Chytej.cz

Lososovité ryby na revírech Jihočeského Územního Svazu necteno

27.4.2014 | havel | 2.923 zobrazení | 15 odpovědí

Lososovité ryby na revírech Jihočeského Územního SvazuMěl bych takový dotaz, týkající se „Bližších podmínek výkonu rybářského práva platných na revírech Jihočeského územního svazu“, konkrétně pstruhových revírů.

V prvním odstavci tohoto dodatku jsou „definovány“ losovité ryby a omezení počtu ponechaných kusů. Ve druhém odstavci je stanovena minimální lovná míra losovitých ryb na 45cm. Zatím je vše srozumitelné, ale zádrhel pro mne nastal ve čtvrtém odstavci, kde je uvedeno, že minimální lovná míra lipana podhorního je zvýšena na 40cm. A teď babo raď :-)

Můj dotaz je spíše akademický a nekoření z potřeby odnášet od vody krásné lipany.

A druhý dotaz, který mne napadl, je spíš k zamyšlení – co si myslíte o tom, že se nejmenší lovná míra 45cm vztahuje i na nasazovaného pstruha „brojlera“ duhového? :-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 29. dubna 2014 v 0:18 ® havel reakce na …
havel

Lerak> diky za osvetleni, cetl jsem to vsechno nekolikrat, ale prebral si to jinak. Protihroty-preklep z me strany, samozrejme to bylo mysleno tak, ze preferuji bezprotihroty.

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 22:37 ® Mrknato reakce na …

havel> Lipany, potočáky klidně odnášej, protože jestli ještě někde jsou, tak tam zaručeně za rok, dva nebudou...... Lipan a potočák je úplně stejná ryba jako duhák, či siven, ale ti vychytralí a zblblí si myslí, nebo opakují, že lipan a potočák se bude jako dříve množit nebo dělit sám a grátis, jako dříve. To je ale historický omyl, který lze demonstrovat např. na sazanovi......

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 22:28 ® Mrknato reakce na …

Ouklejobijec> Podle mě, je průšvih, že se dnes nikdo ničeho nebojí, nikomu se nic nestane za obrovský lumpárny a největším škůdcem je rybolovec, který poruší BP a protože nemá průkazku závodníka, je milicí dopaden a exemplárně potrestán.....

Svaz fungoval tak do r. cca 2005 a pak se z něj začal stávat tunel „Blanka“. Souhlasím s malamutem, že to, čemuž říkáme SVAZ, ztrácí svůj význam a hodnotu. MO si dělají co chtějí, spotřebují nejvíc prostředků, které dříve končily ve vodách pro všechny, ÚS nemají páky a sílu s tím něco udělat a Rada si hraje na svém písečku. Pak si stěžujeme, že ubývá to, či ono, tu nějakého chytráka napadne, že je málo RS, nebo že kapr má špatnou míru, nebo že na zdevastovaném Lipně povolíme lov 24 pro ty, co už nebudou muset mít RL..... a to už vůbec neřeším řeky.

Řekl bych, že na parníku SVAZ se tančí, závodí a nikoho nezajímá, že se blíží ledovec..... Rozdíl oproti Titaniku je ten, že tento příběh je znám a „ztroskotanci z MO“ si připravili záchranné revírky, ÚS mají sídla a majetky za desetimiliony a Rada má Orlík a další vody, což s pozicí spolku hlavního z ní dělá záležitost, která může bezproblému pokračovat dál, bez svých složek, stejně jako např. Lipno, revíry ÚSMP nepotřebují MO a čeká se jen na výstřel z Potěmkinu"…

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 21:22 ® malamut reakce na …
malamut

Ouklejobijec> Svaz, tedy jeho současné třístupňové uspořádání (MO – ÚS – Rada) je úplně k hovnu. MO se zaměřují na produkování zisku, ÚS na vymejšlení píčovin a Rada se zabývá financováním „sportovců“ za prachy řadových členů, stav revírů nezajímá v podstatě nikoho. Rozbít to na prvočinitěle by nebyla žádná škoda a „sportovci“ můžou jít pod ČSTV.

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 20:53 ® Lerak reakce na …

Co je na tom dvojsečného ? Tedy znovu : „Osoba provádějící lov si smí v jednom kalendářním dni ponechat v povoleném limitu pouze jednu lososovitou rybu, jejíž celková délka přesáhla 45 cm“. Básník tím chtěl říci, že v povoleném limitu (který čítá dle vyhlášky 3 ks/den) může být pouze 1 lososovitá ryba větší než 45 cm. Mi to připadá naprosto jasné ! A k protihrotům – přečti si v BP pro JčÚS str. 58 odstavec 11. !!! Jak můžeš „preferovat protihroty“ ? Tady jsi to myslím asi myslel trochu jinak, nechce se mi věřit, že.....

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 20:22 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

Mrknato> jináč dík za pochvalu … k tvé odpovědi ohledně myšlení: problém je, že se většina bojí myslet (myslím většinu rybářů, ale asi to lze vztáhnout k populaci obecně :-) )… a ti co myslí, myslí tak aby vydělali… a ti co myslí aby nevydělali nejsou posloucháni :-) :-) :-) . Někdy si připadnu, že je v některých rybářských kruzích slova „Svaz“ vyslovováno skoro jako nadávka a přitom jen díky Svazu jsme v našich klimatických podmínkách s rybolovem alespoň tam kde jsme (ano ne vše se povedlo a něco se prostě chybně neřešilo a nezkoumalo – proto se nedostávalo jak znalostí tak také patřičné výchovy)Proto velká část rybářské veřejnosti provádí duševní a alkoholickou masturbaci u lovu kaprů na revírech, které jsou touto (pa)rybou zcela zdevastovány.

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 20:10 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

Mrknato> :-) ve výčtu tvých lovných způsobů mi chybí samopal :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 20:01 ® Mrknato reakce na …

Petula> Ono by vůbec neškodilo na revíry pouštět jen závodníky...... a na pár tutovkách povolit lůze lov 24, na 10 prutů, lukem, sakem, vakem, ba i samosekem… Tak nějak to dělá „Velký“ Hladík....... a asi dobře))))

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 v 19:56 ® Mrknato reakce na …

Ouklejobijec> Keby mal „chytej“ pochvalu, ako MRK, tak ji máš! Ono je k zamyšlení daleko více věcí, ale tak nějak chybí ti, kdo chtějí, nebo mohou „myslet“.

Proto se vody v ČRS dělí na kaprové a ty ostatní. Přičemž i dost ostatních, jako jsou mnohé pstruhovky, řadí úlovky do vod kaprových.....

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 14:33 ® Ouklejobijec
Ouklejobijec

…ono by nebylo vůbec špatné zamyslet se nad tím zda je třeba dělit vůbec revíry na P a MP … když se téměř v každém kraji sype všude všechno a pak se člověk stává svědkem tragikomických situací jak se bobkaři s červy smějí vláčkařům během jarního bagrování sivenů a duháků :-) :-) :-) … těch důvodů k zamyšlení nad mou prvotní otázkou je jistě víc :-)

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 13:22 ® Petula
Petula

Ono by nebylo vůbec na škodu pravidla na pstruhovkách předělat.PO a Li bych zařadil do kategorie pouze chyť a pusť.K ponechání by byl pouze siven a duhák.Třeba původním druhům pomoct k přežití,už tak je to s nima bledé.

reagovat
Pondělí 28. dubna 2014 ve 13:13 ® sunet reakce na …

havel> Ahoj, netřeba být právník, tohle ja napsáno dost srozumitelně. Lerak to již dostatečně vysvětlil, ale opakování je matka moudrosti.

  1. Ponechávat si ryby lososovité a lipana je možné jen 3 dny v týdnu, datum je nutné zakroužkovat.
  2. Denní limit je stanoven na 3 lososovité ryby (lipan se počítá do uvedeného limitu, ačkoliv není ryba lososovitá).
  3. V jednom dni si mohu ponechat jen jednu rybu větší než 45 cm, ostatní podle povolené nejmenší míry. U lipana je nejmenší lovná míra vzednutá na 40 cm.
  4. Je stanoven limit 50 ks ryb lososovitých a lipana na jednu roční povolenku. Po dosažení limitu je možné zakoupit povolenku novou.

Toto platí pro revíry Jihočeského ÚS. Celkové znění bližších podmínek:

http://www.rybsvaz.cz/?…

reagovat
Neděle 27. dubna 2014 ve 21:51 ® havel reakce na …
havel

Nejsem právník, proto mi ten druhý odstavec přijde dost dvojsečný. Já si to vykládám tak, že se tím ruší limit 3 ryb na 1 a to o délce více než 45 cm. Samozřejmě se nechci hádat, proto byl položen tento dotaz. Tvůj výklad by se taky dal použít a v tom případě by to nehraničilo s absurditou, ale člověk nikdy neví :-) Tím by se samozřejmě vysvětlil i dotaz ohledně duháka. Protihroty – to pro mě není nijak zásadní téma, jejich používání mi nevadí a jelikož na pstruhovku nejdu pro maso, tak je naopak preferuji.

reagovat
Neděle 27. dubna 2014 ve 20:10 ® Lerak reakce na …

Nic ve zlým, ale asi by bylo vhodné si ty BP přečíst trochu lépe… :-) Druhý odstavec v BP pro JčÚS hovoří takto : „Osoba provádějící lov si smí v jednom kalendářním dni ponechat v povoleném limitu pouze jednu lososovitou rybu, jejíž celková délka přesáhla 45 cm“. Nyní je třeba se vrátit na str.7 těchto BP, kde je úplně dole, v bodě č. 3 definován denní limit (vychází z paragrafu 17 vyhlášky č.197/2004 Sb)odnesených lososovitých ryb z P revíru. Sečteno a podtrženo : z P revíru jihočeského kraje si můžeš odnést ryby 3× v kalendářním týdnu. A to tak, že pokaždé to mohou býti 3 kusy, ale vždy pouze jedna může být větší než 45 cm. Nemůžeš v jednom dni odnést např. 2 duháky 46 a 55 cm. Kapišto ? Na druhou stranu míry lososovitých ryb (lipan a potočák) jsou dané vyhláškou č.197/2004 a v některých případech a na některých revírech na jihu Čech upraveny. Téca je s „vyšponovanou lovnou mírou granuláče na 45 cm“ očividně mimo mísu, o protihrotech na trojháčcích ani nemluvě – raději nebudu komentovat !

reagovat
Neděle 27. dubna 2014 v 19:50 ® Téca

Jihočeši svoje pstruhové vody zazdili ;-) předloni na zahájení jsme tam vyrazili, lovná míra granuláče vyšponována na 45cm, ale ani jeden z osmi ulovených duháků této velikosti nedosahoval (maximum bylo na 41cm). Rybář chytne a pustí, pytlák se nahrabe. A to nemluvím o tom, pokud se nepletu, že se smí ponechat jedna ryba lososovitá a lov na ten den končí. A jako bonus k tomu všemu je „zničení“ si háčků u rotaček. Otevřeně se přiznávám, že já chytal s protihroty, protože si kvůli jednomu dni v roce nebudu likvidovat krabičku. Ten trojhák hubu roztrhá tak jako tak, když se vklíní celý. A když jde háček do koutku, tolik škody nenadělá. Spíš bych viděl problém mezi rybáři v celkovém přístupu k úlovku. Válet rybu v trávě, na kamení, nebo ji mačkat v ruce udělá víc škody, než protihrot…

A do mě… ;-)

reagovat