Chytej.cz

Kayakfishing necteno

28.4.2011 | kayakfishing.cz | 225.712 zobrazení | 1.629 odpovědí | upravit

KayakfishingAhoj, zakládám tu fórum o rybaření z kajaku. Prosím pište vaše nápady, zkušenosti a přání.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:40 ® sliver reakce na …

Tino> jo , je to úplně normální. První traboš. S čerstvým řidičákem se taky nebudeš rozhodovat mezi EVO 9 a CBR 1100. Každý, kdo radí, je zaujatý. Úplně jedno, kterým směrem.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:37 ® zedus reakce na …
zedus

sliver> Vítej na chytej. :-)

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:27 ® osprey reakce na …
osprey

Tino> Ono je to o tom ozkoušet. Sliver začínal s kajakem v době, kdy se nedalo dojet na nějaký sraz a vyzkoušet si jich tam pět.

Já jsem vděčný, že jsem to štěstí měl.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:26 ® sliver

osprey> ideál je aspoň 3–4 dny se spaním na karimatce u ohňa. Akorát ten čas, no. Jinak, ty jako padler zvedneš poměr zdolaných velkých štik z 1:10 na 1:20, a to nejmíň. Jestli teda na ně budeš mít čas a přijdeš na ně.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:08 ® Tino reakce na …
Tino

sliver> nevím jestli začínat od nejlevnějšího… Jasně, je super jako první auto si koupit tráboše, potom přejít na warťase (kua, to je místa) potom na žigula (hele, ono to jezdí bokem)… no, dostal jsem se do jiné doby :-)) Ale doufám, že jsem to osvětlil…

Podle mě je cesta postupné evoluce docela náročná, sežere spoustu času a spoustu peněz. Na druhou stranu potom přesně víš, co chceš.

Není lepší vytahat z ostatních rozumy, ozkoušet a vybrat si rovnou něco co mi bude vyhovovat?

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 23:06 ® osprey reakce na …
osprey

sliver> Přesně. V podstatě jsem tak i začal. Coosa je kompaktní, přívětivá loď, na které vydržím celý den. To je víc než dost.

Zatím dobrý a dál se uvidí. Teď si mapuju terén, zkoumám možnosti svoje, lodi i vod, kde se pohybuju. Klidně to můžu dělat ještě pár let. Je to proces, který se nedá uspěchat. O rychlokvaškách víme oba svý.:-)

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 22:55 ® sliver reakce na …

osprey> objektivní měřítka neřeším. Důležité jsou subjektivní. Každý si musí vybrat podle svých převažujících podmínek a způsobů lovu. Myslím, že kdo nemá žádné zkušenosti s těmito plavidly, nebo vůbec s lovem z plavidel, měl by začít od nejlevnějšího dostupného něčeho. Je to vývoj, dlouhá cesta, parádní zábava.

reagovat
foto/forum/2012/th-img21393.jpg
Pátek 9. listopadu 2012 ve 22:13 ® osprey reakce na …
osprey

sliver> Od pohledu určitě. Očumoval jsem ho přes půl hodiny. Reálná zkušenost chybí.

Zjistil jsem ale jedno. Loď ti musí sedět. Někdy ti i její nectnosti můžou přijít sympatické nebo nevím, jak to jinak říct – ale člověk prostě nemá na všechny lodě striktně objektivní měřítka. Asi jako u ženských.

Takže jsem hodně vděčný, že jsem si svou loď nevybíral v katalogu, ale na vodě – díky téhle partičce nadšenců, co se tu slejzá.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 21:58 ® sliver reakce na …

HonzaV> outback je opravdu dobrá volba.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 21:21 ® Tino reakce na …
Tino

mascha> kdo ví, jestli k tomu nespěje evoluce…

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 21:01 ® mascha reakce na …
mascha

HonzaV> jo, loni na modernim rybáři hobie byl, seděl jsem v tom (na koberci, ne na vodě) a skoro hodinu tlachal s tím chlapíkem, co to tam obsluhoval. Jako tedy outback je slušná loďka, hlavně ta obrovská škála příslušentví a vychytávek, ale pokud by byla cena za šlapák outback stejná jako za Cudu, vybral bych si Cudu. Kvůli sedačce.

Pokud by Cuda měla šachtu jako Bigtuna, a do tý šachty by se dala dát šlapajda, pak tu máme teprve supr loď.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 20:53 ® mascha reakce na …
mascha

HonzaV> couvání je věc u šlapáku celkem důležitá. U nás jsou vody spíš menší (tedy samý břeh) a ve výsledku zjistíš, že ryby jsou prakticky taky většinou ve břehu. Tedy zdolávačka je devětkrát z deseti u břehu, na kterej tě jak na potvoru žene drift. Možnost si jednoduše couvnout je špica.

Druhá věc, která by pro mne byla hlavním rozhodovacím otazníkem: pohodlí sedačky. Sedačky native watercraft (a jackson kajak) jsou pro mne o několik levelů výše. Mají dvě výškové polohy (JK), jsou samostojací, nesedíš v našplouchaný vodě, pod nima luftuje vzduch (a je ukládací prostor) a jak je to „plátno“ ve vzduchu na rámu, tak můžeš měnit polohu zadku na sedáku a on se ti do jistý míry přizpůsobuje. Na hobie sedíš v předpřipravenym plastovym lavoru, kterej nemusí odpovídat anatomii tvý prdky. Nemám zkušenost s hobie, ale stejný princip má Moken a to mi tedy hodně nevyhovovalo. Po pár hodinách už jsem nevěděl, jak si sednout. Na rámový sedačce už mám za sebou i dvanáct hodin v kuse.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 20:34 ® zedus reakce na …
zedus

HonzaV> Kolik lodí používá pro pohon ploutvičky a kolik lodní šroub? Podle mě bude šroub vždy efektivnější. Prověřená klasika od pana Resella. :-D

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 20:31 ® zedus reakce na …
zedus

HonzaV> Já nevím co se až tak moc píše o native vs hobie na angl. webech. Jenom můžu posoudit co znám. Mám marinera 12,5. Kolegové mají jeden hobie sport a hobie trimaran a ještě jeden má toho novýho pro anglera. Nechápu v čem je to jiné. Se všema držím na vodě krok ve srovnání rychlosti efektivity a výdrže na dlouhé vzdálenosti + větší stabilita oproti hobikum bez postraních plováků. Sedačky mají nativy taky uplně někde jinde než hobiky. Neberu teda ten proangler. :-) Co mají hobiky dobrý, je to že nemusí vytahovat pohon na mělčině a mužou jezdit pomalu trochu elegantněji než já. Já zase mužu couvat, tak asi tak.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 19:30 ® Pepa R.

Zdravím chlapci. Píšete tady o kayacích. Moje dojmy:

Coosa: trochu se vrtí při pádlování, rychlost slušná,na řece dobrá manevrovatelnot a užitnost super, lehčí na ovládání – změna směru, dobrá váha a délka, zvedání na střechu auta ok, vše po ruce, ve vlnách na ÚN trošku boby,ve větru driftuje trochu rychleji jinak jsem moc spokojen.

Big Tuna : než se rozjede trochu těžší pádlování pak je to tanker, super stabilita i ve vlnách ve dvou i v jednom/ vozím dceru 10let /i ve dvou dost místa na vše, při chytání obou = posed předního k zadnímu jen zády, když se sedíme čelem k sobě může chytat jen jeden, nebo rybář s nerybářem, dlouhá na zvedání na střech auta + trochu váha, ale toto se dá dobře řešit, při pádlování stabilita super ve větru driftuje pomalu. Jsem maximálně spokojen- na řeku bych jí nebral. Na oba kayaky používám rozvírací kotvu 0,7kg = stačí. S pozdravem Pepa

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 17:29 ® jiris reakce na …
jiris

HonzaV> Outback je dobrá volba!

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 14:02 ® HonzaV reakce na …

Tino> Jo jo, právě na to srovnání ploutvičkového pohonu Hobie a klasického lodního šroubu od Native Watercraft jsem se zaměřil hodně… teda – alespoň teoreticky… :-) Na zahraničních webech s tématikou kayakfishingu se toho dá najít hodně, když se člověk nebojí angličtiny. Vesměs to ale vycházelo 10 ku jedný ve prospěch Hobie, možnost couvání je zmiňována často jako hlavní (ale bohužel taky jediná) výhoda šroubu proti ploutvičkám. Ale zatím si myslím, že někde u břehu, nebo při manévrování kolem vodního porostu použiju stejně spíš to pádlo. Bohužel mi ale zatím chybí potvrzení teoretických poznatků na vlastní kůži v praxi :-) Právě proto bych se určitě chtěl projet v Marineru a v tom Outbacku ještě než něco koupím. Ale porovnat si oba kajaky přímo vedle sebe, to bude asi nereálná utopie…

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 13:32 ® Tino
Tino

HonzaV> už se to tu dřív psalo, ale… hobie mají šlapací kajaky řešeny pomocí ploutviček. Sice je to daleko elegantnější a podle mě i efektivnější – vynaložená námaha i to, že na mělčině připlácneš ploutvičky ke dnu lodě a nemusíš složitě vyklápět pohon, když chceš dostat loď na břeh, ale nemůžeš couvat, což využívám často u břehů. Na moři nebo uprostřed vody to využiješ snad jen ve chvíli, kdy se ti trolovací nástraha dostane do vázky (i tam se dá otočit…). U Hobíka musíš vzít pádlo a zastavit nebo couvnout ručně, o tom žádná…

ale myslím si, že když máš prachy, tak hobíka můžeš vytunit úplně neskutečně :-)

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 12:04 ® osprey reakce na …
osprey

HonzaV> Minule Hobie kajaky na Rybáři byly – respektive na doprovodné výstavě věnované lodím a potápění.

Rozhodně ti ho nebudu rozmlouvat. Volba to není špatná, je to dobře řešená loď se spoustou vychytávek. Z návštěvníků chytej ho měl, pokud vím, jeden člověk, ale ten v téhle otázce nekomunikuje.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 11:53 ® HonzaV

Ahoj všem kajakorybářům… pojal jsem úmysl pro příští sezónu rozšířit vaše průkopnické řady :-) Mám totiž konečně vyřešenou otázku skladování kajaku (jsa paneláková krysa). Otázka, kterou naopak vyřešenou nemám, je který kajak pořídit a kde. Všiml jsem si, že se tu probírají hlavně kajaky Jackson a Native Watercraft, ale můj papírový favorit je zatím Hobie Outback (ale třeba mi to tu někdo rozmluví a poradí něco lepšího?) Určitě bych chtěl kajak typu sit-on-top se šlapacím pohonem, přestože je mi jasný, že se na mě řada ortodoxních pádlerů bude dívat skrz prsty :-) Chci se zeptat – našel by se tu někdo, kdo má s kajakem Hobie Outback osobní zkušenost, nebo ho dokonce vlastní a nechal by se uplatit k předváděcí projížďce? Nevíte jestli budou kajaky Hobie na Moderním rybáři? Tuším že minule tam něco k vidění bylo.....

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 11:17 ® osprey reakce na …
osprey

mascha> Souhlasím s těmi testy. Chtěl jsem letos navrhnout, že bychom prubli rychlost lodí – trasa od nějakého poloostrovu k jinému, čas se změří na místě, vzdálenosti na letecké mapě. Kdo byl nejrychlejší, to bude jasné hned.

Pak bych se s jirisem nemusel dohadovat, jestli dá Coosa 6 km za hodinu:-D

Taky můžeme prubnout to otáčení. Se zájmem bych chtěl vidět toho, kdo chce vrtěti Cudou stejně rychle, jako to zvládá Coosa.

Prostě dobrý nápad. Ale chce to připravit předem. Stejně jsou tam takové ty části dne, kdy to moc nebere.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 11:13 ® osprey reakce na …
osprey

hecht> Hele ho, on žije. A píše!

No, já se postupně vypracuju. I kleště budou a nebude-li zbytí, tak třeba si půjčím od souseda i jateční přístroj:-))

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 10:40 ® hecht
hecht

Mascha>Pravdu máš, převracení jsem si vyzkoušel v létě s Charem na pláži, tam to bylo ale odstrojený a člověk byl v teplé vodě a plavkách. Trénovat to v aktuální teplotě nehodlám, dokud nepořídím vhodné suché oblečení.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 10:37 ® hecht
hecht

osprey>Mám vybrané kleště od Cormoránu, na výstavě jsem je měl v ruce a pocitově super. Mám i důvěru v ten mechanismus, bohužel je stále nemám, bo je problém s dodávkou k našemu krámu. Nevím jestli bych věřil těp plastovkám, i když cena je uplně jinde. Zkušenosti budou snad až příští rok. Letos jsem na(ne)štěstí neměl z Čůzi takovou rybu, abych si s ní neporadil.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 9:25 ® 

..a když už jsem narazil na téma velkých vod – trochu Vám závidím v těch čechách ty orlíky, lipna…resp. veškeré vody kde se může chytat z loďky – třeba i sázava. Ze břehu mě to baví čím dál tím méně. Na severní moravě když pominu Hartu není v podstatě žádný revír (nebo o něm nevím), kde by se mohlo chytat z loďky – to je i důvod, že se mi nechce do toho moc investovat. KDybych měl takové revíry poblíž – určitě bych si pořídil nějaké „profi“ plavidlo. Neznáte nějaký revír, kde se na moravě může z loďky?? (nejlépe severní morava?)

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 9:20 ® 

mascha> jo to máš naprostou pravdu. Jak jsem ale psal – mám v plánu z toho udělat nepotopitelnou loď. Rozhodně se nebudu pouštět na velkou vodu typu do pulmetrovych vln typu lipno. Když bych to nedej bože otočil – myslim že pokud loď bude nepotopitelna – par 10tek metru se da dostouchat ke brehu i otocena a soucasne s ni doplavat. Beru to v potaz a rozhodujici jsou podminky. Pokud bych jako ty jezdil z toho lovit i na moře, nebo opravdu velke vody tak to by byla opravdu ptakovina vubec o takove lodi uvazovat.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 2:21 ® zedus reakce na …
zedus

mascha> Tak to jsi celkem hrdina. Já bych ruku k velké štice ani nepřiblíži a ještě se jí snažil strkat prsty do skřelí. Huba plná zubů, v koutku wobler s mořskýma trojhákama jak kotvy od titaniku a ta mrcha muže udělat kdy chce co chce a máš to v ruce. Já ty ryby hodím do kleští a pak operuju woblera z tlamy, nejsem chuck noris. Dokud se dá ryba vzít za hlavou tak to ještě jde.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 ve 2:05 ® mascha
mascha

Ještě mně napadá jedna věc, že to naše setkání, to je taková akorát akce prakticky naprd. Jako zapádlovali jsme si, pokecali, okoukli nějaký další typy kajaků a jakou má kdo potuněnou drobnost. Ale měli bysme se víc věnovat skutečnýmu testování a porovnávání. Třeba ty lodě postupně jednu po druhý převrátit. Suchý obleky na ráchání v podzimní vodě máme. Kdo z nás má nějaký zkušenosti s koupelí? Pepa se otočil s Coosou krok od břehu, já jsem převracel Cudu sice na hloubce a několikrát, ale odstrojenou, bez prutů. Na tomhle bysme měli ještě zapracovat. Nebo si ti lodě vyměňovat. S Honzou máme něco odježděný na všech typech, Míra asi taky. Ale z diskuzí tady je jasný, že je to dost subjektivní. A jen dalšíma názorama se ty naše poznatky můžou doplnit a rozšířit.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 1:53 ® mascha
mascha

osprey> já bych postupoval takhle: velkou rybu dostanu k lodi řádně utahanou (několikrát plesknu a nechám vyřádit). Pak chytnu jednou rukou skřelovým hmatem a druhou vyháčkuju. Uklidím na palubě, prut dám za sebe, víc bych tam toho mít neměl (někdy beru echo, to můžu přesunout co nejvíc dopředu). Pak můžu sumcovi přehmátnout do huby, nebo si štiku přehmátnout na druhou skřeli. Pak rybu vytáhnu na palubu. Paluba sotu je deset čísel nad hladinou a je oblá, ryba po ní bude dobře klouzat a bude to menší námaha než u klasickýho člunu.

U ryb, který jsem si v norsku chtěl nechat, jsem rybu zabíjel ještě ve vodě. Nožem probodnu mozek a přeříznu žábry. Ryba je vykrvená ve vodě a nemám zadělanou loď. Otázka je, jestli je nutný velkou rybu, kterou chci pustit, tahat z vody.

reagovat
Pátek 9. listopadu 2012 v 1:43 ® mascha
mascha

petrikveprik> v čem je sit in nebezpečnější? V tom, že jakmile se nějakou souhrou náhod stane, že se v lodi objeví voda (převrátíš se, zalije tě série vln atd…) tak jsi v dost velkym loji. Pepa loni převrátil Čůzu a ta taky nemá ten vrchní dekl nějak extra vodotěsnej (zlatá Cuda). Nabral si pár litrů, určitě ne víc než deset. A pak měl co dělat, aby se dopádlil sto metrů na pláž, kde jsme to vylili. Jakmile je v lodi voda, strašně to ovlivní ovladatelnost. A jesti jsi se někdy cvaknul s kánoí, asi víš, že na hluboký vodě vylejt vodu a převrátit ji zpátky, je práce pro hodně silnýho a zkušenýho vodáka. V létě prča, v zimě nebo na moři boj o kejhák. A pokud je kánoe starýho úplně otevřenýho designu, tak je vylejvání docela jednoduchý, ale u polouzavřených lodí, jako jsou sit in kajaky, nikdy vodu nevyženeš že špiček. A do špičky se pár kýblů vejde. Kýbl počítej na deset kilo a najednou se plácáš ve vodě s celkem stokilovou mrchou u který ti navíc manipulaci stěžujou vysící přivázaný klacky, sedačka a další krámy.

reagovat