Vyhledávání
Kayakfishing
28.4.2011 | kayakfishing.cz | 225.695 zobrazení | 1.629 odpovědí | upravit
Ahoj, zakládám tu fórum o rybaření z kajaku.
Prosím pište vaše nápady, zkušenosti a přání.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 21. listopadu 2012 v 19:42 ® sliver
-
já mám echo už několikáté, teď na kajaku mám Hum. matrix 47 3D a ani na jednom jsem nebyl schopen docílit těch rohlíků, co jsou jako ryby teda. Né že by mě to nějak trápilo, ale chtěl jsem to zažít. Nikdy se mi to nepovedlo, když jsem to začal štelovat, tak jsem pak neviděl vůbec nic. Tak mám nastavené rybičky a to je radosti, když pípají furt samé velké. Velcí kapři hlavně.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 v 19:30 ® mascha
-
Pokud by náhodou někdo řešil nákup vodotěsné GPS (např. http://www.elektrotyp.cz/index.php?…) tak bych doporučil rovnou vzít GPS zabudovanou v telefonu – http://www.alza.cz/…-d370170.htm Mám Evolve telefon z té nižší řady a co se týče vodotěsnosti a odolnosti, tak mu dávám už půl roku kouř a drží.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 v 19:23 ® mascha
-
já mám echo Humminbird Piranhamax číslonevimkolik. Jde o levnou a jednoduchou hračku, která na svý poměry slušně detekuje stav (měkkost/tvrdost) a tvar dna. Detekce ryb funguje na základě rozpoznávání plynového měchýře, což mi na moři trvalo, než jsem pochopil, že ty černý šmouhy všude podemnou jsou makrely a nemám exho rozbitý (makrely měchýř nemaj). Jde slušně pracovat s citlivostí, u tý detekce ryb jde nastavit tři úrovně a nezabývat se čudlama. Detekce ryb má smysl pouze na moři, když chytáme ve sloupci. V čechách je kvůli množství vegetariánů pro vláčkaře k ničemu. To jestli je sonda na špici nebo na zádi je jedno, tedy z pohledu na to, že co vidím je přesně pode mnou. Na to zapomeň (Tino). Já doporučuju dát sondu na střed, tam je ponor nejhlubší a je sonda nejméně rušena prouděním a bublinkama. S baterkou to mám podobně jako Jiris. Výdrž až pět dní bez podsvícení. Nabíječka za tři kila to nabije za pár hodin. Nabíjím nepravidelně a o baterku se valně nestarám. Mám ji zabalenou ve smrštitelný fólii kvůli vlhkosti a přilepenou powerfix tejpou na dně lodi, aby se mi tam nemrcasila. Samozřejmě by měla být sonda co nejvíc kolmo k hladině, ale na houpajícícm se kajaku na nějakém tom stupni zkosení při instalaci nesejde, stejně je třeba to brát s rezervou. Pokud chceš Míro vzít někdy echo i na moře, pak si hlavně ohlídej dosah, 80m je podle mne málo. Já mám 150m a už jsem se pokoušel lapat mníky v dvěstěmetrový hloubce (podle mapy) a se slepým echem jsem si připadal nesvůj.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 v 17:03 ® koubic reakce na …
-
zedus> já vím, psal jsem si s ním o tom, jen mě to překvapilo, bo v návodu, co jsem dostal od prodejce, nic takového není.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 v 16:48 ® zedus reakce na …
-
koubic> Jiris ji nemá ve vodě a jede mu to dobře.
northwolf> Jo s echolotem na moři je to asi trošku jiný jak u nás. Na moři se všechno žere navzájem a tak máš velkou šanci, že když u vás něco vidíš tak je to rybožrout. U nás tam vidíš bambilion odrazů a jsou to z větší části plotice, cejni, kapři a jiná havěť. Využití při vláčce jsou dvě, jedno je hledání nerovností na dně a o druhém využití osprey určitě ví taky.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 v 16:33 ® koubic reakce na …
-
jiris> snažil jsem se něco o umístění sondy echolotu s DSI najít a na ofiko stránkách jsem stáhnul návod, kde píšou, že sonda s touto funkcí musí být trvale umístěna ve vodě (viz. obr.). Pro „obyč“ sondy toto neplatí. To jen pro informaci, bo taky přemýšlím, kam tu sondu umístím.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 v 15:12 ® northwolf reakce na …
-
osprey>
reagovatO mých nepříjemných pocitech v této hloubce Ti někdy povyprávím, snad se naskytne příležitost, třeba někde u vody.
- Středa 21. listopadu 2012 ve 14:35 ® osprey reakce na …
-
northwolf> Tak to jsme se shodli.
Já takovýhle ponor zrealizovat nemůžu. Ani o to nestojím. Při ponorech na nádech jsem v nějakých 6 – 7 m měl dost nepříjemné pocity související mimo jiné s tím orgánem, co pumpuje krev po těle. Nehodlám to pokoušet, zůstanu v horních 5 m, na což mi stačí maska a ploutve. A nechám si to na léto.
Takže zbyde to echo. U něj jsme se shodli taky, že je užitečné a tak je to fajn. Hlavní je světový mír.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 ve 14:27 ® northwolf reakce na …
-
osprey> Ponorem nazývám tu akci co se děje po tom co na sebe navleču neopren, ploutve, masku atd.., dám na záda lahev, do pusy ten gumovej konec hadice ze který se dá dejchat a zapluju pod hladinu. Jasně že tady je to něco jinýho, ale když jsem v létě průvodcoval na moři dánské soudruhy, tak mi echolot velmi pomáhal, dokonce se mi po přijezdu na místo podařilo s ohledem na okolí a na to co vidím na displayi klukům přesně předpovědět co budou mít po záběru na háčku – tedy důležité bylo říct že to bude polak, protože toho chtěli a sami ho chytit nedokázali i přesto že v GPS vůbec neměli špatná místa.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 ve 13:50 ® osprey reakce na …
-
northwolf> Nevím, čemu říkáš ponor, ale v hloubce 15 m s viditelností asi 1,5 m bych teď potřeboval akvalung.
Navíc u vás je to relativně jednoduché. Tady, když chci rybu 80+, tak se musím hodně snažit a přemýšlet a ještě potřebuju kus štěstí.
Nežiju v iluzi, že rybu najdu a pak ji chytím. Dokonce si myslím, že ve finálním okamžiku lovu ten echolot vůbec nebudu potřebovat.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 ve 13:41 ® Tino reakce na …
-
osprey> v jaké je hloubce?
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 ve 13:24 ® northwolf reakce na …
-
osprey> No nevím jak Tobě, ale mě na tohle obvykle stačí jeden ponor
reagovatAle souhlas, echo je významná věc a ty chytré hlavy tvrdící že není potřeba, že stačí GPS bych chtěl vidět v akci speciálně v srpnu, nebo třeba teď kdy tresky nejsou tam kde bejvaj, ale jsou tam kde jsou sledi, takže je pořeba se přizpůsobit sledímu mozečku což znamená že ty potvory se v hejnech pohybujou prakticky kdekoliv a GPS na ně nepomůže.
- Středa 21. listopadu 2012 ve 12:55 ® osprey
-
A do třetice. Jak se tu řešila ta možná rizika a nebezpečí, tak za svou praxi jsem jako největší riziko zažil plující kmeny a věci potopené pár centimetrů pod hladinou.
To se tak vracíte z noční sumcovláčky středem řeky (v noci je to lepší), na hladině proti vám pluje něco malého tmavého, vyhnete se tomu o metr a najednou rána jako sviňa, protože ta věc má 4 m a většina jí není vidět. A že to není rovné, tak kajak to rozvlní opravdu nechutně.
Pro majitele Jackson kajaků – v noci je o dost jistější mít sedačku ve spodní poloze.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 ve 12:37 ® osprey reakce na …
-
jiris> Mockrát díky. GPS si asi koupím bokem. Bude dobrá i na suchu. Občas.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 ve 12:35 ® osprey reakce na …
-
northwolf> Na co mi stačí GPS? Abych zjistil, co z toho baráku na dně zbylo? Já věděl přesně kde je, akorát moje nástraha se s ním dole nepotkala.
A primárně chci echo na něco úplně jiného. Nevím, jestli to bude fungovat a nechci to rozvádět.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 v 11:43 ® northwolf reakce na …
-
Pecky> Děkuju. Já asi taky ne, tak to vždycky řeším tak že vlezu na kayak a na něm už si pak plavu kam chci
reagovatNěkdy zkusím vyfotit vlnu (až nějaké slušné budou), ale to by chtělo zrcadlo, na to je kompakt pomalej, nebo video, to by mohlo bejt zajímavý.
- Středa 21. listopadu 2012 v 10:37 ® Pecky reakce na …
-
northwolf> nádhera, akorát na ty vlny bych nevlezl ani za zlatý prase
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 v 6:56 ® northwolf
-
Protože zas po nějakém čase počasí dovolilo, byl jsem v rámci kondiční jízdy a přípravy na jarní masakr testovat nový 50 Lbs prut + 750g pilker. Tresky žerou sledě, hejna jsou daleko, takže jak jsem předpokládal bylo to o všem ostatním jen ne o rybách. 4h : 24 min na vodě, najeto 10,1 Km. Vítr při návratu cca 12 m/s.
reagovat - Středa 21. listopadu 2012 v 6:47 ® northwolf reakce na …
-
osprey> Míro na to Ti přeci stačí GPS – běžně to dnes v sobě mají i chytré telefouny, jednou místo najdeš, uložíš a vyřízeno. Jako bonus budeš znát i rychlost jakou se pohybuješ a překonanou vzdálenost ;o)
reagovat - Úterý 20. listopadu 2012 ve 23:27 ® jiris reakce na …
-
osprey> baterka 12A, vydrzi to tak 4 celodenni rybačky, i s podsvicenim na 10. Jsem na baterku prase, nabijim malo nepravidelne, nabiječku mam za 300,– Kč, nabiji se to cca 4 hodiny.
umisteni mam ve stredu lode vlevo, to je fuck.
(ma to gps, hlavně proto jsem ho bral)
echo cca 10, baterka cca 500, nabijecka cca 500 plus drzak echa 1000,– (ram)
dle fotek prijde ± co a jak
umisteni sondy nehraje roli, stejne ti to neukazuje primo pod lodi ale zalezi na uhlu paprsku hloubce a jinejch paprdovinach, takze nerovnost kterou mas na echu muze byt treba cca 10 m vlevo od tebe, taky jsem to tak hrotil jak ty,
ted bych misto echa vzal Gopro trojku radši
reagovat - Úterý 20. listopadu 2012 ve 23:21 ® Tino reakce na …
-
zedus> občas mám pocit, že ty ryby spíš plaším… nebo je to echolotem. Tuhle jsem byl na lodi s maschou, ulovil jsem jednu kudlu a on jich mě asi jedenáct. Což z něj vypadlo až jindy, asi mě nechtěl deprimovat…
Vsadím se, že to nebylo v rukách, ale v tom, že jsem je echem plašil
reagovat - Úterý 20. listopadu 2012 ve 22:38 ® zedus reakce na …
-
Tino> Nemusím vidět, stačí když se podívám sám na sebe.
reagovatKolikrát vidím ryby skoro všude a beztak nechytím nic.
- Úterý 20. listopadu 2012 ve 22:21 ® osprey reakce na …
-
zedus> Budu muset něco obyčejného. Zhruba z té sorty co jiris.
reagovat - Úterý 20. listopadu 2012 ve 22:20 ® Tino reakce na …
-
zedus> jak to víš?
reagovatTy už jsi mě viděl lovit?
- Úterý 20. listopadu 2012 ve 22:09 ® zedus reakce na …
-
osprey> Jestli chceš sonar na skenování dna tak jdi do dsi nebo něčeho podobného. Jestli chceš vědět co se děje kolem tebe ve sloupci je lepší klasika. Uplně nejlepší je nějaké Side imaging. O tom zatím sám sním. Že si jednou doma budu prohížet záznamy z SI a ukládat si zajímavé místa, hledat na něm ryby atd. Trošku drahá hračka.
reagovat - Úterý 20. listopadu 2012 ve 21:44 ® Georgino
-
kayakfishing.cz> Ahoj, bude teď v Praze na veletrhu k vidění Cuda 12?
reagovat - Úterý 20. listopadu 2012 ve 21:41 ® osprey reakce na …
-
zedus> Nemyslím si, že bych byl člověk, který potřebuje bůhvíjakou techniku, aby chytil rybu.
Ale ten krám potřebuju z mnoha důvodů. Řekl bych, že způsob využití v mých rukou bude velmi odlišný od toho, jak ho využívají jiní. Plus samozřejmě klasické použití. Před časem jsem se snažil chytat na zbytcích jakéhosi stavení. Tak jsem poctivě skákal gumou, hledal nerovnosti a bylo tam všude rovné měkké dno. Nebaví mě marnit svůj drahocenný čas tím, že proklepu toho dna hektar a průběžně si budu zaměřovat pozici podle orientačních bodů na břehu, abych nejel jednu trasu třikrát.
Vím velmi přesně k čemu ho potřebuju a rybu se budu snažit chytit na prut, dá-li Pánbůh.
reagovat - Úterý 20. listopadu 2012 ve 21:27 ® zedus reakce na …
-
osprey> Sonar ryby nenachytá.
reagovat - Úterý 20. listopadu 2012 ve 21:17 ® osprey reakce na …
-
Tino> To je zajímavá nabídka. Rád bych ji využil, ale až po veletrhu. Můžeme vyjet i spolu, pokud bude čas a počas.
No když jsi takhle vybavenej, to musíš mít nachytáno od hrouzka až po lochnesku.
reagovat - Úterý 20. listopadu 2012 ve 21:09 ® Tino
-
osprey> baterka (gelovka, std. ampéry) mi bez nabíjení vydržela bez problému 4 celodenní vyjížďky (vypnuté podsvícení). Přesné údaje o Ah, voltáži po nabití a teď a další parametry ti neposkytnu. Ale odhaduju, že kapacitu má dostatečnou na týden bez dobíjení.
U Coosy jsem dával baterku pod přední dekl. Sondu bych natrvalo umístil někde do přední části lodi. To proto, že bych měl obraz o něco dříve, než při umístění na zádi. U sondy opravdu záleží na náklonu.
Jestli chceš, tak se u mě stav pro echo (Lowrance X5 pro) a třeba týden můžeš zkoušet.
reagovat