Vyhledávání
Kayakfishing
28.4.2011 | kayakfishing.cz | 225.692 zobrazení | 1.629 odpovědí | upravit
Ahoj, zakládám tu fórum o rybaření z kajaku.
Prosím pište vaše nápady, zkušenosti a přání.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 6. srpna 2013 v 15:18 ® HaD reakce na …
-
jiris> hehehe a kolik myslíš, že času odchytal na gumáku? Myslíš, že někdy seděl v belly boatu? Jiříku, nech toho. Láďa lodím rozumí, ale sám chytal z 99% z lodě jen sumce a jen z velkých lodí 5m+ a 1000 kg+.
Např.? Třeba výdrž? Ta je relativní. Pevná plechová pixla určitě více než gumák nedá. Pokud to teda nebude hliník za pade. Ale za takovou cenu koupíš gumák, kterej je taky na možná desítky let. Ale ono to není jen o výdrži. Mušák si taky nekupuješ z laminátu, na kterým se dá udělat uzel. Pak např. ta rychlost
Jasně, gumák za tři kila z baumaxu asi nepojede. Ten co mám třeba já fičí jak laminátka, možná líp. Kdybych si na něj dal dlouhý vesla, nemá laminátka šanci. Ty Jirko teoretizuješ, já shrnuji poznatky z praxe
BTW: byl jsem vůči gumáku úplně stejnej, jako Ty. Jak přes kopírák. Než jsem ho pořídil a začal používat. Ta lehkost, tichost, skladnost, rychlost, obrovská STABILITA a z toho vyplývající mnohonásobná BEZPEČNOST apod. dalece převýší menší „upravitelnost“, kterou stejně nepotřebuješ a možná menší odolnost. Tak to PROSTĚ je. Nedoporučil bych ho jen nezkušeným na sumce…
reagovat - Úterý 6. srpna 2013 v 15:00 ® jiris reakce na …
-
David H.> proč? Protože má větší zkušenosti s loděmi jak ty.
Loď není jen pro lov sumců. Které argumenty byly hloupost (konkrétně).
reagovat - Úterý 6. srpna 2013 ve 14:41 ® HaD reakce na …
-
jiris> Proč bych se ptal Ládi? Ten chytá sumce z lodi na velkých lokalitách. Tam je gumák krávovina.
Co si nekoupíš je Tvoje věc
reagovatNicméně některé argumety, které jsi tu dával jsou hloupost, tudíž se musím domívat, že moc zkušeností a znalostí v tomto směru nemáš
- Úterý 6. srpna 2013 ve 13:54 ® jiris reakce na …
-
David H.> víš houby kolik a na kolika „loďkách“ jsem toho odjel
Zeptej se Láďi jestli je pro něj bude nejlepší gumák. Kdybych neřešil jen peníze, tak bych si gumáky NIKDY nekoupil.
reagovat - Úterý 6. srpna 2013 ve 13:36 ® HaD reakce na …
-
jiris> možná, až odjezdíš na lodích tolik co já, budeš mluvit jinak… Mám tedy na mysli potřeby pro běžný rybolov.
reagovat - Úterý 6. srpna 2013 ve 13:31 ® jiris reakce na …
-
David H.> boat je v doplňcích hodně variabilní, konstrukce řeší vše.
Životnost boutu 2 roky a pak jen lepíš jak blázen. Pokud Ti stačí, tak málo tak je to jedině dobře.
Ukončil bych to, já si pod vybavenou lodí představím fakt něco jiného než gumák z motorem a echem. A pramice to taky není.
reagovat - Úterý 6. srpna 2013 ve 12:39 ® dam reakce na …
-
David H.> budeš čučet, až tam to Gopro přidělám…nepotřebuji nic vrtat
reagovat - Úterý 6. srpna 2013 ve 12:21 ® HaD reakce na …
-
jiris> já z člunu chytám. A loď na ryby si fakt nebudu vybírat podle toho, jestli tam dám stativ na GoPro
Na gumák dám jak motor, tak echolot, držáky na pruty, klidně příďový motor a víc ke štěstí nepotřebuju. Btw: to je třeba boat úplně na prd. Kam bys tam přivrtal to goučko?
DD
rychlost: co třeba váha? A co třeba fakt, že dno a kýl má gumák v pohodě stejný či lepší ? Proč stejně velký gumák dostanu do skluzu s 5HP motorem a stejně velkou pramici ne?
Hele zbytečná debata
reagovat - Úterý 6. srpna 2013 v 8:17 ® jiris reakce na …
-
David H.> v názorech se nesejdeme už jen protože každý chceme „jinou loď“ na něco jiného.
úpravy – na gumák přiděláš houby (je to velmi omezený, z 90% jen na zrcadlo), do lamina, plastu atd se dá vrtat. Přidělávat co, držáky, downrigger, třeba stativ na gopro, atd… Na gumák omezený sortiment.
rychlost – co třeba tvar lodí a tvary gumáků.
reagovat - Pondělí 5. srpna 2013 v 16:55 ® HaD reakce na …
-
No to co jsi sem dal je zase jednoúčelovka.
Výdrž a trvanlivost – ta je dejme tomu vyšší
Úpravy – nevím co máš na mysli, ale na gumák jde na čelo přidělat cokoliv úplně stejně a na boky existuje celá řada držáků. To má ale význam až u velké sumcařiny. Jinak mě nenapadá, co bys chtěl upravovat.
Rychlost: to je hloupost. Proč by měla být pevná rychlejší? Jel jsi vůbec někdy na lodi
)
Ukradení – V tom je gumák pro mnoho lidí nejlepší varianta. Uskladníš ho i v gasonce bez sklepa. Na pevnou loď už potřebuješ garáž, vozík apod… I kajak je v tomhle směru celkem nepraktický. Kam ho v paneláku dáš? Pod strop v obýváku?
reagovat - Pondělí 5. srpna 2013 v 16:27 ® jiris reakce na …
-
David H.> jasně chápu to, je to o preferencích.
Pevnou, výdrž, možnost úprav, trvanlivost, rychlost, atd.. Jenže v ČR by Ti ji ukradli
tohle je moc fajn
https://www.facebook.com/SoloSkiff?…
reagovat - Pondělí 5. srpna 2013 v 16:20 ® HaD reakce na …
-
jiris> hele je to o tom, co Ti vyhovuje. Já chytal z boatu i z kajaku, mám možnost jezdit na ryby s pěknou pevnou lodí nebo s gumákem, což je pracnější. Volím gumák. Vyhovuje mi víc. Je tišší, stabilnější, pohodlnější. Kdybych neměl zkušenost s opravdu mnoha plavidly (jezdil jsem i na moři s 9m kajutovou lodí, s rychlými velkými loděmi na sumce, s mořskými loděmi, s laminátovým motorovými veslicemi, malými dřevěnými loděmi, plechovými, střední lamionátovou mám i gumák, jezdil jsem i na mikrolodičkách, na několika kajacích, x bellyboatech, mám za sebou i několik týdeních výprav na kánoe… Teď mě baví a vyhovuje gumák, když jsem sám nebo ve dvou. Ve třech už raději onu pevnou laminátku. Kdybych ale měl větší gumák, bral bych raději jej. Když ale mluvím o gumáku, nemám na mysli nějaký dětský nesmysl, ale kvalitní typ. A ty jsou dnes už okolo 15tis.
A proč Ty bys rozhodně volil pevnou loď?
reagovat - Pondělí 5. srpna 2013 v 16:00 ® jiris reakce na …
-
David H.> lov z plavidla mám spojen s přívlačí a muškařinou. (ostatní jde zatím mimo mě) Tyhle metody mám rád, protože sebou tahám co nejméně krámu, tudíž baterky, motor atd je dost krámů navíc. Z tohoto důvodu gumák ne.
Mít garáž u vody, popřípadě molo na vodě někde u přehrady, mluvil bych jinak.
Lov s kamarády je něco jiného, ty na kajak nenaskládám
reagovatale nechce se mi to vysvětlovat. Když uč loď, tak rozhodně pevnou a ne gumák.
- Pondělí 5. srpna 2013 ve 12:46 ® HaD reakce na …
-
mascha> To asi ano. Na nějaké vyhřívající se kapry či amury to může být fajn. Případně stojící štiku…
reagovat - Pondělí 5. srpna 2013 ve 12:43 ® HaD reakce na …
-
kerob> no tam kam zanoříš pádlo, aniž bys oral dno, tam se vejde i motor. Nicméně lovit z plavidla v místech, kde je do půli kolen vody mi nějak nedává smysl.
jiris: já jsem ale neřekl, že je hlučnější
reagovatGumák je o ničem? Kdybych ho neměl, 80–90% lovů, které realizuji by neexistovaly. Musel bych skončit s rybolovem s kamarády a s příležitostnými parťáky. Jak s přívlačí, tak se sumcařinou. Kdyby byl např. nafukovák o ničem, tak by ho neprodávalo 80% rybářských firem a naopak by byly kajaky úplně všude. Každopádně je teď tahle debata tak trochu jako mezi zarytým motorkářem a běžným motoristou s autem (který mnohdy má i tu motorku). Motorka je životní styl a v ledasčem dokáže autu konkurovat a i ho předčit. Mít ale jen motorku je prostě nepraktické a v mnoha směrech prostě auto nenahradí a ani nemůže. Tedy pokud nejsi hipík, pro kterého je to životní směr.
- Pátek 2. srpna 2013 ve 20:29 ® jiris
-
jediná výhoda boutu, je že se do něj tolik neopírá vítr
reagovatA i to lze vyřešit.
- Pátek 2. srpna 2013 ve 12:36 ® mascha
-
kajak a bouat je v tichosti stejnej, když to stojí nebo jede krokem. Jakmile je potřeba se přesunout na větší fous a být zticha, je kajak lepší. Mluvím teď o vzdálenostech delších než kratičké. Např. při objíždění břehů a zátok na Orlasu. Na kajaku dvakrát silněji zaberu u vjezdu, pak položím pádlo a vezmu prut. kajak nejprve rychleji, pak pomaleji klouže vodou až zpomalí na minimum a setrvačností dojede kam potřebuju, aniž by se cokoli vyplašilo kopáním nohou pod vodou.
reagovat - Čtvrtek 1. srpna 2013 v 0:17 ® jiris reakce na …
-
David H.> nesouhlas. Kajak a bout je v tichosti stejnej. Gumák je o ničem. (motor plus baterky, je moc krámů navíc).
reagovat - Středa 31. července 2013 ve 22:46 ® kerob reakce na …
-
David H.> je to presne tak tichy, jak dobre se naucis potichu chovat a padlovat. Kluci maj lode vylepeny penou. Ja mam vylepeny jen tam, kam odkladam padlo. Lod s motorem je uplne jinej sport, i kdyz si myslim, ze to, co najezdis za den s baterkou, to najezdim na kajaku taky. Na Coose – a to neni zrovna nejrychlejsi model se da najezdit pri chytani pres 20 km za den. A to, ze je gumak s motorem univerzalnejsi bych si nebyl tak jistej, nedovedu si treba predstavit, jak na gumaku s motorem jedes Sazavu
reagovat - Středa 31. července 2013 ve 21:35 ® HaD reakce na …
-
kerob> mno, tichý… Tišší než boat či nafukovák asi ne. oproti boatu určitě operativnější. Oproti gumáku taky moc ne – na ten si cvakneš elektromotor a jsi operativní až až
reagovatPro mne má kajak kouzlo v tom, že je to z kajaku a k tomu pár specifických výhod. ideální je mít obojí. Kdybych si měl vybrat, tak jen nafukovák. Je to diametrálně univerzálnější.
- Středa 31. července 2013 v 16:58 ® mascha
-
Osobně jsem ještě rybu přes metr na kajaku neměl, ale rozhodně bych na kajaku měl s takovou rybou větší pocit sucha a bezpečí než na boatu. Bál bych se propíchnutí boatu trojhákama u huby zmítající se potvory. Samotné zdolávání na kajaku je (dle zkušeností z moře i videí na netu) sranda. jak psal Zoid, nohy do vody. Dál změnou pozice prutu se dá kajak tažený za rybou slušně řídit, lepší kajaky mají kormidlo. Vylovení bude už složitější, ale buď chci rybu kuchnout, tak to udělám ještě ve vodě a pak jde na palubu mrtvá. A nebo ji chci jen vyfotit, pak stejně po delší zdolávačce z kajaku bude utahaná a na rychlou fotku na klíně připravená. A rozhodně bych se rybu pokusil nějak srovnat na volné vodě, a netahal ji na gripu ke břehu. Právě u břehu je kajakář v největším nebezpečí, zejména když jsou vlnky nebo proud. Objevil jsem pro sebe nový revír skvělý pro kajak, tak se těším, až tam zapřáhnu nějakýho většího amura, kterých je tam mrak. Minulý víkend jsem se tam při lovu ze břehu pokoušel dvacet minut narvat do podběráku rybu 90+ a nakonec ji urval. Sedmdesát trojku chycenou o deset minut později už jsem zvládl v poho. Tolstojů je tam taky neúrekom.
reagovat - Pátek 26. července 2013 ve 12:50 ® kerob reakce na …
-
David H.> to je o uhlu pohledu, ja v tom kajaku vyhody vidim – je to operativni a tichy. Cas ukaze.
reagovat - Pátek 26. července 2013 v 11:56 ® HaD reakce na …
-
kerob> to je jako s tím kolem. I do Pakistánu se dá jet z Prahy na kole a jsou lidi které to bude nesmírně bavit a těšit. O tom to především je. To, že je to nepraktické a nepřináší to v podstatě žádné přednosti, je dané.
reagovat - Pátek 26. července 2013 v 11:35 ® kerob
-
Nevidim v cilenym chytani sumcu z kajaku vetsi problem… unavenou rybu bych stejne na lip gripu dotahnul ke brehu, kde by nasledovalo vyloveni. Co se stability tyka, tak to nebude problem – z kajaku se tahaj mnohem vetsi ryby nez sumci. Doufam ze svoji novou CUDU 14 brzo pokrtim
reagovat - Středa 24. července 2013 ve 14:00 ® HaD
-
je to ve Z lovu
reagovathttp://www.chytej.cz/diskuze/z_lovu/
- Úterý 23. července 2013 ve 20:19 ® kayakfishing.cz
-
jezis tak uz nenapinej
reagovat - Úterý 23. července 2013 ve 13:23 ® jiris reakce na …
-
koubic> huž
reagovat - Úterý 23. července 2013 v 11:14 ® koubic reakce na …
-
jiris> tak co bude? rád bych se nadechnul
reagovat - Úterý 23. července 2013 v 8:46 ® jiris reakce na …
-
zedus> tak, tak
reagovat - Úterý 23. července 2013 v 6:14 ® zedus
-
jiris> Není fotka není ryba.
reagovat