábry, jícen apod. Pokud to není štika, která vydrží docela hodně, tak asi nemá smysl hrát si na ortodoxního chyťapusťáka a rybu si vzít.

Pokud má mít rybář dilema v okamžiku, kdy chytí mírového dravce, který je naprosto v pořádku a nepoškozen a pere se v něm svědomí, zda si rybu vzít a nebo ji pustit, je to nezávidění hodná situace :-) U menších ryb především proto, že je na nich jednoduše málo masa a mohou z nich být v brzké budoucnosti výkonné generační ryby. Na druhou stranu jich bývá dostatek. U velkých ryb už je masa hodně a po puštění z nich během relativně krátké doby mohou vyrůst ryby trofejní a ruku na srdce, po setkání s trofejní rybou prahne snad každý rybář. A také jich je podstatně míň a jejich reprodukční možnosti jsou velké. Ale už jsou zase tyhle ryby dost velké na to, aby dokázaly revíru více škodit a blíží se čas, kdy jejich reprodukční schopnosti budou klesat a lecos již revíru daly. No a pak jsou ryby trofejní. Masa hodně, ale na druhou stranu u některých druhů již ne tak dobrého. Reprodukční schopnosti už žádná sláva a trofejní ryba už dokáže své rybí sousedy pěkně potrápit. Ale zase je to jakýsi zlatý šperk revíru a lovit s pocitem, že jsem na vodě s trofejními dravci je k nezaplacení.

A k tomu všemu je ještě docela důležitá souvislost s daným revírem. Někde je totiž candát 80 cm zcela běžná ryba a velmi hojná a někde je 60–70 cm candát velká ryba a a jeho množství ve vodě je jako šafránu. Někde na velké vodě s bílou rybou je pstruh 50 cm naprosto neproblematický a jinde, na malém potůčku, kde je jen potočák, převážně do 20cm, tak je potočák 35–40 cm pro revír pohromou.

A teď babo raď, že :-)

Osobně doporučuji selský rozum a pro ty, kteří rybí maso zbožňují, alespoň rozumnou střídmost především tam, kde voda dravci vyloženě nevře. A ty velikosti? Opravdu těžko říct. Každá velikost má své plusy a mínusy a sám na to hledám odpovědi.

reagovat
Čtvrtek 13. listopadu 2014 v 7:56 ® cormoran
cormoran

macek2> Předchozí příspěvek jsem psal samo z recese, protože poslouchám názory kolegů u vody a věř, že tohle byl jen slabej odvar z toho, co dokážou někteří vymyslet.

A teď jen tak mimo mísu jeden příklad, pro názornost, že není pouštět jako pouštět. Já mám zase známýho, v celku fajn člověk, kterýho rybařina baví. Žádná masna. Dokáže chytit třeba i patnáct candátů za den a všechny pustí, nebo si vezme jednoho kolem šedesátky. V létě vyndal na vláčku spousty sumců, největšího 202 a vždycky když mi řekne, že to většinou pustí, tak ho obdivuju. Nicméně, jak ho tak víc poznávám vidím, v jakým stavu ty ryby vrací vodě, tak si kolikrát říkám, že kdyby tu rybu odnesl, tak udělá víc užitku. Sumcům se bojí cpát ruku do tlamy, tak je vyndavá za skřele. Ale takovým způsobem, že neřeší nějaký žábry a ze sumce pak kolikrát chčije krev. Kamarádovi v týdnu asistoval při vyndavání fakt pěknýho sumce a když viděl, jak a za co ho táhne na břeh, chytaly ho mdloby. Nechci si ani představit, v jakým stavu vrací zpátky ty candátym co pochytá. To jen takovej příklad, abych poukázal na to, že ne každá ryba, která dostane znovu šanci, jí má ve skutečnosti možnost využít.

Tvýmu kámošovi palec hore:-)

reagovat