Vyhledávání
Pivní deníček
7.11.2013 | džigit | 15.074 zobrazení | 194 odpovědíO pivu a všem okolo něj,
bůček a jiné, k pivu hodící se poživatiny, nevyjímaje :-)
Prostě pokec o vlastní výrobě a zkušenostech s různými malopivovary.Ty
velké nás masírují dostatečně…
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.
- Neděle 23. února 2014 v 15:50 ® Pařez
-
Nejlepší a nejjednodušší domácí výroba je z hotového sladového extraktu, rozmíchat, uvařit 60 minut, přidat chmel na 2 krát. Nechat vychladit, přelít do skleněného demižónu, přidat kvasnice, zažbluňkat, ať se to provzdušní (nutné zakvašenou mladinu řádně provzdušnit), nasadit bulkátko, dát do malé chladničky při teplotě 10 až 12 °C a pozorovat vývin CO2. Doba kvašení 3 až 7 dní, záleží, jak se podaří trefit množství kvasnic. Poté přelít do PET lahví, aby to v nich dokvasilo, snížit teplotu v lednici na 5°C. Pivko se za dva až tři dny nasytí, PET láhev je tvrdá jako šutr. Pak snížit teplotu k nule a týden počkat. V demižonu je možné sledovat jednotlivé fáze kvašení, takže i bez měření prokvašení je možné odhadnout správný okamžik k přelití do PET láhve.
reagovat - Sobota 22. února 2014 ve 21:07 ® OBr reakce na …
-
džigit> na srazu ti prozradím mé tajemství, jak vařit zdravé, aby v sobě mělo řadu prospěšných antioxidantů, které zabraňují rakovině
Mimochodem i já mám teď čerstvou zkušenost…bohužel jsem opět objevil slepou cestu Nakoupil jsem plastový soudky s ventilem (že ušetřím za kyvetu) , jenže ty mizerové netěsní na 100%, ale jen na 99.9% a to je špatně, takže mám pivko jen lehce nasycené.
A já měl takovou radost, že jsem ušetřil… takže se zase vracím k lahvím. Si připadám jak Cimrman, který taky neustále bádal a špekuloval, aby nakonec zjistil: „Tak pánové, tudy cesta nevede.“
reagovat - Sobota 22. února 2014 ve 12:40 ® džigit
-
http://www.novinky.cz/…loustne.html
reagovat - Sobota 22. února 2014 v 10:28 ® džigit
-
Obr> tak jsem včera poprvé vyzkoušel přečep z velké bečky do 5 L soudků.První pokus- ca 3,5 L a dál nic.Dumal jsem,až mi došlo,že v narážečce je malý zpětný jazýčkový „ventil“. Po jeho odstranění se nám další tři soudky podařilo naplnit skoro max.Možná i na max,ale nebyla přesná váha.
reagovat
Druhé zjištění při pokusu-koupil jsem zbytečněmoc „hovadin“ Ale znáš to, energii ani futro to nežere a nikdy nevíš,kdy se to můžehodit - Čtvrtek 13. února 2014 v 19:21 ® Pařez reakce na …
-
džigit> souhlasím. Prvním krokem je vědět v širších souvislostech, co vše může být za považováno a z čeho všeho se dá vyrobit.
reagovat - Čtvrtek 13. února 2014 v 19:14 ® Pařez reakce na …
-
džigit>
Poupě zavedl trochu vědy do výroby. Dříve si sládek oblékl kožené kalhoty, vylil trochu uvařené sladiny na dřevenou lavici na kterou si sedl. Podle toho, jak dobře se přilepil a následně odlepil poznal, zda je várka dobře zcukřená. Svrchně kvašená piva té doby neměla nic společného s dnešním pivem a pochybuji, že by to dnes někomu chutnalo.
reagovat - Čtvrtek 13. února 2014 v 19:08 ® Pařez reakce na …
-
ano,to je ono.
reagovat - Středa 12. února 2014 ve 22:07 ® džigit
-
http://cs.wikipedia.org/…Ondřej_Poupě
reagovat - Středa 12. února 2014 ve 22:04 ® džigit reakce na …
-
Pařez> pane kolego jmenovaná kniha se zabývá především historií vzniku a vývoje piva,především pak v Českých zemích o vaření jsou tu jiné,odbornější .-)
reagovat - Středa 12. února 2014 ve 22:03 ® OBr reakce na …
-
Pařez> toto sluníčko?
reagovat - Středa 12. února 2014 ve 22:01 ® džigit reakce na …
-
OBr> zřejmě to ma kolega troch pomylene.Řek bych,že se plete pojmy s průjmy Ono existuje pro naše tradiční piva označení „pivo plzeňského typu“. Pravda ovšem je,že existují různé pivní styly,mezi kterými je styl výše jmenovaný u nás nejoblíbenější a tím snad i nešťastně označován jako česká klasika. Tohle ovšem kolega vědět nebude a jeho chytré okolí taky ni. Histrorie vaření piva je dlouhá a jeho poznávání bych začal až někde od doby F. O. Poupěte
reagovat - Středa 12. února 2014 ve 21:52 ® Pařez reakce na …
-
ta knížka České je vhodná pro laiky, takže rozhodně doporučuji. I některé velkopivovary vyrábějí české dle ochranné známky zaregistrované v EU a pozná se to tak, že na etiketě mají takové sluníčko. Pro ty, kdo chtějí o pivu vědět mnohem více, potom doporučuji knížku Pivovarství, teorie a praxe výroby piva od G. Basařové. A Ti, co chtějí vědět o pivu úplně všechno, tak potom doporučuji knížky od zahraničních autorů, jako je W. Kunze, Ch.Bamforth nebo Ch. Boulton. To jsou současné největší světové kapacity.
reagovat - Středa 12. února 2014 ve 21:47 ® OBr reakce na …
-
Pařez> je otázka, co je „česká klasika“. Úplně pradávno se dělaly hlavně svrchně kvašená piva, později, když se zvládlo chlazení a technologie výroby, začalo se prosazovat spodní kvašení..ale které z těch spodně kvašených piv označit jako „klasický český ležák“ ? Já budu tvrdit, že to je Prazdroj, moje babička z Třeboně bude prosazovat Regenta a kluci z Ostravy nakonec přijdou s myšlenkou, že českou klasiku k nám propašovali z Polska
A u těch ochucenejch bych nebyl tak kritickej, monotónnost už unavuje, taky nejezdí jenom bílá a stříbrná auta, i když je jich většina.
reagovat - Středa 12. února 2014 ve 21:32 ® džigit reakce na …
-
Pařez> a to si synku vyčet kde?
reagovat - Středa 12. února 2014 ve 21:20 ® Pařez reakce na …
-
Ví někdo, jaký je rozdíl ve výrobě piva mezi českou klasikou a velkopivovarem? Vyrobit dobrý klasický český ležák umí vyrobit jen málokterý minipivovar. To je jeden z důvodů, proč tak často vyrábějí speciály. Višněmi, karamelem či medem se dá ledacos zamaskovat.
reagovat - Středa 12. února 2014 v 19:08 ® džigit reakce na …
-
OBr>
reagovat - Středa 12. února 2014 v 18:58 ® OBr reakce na …
-
džigit> vem to na sraz a budeš mi číst před usnutím
reagovat - Středa 12. února 2014 v 11:03 ® džigit
-
sem si urobil radost
reagovat - Čtvrtek 30. ledna 2014 ve 14:49 ® džigit reakce na …
-
OBr> asi jim stači,to co vam vaří velkopivovar To ja ještě zapoměl na zámecký minipivovar.Ten mám cca 1 km http://www.zamek-zabreh.cz/…ovar-pikard/
reagovat - Čtvrtek 30. ledna 2014 ve 14:24 ® OBr reakce na …
-
džigit> no, moc pěkné to tam máte.. tady vaří kluci jenom pokoutně doma a ty oficiální „mini“ varky dělají většinou českou klasiku, kterou šmrncnou něčím sladkým, což mi moc nevoní.
reagovat - Čtvrtek 30. ledna 2014 v 10:41 ® džigit reakce na …
-
OBr> zajímave,že to višňové o dost víc.I chuťově,hádalo se mi to v hubě.
reagovat
Když se podívám,co mi zdejší okolní várky nabízejí,nevím kdy uvařím svoje Krom toho,že sem neochutnal vše od těchto dvou,jsem objevi lještě Qásek
http://www.hobitclub.net - Čtvrtek 30. ledna 2014 v 9:58 ® OBr reakce na …
-
džigit> jj, tyhle věci dost pění… já teď dokvasil „zdravotní“ pivko a je mooooc dobré, jen přemýšlím, jestli vzít na sraz 1 lahev, nebo 15l soudek, zbytek jsem už degustoval a nic nezbylo
reagovat - Středa 29. ledna 2014 ve 21:11 ® džigit
-
Borůvkový ležák,já ortodox, hodnotím velmi pozitivně.Višňovému nějak nemůžu přijít na chuť,voňavka.Ono všeobecně,krom pořádné višňovky na višních nic není…Navíc dost pění
reagovat - Neděle 26. ledna 2014 v 10:24 ® džigit
- reagovat
- Sobota 25. ledna 2014 ve 22:51 ® džigit reakce na …
-
OBr> bude enem musim byt vic redy.Víděňský ležák Zbuj je parádní.Parádní plná chuť,chmelovinka na závěr-vřele doporučuji. Jdu se věnovat dalšímu škopečku
reagovat - Sobota 25. ledna 2014 ve 20:50 ® OBr reakce na …
-
džigit> višeň jsem taky zkoušel..ale nakonec jsem zůstal jen u chmele, i tak je to pořád špekulování habaděj .. fotka tý višně by nebyla?
reagovat - Sobota 25. ledna 2014 ve 13:03 ® džigit
-
dnes koštovačka-Zbuj,Borůvkový a Višňový ležák.
reagovat
Třa čerstve klobasky zapit,venku kosa jak z nosa,tak večer u krbu - Úterý 21. ledna 2014 v 19:02 ® džigit
-
objevil sem,že přišel i druhý balíček
reagovat - Úterý 21. ledna 2014 v 18:15 ® džigit
-
to je ten soudek
reagovat - Úterý 21. ledna 2014 ve 13:46 ® džigit
-
OBr> černe hebla jsou proti zlomení hadice,jinak pár redukčních ventilů,ucpávek,těsnění a rychlospojek.Něco je na náhradní díly,něco na dovybavení výčepů a ze zbytku,po dokoupení pár drobností snad vyrobím to heblo na plnění
reagovat