Vyhledávání
Kayakfishing
28.4.2011 | kayakfishing.cz | 225.707 zobrazení | 1.629 odpovědí | upravit
Ahoj, zakládám tu fórum o rybaření z kajaku.
Prosím pište vaše nápady, zkušenosti a přání.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 10. listopadu 2012 ve 22:18 ® mascha reakce na …
-
HonzaV> nevyvoláváš flame, diskutujem a padaj různý názory, dojmy a zkušenosti. Snad ti to pomůže ve výběru.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 ve 21:59 ® HonzaV
-
mascha> já bych si Cudu vybral taky, kdybych nechtěl šlapák
reagovatjinak jsem nechtěl vyvolávat žádný flame jestli jsou lepší ploutvičky od Hobie, nebo šroub od NW, stejně žádná absolutní pravda neexistuje a člověk si musí oboje sám vyzkoušet než se rozhodne… no a právě tady vzniknul menší problém, protože vím kterak si vyzkoušet kajaky Jackson nebo NW a už jsem to i párkrát zkoušel, znám taky lidi co na nich jezdí (
), ale s Hobíkama je to horší… proto jsem se zkusil zeptat tady v diskuzi…
- Sobota 10. listopadu 2012 ve 20:57 ® northwolf
-
mascha> Už asi tuším co tím svým skřelovým hmatem myslíš, stejně jako platí sejdou se 2 právnící a mají 3 názory, platí rozdílnost názorů i pro vylovování a zacházení s rybou, ten můj je že vhodně použitý gaf do spodní čelisti považuju za šetrnější i bezpečnější ( bezpečnější dokonce ve 3 směrech: 1. pro ruku, 2. gaf dosáhne dál, nemusím se naklánět do strany a snižovat si stabilitu 3. tím že dosáhnu dál zkracuju čas zdolávání = snižuju úlovku šanci uniknout ) Výhody gafu možná oceníš až někdy začneš lovit velké ryby, nejen v Norsku se používá minimálně desítky let. A harpuna ? Účel světí prostředky. Jak už jsem psal, je to výbava na opravdu velké ryby pro použití třeba jednou za sezónu, ale připraven je třeba být při každé vyjížďce, neb předem nevíš kdy ta chvíle přijde. Je dobré si uvědomit že halibut v lokalitě kde pádluju já může dorůstat hmotností přesahujících dvojnásobek mojí nebo Tvojí váhy. Mě známé pomůcky pro jeho vylovení jsou: gaf, ocasní smyčka, harpuna a krátká palná zbraň. To že druhé dvě IGFA neuznává jako sportovní je věc jiná, stejně tak jako si já nemyslím že Tě na kayaku spasí některá z prvních dvou už v okamžiku kdy vodíš na prutě exemplář který váží „jen“ 50 Kg. Mě to řešení s harpunou prostě přijde být z uvedených nejvhodnější, ale přál bych si být přítomen tomu kdy v této situaci halibuta prosíš aby si přistoupil k Tobě na kayak ;o). I kdyby se Ti to náhodou nějakým skřelovým hmatem podařilo, nic jsi nevyhrál – živého ho na kayaku prostě neudržíš.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 19:30 ® Tino reakce na …
-
kayakfishing.cz> super úlovek. Měl aspoň míru?
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 19:27 ® Tino reakce na …
-
sliver> pravda…
reagovatnedošlo mi, že máš šlapáka…
- Sobota 10. listopadu 2012 v 18:43 ® kayakfishing.cz
-
Dalsi mozne uziti vylovovacich klesti
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 18:32 ® mascha
- tak jsem udělal to video z koupačky v norsku reagovat
- Sobota 10. listopadu 2012 v 18:20 ® mascha reakce na …
-
northwolf> co ti k tomu mám napsat? Štik jsem skřelovým hmatem vytáhl z vody bez přehánění stovky. Bohužel se k metru ty největší jen na pár čísel blížili, ale u toho hmatu nejde o velikost.
Nemám zkušenost s vylovovacími kleštěmi, ale pocitově mi nějak nesedí, i když dokážu si představit pár momentů, kdy by se šikly (např. Honza říkal, jak se s nima kotvil k překážkám).
Gaf komentovat nebudu, přijde mi zbytečný i na moři, používal jsem ho jen první zájezd, pak už nikdy.
A harpuna je vůbec úlet…
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 17:50 ® kayakfishing.cz
-
to by bylo prima mit srovnani Hobie a Native. U Native se mi taky libi to katamaranovy dno (tunnel hull).
BTW zitra jdu po tydnu zase na ryby, tak uvidime.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 16:29 ® sliver reakce na …
-
kayakfishing.cz> moje sedačka je 5 let stará, takže je trošku vysezená a vytahaná. Mi ten posez vyhovuje, tvrdší je , to asi jo. Ale já chytám i několik dnů a spím na zemi. Když čuju ryby, šlapu klidně 14 hodin s přestávkama na chcaní. Nikdy mě nenapadlo řešit sezení. Anatomicky je ta prohlubeň správně, žádný problém se zády nebo jiný nevím jaký problém. Ta občas našplouchaná voda z bočních vln mi nevadí. Je to troška a když mám v zimě pod sucháčem fleecové trenky, tak tu trošku hned ohřeju. V létě není už vůbec co řešit.Chtít chytat z kajaku a snažit se úplně izolovat od vody nebo z ní mít strach mi přijde docela zcestné. Voda je krásná, voda má rozpuštěné vlasy.
Až uvidím zedusa, poprosím ať mě nechá nasednout na tu vyřazenou atomovou ponorku a vyzkouším si ten pohodlný sedák a to divné šlapání jak na kole a podám report. Když bude hodný, nechám ho na chvilku osedlat Last shadow .
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 16:26 ® jiris
-
Kdo to má zase číst… jedny červený necky a tolik příspěvků.
osprey – když víš „na co“, tak zbytek skládanky si většinou doladíš mnohem snáze.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 ve 13:42 ® kayakfishing.cz
-
K tomu dilematu mezi Hobie a Native. Myslim, ze ste tu zapomneli na jednu veledulezitou vec a to je pohodli. V Hobie jsem zatim nejel, ale uz za mnou byl jeden clovek co do nej chtel sedacku od Jacksona, bohuzel to nesedelo. I na veletrhu, kdyz jsem se rozhodoval jestli Hobie nebo Native tak zvitezil Native kvuli pohodlne sedacce..
Slivere: jak bys hodnotil sedacku v hobikovi? Ja sem v ni sedel jen na brehu. A dobra sedacka se pozna az vecer po chytani
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 ve 12:44 ® kayakfishing.cz reakce na …
-
sliver> krasna masina jen co je pravda.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 11:05 ® sliver reakce na …
-
Tino> já jsem to použil jenom jako trochu nedokonalé srovnání zkušeností postupně nabytých vlastními silami a narychlo sesbírané na netu. Myslím, že v rybařině není kam spěchat. Vidíš před sebou nějaký cíl, ke kterému je třeba rychle dospět ? Já ne, pro mně je zajímavá ta cesta.
Pádlo mám v téhle sestavě pouze na odrážení a jako záložní pohon, pokud se plovák sklopí , už se dá pádlovat.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 10:24 ® Tino reakce na …
-
sliver> pravda… moje zkušenosti s jízdou v terénu jsou mizivé. Radši se ji vyhýbám. Fáčko jsem měl taky jen chvíli. Ale momentálně mám sice nízký podvozek, ale manuální uzávěrku předního diferenciálu. Kouzlo ručky na přední kola.
Občas to pomůže… názor se dá udělat i např. pomocí videí na youtube… tolik k získávání zkušeností…
a teď jedna praktická: Díval jsem se na fotku tvého vytuněného hobíka a jak na něm pádluješ, když máš plovák a nataženou síť? Pouze po jedné straně s vyrovnávání kormidlem?
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 10:15 ® Tino reakce na …
-
hecht> řekl bych, že nejblíž je cosi zeleného hranatého
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 1:18 ® hecht
-
Tak a ještě se vrátím k tomu srovnávání Coosa/Cooda. dost dlouho jsem se před koupí nemohl rozhodnout. V okamžiku kdy jsem byl nalomen pro Coodu, i když tady nebyla ještě tenkrát dovezena, přišla ta možnost Coosy z druhé ruky. Nezalitoval jsem celou sezonu, ale červíček hlodal, tak jsem si do větší ségry sednul v sobotu. Je to krásný kus plastu, na moře a velkou vodu určitě najde opodstatnění, ale výsledek mých pocitů dokumentuje přiložená fotka
reagovatHonza promine…
- Sobota 10. listopadu 2012 v 0:52 ® hecht
-
osprey> no, přežívám, ale moc nic. Abych nebyl negativní, hodím něco ze sobotní kaďákoschůze na Orlasu.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 0:48 ® northwolf
-
Zdravím Vás pánové, pročetl jsem diskuzi za pár dnů z5 a nedá mi to, musím reagovat. Mascho, Tobě doporučuju si někdy opatrně vyzkoušet strčit holou ruku velké štice do žaber – i když bude mrtvá a nemrskne sebou, věřím že to co ucítíš Ti dá dost jednoznačnou odpověď na otázku proč to už nikdy neopakovat. K vylovování bych si dovolil poznamenat že nějakou praxi s rybami metr+ již mám a nemyslím si že je důvod se toho nějak obávat – na trojháky a ruku ve štičí tlamě samozřejmě pozor, ale jinak Vám ta ryba myslím nemá jak ublížit. Kleště asi budou dobrou volbou, já používám teleskopický gaf – Rapalku za asi 300,– a no problém – tedy to no problém je zřejmě díky praxi, na jaře a přes léto ho tady na moři použiju několikrát týdně takže se mi při tom ruce neklepou, nemám tep 220, naopak mám schopnost v klidu vyčkat na vhodný okamžik kdy mi ryba dovolí zaháknout její spodní čelist – ať už zvenku, nebo zevnitř, zranění ryby bývá nekrvavé, takže když ji budu chtít následně pustit není s tím problém. Na opravdu velké ryby – v česku by to byl pouze sumec (neb štika nebude vážit přes 20 Kg a to jí při vší úctě nedává šanci mě výrazně narušit rovnováhu), tady halibut jsem svůj kayak vybavil potapěčskou pneumatickou harpunou o délce 70 cm, šíp je spojen provázkem pouze s plovákem (tedy vůbec ne s kayakem). Příležitost k jejímu použití zatím nenastala ( dokud jsem ji na lodi neměl, tak jsem si ani nedovoloval do halibutích lokalit potápět nástrahu )ale až se tak stane, věřím že se mi podaří zachovat chladnou hlavu a trefit se – ona ta její délka by mi měla významně pomoct, počítám totiž že k výstřelu pravděpodobně nedojde dřív než bude hrot od hlavy vzdálen 20 cm, pak jsem přesvědčen že nelze minout a zdolávání tedy s vysokou pravděpodobností během 2 vteřin končí, nepodaří – li se platí že soupeř krvácí, díky dvěma výklopným protihrotům vidím jeho šanci na únik z šípu dost omezeně, takže zdárné dokončení akce by mělo zůstat jen otázkou času a pro mě za tohoto stavu už minimální námahy. K zabíjení (ale i dalším činnostem) bych si dovolil prezentovat jednu šikovnou pomůcku, která prakticky odbourala na mém kayaku nutnost používat nůž. Ta spodní rukojeť ve tvaru oka je super hned ze dvou důvodů: 1. ji využívám k úderu ryby do hlavy – omráčení 2. slouží k snadnému přivázání. Po omráčení je přecvaknutí žaberních oblouků otázkou doslova pár vteřin, rybu odkládám (dozadu, nebo i na místo pro nohy) a pokud zrovna nutně nehodlám tahat další tak po pár minutách ji o5 rychle a bezpečně pomocí nůžek rozstřihnu břicho a zbavím vnitřností. Tady onen zázrak od Fiskars za super cenu: http://www.necas-zt.cz/…ryby-859912/ Přeju hezkej den a nějaké ty štiky metr+
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 0:21 ® sliver reakce na …
-
zedus> počasí je teda fakt blbé. Ten vítr je otravný.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 0:14 ® zedus reakce na …
-
osprey> Takovej byl vždycky. Dneska mě hásil, že máme v historii na icq 60000 zpráv a to si před dvouma letama kupoval novej komp. Takže za 8 let co ho znám, by se to dalo vydat knižně v 5ti svazcích.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 0:09 ® zedus reakce na …
-
sliver> Já byl od té doby asi 2× nebo 3× a začínám si pomalu myslet, že léto je pro lov štik lepší doba než podzim. V létě to aspoň něco sem tam vzalo. Teď kromě jedné 72cm dorostenky nic. V neděli bych asi zajel, pokud se teda umoudří na windguru a dají tam jinou předpověď.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 0:08 ® osprey reakce na …
-
zedus> Koukám, že jiris se stále snaží fungovat jako informační centrála
Ono „na co“, to je jen malá část plnohodnotné odpovědi.
reagovat - Sobota 10. listopadu 2012 v 0:04 ® sliver reakce na …
-
zedus> ne, nebyl čas. Už se ale šteluju. A ty ?
reagovat - Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:55 ® zedus reakce na …
-
sliver> Tak to koukám zabraly ty prášky na paměť co ti chtěl jiris minule koupit aby jsi si vzpoměl na co zabrala ta poslední 106tka.
reagovatByls od té doby?
- Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:55 ® sliver reakce na …
-
Tino> ano, tleskám. A nahodíš dálniční mokré gumy, pojedeš na ryby a po lehkém deštíčku pošlapeš stejně pro traktor. Protože 4×4 přes visko není vše a to ti zapomněli napsat. S favoritem bys to dal, ale díky netu jsi přeskočil několik úrovní. A výsledek ?
reagovat - Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:45 ® osprey
-
sliver> Na tohle zatím nebudu mít čas. Server je třeba soustavně krmit.
A s tím poměrem nevím. Bude trvat dlouho, než na ty štiky tady něco vymyslím. Není jich moc a blbě se hledají. Nevím o nikom, kdo by jich vyvláčel větší počet. Chytají se sumci, candáti, boleni, samozřejmě okouni, ale velkých štik opravdu poměrně málo. Ne, že by nebyly vůbec.
U mě to zatím bude spíš taková všehochuť a budu se ještě nějaký čas rozhlížet.
reagovat - Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:43 ® sliver
-
zedus> já už tu byl za Fikara, akorát jsem zapomněl heslo. Ale taky tě zdravím, ty co jezdíš na vynořené atomové ponorce .
reagovat - Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:41 ® Tino
-
sliver> njn, traboš… ale SAAB je SAAB. Radši bych Outbacka, protože je 4kolka
reagovat - Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:40 ® Tino
-
osprey> netvrdím že je to špatná cesta. Podle mě je náročnější, ale víc na ní poznáš…
reagovat