Vyhledávání
Multiplikátory a fígle kolem nich
16.1.2011 | PetrC | 230.037 zobrazení | 3.369 odpovědí
Diskuze a názory a postřehy a otázky a odpovědi, jak po stránce
praktické, tak po stránce teoretické. A to vše kolem vrhacích
multiplikátorů.
No a když na to přijde, tak jsme schopni probrat i MP přívlač.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 6. února 2011 ve 12:03 ® sethy reakce na …
-
PetrC> Zajímave a konečně něco přínosné. Vyzkouším u vody, hned jak to půjde
reagovat - Neděle 6. února 2011 v 8:40 ® troutkiller reakce na …
-
PetrC> Zdar lovče!S tou cívkou mám stejnou zkušenost jak Sethy,čím plnější tim horší
reagovatKdyž sem jí vyrval na pulku tak bylo rázem po problému!U Daiwy která má tu magnetickou brzdu sem se s tímhle problémem nesetkal ani když sem cívku narval do plna!Co se týče toho komplikovaného nastavování tak to je uplnej nesmysl,nastavim jí 3–4 kliknutí od konce a už na to nesáhnu
Někdy ti toho Plutona pujčim a garantuju ti že ty svoje švédy už nebudeš chtít
))
- Neděle 6. února 2011 v 0:48 ® PetrC
-
sethy> některé cívky mají risku, ale vesměs je to cca 1,5 – 2,0mm od hrany cívky.
Ano, když je cívka víc plná, má tendenci se přetáčet, ale zase se ti tolik nezkracuje vzdálenost náhozu jako u prázdnější cívky, která se zase méně přetáčí.
reagovat
Je to ale trochu složitější a záleží i na nastavení brzd a samotném náhozu. Ale platí víceméně pravidlo, které jsem napsal o pár řádků výš. Víš? - Neděle 6. února 2011 v 0:39 ® sethy reakce na …
-
PetrC> a ta optimální hranice je kde?
reagovat
U recorda jsem třeba pozoroval to, že když byla cívku plná víc se to motala a ani to tak daleko nelétalo. Jakmile jsem vlasec časem vyrval na půlku, bylo to ideální… - Neděle 6. února 2011 v 0:34 ® PetrC reakce na …
-
sethy> u každého MP máš optimální hranici. Vše co je nad i pod je na výrazný úkor té které vlastnosti. Samozřejmě se to nejvíc týká „podvinutí“ cívky, protože ji můžeš podvinout víc, než můžeš na cívku navinout nad optimální hranici.
Proč myslíš, že ti to líp lítá? V čem je rozdíl a jak ho vnímáš?
reagovat - Neděle 6. února 2011 v 0:27 ® sethy reakce na …
-
PetrC> Nevím co je lepší, ale já dávám méně (tolik kolik mi stačí) a lítá to z toho líp. Ono to má i nějakou doporučenou hranici?
reagovat - Neděle 6. února 2011 v 0:17 ® PetrC reakce na …
-
sethy> co myslíš, co je lepší. Plnit cívku po okraj, po doporučenou hranici anebo navíjet méně?
reagovat - Neděle 6. února 2011 v 0:16 ® PetrC reakce na …
-
osprey> nikdo přece netvrdí, že musíš použít 200m něčeho. Jde přese jednak o nějakou rezervu a samozřejmě o to, že použiješ silnější vlasec/šňůru a rázem jsi s kapacitou jinde.
Samotná mělká cívka má vyšší hmotnost než normální. Je to větším množstvím materiálu, což se částečně řeší vrtáním, že?Asi jsem to už psal, ale 4601 mi hází lehčí věci než record 51. Čím to bude?
reagovat
Nakonec poznáš sám, až si svou 4601 osedláš. Ale budeš limitován odstředivou brzdou, kterou je standardně MP osazen. - Neděle 6. února 2011 v 0:10 ® PetrC reakce na …
-
osprey> ano, je to i o zvyku. Zvykl jsem si a přizpůsobil se. Tenkrát ani nebyl tak velký výběr. Samozřejmě jsem zkoušel to i to a i tamto. Možná pokročil vývoj tak daleko, že vyladil i malé mouchy.
Pokud budu mít letos čas, tak samozřejmě na sraz dorazím a samozřejmě můžeme vymýšlet různé bejkárny a zkoušet třeba tvrdost měkké vody.
reagovat
Uvidíme, uvidíme. - Sobota 5. února 2011 ve 23:47 ® sethy reakce na …
-
osprey> a proč plnit cívku do plna?
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 23:18 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Nechci porovnávat cívky se stejnou kapacitou. K čemu je mi 190 m třicítky na C3 5500? Právě proto tady píšu, že ta odlehčená mělká cívka zejména dík menší váze návinu hází líp lehčí věci. Sama o sobě ta cívka o moc lehčí nebude.
S jinými Ctrojkami než 5*** nechytám, ta nová není navinutá a jinak mám dvě 5501 a pak Rekorda 6601.
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 23:17 ® sethy reakce na …
-
osprey> Já na srazu
reagovatmoc tomu nevěřím.
- Sobota 5. února 2011 ve 23:14 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Já jsem přizpůsobivý a s cajkem chytám. Zvyknu si na vlastnosti toho kterého kusu a pak ho používám tak, abych využil, co to dělá.
Můžu mít Abu, Daiwu nebo i jiný MP, to je jedno. Pokud s tím dokážu rozumně chytat.
Na příštím srazu uděláme nějakou praktickou seanci – jak házet, jak házet daleko, jak házet malé věci… Prutos tam bude určitě, Sethy snad a dál se uvidí.
Tady je to moc teorie a pak se chytáme za slovo.
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 23:11 ® PetrC reakce na …
-
osprey> porovnáváš neporovnatelné. Porovnej cívky se shodnou kapacitou. Výsledek je doufám jasný. Něco jiného ale bude, pokud použiješ šňůru. Otázkou ale je, co a jak jiného vlastně bude…
Jak můžeš porovnávat vejce za x tisíc s C3? Jasně, výsledek bude jiný, ale opět nejsi konkrétní a nenapsal jsi o jakou velikost C3 se jedná.
Nevím, jako používá daiwa ložiska, ale…
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 23:11 ® PetrC reakce na …
-
osprey> porovnáváš neporovnatelné. Porovnej cívky se shodnou kapacitou. Výsledek je doufám jasný. Něco jiného ale bude, pokud použiješ šňůru. Otázkou ale je, co a jak jiného vlastně bude…
Jak můžeš porovnávat vejce za x tisíc s C3? Jasně, výsledek bude jiný, ale opět nejsi konkrétní a nenapsal jsi o jakou velikost C3 se jedná.
Nevím, jako používá daiwa ložiska, ale…
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 23:06 ® PetrC reakce na …
-
osprey> ano, obě řešení plní jednu a tu samou funkci. Každé sice jinak, ale výsledek je stejný a ve velké míře záleží na pocitech toho kterého mrskače. Možná, že máš pravdu a začátečník se s magnetickou brzdou rychleji sžije, otázkou ale je, nakolik ho bude nastavování rozptylovat a nakolik ho naučí „zlozvykům“. Odstředivá ti toho tolik nemusí odpustit.
Nepodceňuji magnetickou brzdu, nepochybuji, že ji má daiwa zvadnutou do mrtě. Musel bych si to vyzkoušet a pak bych byl schopen vyjádřit víc (ne)smyslů…
Také mám na svých C3 pouze dvoupinovou odstředivou brzdu. Jsem ze staré školy. Ale u C3 4601, tu co máš ty, mám šestipinovou. To víš, jeden z recordů padl na pokusy.
reagovat
Ale i tak máš možností, tak jako já, více. Můžeš použít dva druhy. Lehčí a těžší, a tak kombinovat.
Samozřejmě je šestipinová lepší, to je bez diskuze. Nakonec ji proto mám na vínovém MP. - Sobota 5. února 2011 ve 23:03 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Jenom to, že Rekord 5*** oproti C3 5*** bude snáz odhazovat o něco lehčí nástrahy víc nic.
Ale ta zkušenost vznikla na jiných typech navijáků – třeba Zillion proti C3. Tam je rozdíl velmi znatelný. Se Zillionem je práce s nástrahami pod 10 g podstatně snazší. A protože ho musím vrátit, koupil jsem si Abu ve vel. 4600, abych měl něco i na lehčí vláčku.
Anebo je to tím, že Daiwa má lepší ložiska a tu magnetickou brzdu?
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 22:55 ® PetrC reakce na …
-
osprey> jak jsem už napsal, těší mě, když lidé berou mé názory vážně. Těší mě, že i ty, ale sere mě, když mi je říkáš, jako bych byl malej a neznalej Jarda.
Ale netýká se to jen tebe, je vás víc a dokonce jsem se koukl po delší době k sousedům a žasl jsem, jak z mých některých frází vznikly „báje a legendy“. Bohužel natolik zkomolené, že jsou zavádějící a naprosto mylné. Ale nechci to tam uvádět na pravou míru, tady se cítím lépe. Vážně. Je to i tvá zásluha.Konec pochlebování.
Hoď si cívky na váhu a pak uvidíš a možná zjistíš, že se věci mají trochu jinak, než si myslíš. I když logika říká něco jiného. Věř mi.
Se samotným návinem se dá čarovat a udělat spoustu pro hod dobrého, stejně tak i špatného. Ale to je na jinou diskuzi, které se samozřejmě nebráním, ale opět se na to zapomene…Teď tě budu citovat: „Přišel jsem na to, že váha návinu má na celkovou hmotnost cívky velký vliv a cívky, které jsou odlehčené a ještě s menší kapacitou mi na běžnou přívlač vyhovují.“
Takže podle tvé teorie, kterou jsem pochopil „po svém“ to z recordu 5× bude létat lépe než ze staré dobré C3 4×xx? Pochopil jsem tě správně? Pokud ne, oprav mě a pak budu pokračovat, ano?Nástrahy s vyšší hmotností nechávám stranou.
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 22:49 ® osprey
-
PetrC> Mám pocit, že řešení jsou v konečné fázi rovnocenná, ale s tou magnetickou se začátečník rychleji sžije.
Z hlediska reálných výkonů to nepodceňuj, ta Daiwa to má fakt dobré, na tom Zillionu je to odstupňované docela dobře.
Navíc si uvědom, že moje Ctrojky mají všechny do jedné dvoupinovou odstředivou brzdu, takže co do jejího nastavení mám jen dvě možnosti – ON a OFF (piny).
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 22:43 ® PetrC reakce na …
-
osprey> domníval jsem se, že je pluton vybaven odstředivou brzdou. Jenže z troutkillera to leze jako z chlupaté deky a ani sám neví co drží v ruce.To je pak těžké.
reagovat
Sám jsem si ani jeden z uvedených MP pořádně neprohlédl, natož vyzkoušel, takže jistě chápeš, proč se vyptávám.
O účinnosti magnetické brzdy vím své a z vlastní zkušenosti vím, že je jakékoliv štelování jen ztrátou času, když vím, že s jedním nastavením zvládnu 99% situací. Navíc jsem zatím neměl v ruce jediný MP s magnetickou brzdou, která by pracovala naprosto lineárně v tak širokém spektru otáček jako odstředivá brzda. Ale podotýkám, že je to jen a pouze můj názor.
Máš pocit, že bys byl s odstředivou brzdou ve spojená s mechanickou brzdou nějak ošizen? Že by docházelo k situacím, které nejdou citlivě řešit? - Sobota 5. února 2011 ve 22:41 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Jsem samozřejmě ovlivněn tvými názory, ale to, co píšu, jsou moje současné. Tzn. nepíšu to proto, že jsi to někdy napsal nebo řekl.
Cívky jsem nevážil, ale vidím, jak mi to z čeho lítá a jaká váha nástrahy kterému navijáku sedí.
Přišel jsem na to, že váha návinu má na celkovou hmotnost cívky velký vliv a cívky, které jsou odlehčené a ještě s menší kapacitou mi na běžnou přívlač vyhovují. A kupodivu jsem na to přišel u svého starého smekacího Shimana (má 3 cívky s různou kapacitou).
U velkých nástrah 50+ g je hloubka cívky v podstatě buřt.
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 22:33 ® PetrC reakce na …
-
osprey> nemusíš mi opakovat, co jsem nejen tady hlásal. Vím to už od dob, co většina lidí ani neměla potuchy o nějakém MP.
A je sranda pozorovat, jak si někteří mé myšlenky berou za všeobecná pravidla – svým způsobem mě to těší.Zvážil jsi někdy prázdné cívky, plné cívky a porovnal jsi údaje? Na co jsi přišel? A přišel jsi na to vlastním zkoušením či přebíráš něčí vědění?
reagovat
Máš pocit, že je mělká cívka vyrobena z menšího množství materiálu?
Máš pocit, že je mělká cívka při použití vlasce výhodou anebo nevýhodou?
Máš pocit, že když navineš na mělkou cívku šňůru, že máš vyhráno?
Mám takový pocit, že se to tady ještě neřešilo a doufám, že někdy v budoucnu budu vesele číst, jak někdo tvrdí… Ale co, psina musí bejt. - Sobota 5. února 2011 ve 22:23 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Pluton, Zillion i Megaforce mají magnetickou odhozovou brzdu na druhé straně než je klika. Zillion má 10 poloh nastavení. Ta věc je účinná a skutečně významně ovlivňuje rotaci cívky. V kombinaci s tou mechanickou brzdou na druhé straně si to odladíš nádherně a navíc vidíš, jak je ta magnetická nastavená.
Pluton ji prý má lepší, dvacetipolohovou, ale nikdy jsem s ním nechytal.
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 22:20 ® PetrC reakce na …
-
troutkiller> to chápu a je to pádný argument. Jenže je potřeba si uvědomit, že se tímto nejspíš připravuješ o možnost ještě lepších nastavení a ke všemu ani nevíš/nevím jak jsou vybavené.
Už vidím, jak necháš střed středem do vysypání do posledního atomu a o nábojích raději pomlčím.
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 22:15 ® osprey
-
PetrC> Právě že to beru i s kapacitou. Když vezmeš C3 s plným návinem (tuším 190 m 0.30), tak prostě roztáčíš větší váhu než u navijáků, co mají mělčí cívky a tudíž menší kapacitu (běžně asi o čtvrtinu). Samotný kus kovu nebude těžší než u konkurence.
Ostatně to je i jeden z důvodů, proč se ten naviják dělá ve víc velikostech – snaha přizpůsobit se různým velikostem (hmotnostem) nástrah.
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 21:52 ® troutkiller reakce na …
-
PetrC> Fakt sem to nepitval!Maká to tak proč do toho polezu!
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 21:50 ® PetrC reakce na …
-
troutkiller> co zase nic, šimáno prostě vede.
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 21:49 ® PetrC
-
troutkiller> no a co tam máš za brzdy? Myslím tím mílu a planeťáka.
A netvrď mi, že nevíš, protože jsi to ještě nezkoumal.reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 21:48 ® troutkiller reakce na …
-
PetrC> Tak zas nic
reagovat - Sobota 5. února 2011 ve 21:47 ® PetrC
-
troutkiller> prdlačky, nejlepší brzdy, co jsem zkoušel byly brzdy Brembo. Nebýt jich, moc dobře bych nechodil.
Mladej má nějaké Avidy, ale XT co mám jsou lepší. Jemnější a citlivější.
reagovat