Chytej.cz

Pivní deníček necteno

7.11.2013 | džigit | 15.754 zobrazení | 194 odpovědí

Pivní deníčekO pivu a všem okolo něj, bůček a jiné, k pivu hodící se poživatiny, nevyjímaje :-)
Prostě pokec o vlastní výrobě a zkušenostech s různými malopivovary.Ty velké nás masírují dostatečně…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 30. listopadu 2013 v 1:22 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> tvle, myslíš, že můj pivní deníček je nějak extra pečlivý? Jeden víkend připravím, druhý víkend stočím, pak ochutnávám a když se povede, říkám si „kolik jsem tam toho asi dal“ a to si pak zapíšu… žádnej stres, toho mám dost jinde.

Nuže, vytáhnul jsem poslední kousek, český slad, domácí chmel, zatím nejlepší počin, co se mi povedl..

reagovat
foto/forum/2013/th-img103348.jpg
Sobota 30. listopadu 2013 v 1:11 ® džigit reakce na …

včil se divam,že na počet divaku zme v přispěvkach 10 % ní,ešče že tak :-))

reagovat
Sobota 30. listopadu 2013 v 1:09 ® džigit reakce na …

OBr> v nejhoršim zrušim babce vinohrad,stejně z teho ma akorat jeden demižon :-))
To asi ne,vidim to na kupno a domaci mix pod dozorem.Ja v tomhle nebudu tak pečlivy,jak ty.Neumim vest deniček.To mam tak u všeho,vařim dle vlastnich představ(v hlavě se robim obraz „co to ešče chce“)
Ja ležim v ruznych recepisach ohledně žradla a chlastu furt,ale mam slabu paměť,nebo nerad dodržuju množstvi… ani nevim :-D

reagovat
Sobota 30. listopadu 2013 v 0:57 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> a seš v perdéli, jako já :-D Jak velkou máš zahrádku? Já teď přesazoval chmel a ten nezbeda se pořádně rozlejzá, jeden dva odkopky a máš mraky materiálu na testování. Letos mám z deseti zavedenejch výhonků šišky na celou zákonnou várku.

U mě je největším profíkem můj jazyk, stejně to dělám jen pro svojí radost, takže jdu zabejčeně svojí cestou pokusů-omylů :->

Jinak ty „plechovkový“ hořký pivka mají fakt dost silnej nástup – sám to znáš ze srazu… ale teď, co dělám domácí chmel, tak je to takový něžnější, pomalinku si tě obtočí, aby tě dostal kam chce. Není to takovej raubíř, jako ty importy.

reagovat
Sobota 30. listopadu 2013 v 0:46 ® džigit reakce na …

OBr> já Tě do sklepa neposílal :-))
Jinak pěna drží,enem chuť chce kusek zakulatit. Ten hořky nastup je dost razantní(obudil sem babu ať koštne :-D ) Obavam se,že sem v past,pivni-už řešim vychytavky s profikem,už mam od Woodmana povolenu exkurzi,do chajzlu… :-))

reagovat
Sobota 30. listopadu 2013 v 0:34 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> mimochodem, máš mě na svědomí, já chtěl ještě pracovat… teď už dám maximálně tak tetris… :-D

reagovat
Sobota 30. listopadu 2013 v 0:33 ® OBr
OBr

„..když budete mít vedle sebe dvě úplně stejné žvýkačky, která bude lepší?“

„No samozřejmě, že ta americká!“

Tak na zdraví a hlavně „Dej bůh štěstí!“

reagovat
foto/forum/2013/th-img103347.jpg
Sobota 30. listopadu 2013 v 0:16 ® džigit

trumfuju jednym irskym,to jak zme řešili to skopove 9-)

reagovat
foto/forum/2013/th-img103346.jpg
Sobota 30. listopadu 2013 v 0:15 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> uzený hovězí jazyk miluju! Jenže ho nemám, teď by se ideálně hodil :-(( Ale nevadí, ty máš jazyk, já mám pivko :-> Tohle je oproti předchozímu trochu usedlejší a je to především ve stylu IPA, tedy výrazněji hořčejší:

reagovat
foto/forum/2013/th-img103345.jpg
Sobota 30. listopadu 2013 v 0:14 ® džigit

jsem zpět,Zábřežský jantar :-)

reagovat
foto/forum/2013/th-img103344.jpg
Pátek 29. listopadu 2013 ve 23:58 ® džigit reakce na …

OBr> tý chájzle,včil sem odolaval.Byl se olupat uvařený uzený hovězí jazyk,sednu k telce-Tečka páteční noci(bubínek) a Ty na mně takhle?!?

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 ve 23:48 ® OBr
OBr

nejsem línej sejít do sklepa, tak jsem vytáhnul jedno kalný „mezinárodní“ -belgická pšenka, česká voda, anglická pěna:

reagovat
foto/forum/2013/th-img103343.jpg
Pátek 29. listopadu 2013 ve 23:38 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> sem dostal strašnou chuť na obojí :-> ..že já se ptal..

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 ve 23:30 ® džigit reakce na …

OBr> vzhledem k temu,že to dávaj do sendvičů,tak to bube obdobné jak na ostrovech,což je v podstatě i receptek obdobný,jako mám já.
Hřbet dobře odblanit a naložit do směsi soli a bylinek na min. den a více.To záleží na velikosti uzeného kusu a taky kolik máš času(my ho neměli,bo nám baroš spáchal sebevraždu a bylo třa konat).Po vyjmutí z láku zprudka opéct-my dělali nad ohněm, a pak šup do kouře.Vpichovým teploměrem zjistit teplotu jádra a až bude okolo 110°C podržet,zas dle velikosti,v kouři a pak vyndat na desku a nechat odpočnut a pak… nakrat na platky a zožrat.Ta teplota je vyšši,bo nema každy rad „červene“ ;-)
Dá se to naložit i s přidáním whisky,koňaku a snad aj slívy,pikantní hořčice apod.,ale znáš to-meze objevováni si nelze klást :-)
Sem dostal chuť napivo :-))

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 ve 23:19 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> díky za rychlej průzkum, jak to dělaj na Islandu, to jsem sám zvědav, jestli to teda nějak vůbec řeší a nenechají to prachsprostě přemrznout na vzduchu jako ostatní maso

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 ve 23:05 ® džigit reakce na …

OBr> no teď sem projel net a zjistil akurát opsané recepty,autorská práva nikdo neřeší,z některých knížek které mám doma.
Pokud máš jehněčí hřbet a máš přijatelně velký(spíš tedy malý) uzak,receptek bych měl.Dá se to v takové té přenosné rybářské udírně na stůl( https://www.google.cz/search?… ),jinak musíš počkat,než zjistím,jak to dělaj na ostrovech či Islandu

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 ve 22:46 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> zatím jen teoretizuji (to mám nejradši :-) a sepisuji poznámky, co nachystat.. čeká mě dlouhá zima, což bude pro mě peklo…ještě že mám topivo :-D

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 ve 22:29 ® džigit reakce na …

OBr> no ono je to vlastně omezeno na jehněčí hřbet a zadní kýtu,jinak spíš do základních hmot na salám nebo klobás.
Navíc se používá spíš vysoká teplota,blížící se k teplotě pečení v troubě,pokud tedy nechceš delat jerky :-)

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 ve 22:22 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> takže spíš klobása, co?

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 ve 22:16 ® džigit reakce na …

OBr> tuš Ti nevim…Zaudit a ovařit,jinak to bude guma.Něco pohledám,ale nevidím to na nějaké množství ;-)

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 ve 22:08 ® OBr
OBr

Má smysl udit skopové, jehněčí? Nebo to spíš dát do klobás?

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 v 11:05 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> pokud se u toho nebude koupat ve zmrzlej vodě, tak to bude v pohodě :-)

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 v 8:51 ® džigit reakce na …

OBr> no moja z teho zrobila jakysik olej,kery uživa.Tak abych věděl až to začne :-))

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 v 1:38 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> z rakytníku asi nic, jen jsem to na něj svedl, abych doma dostal víc masa, než zeleniny, když mi z ní bylo zle :-)

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 v 1:06 ® džigit reakce na …

OBr> leží,leží.Teď budu o víkendu narážet svátečního Garažmistra 16°,moje musi počkat :-) Co si měl za konkrétní neduhy z teho rakytnika?

reagovat
Pátek 29. listopadu 2013 v 1:03 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> tak co, už to leží ve sklepě? Já dnes poprvé spal v kuse celou noc, zlý rakytník ze mě pomalu vyprchal, takže se vracím do normálu a chystám se o víkendu prvně otevřít ten chmelový zázrak. To bude snad prvně, co jsem neochutnal hned pár dní po stočení do lahví…

reagovat
Čtvrtek 21. listopadu 2013 v 19:31 ® Dawee reakce na …
Dawee

Krása :-)

reagovat
Čtvrtek 21. listopadu 2013 v 1:49 ® OBr reakce na …
OBr

džigit> závidím… byl jsem sázet keře rakytníku, prej nejzdravější plody co vyléčí úplně všechno, tak jsem pár bobulí pozřel, no a moje tělo se s tou extra porcí zdraví nějak špatně vyrovnalo a teď si léčím horečku :-(( ..že já trouba si nedal raději slaninku, na to jsem zvyklej

reagovat
Čtvrtek 21. listopadu 2013 v 0:14 ® džigit

krásné načasované,zrzek dozraje a s ním i dnešní dílko 9-)

reagovat
foto/forum/2013/th-img103088.jpg
Středa 20. listopadu 2013 ve 23:24 ® nnnap
nnnap

Klarisek> pouhá fakta.:-)

reagovat