Vyhledávání
Kormoráni
4.12.2010 | osprey | 82.364 zobrazení | 554 odpovědí
Napadlo mě udělat malý monitoring toho, jak jsou naše vody tuto zimu s kormoránem.
Můžete psát, kde jsou a v jakém počtu, případně i nějaké další postřehy. Nejvíc by mě potěšily zprávy v duchu, že skoro nikde nejsou a říkali, že už se víckrát neukážou nebo jen na skok:-)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 12. ledna 2011 v 16:17 ® kerob reakce na …
-
kapr1> fakt jses tak zabednenej, ze nedokazes pochopit, ze ekosystem je zalozen na nejaky druhovy rozmanitosti, ze kazdy puvodni druh ma ve vode nejakou funkci a ze pokud ten druh ve vode bude chybet, tak je to problem, ze se porusi rovnovaha a povede to k degeneraci nebo uplnemu konci zbyvajici obsadky reviru? Kapr takovou zadnou funkci nema (mimo jine i proto, ze se hazi do vody jako mirova ryba), neni puvodni, jeho jedinou funkci ve voide je to, aby rybarum naplnil mrazak. V zadnym pripade nezalezi na tom, co chci nebo nechci JA, o me tady vubec nejde. A pokud jsem ti na neco neodpovedel, klidne se zeptej znova, treba jsem to jen prehledl a rad ti to zodpovim, protoze je videt, ze v tom hrube tapes a netusis souvislosti.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 16:08 ® kapr1
-
osprey> jo to bylo dobře řečeno stím souhlasím. už mě stejně nebavilo to tu řešit a byl jsem v tom dost zamotanej. řek si to dobře. ale někteří jsou hodně mimo.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 16:04 ® kapr1 reakce na …
-
Kazan> co to má společného s touto dizkuzí?
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 16:02 ® osprey reakce na …
-
kapr1> Darwinova teorie se učí na základce, ale málokdo ji tam pochopí.
Cejn velký by neměl mít červené ploutve, mohl to být kříženec. Je dobré tyhle věci fotit. Dáš to pak na web, lidi se budou kolem toho chvilku hádat a pak si to přebereš. Jinak samozřejmě jedinci stejného druhu se můžou hodně lišit, říká se tomu proměnlivost a pro tu Darwinovu teorii, která zdá se opravdu platí, je to důležité.
No a kapr je původně ryba žijící v řekách, ale nikdy se nevyskytovla v řekách na území Čech, dokud ho do nich nevysadil člověk.
Současný stav je tedy takový, že v českých řekách je masově vysazováno domácí zvíře – tj. šlechtěný kapr, který existuje v umělém chovu možná už 2000 let. Děje se to na úkor původní obsádky, která se navíc nechává napospas kormoránům.
A tím jsme se vrátili k tomu, co jsme tu vlastně původně řešili. Nikdo z nás není proti tomu, aby byl v řece TAKY kapr. Ale vadí nám, že do budoucna asi bude v řece HLAVNĚ kapr (to domácí nepůvodní zvíře, krásné, bojovné, adrenalinové a oblíbené) a z ostatních původních divokých ryb, které tu opravdu byly odnepaměti je dnes jen žrádlo pro ptáky a nikdo pro ně nehne prstem.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:56 ® Kazan reakce na …
-
kapr1> myslím že by jsi měl trochu více číst a pokud se zajímáš o kapry, tak už dnes je trhu i netu poměrně dost zajímavých informací. Uvidíš že spousta jich pro tebe bude velkým překvapením.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:54 ® kapr1
-
kerob> kerob> tak ja se především ptal na jednu konkrétní rybu a na to si mi neodpověděl. Koukám že jedinej význam jejich je aby vyrostli dravci podle tebe. Hllavně že sis někde přečet že kapr uvolněje fosfor. No a už si někdy viděl sinice na řece? ja teda ne. bavíme se tady o řekách ne o rybnících nebo přehradách.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:48 ® kapr1 reakce na …
-
osprey> ne to jsem nestudoval narozdíl asi od tebe. A myslel jsem to tak že jsem třeba chytnul cejna velkého kterej měl ploutve červené a jiného kterej klasicky černé. asi jsem se špatně vyjádřil. vím že se v průběhu let postupně živočichové vyvijejí. a je jasné že evoluce a šlechtění je naprosto něco jiného.
Ale říct že nežil kapr přirozeně v řece? to je naprostá pitomost.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:46 ® kerob
-
kapr1> bez oukleji, cejnu a plotic (a dalsich druhu jako treba hrouzci, slunky…) nevyrostou dravci, nebudou-li dravci muze dojit i k uhynum z duvodu chorob, ci premnozeni a naslednemu zakrsnuti dalsich druhu ryb. Pokud nebude ve vode kapr, bude vyssi kvalita vody (kapr uvolnuje z usazenin fosfor, ktery zerou sinice) a na brehu bude spousta nasranejch masaru, nic jinyho se nestane. A uz jen to, ze jses schopen takovou otazku polozit a jeste ke vsemu to myslet vazne, znamena, ze ty sam o dany problematice vis naprosty prd, jen kopes kolem sebe, ze ti nekdo zaslap babovicku. A narozdil od tebe vim, co sazan je i kde se vyskytuje/vyskytoval.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:37 ® osprey
-
kapr1> Ty jsi studoval biologii? Víš něco o tom, jakým způsobem probíhají změny genomu?
Pokud jo, začneme se o tom bavit na jiné úrovni, bude to zajímavější. Pro začátek si přeber na jakém principu funguje Darwinova teorie evoluce na základě přírodního výběru. Nechci tě zkoušet. Pokud mi odpovíš, že je ti to zcela jasné, půjdeme o level výš.
Genetické změny probíhají neustále a rychlost, jakými se v jejich důsledku mění jednotlivé druhy, se výrazně liší. U šlechtěného kapra byli ale v podstatě vybíráni anomální jedinci s vlastnostmi, která z nich dělaly ryby vhodné pro rybniční chov.
Navíc vycházíš z mylného předpokladu, že příbuznost kapra k přírodní formě závisí na tom, jak je hubený. Ale sazan se i jinak chová, preferuje jinou potravu a podobně.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:28 ® kapr1
-
osprey> Dobře tak to nebyla třeba ůplně původní forma kapra ale byl to třeba jeho hodně blízky příbuzný. no a ty si myslíš že ty ostaní ryby se genově nezměnili za celou dobu svého vývoje? původní neni žádná dnešni ryba tím pádem.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:24 ® kapr1 reakce na …
-
kerob>souhlasim že šlechtěná forma kapra je jiná než původní nezušlechtěná. Jinak slovo sazan si dneska slišel poprvé to je jasné. a když si takovej ichtiolog tak mi řekni o co větší význam má třeba ouklej nebo cejn s ploticí?
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:18 ® osprey reakce na …
-
kapr1> Nemohl jsi chytit sazana na Otavě. Nikdy tam nežil. Sazan není každý hubený kapr. Chytil jsem na Otavě i úplné nabijáky, ale nikdy bych je za sazana nepovažoval.
V poslední době se ti hubeňouři vyskytují častěji, protože byl při křížení chovných linií použit amurský sazan. Cílem bylo zvýšit odolnost ryb při přepravě a manipulaci. Oni ti přešlechtění kapři už to přestávali zvládat – byly moc velké ztráty. V potomstvu je teď slušný podíl hubených ryb, zvlášť v některých chovech a do řeky se tyhle hubenky dávají často – jsou hůř prodejné a protože se platí za váhu, rybáři vlastně nakoupí víc ryb za míň peněz.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:15 ® kerob reakce na …
-
osprey> tak tak, zasr… kapr!
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:14 ® kerob reakce na …
-
kapr1> vtipnej jsi ty, ja se o to ani nesnazim. Jinak si najdi co je sazan a jak vypada dnesni kapr. Ten preslechtenej tvor, stejne vysokej jako dlouhej ma k puvodni forme fakt daleko. Pokud s timhle nesouhlasis, tak pouzij nejakej argument, kterym me poresvedcis, z toho, co jsi napsal si zatim myslim, ze jedina ryba, kterou poznas a uctivas je kapr ze sadek a dal tve znalosti nesahaj – viz napriklad „hodnota kapra v reviru“.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:09 ® kapr1 reakce na …
-
osprey> ty si nikdy nachytil sazana jinde než na moravě a dyji? já ho chyt třeba na otavě.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:08 ® osprey reakce na …
-
kerob> Která v Dunaji a jeho přítocích pomalu vymírá, zejména v důsledku křížení se šlechtěnými kapry.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 15:05 ® kapr1 reakce na …
-
kerob> NO vtipnej nejsi. To druhe máš pravdu. A to třetí bylo videt že nevíš o čem mluvíš.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:55 ® kerob reakce na …
-
kety.vydra> ano, sazan je puvodni NESLECHTENA forma kapra.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:55 ® osprey reakce na …
-
kapr1> Sazan se vzal v Dunaji. Jinde než v Moravě a Dyji u nás původně nebyl.
V rybnících je kapr ze tří důvodů – rychle roste, je relativně jedlý, dobře snáší manipulaci a transport. Ten poslední důvod je hodně důležitý – ve středověku by většinu jiných ryb z výlovu ani neodvezli živých.
V důsledku toho je u nás taky tradice prodeje živých ryb. Tam, kde se chovají třeba pstruzi, tam se vozí ryby zabité a zachlazené.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:55 ® kerob reakce na …
-
kapr1> woe
bezcennej je z hlediska jakekoliv ulohy v ekosystemu, ale samozrejme svou cenu jinak ma – loni to bylo o vanocich kolem 73Kc/kg.
To, ze by ti nevadilo vymizeni oukleje a plotice a ze by ti nevadily reky plny kapru jsi napsal hned nekde v prvnim ci druhym prispevku.
Sazan je sazan, s tim, co plave dnes v rekach ma spolecnyho jen to, ze je to taky ryba.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:53 ® kety.vydra reakce na …
-
kapr1> Na sazana jsem si vzpomněl taky.Ale jestli se nepletu (kdyžtak mě někdo opravte),sazan je původní divoká forma kapra dunajského povodí…ale tady se myslím mluví o rybách a povodí v rámci ČRS.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:49 ® kapr1 reakce na …
-
kerob> Nebudu to psát pořád dokola. Dobře ještě jednou pro tebe: nikdy jsem neřek že je to dobrej nápad, jen že by mi to nevadilo. A kde si myslíš že se vzal SAZAN? A když je tak bezcenej proč se u nás udělalo tolik rybníků? Si úplně mimo.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:47 ® kerob reakce na …
-
osprey> je to fer, za nim stoji armada kapru
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:45 ® osprey reakce na …
-
kerob> Je v menšině, ubereme nebo počkáme jestli se nezapojí nějaký kaprař. Takhle to není fér
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:44 ® osprey reakce na …
-
kapr1> V pohodě, je jasné, že každý má rád jiné ryby. Já žádný oblíbený druh nemám, mám je rád všechny a trochu mi vadí, že z jednoho se dělá víc než je.
Ale v jednom máš pravdu. Kapr v českých řekách nikdy nežil. Jestli jsi četl Otu Pavla, tak převozník Prošek byl nějaký rybář a kapra tam v podstatě nikdy nechytil – protože tam nebyli. Maximálně co uteklo z rybníků do řeky.
Kapr se sype do řek až někdy od padesátých let. Dnes už po tunách. Jinými slovy pro tebe jako milovníka kapra dělá svaz maximum.
Chápeš, že pokud mám rád kteroukoli jinou rybu – úplně kteroukoli – tak jsem na hůř?
A neber to, že tě chci poškodit, ublížit ti, zadupat tě do země. Prostě děláme oba to samé – píšeme své názory a diskutujem.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:36 ® kerob
-
kapr1> kapr neni puvodni ryba zijici v nasich vodach, je to zavlecenej temer bezcennej druh, bez kteryho se nase vody (ne rybari) bez problemu obejdou, narozdil od tech plotic, cejnu a dalsich puvodnich druhu. Nicmene pokud je pro tebe kapr takova modla, neni nic jednodussiho nez chodit na soukromaky, mnozi majitele se snazi presne takovym jako jsi ty vyhovet, ale urcite nekric do sveta takovy kosoctvercoviny, jako ze reka plna kapru je super napad…
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:30 ® kapr1
-
osprey> Mluvíš jako kdyby kapr v řece nikdy nežil. Stěžovat si na kormorána to chápu ale na kapra? Co to bude potom štika nebo sumec kterej ti požírá plotice? Prostě je kapr moje nejoblíbenější ryba. Je bojovnější, větší,hezčí je to elegán je adrenalin a zábava ho chytat. ty máš nejradši cejna nebo já nevim co a já mám zas kapra to je normální.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 14:22 ® Barr
-
Axamith> moc pěkný zápis.Co to poslat někam do tisku,víc to publikovat ?
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 13:41 ® osprey
-
kapr1> A nějaký důvod proč? Bílá ryba je moc malá, má moc kostí, kapr se dá ulovit i když rybář chrápe v bivaku, dravci krmení kaprem porostou rychleji?
Kapr se ve většině řek ani nevytře. Když se přestane sypat, za pár desítek let beze stopy zmizí. Totéž amur. Pokud by se vybralo dvakrát tolik za povolenky, do řek se může sypat dvakrát tolik kaprů. Bude to sice malá ekologická katastrofa, jejímž širším dopadům zabrání jen obětaví masaři, ale udělat to není žádný problém.
Já chci, abych měl v řece tolik tloušťů, parem a štik co před dvaceti lety. A to je sakra problém. Řekl bych, že mám smůlu, i kdybych byl ochoten platit si za povolenku deset tisíc.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 13:33 ® Libor
-
Tak já se teda taky vyjádřím: Radši řeku plnou cejnů a plotic, než kaprů!
reagovat