Chytej.cz

Muškařský prut na "okolí Brna" necteno

2.1.2013 | slapyd | 4.290 zobrazení | 30 odpovědí

Ahoj, rad bych zacal muskarit, potreboval bych, ale radu jaký prut do začátku pořídit na revíry, které jcou v Moravském Rybarském svazu ( tedy ne jen jizni morava, ale i Vysocina atd :) Nevím jake jsou tu typy rek a jaký vhodný prut na ně? Mám představu o 2,7m a AFTA 4–5, ale nevím jestli to nebude moc na zdejší vody. Rád bych chytal klasiku na menších a případně středních řekách (pokud tu takové jsou). Prosím teda o radu jestli je to správná volba popř. jestli ji nějak upravit, popř. klidně i konkrétní návrh na revír nebo výbavu potěší. Děkuji

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 22. července 2017 ve 13:32 ® Bořík

Podívej se do lískového křaku, tam jistě proutek pro tě vhodný vyrostl.

reagovat
Úterý 18. července 2017 ve 14:40 ® kerob reakce na …
kerob

Je vhodný hlavně pro začátečníka. Moc muškařských mazáků s něčím takovým dlouhodobě chytat asi vážně nebude… jen slušnější muškařský blank stojí několikanásobek tohoto prutu. Ale pro začátečníka dobrý. Na tlouště a učení bych vybral tu 244 cm/AFTMA 4.

reagovat
Sobota 15. července 2017 ve 12:53 @ Tonda Gaser

Ahoj, at nezakladam nove vlakno.. Chci synovi koupit muskarsky prut..uvazuju o DAM backnone fly, dle recenze je ok: https://na-ryby.eu/…karsky-prut/ I znamy ho doporucuje, jako stary mazak, ale je vhodny pro zacatecnika ? Diky za radu

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 ve 14:59 ® Robur reakce na …
Robur

axiom> pak by se ho ujal, takhle mu jenom radí, i když jsou prakticky sousedé:-D

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 ve 14:39 @ axiom reakce na …

regulus> A když uvede délku ptáka v klidu, oblíbené sexuální hrátky a stav účtu, tak mu poradíš líp, že?

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 23:10 ® regulus reakce na …
regulus

slapyd> no vidíš a hned je člověk v obraze. Ani netušíš, jak blízko máš takovej potůček, ale to jen tak mimochodem. Já bydlím na druhý straně než ty. Takže když už jsme si to ujasnili, tak přejdeme k věci.
Tu sestavu cos sem dal nezmám, ale blbý to být nemusí a asi to bude jak psal timbab. Nebude to žádná hitparáda, ale můžu se mýlit, před pár lety prodával Lídl jakejsi set, lajna stála za hovno, naviják taky nic moc, ale prut prej byl za ty prachy luxusní (v ruce jsem to nedržel). Když to shrnu, víš o tom prd,takže za 1500 což je o 2 tisíce míň než do toho chceš investovat, budeš něco s čím se už dá chytat, jestli to hodíš do kopru celý nebo jen něco se uvidí, každopádně jako jednotlivý komponenty to zvlášť za ty prachy nekoupíš, až se dostaneš do obrazu, tak pořídíš co ti bude vyhovovat. Ono ještě budeš k tomu muškaření potřebovat pár dalších věcí a to taky není málo peněz.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 22:24 ® timbab reakce na …
timbab

slapyd> Jo a ještě krabku na ty mouchy.Vázat klidně můžeš ale to zase musíš nakoupit matroš.Jinak není zač.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 22:20 ® slapyd reakce na …

ok, díky :-) já právě přemýšlel, že bych se zatím zabavil výrobou mušek přes zimu, protože na ty jsou navody všude na youtube a po netu, ale asi zatím jen nakoupím :-) Díky moc!

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 22:14 ® timbab reakce na …
timbab

slapyd> To by v rámci možností šlo,jen těch mušek víc.Pro začátek si nějaké kup ba pak si znič nervy u svěráčku:-)) Ještě tam hoď broďáky-jestli nemáš.A házet se naučíš,zase taková věda to není.Lepší je když máš někoho kdo už muší-pak to jde líp.
Jo a ten set na vázání nekupuj,je lepší koupit ty věci jednotlivě a kvalitnější.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 22:05 ® slapyd reakce na …

ok, takze rekneme s touto sestavou muzu vyrazit? http://www.slapansky.cz/muska.html popr. nejake zmeny? Toho posledního se bojím nejvíc :-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 21:16 ® timbab reakce na …
timbab

slapyd> To jentak nenamočíš,tedy pokud nebudeš zahazovat prut:-D Jinak pro začátek k tomu moc věcí nepotřebuješ.Prut,na­viják,lajnu,Ná­vazcové vlasce,nějaké návazce(ujíma­né,mono-dle každého soudruha), pak nějaké mikrokroužky,dobré je štípátko,MUŠKY.Pak jen zkrotit lajnu a je to dobré :-))

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 21:01 ® slapyd reakce na …

regulus> Dívám se že bydlíš kósek vod letiště, to jsme dva :-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 21:01 ® slapyd reakce na …

Ok, nenamočit při mé šikovnosti naviják bude trošku problém. Tak otázka tedy jestli raději nevzít/ nesložit si nějakou smysluplnější sestavu. Takový můj strop je cca 3500,– víc asi v tuto chvíli nechci dávat, tak pokud se dá za tyto finance porídit neco smysluplnějšího? Jestli ne, nebo to nebude poznat, tak raději méně je lépe :-) Ještě musím počítat s nějakou tou drobotinou okolo abych mohl vůbec chytat. To ještě musím pozjišťovat co vše budu nutně potřebovat.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 20:54 ® timbab reakce na …
timbab

slapyd> Kup si vážně devítistopu jak píše regul.Je to lepší když zavítáš i na kapku větší vodu a na potůčku to jde taky.Ten odyssey prut je celkem slušnej prut,naviják radši nenamáčej a šňůra je taková …no prostě úplně dobrá není.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 20:39 ® slapyd reakce na …
Profil aktualizován ;-) Jsou to jen moje teorie, ale netuším, proto tu píšu, že mě třeba někdo poučí, čemuž se nebráním a budu za to jen rád :-) O Muškařině uvažuji od minulého roku, ale letos jsem se kvůli práci moc k rybám nedostal, až později v roce a tak to chci letos napravit :-) Tak popravdě uvažuji nad http://vydrafish.cz/…-zdarma.html pro zaučení, popř pokud se něco objeví v bazaru zajímavého. Jinak rád zajdu i na tokovouhle říčku ale otázka, zda v okolí nějaké takové jsou. Popravdě raději se projdu pěknou přírodou než nějaký urban fishing. I když na videu je teda vidět, že je to kousek od silnice :-) Marně vzpomínám na krásné řeky a přírodu ve Slovinsku, ale u nás budou taky, snad… reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 20:34 ® janhardyovka
janhardyovka

Regulus,mně sice připadáš také jak tajemný hrad v Karpatech,nemáš v kartě také napsané nic moc.Nejvíce mně překvapuje,že ani nevíš kolik je Ti přesně let,to je dost zarážející.Ji­nak,ale co se týká rady pro kolegu začátečníka s Tebou naprosto souhlasím a ta suchá muška,to už jenom sporadicky.Nejlepší pro takového nováčka je,když se seznámí s nějakým zkušeným muškařem,který mu ty základy dá,aspoň zbytečně neztrácí čas a chytne i nějaké ryby a není moc zklamaný.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 20:08 ® regulus reakce na …
regulus

slapyd> Ufff …

Mezi námi, v kartě seš tajemnej jako hrad v Karpatech a chceš radu.

V naprosté většině si v pohodě vystačíš s prutem #4, ale #5 je taky v pohodě. Do krátkýho, pokud nechceš prolízat potůčky bych se nehrnul, 9" je akorát, 8,6" taky v pohodě, do kratšího bych na Svratku a Svitavu nešel. Mluvím o muškaření, ne o strýmrování.
Tvoje teorie o suché jsou úsměvné.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 19:28 ® timbab reakce na …
timbab

slapyd> Dá ale nesmí mrznout.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 19:27 ® hraji reakce na …
hraji

slapyd> na pstruhových vodách se chytat nedá, je tam všeobecný zákaz lovu platný od 1. 12. do 15. 4., na MP revírech se samozřejmě lovit na umělou mušku dá. Ryby se ulovit dají, ale není to žádná hitparáda.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 19:21 ® slapyd

Ještě jeden dotaz, dá se ještě teď v zimních měsících chytat? Ne že bych čekal nějakou rybu, ale alespoň natrénoval hody a alespoň prošel nějakou zajímavou vodu :-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 19:04 ® slapyd reakce na …

Jinak se mi zalibil http://pruty.cz/…op/index.php?…, ale nevím jestli radši něco nesložit, přece jen ten kratší by byl asi lepší. Jen bych asi chtěl nějakou cestovku, ale jsou asi dražší a menší výběr a nevím jestli víc dílů = větší problémy :-((

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 17:18 ® timbab reakce na …
timbab

slapyd> Tak hrozný to zas nebude.Hlavní je natrénovat házení.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 17:13 ® slapyd reakce na …

jsem připraven na to, že první sezóńu budu chytat veverky a zdobit stromy umělými broučky :-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 17:10 ® timbab reakce na …
timbab

slapyd> Prostor potřebuješ i s krátkým prutem :-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 16:59 ® slapyd reakce na …

teď už jen nastudovat co vše dalšího potřebuji a těšit se až si budu moct v dubnu zachytat :-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 16:57 ® slapyd reakce na …

:) tak láká mě hlavně Jihlava, ale tam jsem naposledy byl na čundru před 14 lety, co pamatuju tak tam byla krásná voda, ale kdoví jak to tam vypadá teď. Jinak pravda, žě ten kratší bude asi o něco lepší, rád bych i něco na menší říčky, kde nemusí být prostor.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 16:30 ® Robur reakce na …
Robur

slapyd> 1/já mám vždy pravdu 2/ su z Brna 3/ začínaj jsem mušit na Mimop. a vystačím si s tím i na pstruhovce, možná že na tu pstruhovku (pokud budeš volit menší vody jak Svratka) bych šel do kratšího prutu. Můj je 255cm.

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 16:20 ® slapyd reakce na …

Ahoj, pravda, zkusím to trošku upřesnit, i když nevím jestli se mi to povede :-) Určitě bych chtěl zkusit Suchou mušku ( ale ta je asi na teplejší období / nevím) přijde mi krásné když člověk vidí jak to ryba pěkne sebere z hladiny :-) Jinak tedy mokrou mušku (krátká nymfa, mě zatím nějak nezaujala, ale neviděl jsem naživo). Ze začátku bych asi zvolil lvnější výbavu určitě např. jak píše Robur. Přece jen před x lety to šlo i s tím co bylo na trhu :-) Řekněme tedy, že ta AFTA 5 by byla pro toto použitelná a vhodná? (Snad jsem trošku upřesnil svůj záměr :-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 15:43 ® Robur
Robur

za tímto účelem jsem koupil muchoset tuším na Hobby g – chtěli za naviják, šňůru a prtu 2,8 5 aftma tuším 1600Kč, je to trojdíl a v pohodě.

zkus googlit odyssey fly (v kombinaci se slovy set atp.) mělo to více prodejců

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 14:41 @ axiom

Tvá otázka je tak všeobecná, že jiná nebude ani odpověď. Víc jak od toho, kde budeš na Moravě chytat, to závisí od toho, jak chceš chytat (na sucho, krátká nymfa a pod.). Prut délky 2,7 m a na šňůru AFTMA 4–5, či spíš 5–6 (třídy podle AFTMA jsou rozdělěny podle hmotnosti prvních 30 stop, t.j. cca 9 m šňůry) je pro začátek vhodný. Netřeba ani kupovat drahou výbavu, nabídka je široká. Požádej o pomoc při nákupu zkušenějšího muškaře. Ten je dobrý i při prvních muškařských pokusech na vodě.

reagovat