Chytej.cz

Podvodní splávek necteno

7.8.2011 | svery | 7.584 zobrazení | 4 odpovědi

Ahoj chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s podvodním splávkem. Zkoušel jsem to ,ale zatím bez záběru. Děkuju za rady;-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 9. srpna 2011 ve 21:59 ® svery reakce na …
svery

Ahoj a jakou dáváš vzdálenost splávku od rybičky? A celková délka návazce? Nezamotává se ti to když používáš trojháčky? Díky;-)

reagovat
Úterý 9. srpna 2011 ve 20:51 @ buddha reakce na …

Ahoj, se žížalou jsem to nezkoušel. Zátěž dávám 35 – 40 gramů, aby to ta rybka nezvedala ze dna a zároveň to nebylo zbytečně předimenzované. Napichování rybičky je věc úplně specifická – používám lanko v silonu, které se dá koupit po metrech a tvořím z toho takové systémky. Výhoda tohoto lanka je, že se po nahřátí zapalovačem silon speče a nejsou pak na lanku napotřebí žádné složité uzly atd. Systémek je tvořen ze dvou trojháčků, jeden dávám rybce za nosní otvor, druhý vetknu těsně pod hřbetní ploutev. Někdo může namítnout, že je takto rybka brutálně okovaná, ale cíl je jasný – po záběru štiky čekám jen max. 10 sekund a zasekávám, díky dvěma dobře umístěným trojháčkům zásek vždy sedí v tlamě a i podměrečnou štiku lze takto chytit i opakovaně, aniž by přišla k trvalé újmě, tak jak k tomu může dojít s klasickou polykačkou. Oba tyto trojháčky jsou tedy uvázané na lanku a to je pak přivázané na vlasec. Tento systém používám podle podmínek řeky už léta a je to osvědčené. Chytám takhle hlavně na přírodních ramenech řek, kde je to samý padlý strom a roští pod vodou a klasická přívlač by se hodně prodražila. Candát by asi s takto železem zpevněnou rybkou měl problém, ale štika tyhle věci neřeší a když je hladová, je jí její zkušenost a stáří prd platný, prostě zabere…

reagovat
Úterý 9. srpna 2011 ve 13:16 ® svery reakce na …
svery

Díky:-) zkoušel si to třeba se žížalou? Jak velkou zátěž používáš? Jak napichuješ tu rybičku? Díky

reagovat
Pondělí 8. srpna 2011 ve 23:28 @ buddha

Ahoj, používám podvodní splávky 10 gramové pro lov štik na řece a mám úspěchy. Chytám takto na živou rybku, kterou podvodní splávek udržuje stále nade dnem (nemůže se zavrtat do dna, což např. okouni rádi dělají) a nástraha je pak atraktivnější. Stejně by se takto dalo chytat i na rybku mrtvou a podle mě opět s větším úspěchem než klasicky na položenou. Výhody jsou tedy jasné – tam, kde kvůli proudu či vzdálenosti od břehu nejde použít klasickou káču a není vhodné užívat bojku, stojí za úvahu sáhnout po podvodním splávku. Nevýhodou může být kratší délka lanka, které nemůže být delší než trubička proti zamotání se splávkem (kdyby tomu tak bylo, rybka by se zamotávala kolem olůvka), což je cca. 30 cm – v případě úlovku kapitální štiky a ne dostatečně včasného záseku může dojít k ukousnutí vlasce za lankem – ale tak velkou štiku jsem tímto způsobem zatím nechytil a při včasném záseku snad problém nehrozí.

reagovat