Chytej.cz

P E L E T Y a jejich výroba doma necteno

21.5.2012 | vovo | 39.863 zobrazení | 12 odpovědí

Ahoj chtěl bych dělat domácí pelety se kterými bych chtěl krmit. Receptů a návodů je na internetu hodně ale nikde nejsou dostatečně vysvětleny 3 věci. Za 1. Dávat vejce do pelet či ne? někde je napsáno ano někde zase ne co se vám osvědčilo více. Za 2. Jak dlouho pelety sušit? chci snimi krmit takže rozpad mezi 4–8 hodinami Za 3. Vařit je nebo sušit nebo péct ať už v troubě či mikrovlnce nebo nad parou tohle vše bylo na internetu v navodech ? zase co se vám osvědčilo více. Klidně poraďte i svůj osvědčený recept

Pište a poradte prosím

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 22. srpna 2021 v 16:42 ® OntárioBoy

No, u nás doma docela dost frčej tepelná čerpadla a to hlavně z toho důvodu, že je to dle nás jedno z těch nejekonomičtějších řešení topení, jaké se dají u nás v ČR na trhu sehnat.

reagovat
Úterý 22. května 2012 ve 14:31 ® vovo
vovo

Já bych dělal jen masové příchutě protože mám doma od strýce (který přestal chodit na ryby) různé masové rybý moučky nevěděl sem totiž jak to využít protože do krmení atd se me to moc nehodilo a pak me napadlo s toho udelat pelety

reagovat
Úterý 22. května 2012 ve 12:01 ® osprey reakce na …
osprey

vovo> Některé pelety lze namáčet do oleje (ideální je asi lososový). Pak se rozpadají déle. Dělal bych to ale hlavně s různými masovými příchutěmi.

reagovat
Úterý 22. května 2012 v 11:19 ® nnnap reakce na …
nnnap

vovo> jo.

reagovat
Úterý 22. května 2012 v 11:04 ® vovo
vovo

Jo děkuji nepochopil jsem to stěmi vejci ale tet us to chapu kdys chci aby mi pelety drželi pohromade a nemam lis musim použít něco co mi to udrži spojené říkám to dobře???

reagovat
Úterý 22. května 2012 v 9:34 ® džigit reakce na …

vovo> tož to ja,přeju hodně trpělivosti.
To radši vlož energii do hledání na netu a zjistíš,že to vyjde na stejno…

reagovat
Úterý 22. května 2012 v 8:18 ® Kazan reakce na …

vovo> ono tam nejde o tvar ale o to že ta peleta tím vylisováním drží pohromadě. Je stlačena velkým tlakem. Kupříkladu to samé dřevěné peletky na topení, ty se taky nevaří, nedává se do nich vejce a drží pohromadě.
V domacích podmínkách kdy nemáš lis, se dohání soudržnost pelet vajíčkem, moukou apod. Některé pelety se ani vařit nemusí, jen se usuší.
Pokud jsi četl návod na výrobu, tak se ho snaž dodržet, protože lze předpokládat že autor to má odzkoušené a funguje to. Takže pokud dává vejce, tak ho tam dej taky, pokud ne není potřeba a soudržnost pelet zajišťují jiné komponenty. Stejně je to se zbylými dotazy, až získáš trochu zkušeností můžeš vymýšlet vlastní recepty na peletky.
Jinak jedna drobnost, v průběhu sušení můžeš hodit peletku do sklenice a stopnout dobu rozpadu. Většinou platí, čím déle sušíš tím déle se rozpadá, znovu upozorňuji na slovo většinou.

reagovat
Úterý 22. května 2012 v 8:02 ® vovo
vovo

džigit> chci to na krmení nepotřebuji přesné tvary vyválím to a jen to nějak nakrájím, a na chytání si koupím

reagovat
Pondělí 21. května 2012 ve 23:38 ® džigit reakce na …

vovo> když to vidíš tak jednoduše,čímpak to budeš tlačit???

reagovat
Pondělí 21. května 2012 ve 23:00 ® vovo
vovo

Na chytání si taky radši koupim ale na krmení jsou to zbytečně vyhozené peníze to co si udelam doma me vyjde na poloviční náklady než to co koupim v obchode potreboval bych toho na krmeni aspon 5kg

reagovat
Pondělí 21. května 2012 ve 22:10 ® osprey reakce na …
osprey

vovo> Klasické pelety se suší. Tím, že to vaříš, vlastně vyrábíš bilies (boiled – vařený). Samozřejmě jde oboje.

Já si svoje kilo boilies a kilo pelet, co mi stačí na sezónu (ještě mi zbyde) radši koupím. Mě ta ryba domácí až tolik netáhne:-)

reagovat
Pondělí 21. května 2012 ve 21:32 ® vovo
vovo

Stím sušením vařením atd… je to tak že zhruba u 1/4 receptů bylo napsáno vařit ve vodě nebo nad parou u 1/4 zase péct v mikrovlnce nebo troubě u zbylích 2/4 sušit pište prosím

reagovat