Vyhledávání
Jaké výbava na sumčí přívlač ?
27.6.2011 | michal94 | 33.419 zobrazení | 35 odpovědíChtěl bych poradit s výběrem prutu na sumčí přívlač. Naviják vlastním Shimano EXAGE 4000FA bude vyhovující?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.
- Pátek 1. července 2011 v 15:39 ® osprey
-
Beer.Beda> Hlavně to moc neřešit. S trochou místa na tom utaháš i hodně velké ryby.
Já když tak na to koukám, tak letos vidím vyhlídky na sumce černě. Ani se mi tam k té vodě nechce.
reagovat - Čtvrtek 30. června 2011 v 19:06 ® Beer.Beda reakce na …
-
osprey> Tak to jsem rád, na větší nemám zatím štěstí, ale ono to přijde a pak budu pokukovat po něčem více vyhovujícím.
Hony> přesně jak píše osprey, někde udávají tak jinde onak.Vím o tom.
reagovat - Čtvrtek 30. června 2011 v 10:23 ® kubas reakce na …
-
Zbyndas> Tak s tím se nemusíš bát ryby okolo 150cm, pokud tam nejsou nějaký extrémní podmínky
reagovat - Středa 29. června 2011 ve 21:10 ® osprey reakce na …
-
Hony> Oni u Sportexů udávají jakousi toleranci. Třeba Black Stream do 60 g má 50 – 71 g. Takže asi máte pravdu oba.
Beer.Beda> Na sumce do metru jak nic. Potíže dělají až ti větší.
reagovat - Středa 29. června 2011 ve 20:57 ® Hony
-
Beer Beda> Ale když se podíváš do tabulky délka / gramáž, která je pod adresou, kterou uvádíš, tak prut 280 cm má 50g
reagovat - Středa 29. června 2011 v 18:52 ® Stanik
-
Letos jsem si pořídil Penn Slammer 360 a prut Daiwa Exceler Seabass 270, vrhačka 40 – 120 a pletenku na 25 kg. Pro začátečníka celkem solidní vybavení a už jsem ho otestoval na metrovém sumíkovi a úplně v pohodě. Prut stál asi 1200 a za ty prachy je celkem příjemný, ani po delší době vláčení ruce ani záda nebolí. 13 cm X-Rap jointed zvládá s přehledem.
reagovat - Středa 29. června 2011 v 17:56 ® Zbyndas
-
Letos prvním rokem taky vláčkuju sumce na Orlíku a chytám na Sportex Black Stream 60 g a naviják Penn slammer 460.. Zatím jsem vytáhnul 3 sumčí mimina od 50 – 70 cm. S větším sumcem jsem bohužel zatím tu čest neměl
reagovat - Středa 29. června 2011 v 17:47 ® Libor
-
Z mých zkušeností – není prut do 50g jako prut do 50g, chci tím říct že u různých výrobců se tyho hodnoty dost rozcházejí, dokonce i u jednotlivých prutů stejného výrobce.
Jde o velikost cílové ryby a o prostředí kde se chytá.
Štika je proti sumci lenochod.
To EXAGE do začátku uplně s přehledem.
reagovat - Středa 29. června 2011 v 17:14 ® Beer.Beda
-
Já jestli se mohu přidat, tak jsem si letos pořídil Sportex Carat Spin TC v délce 2,80 a gramáž 45–60g.Jde mi hlavně o chytání na Orlíku ze břehu a občasný trolling.Počítám s úlovky do metru.Nemáte někdo zkušenost, nebo váš názor.Udělal jsem dobře??Jsem sumcovláčkařský začátečník. http://www.piscatus.de/…5m::640.html
reagovat - Středa 29. června 2011 v 15:59 ® mig61
-
Ne, že bych se chtěl vytahovat (ale asi trochu jo , ale za poslední tři roky jsem vyvláčel kolem 80 sumců (nej 150), nejčastěji ale spíš pod metr. Než jsem přišel na to, že musím použít silnější prut a šňůru, tak mi jich asi stejně tolik spadlo. Poslední rok se poměr o hodně vylepšil ve prospěch proměněných záběrů tvrdším prutem, mám 75g, ale taky mám 100g. Z mých zkušeností je prut do 50g málo, navíc, když na něm je 12cm wob na řece, tak už je ohnutý tolik, že nemáš moc rezervy na zásek. S tím měkkým prutem sice cítíš jak nástraha(guma) jde po dně, ale není v něm další síla na pořádné zaseknutí. Just my two cents.
reagovat - Středa 29. června 2011 ve 14:24 ® Sander reakce na …
-
skwor > lepší štika tahne úplně jinak, zpravidla dělá pomalý kruhy s občasnými krátkými intenzivními výpady. Sumec má jinou strategii. Ten tak férově s lovcem nezachází, co jsem měl na těch pár kouscích možnost zjistit.
Ale nejdůležitější je to, kde tu rybu zdoláváš. Bez ohledu na druh.Byl bych moudřejší, kdyby se u nás větší sumci vyskytovali více, jedna metrová ryba za pět let je prostě málo. Jezdit někam dál se mi nechce, postrádám motivaci a znalost míst, zároveň nechci nikomu lézt do zadku aby mi do toho zasvětil. Neměl bych z toho radost.
reagovat - Středa 29. června 2011 v 9:29 ® skwor reakce na …
-
Sander> Věřím, na druhou stranu jsem s ním krotil cca 14kg štiku, která dokáže trošku ostřejší výpady než sumec… Prut zvládal, vlasec ne.
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 22:58 ® hecht reakce na …
-
osprey> je to tak, moje 40g verze je letos pro mě jako náhradník, pokud bych vyku… revo s provokerem. Na sumejše okolo metru by to bylo v pohodě, větší … (bůh ví) Zatím jsem ale pouze kulturista teoretik
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 22:11 ® osprey reakce na …
-
Sander> Ohledně toho Sportexu vycházím z Prutosových zkušeností. On s ním ty ryby prostě tahá. Pokud vycházíš z vlastností Hechtova kousku, on má menší gramáž. Myslím, že do 40 g.
Na tom Dragonu se shodnem.
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 21:49 ® Sander
-
Podle mého názoru není níže zmiňovaný Sportex a ani TD SE do 50g vhodný na cílenou sumčí vláčku. Se Sportexem jsem házel už poněkolikáté v sobotu, vizuálně robustní prut, ale ta síla tam prostě chybí, TD SE vlastním, sumčí nástrahy zvládne, ale Sumce myslím ne. Teda, v louži bez vázek se utahaj i na dvojkovej mušák, ale vo tom to moc není…
Praktické zkušenosti se zdoláváním větších sumců mi chybí, berte to jen jako vyjádření k tématu. Loni mi vzal na TD SE jeden asi 110 cm a s noblesou se mnou v proudu a mezi vázkama vymet.
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 21:43 ® michal94 reakce na …
-
olda> hlavně budu chodit na řeku Moravu a nekdy na Dyji
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 21:30 ® FISHERBOY
-
skwor>
osprey> Menšího sumce zvládne, zapřáhnul jsem na něj fousáče odhaduju tak 13O (bohužel na břeh jsem ho nedostal), a divil jsem se jak se takovej ,,tvrdší" proutek umí i hezky ohnout:D na velký sumce to rozhodně prut není, ale když jsem se do toho trošku opřel, tak ten nápor udržel. Nevýhoda je, že některé nástrahy – větši slidery nebo větší Fatso už si gramážově nedává..... zase nejsem zadnej odborník na rady…jen můj názor..
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 21:29 @ Pepa z depa
-
Včera jsem se natahoval s jedním, podle kolegů, co ho viděli (já ne), něco nad 150 cm. Krásná noc,plná hvězd. Prut do 350 gramů, šňůra na 50 kilo, fluorescenční mořská guma 30 cm. Po 10 min se vypnul.Takovou rybu jsem ještě neměl. Seděl jsem u vody vzrušený do jedné hodiny a hulil čistou Lattakii, direct ze Sýrie.
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 21:20 ® osprey reakce na …
-
skwor> Mám ho v castingové verzi. Metrovku by dal, ale ten Sportex je daleko důvěryhodnější prut – a není to značkou. Prutos si s tím troufl zvedat pětikilovku, já bych s tím Drakem váhal už u 2 nebo 3 kg.
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 21:19 ® olda reakce na …
-
michal94> tak špatně,na stránce si najdi pruty,vláčecí,Daiwa-sveepfire.
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 21:17 ® olda reakce na …
-
michal94> http://rybar.braunstar.cz/…eepfire-spin- mám za to že by šlo i toto kolem 100g,záleží jaký je na lokalitě proud a jak velké woby budeš tahat,aby jsi nezdolával jen wobler.
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 21:14 ® michal94 reakce na …
-
skwor> vypadá dobře…
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 20:25 ® skwor
-
Na běžnou sumcovou přívlač bych se nebál tohohle prutu http://www.rsp-fishing.cz/…2-60m-21-50g Mám o něco jemnější verzi především na štiky a myslím, že by to zvládnul.
reagovat - Úterý 28. června 2011 ve 20:17 ® osprey
-
Tak teď jsem viděl video z Ruska – sumec prý kolem 100 kg (no, dvojka určitě) a na prut 10 – 40 g. Střídali se na něm na lodi dva nebo tři chlapi, ale vyndali ho.
reagovat - Úterý 28. června 2011 v 17:54 ® Prutos reakce na …
-
michal94> Viděl bych to podobně jako Osprey. Exage ti pro začátek určitě stačit bude. Že by se ti při lovu rozpadl se bát nemusíš…spíš jde o to jak dlouho vydrží. A až ho odepíšeš, koupíš si lepší. Teda pokud u toho vydržíš
reagovat - Úterý 28. června 2011 v 16:01 ® michal94
-
jj ted to tak nespechá asi stejnak až příští rok
reagovat - Úterý 28. června 2011 v 15:46 ® osprey reakce na …
-
michal94> Tam by ten Sportex Black Stream šel a k tomu Penn Slammer 360 nebo Shimano Spheros 4000.
Pokud nemáš peníze, nech si Exage, kup za 800 Kč nějaký kompozitový prut (dík vysokému obsahu laminátu je to sice těžší, trochu žvejkoidní, ale zlomit se to skoro nedá) a počkej si na příští sezónu. Není nutné mít všechno hned, ale polovičatá řešení se nakonec prodraží nejvíc.
A se šňůrou bych se nemazlil. Používám na 50 liber a dalo by se i víc. Sumce je třeba vytáhnout, ne mu dávat něco jako „šanci“. V případě téhle ryby je to jen šance na to se urvat.
reagovat - Úterý 28. června 2011 v 15:33 ® michal94 reakce na …
-
Ok díky jezdil bych hlavně na řeku Moravu a příležitostně i na Dyji.
reagovat - Úterý 28. června 2011 v 15:13 ® osprey
-
michal94> Podívej, zatím jsi nespecifikoval, kde a jaké ryby chceš chytat. Stav se v Sumcařině a zeptej se kolegy Team Fishing Romeo, s čím vláčí na Ebru.
Je možné, že ti ten Exage s hůlkou za 1000 Kč bude v pohodě stačit. Anebo taky nemusí.
reagovat - Pondělí 27. června 2011 v 19:31 ® kubas
-
Naviják tak kolem 2500 – 3000Kč… Ryobi (Zauber, Arctica), Penn Slammmer, nějaký Shimano… atd.
reagovat