Chytej.cz

Kayakfishing necteno

28.4.2011 | kayakfishing.cz | 226.076 zobrazení | 1.629 odpovědí | upravit

KayakfishingAhoj, zakládám tu fórum o rybaření z kajaku. Prosím pište vaše nápady, zkušenosti a přání.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 12. prosince 2011 ve 12:18 ® osprey reakce na …
osprey

match-oun> Já myslím, že je dobře, že to mascha napsal a stejně tak je dobře, že se tu vede tahle debata. Rozhodně bych to nebral tak, že by bylo žádoucí tvou argumentaci zadusit. Dnes si to se zájmem přečtu, za rok bych ti třeba dal v něčem za pravdu.

Já jsem si Coosu zvolil nakonec také – ne tedy na moře, ale na řeku a na přehradu. Důvod je ten, že se na ni rozumně vyskládám, dokážu z ní pohodlně chytat i fotit a ta sedačka, ta je bohužel pro moje záda téměř nutností. Pod to ochablé svalstvo a zkrácené šlachy se podepisuju, i když jsem na tom o dost líp než většina jiných.

Také jsem si objednal dost dlouhé pádlo, protože s krátkým mám tendenci občas se praštit kloubky prstů o konstrukci sedačky (ta její vysoká poloha je doslova antikajaková, ale fajn se v tom sedí, takže ideální je jezdit se sedačkou dole a při lovu si ji dát nahoru). Kdysi to řekl dobře Honza – ta loď, to není kajak, to je gauč. Vzhledem k tomu, že z toho chci rybařit, tak nakonec tohle pojetí kajaku zvítězilo.

A vzhledem k tomu, že se mi podařilo našetřit na tu loď, tak ponožky mi budou z bot taky pár měsíců koukat:-))

reagovat
Pondělí 12. prosince 2011 v 10:38 ® match-oun reakce na …
match-oun

mascha> Ok, už nic nepíšu. Ne že bys mě umlčel argumenty, zkrátka to nemá cenu.

Myslím, že bys neměl psát recenze o mořském kajako- rybolovu, když ti na fotkách koukaj z bot vlněný fusekle.

reagovat
Pondělí 12. prosince 2011 v 10:37 ® mascha reakce na …
mascha

match-oun> ještě, prosím, mi není jasné to s tou délkou pádla. V čem je nevýhoda dlouhého pádla? A proč by mělo být delší o půl metru? Já používám normálně dlouhé pádlo. Možná kdybych měl delší, míň budu cákat, ale to je o praxi. Nicméně, pokud naškudlim paníze nazbyt a budu si kupovat karbonovou namírovku, nebude o půl metru delší, počítám tak o 15 cm.

Měl jsem půjčené jeden den na Orlasu karbonové pádlo o třicet cm delší než to co normálně používám a žádnou nevýhodu jsem neshledal, naopak.

reagovat
Pondělí 12. prosince 2011 v 10:32 ® mascha reakce na …
mascha

match-oun> primární stabilita není u Coosy za cenu nijak vyjímečně širokého trupu. Díval jsem se na specifikace asi dvaceti modelů SOT a všechno je to v rozmezí 76–81 cm. Stabilita není daná jen šířkou trupu, ale jeho tvarem, průřezem, těžištěm… ta sedačka mám mimochodem dvě polohy, vyšší a nižší. Obávám se, že pokud jsi na těch lodích neseděl, tak bys asi neměl psát, že „Seknudární stabilita – není dobrá, budeš se kymácet a v horším případě budeš vyklopen ze židle“. Dovoluju si tvrdit, že ve stabilitě je Coosa daleko před všemi ostatními kajaky, které jsem zkoušel. Jak v primárce, tak sekundárce. Tam kde se ostatní už převracejí, tak Coosa drží. Pravda je, že je na moře kratší, proto jsem psal, že Cuda by se hodila víc.

reagovat
Pondělí 12. prosince 2011 v 10:01 ® match-oun reakce na …
match-oun

Stručně – tu sesli na moře ne.

Právě ten vyšší (a jistě pohodlnější) posaz způsobuje, že težiště je moc vysoko, pádlo je zbytečně dlouhý (ne o 3cm, ale o půl metru), tvoje silueta nad vodou je příliš vysoká, vítr se má do čeho opřít. O ploše pohodlné opěrky a předlouhém pádlu ani nemluvě.

Primární stabilita – sice dobrá, ale za cenu příliš širokého trupu, kvůli zmiňovanému vysokému těžišti, z toho plyne nevýhodný poměr délka/šířka lodi a související schopnost držení směru při pádlování (skara důležitá vlastnost, nejen na moři).

Seknudární stabilita – není dobrá, budeš se kymácet a v horším případě budeš vyklopen ze židle…? To snad ani nevyžaduje další komentář.

Tohle považuju za „ zjevné prohřešky proti všem pravidlům“. Na první pohled je jasný, že Coosa nebude vhodný kajak na moře. Cuda je delší, líp podrží směr, ale vše ostatní viz Coosa. Bavím se teď pouze o moři a kategorii SOT kajaků.

(BTW: bolení zad je do značný míry způsobený ochabnutím břišního svalstva a „zkrácenými“ šlachami v nohách – aspoň dle mojí zkušenosti)

reagovat
Pondělí 12. prosince 2011 ve 2:15 ® match-oun reakce na …
match-oun

mascha> ach jo…

tak zejtra, dneska už na to nemam

reagovat
Pondělí 12. prosince 2011 v 1:54 ® mascha
mascha

match-oun> Díky za delší post. Těžiště na sesli mi vyhovuje, dokonce mnohem víc než u Moken Angler, který má takovou tu klasickou sedačku. Neměl jsem problémy se stabilitou. A hlavně na ní nemám problém sedět osm deset hodin a druhý den zase, to mi na jiném kajaku nešlo, bolela jak zadnice, tak záda. Můžeš prosím víc rozvést to „viz primární i sekundární stabilita“? Primární stabilita je u Coosy podle mne obrovská. Sekundární jsem zkoušel jen uměle, do ostrých problémů jsem se zatím nedostal. Každopádně převrátit to, chce opravdu chtít. Mnohem spíše při velkém náklonu ze sedačky vypadneš a kajak se vrátí zpátky, aniž by se převrátil. Dál prosím o rozvedení „zjevný prohřešek proti všem pravidlům, selský rozum atd..“

Jinak já se pohybuju pouze u SOT. V klasickém kajaku jsem seděl chvíli a měl jsem problémy právě s primární stabilitou a cítil se na něm nejistě. Také „uvěznění“ nohou mi nedělalo pocitově dobře. Rybářský kajak je pro mne prostě SOT.

reagovat
Pondělí 12. prosince 2011 v 0:55 ® match-oun reakce na …
match-oun

mascha> Náhodou, takový hovno z racka dokáže proměnit nehostinné skalisko v kolébku života dalších organismů, fakt.

reagovat
Pondělí 12. prosince 2011 v 0:47 ® match-oun reakce na …
match-oun

mascha> Ta sesle je na moři nebezpečná. Těžiště je moc vysoko, ani nemáš kontakt s lodí prostřednictvým boků, stehen. Dále viz primární a sekundární stabilita plavidla. Ne, nikdy jsem Coosu ani Cudu nezkoušel. Ale snad úplně neplácám. Vidím tu dost zjevný prohřešek proti všem pravidlům, selský rozum a krátká zkušenost na SOT kajaku v mořských vlnách (zcela běžné vlny kolem půl metru, slabý vítr) mi říká, že to prostě nebude fungovat, tak jsem se ozval…

reagovat
Neděle 11. prosince 2011 ve 22:05 ® hecht
hecht

osprey> Ono tady nebude s těma praktikama asi tlačenice, docela by mě zajímalo, kolik lidí tady už má nějakej kaďák doma. Něco jako sumář těch, co do toho mohou kafrat. Já jsem ke svému plavidlu stále asi celkem vzdálen, bo ty prémie jsou letos v naší firmě asi sprosté slovo…

reagovat
Neděle 11. prosince 2011 ve 14:49 ® osprey reakce na …
osprey

mascha> Tož v tomto s tebou souhlasím.

Příští sezónu se tě pokusím v těch hodinách trochu dohnat. Ale odborník na móře ze mě nebude, budu se placatit spíš na menších vodách.

Taky píšu články o kajacích, ale víceméně mají propagační charakter. Klidně si nechám od praktiků vynadat.:-))

reagovat
Neděle 11. prosince 2011 v 9:40 ® mascha
mascha

Tak ještě jednou, s trochu čistší hlavou. Myšlenka byla následující. Asi nikdo není takovej frajer, aby si na několikadenní rybačku do Norska koupil mořskej rybářskej speciál. Takže si vezme buď to, co má doma, nebo půjčí něco tady. Snad se tu dá půjčit mořský turisťák, rybářský mořák určitě ne. Takže půjde o říční nebo jezerní rybářský kajak. Určitě nemám napádlováno tolik co Sliver, ale už se to blíží dvěma stům hodinám, z toho šedesát na moři. A na různých typech kajaků. Snad tedy mám z čeho vycházet a porovnávat. Takže promiňte tu troufalost, ale myslím, že v článku vyjmenované kajaky svou práci odvedou, očekávání splní a nemyslím si, že by svojí konstrukcí omezovaly bezpečnost chytání na moři. Pokud má někdo jiný názor, budu opravdu upřímně rád když se tu objeví a bude-li mít hlavu a patu, nebude mi dělat problém ho přijmout. Trvám na tom, že jednořádkový post není pro diskuzi žádným přínosem.

reagovat
Neděle 11. prosince 2011 v 0:55 ® sliver reakce na …

mascha> tak tos ujel trošku.

reagovat
Neděle 11. prosince 2011 v 0:19 ® mascha reakce na …
mascha

sliver> taky hovno z racka? ;-)

reagovat
Sobota 10. prosince 2011 ve 23:58 ® sliver reakce na …

mascha> ale no táák.

reagovat
Sobota 10. prosince 2011 ve 23:27 ® mascha
mascha

Je velký rozdíl mezi seakayakem a seafishingkayakem. Kajak na mořskou turistiku není sitontop, je štíhlý a dlouhý. Důležitá je rychlost, počítá se s tím, že člověk na něm je zkušený pádler. Kajak na mořský rybolov je sit-on-top téměř bez vyjímky, tvary baňatější, kvůli stabilitě při zdolávání i hodně velkých ryb. Nechte si v americe poradit kajak na mořské rybaření, velmi pravděpodobně vám bude doporučen Propel Angler od Marineru nebo Prowler nebo jiný tip od Ocean Kayak. Tedy tvary jako má Coosa a Cuda. Podívejte se na youtube na kayakfishing videa z moře, zase uvidíte ve valné většině snímků kayaky sitontop těhle tvarů. Rybařinu z kajaku většina lidí bude provozovat při dobrém počasí, v dosahu pobřeží. Pouze magor a sebevrah se pustí daleko nebo bude ignorovat předpověď. Podle mého názoru jsou ty mnou vyjmenované kajaky naprosto použitelné pro mořský rybolov ve středním Norsku. Pokud někdo má jiný názor, rád si vyslechnu jeho věcnou argumentaci. Plácnutí o demagogii bez dalšího vysvětlení nemá pro diskuzi větší hodnotu než hovno z racka.

reagovat
Sobota 10. prosince 2011 v 10:35 ® Tino
Tino

ech jo… schválně jsem si článek přečetl znova a pochopil jsem z něj, že bylo docela klidné moře a podle fotek se dá usuzovat, že byly vlny jako na Orlíku a že za těchto podmínek neměla Coosa problém.

O Cudě vyjadřuje svůj názor, který nemá prakticky ověřený, což podporuje větná skladba „jezerní Cuda by myslím byla téměř ideální.“

Jen tam má špatně interpunkci. :-)

reagovat
Sobota 10. prosince 2011 v 0:16 ® AlanG reakce na …

osprey> Tohle svoje moudro bys měl za trest číst furt dokola. match-oun> http://cs.wikipedia.org/wiki/Demagogie

reagovat
Pátek 9. prosince 2011 ve 20:45 ® osprey reakce na …
osprey

mascha> No tak ony ty mořské speciály jsou jiné a nepochybně daleko lepší. Ale je fakt, že ty jsi psal spíš ve smyslu, že je Coosa použitelná než že by byla nějak super.

Taky mám pocit, že většina echt mořských kajaků nejsou sit on topy.

reagovat
Pátek 9. prosince 2011 v 19:52 ® mascha reakce na …
mascha

match-oun> ?

reagovat
Středa 7. prosince 2011 ve 23:58 ® match-oun
match-oun

kayakfishing.cz> Coosa/Cuda kajak na moře? Demagogie jako věž.

reagovat
Neděle 4. prosince 2011 ve 21:18 ® Tino
Tino

na MRKu jsem našel v diskuzi obrázek na pojezd na kajak

http://www.mrk.cz/diskuse.php?…

osobně bych přidal opěrné desky na čepech, tak jak je to pro lodě.

Až budou kajaky na dvoře, tak nad tím začnu uvažovat a vymýšlet.

reagovat
Neděle 4. prosince 2011 v 11:59 ® kayakfishing.cz
kayakfishing.cz

Mascha napsal prima clanek o lovu v Norsku http://www.entropie.cz/…ko-kajak.php

reagovat
Sobota 3. prosince 2011 ve 20:51 ® Tino
Tino

zkoumal jsem značku zákaz vjezdu. Jestli tím myslíš bílé mezikruží s červeným okrajem, tak se vztahuje na všechny vozidla, motorová i nemotorová. Tudíž si myslím, že když budeš mít na kajaku Coose kolečka, tak je to považováno za vozidlo, protože se přepravuje po vlastní ose.

Kromě toho, že musíš respektovat zákaz, tak na toto „vozidlo“ musíš mít příslušné oprávnění (musíš být proškolen jako potah vozidla), mít patřičnou registraci a platit si taktéž povinné ručení.

Taktéž nesmíš zapomenout na to, že když vás tam pojede víc (více než 6,789 osoby) a budou ti pomáhat s pohonem plavidla, tak je potřeba vlastnit VMP (vůdce malého plavidla) a pouvažovat o řidičáku typu D.

Jestli není lepší se na vlastní kajak vybodnout a občas si nějaký půjčit? Tam za tebe dost administrativy vyřídí majitel kajaků :-93;

reagovat
Sobota 3. prosince 2011 ve 20:33 ® Tino reakce na …
Tino

nenechal jsem se odradit. Jen jsem měl jednu hubatou a drzou odpověď, tak jsem si ji nechal pro sebe. ;-)

Taky znám hezké místo, dá se dojet docela daleko. Zákazy vjezdu spočítám zítra :-)

btw. uvažoval jsem o zelené Lada Niva, nebo nějaký podobný teréňák. Samolepka ČESKÉ LESY to jistí :-93;

reagovat
Sobota 3. prosince 2011 v 19:02 ® osprey reakce na …
osprey

Tino> Dnes jsem viděl krásný kajakosjezd. Trochu ho kazí dva zákazy vjezdu:-))

Budu se muset podívat, jestli platí i pro kajak tažený na kolečkách:-)

A jinak – ono to vypadá, že ses dal mou negativní odpovědí odradit. Na mě kašli, rozhodni se sám.

reagovat
Sobota 3. prosince 2011 v 11:58 ® kayakfishing.cz
kayakfishing.cz

kazdej si musi objevovat svoje, to je na rybarine prave krasny. dnes pujdu na berounku moji milovanou na tlouste, psledni ryby co tam jeste jsou.

reagovat
Pátek 2. prosince 2011 ve 21:53 ® Tino
Tino

njn, tušil jsem to :-|

reagovat
Pátek 2. prosince 2011 ve 20:46 ® osprey reakce na …
osprey

Tino> Orlík je krásná, složitá a silně devastovaná voda. Ta složitost brání tomu, aby byla ještě devastovanější.

Samozřejmě bude krásné usnadnit lidem přístup k přehradě. Na druhou stranu právě nepřístupná místa jsou ta, která si dnes vybírám k návštěvám.

Takže tě v žádném případě nechci osočovat za snahu pomoci bližnímu, ale z nízkých osobních pohnutek se mi ji nějak moc nechce podpořit:-))

reagovat
Pátek 2. prosince 2011 ve 20:37 ® Tino
Tino

proč?

Podle mě to není jen pár známých lokalit, ale sjezdů existuje daleko víc. Dá se to poznat, že v sezóně je tam víc rybářů, protože jsou líný chodit pěšky s tunou cajku. :-)

Nebo máš spíš obavy, že ukážeš další místo, třeba blíž k lepší lokalitě a tam se zvýší tlak na vodu?

reagovat