Chytej.cz

Uchovavanie ulovku a etika necteno

22.9.2011 | LuboO | 19.181 zobrazení | 8 odpovědí

Zakladam toto forum, aj ked neviem, ci tu uz nieco take je. Stretol som sa s nazorom, resp. s technikou uchovavania stuky pomocou velkej karabiny, ktora sa prepichne rybe cez tlamu a vyviaze sa ako pes na retazi. Slovenska vyhlaska o uchovavani ryb hovori toto:

Vyhlaska 185/2006 Z.z., § 14,

(11) Privlastnené ryby v živom stave sa prechovávajú v dostatočne priestranných sieťkach alebo v iných zariadeniach, ktoré zaručujú ich minimálne poranenie.

Myslite, ze horeuvedeny sposob prechovania ryby je zlucitelny s tymto odstavcom? Ja si myslim, ze nie. A ani z etickeho hladiska. Sposobovat rybe dalsie zranenie, aj ked relativne nakratko, to sa mi nejak prieci mojmu naturelu. Aky mate na to nazor? A ako je to v ceskej legislative?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 27. září 2011 ve 20:05 ® BrulaKO

v zivote jsem neslysel,ze by stika nekomu rozkousala vezirek,ale videl jsem magora co stice sesil hubu a pak ji vrazil do vezirku a snad kazdych 5 minul koukal jetli tam porad je.Kdyz jsem ho upozornil jestli neni na hlavu,koukal na me jako kdyz mu tu stiku chci sezrat, lidi jsou divny

reagovat
Pondělí 26. září 2011 v 18:50 ® Jarda Š.

Fryw> Výhodu to má, že štika neroztrhá vezírek, což se může stát, když se jí síťovina dostane do zubů. Je to tradiční způsob uchování živé štiky „na lonži“. Z dnešního pohledu jde ovšem o způsob eticky pochybný a především rybářským řádem nedovolený.

reagovat
Pátek 23. září 2011 ve 21:10 ® Fryw
Fryw

Myslím, že by to v MRS asi neprošlo. Ale nedochází mi, jakou má takovéto uchovávání výhodu. Snad jen že odpadá sušení vezírku.

reagovat
Pátek 23. září 2011 ve 12:35 ® Segoves
Segoves

taky si myslim že pokud si rybu chci ponechat měl bych jí rovnou zabít…ale když už tak mi příde vezírek vhodnější uvazovat ryby na špagát je týrání zvířat podle mě

reagovat
Čtvrtek 22. září 2011 ve 23:02 ® LuboO reakce na …
LuboO

Robur> poslal som, snad ti to prejde

reagovat
Čtvrtek 22. září 2011 ve 22:33 ® LuboO reakce na …
LuboO

Robur> do prdele, zabudol som…:DD

reagovat
Čtvrtek 22. září 2011 ve 22:26 ® 

Neuchovávám ryby. Buď ji pustím nebo když už si ji chci vzít, tak ji rovnou zabiju. Je možno ji uchovávat jakkoli šetrně, ale podle mě vždy musí být rybka stresována.

reagovat
Čtvrtek 22. září 2011 ve 22:24 ® Robur
Robur

ja to schvaluji, protože když chytím štiku, tak mně LuboO fotku nepošle. Kdybych dal štiku na karabinu, tak bych to foto nyní měl. Pokud ale Lubo O fotku štiky pošle, tak napíšu, že je to hnusné a nepotřebné. Též bych nechtěl nikde být přivázaný za hubu či něco jiného.

reagovat