Chytej.cz

Gyotaku necteno

5.5.2013 | Palivec | 2.847 zobrazení | 24 odpovědí | upravit

GyotakuAsi to neznáte – stará japonská tradiční technika: gyotaku- rybář natře ulovenou rybu barvou a otiskne na papír, hedvábí a pod. Pro vzpomínku…

https://www.google.cz/search?…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 24. května 2013 ve 20:39 ® mascha
mascha

Bože Palivec, ty jsi nachlup stejnej kokot jako nickoměnič světaznalý… Davide, já se divim, že to měnění nicků nezakážeš.

reagovat
Sobota 18. května 2013 v 9:47 @ Palivec reakce na …

David H.> Nečteš, milý můj pozorně a vytmlouváš se na svoje špatné chápání. To jsem naposledy zkoušel na první vysoké a nesežrali mi to a musel jsem se doučit tu píčovinu zvanou „vědecký komunismus“. Měli to i strojaři. Později, v Německu, či v USA, kde jsem také chodil do školy, to nechtěli, cheche. I jsem jim nabízel citáty z Marxe (náboženství je opium lidstva)a Englse, či Maa,ale jen se řechtali, neměli interes, chechechecheche. Vždyť jsem si dělal jen píču…Jako Zeman z čuráka jménem Putna.

reagovat
Sobota 18. května 2013 v 9:42 @ Palivec reakce na …

rybár z námestova> No, pokiaľ viem, tak oravskí rybári na zákony kašlú. Na všetky. Brat môjho kamaráda, rodený Párničan, loví mreny zásadne na dážďovku v lipňovej vode Oravy. Chodí na ne (a aj cca 20 iní) do hlbokej vody povyše Mokrade (tam, čo sa odbočuje smerom na Lúčky, veď ty tom isto poznáš). A neboj sa Česi z Tábora ti na oravské mreny nepôjdu. Možno, ale skôr nie. Keby si čítal aj iné ako sväté knižky od pána farára, vedel by si, že Oravčania vodia za prachy Pražákov po Orave za rybami furt.

reagovat
Sobota 18. května 2013 v 8:49 @ rybár z námestova

Palivec,ďakujem ti,že si nenechávaš miesta,kde nejaká ryba ešte je,len pre seba,ale šíriš to po internete.Už som obvolal pár známych a ideme na ne.Tu v blízkom okolí sa už nič poriadne chytiť nedá.Myslíš ze bude stačiť poriadne zaťažená dážďova a malý plaváčik? Už sa teším,neni nič lepšie,ako veľká,pomaly vyúdená mrena.Minulú sezónu sa síce vyúdilo okolo 100 ks,ale už dochádzajú.

reagovat
Čtvrtek 9. května 2013 v 10:58 ® HaD reakce na …
HaD

Palivec> v kontextu diskuze jsem to tak pochopil, zejména vzpomínka na minulost a potěšení tahat parmu na mušák…

reagovat
Středa 8. května 2013 v 8:51 @ Palivec reakce na …

David H.> Ale zdá se, že máš problém s chápáním psaného slova. Nikde jsem nenapsal, že mojí zálibou je chytat parmy na mušku.

reagovat
Středa 8. května 2013 v 8:49 @ Palivec reakce na …

David H.> Proto, jak jsem napsal, pokud se mi zavěsí parma na mušák (nestojím o to), utrhnu návazec. Cíleně jsem parmy na mušky ještě nechytal. Ale jim nevysvětlíš, že chceš velkého pstruha a ti jsou často také v těch velkých jámách.

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 11:17 ® HaD reakce na …
HaD

casper> žejo :-)) ) Ale je to tak. pokud je cíl pětikilová ryba, je hloupost ji cíleně lovit na cajk určený na půlkilové. Párkrát jsem to udělal a je to prostě nesmysl. Jako ty pantofle. Ty jsou na doma, nebo krátkou procházku, nikoliv na vysokohorskou tůru. Taky to jde, ale taky je to p.čovina :-)

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 11:11 ® casper reakce na …
casper

David H.> to přirovnání s pantoflama je fakt dobrý :-D

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 10:46 ® HaD reakce na …
HaD

Palivec> to mám trochu z ruky :-)

Taky jsem nadšený muškoparmař :-) Mám jich mnoho desítek na mouchu. A vytáhl jsem parmu okolo 2,5 –3kg na mušák 3# a už bych o to nestál. Je to na dlouho, pro rybu to hraničí s fatálním unavením a pro rybáře nakonec taky. I v pantoflích se dá vylézt na vrchol hory, ale je to blbost.

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 8:39 @ Palivec

Už jsem tady psal v minulosti, že největší „potěšení“ je, když se ti zavěsí na mušáku AFTMA3 s tenkým vlascem taková parma na nymfu. Dá se zdolat, ale je to na dlouho (já jsem v Sedliackej Dubovej takto z hecu unavoval mrenu okolo 5 kilo na prutu 3 Kola salmon 315 nad hlubokou jámou cca 3 hodiny… http://mapy.idnes.cz/#… Ale většinou to úmyslně utrhnu. Rybu nechci a utrápit ji také ne.

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 8:29 @ Palivec reakce na …

David H.> Musíš chodit na Váh, či ještě lépe na Oravu. Lipanů je proti pověsti skromně poskrovnu, téměř nulový výskyt na 40, ale velké „mreny“ jsou stále.

Například Žilinčané těží „pětikilovky“ na uzení na Vánoce v obrovské jámě direkt pod Strečnem (když přejdeš z parkoviště pod hradem ke břehu, uvidíš tam zbudované posedy). Oravci na Vánoce udí (za účelem vaření v kapustnici) tradičně spíš hlavatku. I ti, co celý rok ryby nechytají, si pro jednu jdou. Dřevěná rybka na lanku. Oreno ji říkají už století… Podobně je to na Dunajci, v rezervaci pod Červeným klášterem. Absolutní zákaz lovu celoročně, ale když zaplatíš našincům v hospodě pár piv, tak ti řeknou, že pokud na Dunajci chytat ryby, tak jedině pod Červeným klášterem, že oni jinde nechytají. A jen hlavaně. I když mne to sere, je to tradice, která funguje dlouho a na obsádku ryb nemá zásadní vliv. Horší je to s kormoránem a vydrou. Ta chlupatá svině vysazená po Slovensku ilegálně „zelenými“, vyžírá všechny toky…

reagovat
Pondělí 6. května 2013 v 16:10 ® HaD reakce na …
HaD

Palivec> Pětikilovou parmu bych chtěl otisknout do své mysli. Ještě jsem jí nechytil:-(( Snad dnes…

reagovat
Pondělí 6. května 2013 ve 13:32 @ Palivec

Vyslovuje se to údajně „Gi-Yoo-Taku“.

reagovat
Pondělí 6. května 2013 ve 13:29 @ Palivec reakce na …

regulus> Nic ti nepodsouvám, ty si soběstačný.

Ale je fakt, že jsem to vzal jako že chci zabít rybu a spáchat tak zločin. Ja mám fořák jeden a víc v autě vždy, ale do vody si je neberu a ryby nefotím. Úlovky, co mám nafocené, fotila manželka. Ty nejpěknější nefotil nikdo. A co tedy skutečně nesnáším, jsou ty idiotské úsměvy a nakloněné hlavičky šťastných kaprařů. Mne ten odporný slabomyslný xicht nad hřbetní ploutví vysloveně vadí…

reagovat
Pondělí 6. května 2013 ve 13:24 @ Palivec reakce na …

David H.> No asi tak jako ty. Jako malý kluk jsem v první polovině minulého století (zní to hrozně, že),natíral na podzim listy tukem a po začazení svíčkou jsem je obtiskoval na papír. Ono je to Gyotaku s rybami de facto stejné. Jak jsem psal, odchytím parmu pětikilovou a natřu ji zeleno-červeně a otisknu. Ruční papír Losín mám, při svých uměleckých sklonech, doma vždy. Jen nevím, či mi bude formát A3 stačit. Asi ne. Už mám zajistěný vhodný textil a zdá se mi být vhodná i netkaná textilie (vyrábí se z toho např. trojcípé šátky, co jsou v autolékarničce). Na tom videu z Floridy, dokončují soudruzi američtí otisk ještě barvami.

Víc se chci v nejbližší době věnovat malování v tomto stylu:http://derekdeyoung.com/. Technicky i vybavením, jsem dostatečně disponovaný, jen mám stále málo času a někdy se mi už nic nechce…

Když budeš hodnej, tak ti možná grátis namaluju sumce dvoumetrového… Když si ho zavěsíš ve firmě, bude mi to dostatečnou odměnou.

reagovat
Pondělí 6. května 2013 ve 12:47 ® HaD reakce na …
HaD

Palivec> Zkoušel jsi to?

reagovat
Neděle 5. května 2013 ve 21:10 ® regulus reakce na …
regulus

Palivec> podsouváš mi něco, co jsem nemyslel, jasný, je to zajímavost, lidi jsou hold různý, jinej kraj jinej mrav. Rozhodně neměl být můj předchozí příspěvek ve smyslu chudinka rybička, jen pouhý konstatování faktu.
BTW ryby si nepreparuju a ani se s nima nefotím první varianta je jen na prach a v druhým případě nechcu rybě kurvit fotku svým ksichtem. :-))

reagovat
Neděle 5. května 2013 v 16:26 @ Palivec

Tady je Gyotaku z Floridy: http://youtu.be/lCX8xy2odxE

Já vyzkouším ruční papír z Losin. http://rpvl.cz/…od/prodejny/

reagovat
Neděle 5. května 2013 v 16:20 @ Palivec reakce na …

regulus> Tady toho je: https://www.google.cz/search?…

Někdo snad psal, že to ta ryba rozchodí? Myslíš snad, že „to“ rozchodí ty vycpané ryby, které si někdo věší do obýváku?

reagovat
Neděle 5. května 2013 v 11:35 ® regulus reakce na …
regulus

Palivec> nejsu si jistej, jestli by to ta ryba rozchodila a popravdě i kdybych jedl ryby, tak by mě chuť taky trochu přešla i když je ta barva napatlaná nejspíš na fólii, teda pokud jsem se dobře díval.

reagovat
Neděle 5. května 2013 v 8:09 ® Venca Zelenka
Venca Zelenka

To je zajimavá technika, kdysi jsem se díval na nějaký dokument kde to ukazovali, ale netuším jestli se tomu věnuje někdo i v čr, mám takový dojem, že se chytla i v kanadě a použivají se ty otisky na výzdobu těch jejich loveckých chat. Vkaždém případě se mi ta technika líbí, připomíná takovou zkamenělou rybu.

reagovat
Neděle 5. května 2013 v 8:00 @ Palivec

Ještě jedna poznámka – z gyotaku se stal zajímavý business – 1000$ není zvlášť vysoká cena – http://www.gyotaku.com/gallery2.htm. PODNIKEJTE!

reagovat
Neděle 5. května 2013 v 7:55 @ Palivec

Tady máte všeobecný popis: http://en.wikipedia.org/wiki/Gyotaku

I toto se „gyotaku“ týká: http://www.natureprintingsociety.org/

Vyzkoušejte… Je to jiné, jako foto. Je to užší kontakt s rybou. Chytím parmu a otisknu si ji na přírodní hedvábí. Natřu ji červeným a zeleným inkoustem…

reagovat