Vyhledávání
Kormoráni
4.12.2010 | osprey | 82.366 zobrazení | 554 odpovědí
Napadlo mě udělat malý monitoring toho, jak jsou naše vody tuto zimu s kormoránem.
Můžete psát, kde jsou a v jakém počtu, případně i nějaké další postřehy. Nejvíc by mě potěšily zprávy v duchu, že skoro nikde nejsou a říkali, že už se víckrát neukážou nebo jen na skok:-)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 12. ledna 2011 ve 13:29 ® kapr1 reakce na …
-
osprey> dobře beru na vědomí. Nikde jsem nepsal že je to ideální, jen jsem řek že mi to navadí. Radši řeku plnou kaprů než plnou plotic a cejnů.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 12:46 ® osprey reakce na …
-
kapr1> Každý, kdo veřejně napíše svůj názor, si ho musí být v první řadě schopen i obhájit. Kdysi jsem si i já párkrát přečetl, že jsem něco ošklivého.
To, že máš právo na názor, nikdo nezpochybňuje. Ale jaksi ostatní nemají povinnost dát ti za pravdu. A ty, místo, abys argumentoval fakty a ty lidi přesvědčil, tak se jenom planě hádáš.
Mimochodem i já jsem se k tvé sérii příspěvků vyjádřil dost kriticky, jenom jsem jinak volil slova.
Takže co tě vede k tvrzení, že řeky plné kapra představují ideální stav?
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 12:35 ® Kazan reakce na …
-
kapr1> nic ve zlém, ale pokud tě skutečně čistě zajímá názor jednoho člověka, tak od toho je tu osobní pošta. Jinak jesliže něco napíšeš do fóra tak musíš počítat s tím, že se k tomu budou vyjadřovat i ostatní, a to je samozřejmě i účel fóra, vyjadřovat se, vyjadřovat svůj názor na téma a na probíhající diskuzi.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 12:22 ® kapr1 reakce na …
-
Kazan> ty si uplně mimo. Ptal jsem se na názor jednoho konkrétního člověka. pak jsem napsal svůj názor a bylo mi napsáno že jsem vůl.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 12:11 ® Kazan reakce na …
-
kapr1> od toho tu fóra jsou aby jsi vyslovil svůj názor, a pokud by jsi se měl bát svůj názor zde vyslovit, tak by bylo něco špatně. Nadruhou stranu musíš počítat s tím že zde padnou i názory s kterými nebudeš souhlasit, takže napsat zde, že tě názor druhého nezajímá je tak trochu proti smyslu fór.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 11:59 ® kapr1
-
osprey> asi abych se bál napsat svůj názor? když on napíše že jsem vůl tak nic ale když já řeknu že mě nezajímá nečí názor tak jsem špatnej.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 11:43 ® osprey reakce na …
-
kapr1> Fascinuje mě tvůj úžasný odborný přístup. Pustil ses už do několika lidí, kteří se tu dlouhodobě projevují jako velice rozumní a schopní, zatímco tvé argumenty nemají hlavu ani patu.
Ale klidně pokračuj.
Kapr je spotřební zboží – na rybnících se ho odchovaávají tisíce tun, vysadit ho není problém, je to jen otázka peněz. Původní říční ryby jsou něco úplně jiného. Vysazuje se maximálně jejich plůdek, jinak musejí vyrůst samy, poprat se se vším kolem a za peníze dospělé kusy nikde nekoupíš. Pro ně je kormorán totální průšvih.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 11:30 ® kapr1 reakce na …
-
samotm> ty si podle me nikdy žadného kapra nemohl chytit. Taky to dává smyl když chytáš na botiči a radbuze. proto je nemáš rád.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 11:19 ® kapr1 reakce na …
-
Rýbáři kteří se vymlouvají na kormorány a přitom si za to můžou především sami.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 11:01 ® Libor reakce na …
-
Axamith> príma zápis..
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 10:47 ® kerob
-
Hlavne ne reky plny kapru, jen to ne, to snad radsi ty oukleje…
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 10:40 ® samotm reakce na …
-
kapr1> Tak já s urážkou – jsi vůl! Co by ti na tvojí otázku nemohl odpovědět někdo jiný? Od toho je to fórum. Na něco si se zeptal (je jedno, že někoho jinýho), tak ti kluci na tvojí otázku odpovídají.
Ano, někdy radši chytám plotice než kapry. Prostě máme rádi rozmanitý lov. Ne jenom sedět na kaprovýma prutama a čekat.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 10:37 ® kety.vydra reakce na …
-
kapr1> Rád bych věděl,s kým mám tu čest (narážím na tvoji kartu)…Nejsi na chytejku dlouho,ale trošku slušnosti by neškodilo…K věci-já osobně bych nechtěl mít je vodách jen kapry,chodím k vodě i v zimě,a to jsem rád za každou rybku na prutě…
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 10:30 ® kety.vydra
-
Tak mě napadá,jestli se nový předseda ČRS pan JUDr. Šíma bude problémem kormorán nějak zabývat…Přecijenom,jako študovaný,chytrý člověk (momentálně mě nic lepšího,jak to nazvat,nenapadá),bude statisícové (miliónové) škody způsobené kormoránem vnímat jinak,než předešlý předseda pan Semeniuk.Ve své nové pozici by s tím mohl něco dělat a tlačit na ta pravá místa.Myslím,že ve své advokátní praxi se musel setkat s někým,komu kormoráni (nebo někde vydra(y) ) na rybách nadělali škody a přišel se zeptat,jestli je možné získat náhradu škody,způsobenou chráněnými živočichy…Jako rybáři bysme takovou škodu samozřejmě nasolili ochranářům…
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 10:21 ® kapr1 reakce na …
-
Kazan> to samé jako regulus.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 10:20 ® kapr1
-
regulus> tebe jsem se na nic nepltal. tvůj názor mě nezajímal. bez urážky
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 9:56 ® Kazan reakce na …
-
kapr1> patrně jsi nečetl celý axamithův příspěvek, bo tvoje vyjádření je úplně stejné jako zalepeného ornitologa. Hlavně ať prosperuje živočišný druh který já mám rád a na zbytek přírody s.ru že ? Jinak tě můžu ujistit že pokud by jsi měl v revíru jen a pouze kapra dříve nebo později by to vedlo k jeho degeneraci, zakrsnutí atd., myslím že zářným příkladem jak to s kaprem dopadne jsou australské řeky.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 9:49 ® regulus
-
kapr1> buď si nepochopil pointu ospreyovy a MPčkovy debaty, nebo v horším případě vůbec nechápeš. Kapr je nepůvodní zavlečená ryba, kromě toho, že ji valná většina rybářů ráda loví, nemá z hlediska ekosystému žádnou hodnotu. Když se to přežene, tak klidně vytlačí původní druhy, jako např. lína, ale o to jen tak mimochodem, tady o to ale vůbec nejde, tady je řeč o kormoránech.
Ano raděj chytám ryby co sem patří než kapry, což ale neznamená, že bych chtěl všechny kapry vyvraždit, prostě je jen nemusím a myslím si, že by nebylo na škodu, trochu ubrat při nasazování kapra a nahradit ho původní rybou.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 9:34 ® kapr1 reakce na …
-
MP-E65mm> AHoj. co ti vadí na kaprech? To jako radši chytáš plotice nebo oukleje? Když budou řeky plné kaprů tak já budu spokojenej.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 9:07 ® regulus reakce na …
-
Axamith> svatá pravda, bohužel …
reagovat - Středa 12. ledna 2011 v 6:50 ® Axamith
-
Dostal se mi do ruky dopis, či spíše názor jednoho z nás – rybářů, který se na problém kormorána dívá trošičku jiným pohledem a troufám si tvrdit, že správným. Počtěte si. Je to sice dlouhé čtení, ale stojí za to vydržet až do konce.
Kormorán – konec rybích společenstev (nejen v ČR)?
To není přehnané tvrzení ale podle mě pouhé vyjádření reálného stavu na tekoucích vodách.
Ano, Kormorán v České republice (a zcela určitě nejen zde) způsobil již na mnoha tocích katastrofu, konec místních rybích společenstev. Zlikvidoval místní „genové“ rybí bohatství konkrétních říček a menších řek (na zbylé zatím nedotčené toky samozřejmě taky dojde). Dělá postupně to samé i na větších řekách.
Tuto jasnou skutečnost jsem ještě nikde nezaslechl ani zmínit (pro mě ze zcela nepochopitelných důvodů). Ani jednou jsem ji neslyšel jako argument při debatách nad tímto problémem. Od představitelů místních rybářských organizací je vždy slyšet pouze to, jakou konkrétní škodu kde Kormorán způsobil. Reakcí konkrétních rybářů je pak pouze často, že nebudou mít co chytat, apod. Samozřejmě, to vše je pravda. Vždy by ale jako nadřazený argument (nebo aspoň jako spoluargument) měli také uvádět zmíněnou zásadní skutečnost a hlavně na ní nezapomínat.
Pokud nedojde k záchraně, již na těchto říčkách asi neuvidíme např.kolonie plotic, proudníků, hrouzků, okounů a spousty dalších pro nás třeba samozřejmých druhů ryb, které se zde od „nepaměti“ rozmnožují a jsou napojeny na konkrétní prostředí té které říčky. Snad každý rybář zná aspoň jedno místo, kde agrese Kormorána způsobila v neuvěřitelně krátkém čase téměř kompletní vymizení ryb jako jednoho společenstva živočichů. Bez přehánění a z pohledu rybí obsádky jsou některá konkrétní místa jako po otravě. Větší toky dopadnou asi stejně, pouze odrybnění zabere Kormoránům víc času a nebude jim stačit jen jeden „hromadný nálet“.
Uvědomme si, že v tomto rozsahu katastrofy nelze už asi nikdy nahradit rybí obsádku odchovem a vysazováním ryb, které někteří ochranáři předkládají jako neuvěřitelně hloupý argument. Je přece třeba také téměř nemožné, aby se vysadily všechny druhy ryb, které v daném místě byly. Prostě skoro určitě už nikdy nebude řeka taková jako před invazí Kormoránů. A zcela absurdní je přece i představa a vlastně i dnešní skutečnost, že se ryby dosazují, aby další zimu byly opět sežrány.
Asi jsem pesimista a nechci ani rozvíjet debatu nad tímto názorem, ale myslím si, že když se věc nezačne rychle a účinně řešit, spousta nejen dnes běžných ryb se v brzké době dostane mezi ohrožené druhy, kterým bude hrozit vyhubení.
I já jsem rybář, ale taky člověk, který chce chránit přírodu komplexně. Proto – přeženu-li to – bude-li nějaký rybí druh ohrožovat ptactvo, budu určitě souhlasit, aby došlo k záchraně ohrožených ptáků, a to i kdyby postihovaným byl například některý z druhů ryb. To by mělo vycházet z přirozené soudnosti každého, kdo má rád přírodu a kdo je aspoň trochu spravedlivý.
Co se týče Kormoránů – podobný přístup ze strany příslušných ochránců přírody (nebo spíše těch, kdo je v této záležitosti reprezentuje a kdo se za ně pokládá) zatím nevidíme. Hlavně proto je třeba jim problém mimo jiné i takovýmto způsobem předkládat – „Ano, dochází zde místně (zatím) k úplné likvidaci rybích společenstev“. Oni možná nevědí a ani si neumí uvědomit, o jak obrovský problém jde. Nejblíže k tomu, co se odehrává, mají totiž samozřejmě samotní rybáři, kteří „okamžitě“, ve velmi krátké době, zjistí, k jaké hrůze došlo, co se na konkrétním místě odehrálo. Ochránce přírody-nerybář si možná často ani neuvědomí rozsah a dosah způsobené katastrofy. Má k vodě a životu v ní prostě přirozeně o dost dál než rybář. Proto bychom jim to tímto způsobem měli ihned podávat a neuvádět jako hlavní ekonomické argumenty. Vždyť my se jim, jako ochráncům přírody, ani nesnažíme říct „Kormoráni způsobily katastrofu na řece“. My říkáme jen „Kormorání způsobili škodu za 200 000 Kč“!. Na to ale ochránce přírody neslyší a nezasvěcený člověk si závažnost situace pravděpodobně vůbec neuvědomí. Pro ně je tato informace pouze jednou z dalších „kauz“, kde jde o nějaké peníze, a kterou si tak také zařadí!!!! Jde ale o katastrofu, tak to lidem i tak podejme!! Jestli chceme něčeho dosáhnout, tak je to i z hlediska psychologie nutnost.
Nechci vyvolat debatu nad konkrétnostmi v tomto článku, nejsem odborník. Jde jen o základní myšlenku zmíněnou v úvodu. Chci se přimluvit – vystupujme v této věci více jako ochránci přírody a používejme v první řadě taky takové argumenty! A ty až potom následně podpořme silnými argumenty o obrovských hospodářských škodách.
Vladimír Votke
reagovat - Úterý 11. ledna 2011 v 15:50 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> Já bych řekl, že ty co jsou na tom ekonomicky aspoň trošku líp přejdou na kaprodromy a tam kde jejich ryby prostě jsou. Jenže se domnívám, že tohle právě svaz nechce protože by přišel o členskou základnu. Jak píšeš, jsme menšina a ta nikoho nezajímá. Ten kapr bude vysazovám stále ale ne v takové míře a ne do míst jako vyloženě parmové pásmo. Ne, vzdáme se stojatých vod a kapra budem srát do řek, protože stojáky mají soukromnící.
reagovat - Úterý 11. ledna 2011 v 15:25 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Ten, komu platíš za možnost ryby lovit, sadí kapra jako divej a podle názoru většiny je to tak dobře. My, co se snažíme vidět věci reálněji, jsme menšinová komunita. Pokud má mít náš pohled na věc větší váhu, budeme muset být aktivnější.
Ale má to jedno riziko. Dovedeš si představit, že by všichni co jdou po kaprech, začali chytat plavačku, feeder, mouchu a vláčku?
reagovat - Úterý 11. ledna 2011 ve 14:50 ® MP-E65mm reakce na …
-
1Mara> hele mě to taky sere, ale ještě nejsem ve stádiu kdy bych musel svojí iniciativou cokoliv dělat pro zlepšení tohoto problému. Ostatně, jsem přesvědčen že k tomu to problému by se měl postavit někdo jiný,ten komu mi platíme za to abychom ty ryby mohli lovit. Jenže ten resp.(oni)nejsou schopni se k tomu vyjádřit natož cokoliv podniknout.
reagovat - Úterý 11. ledna 2011 ve 14:43 ® 1Mara reakce na …
-
MP-E65mm> Země to jen vypadlo , a nemá to žádnou hodnotu a ani cenu , tady se můžeme jen bavit o tomto problému , jak jsem psal níže , je potřeba stím rychle něco udělat nebo zapláčem všichní nad vejdělkem
reagovat - Úterý 11. ledna 2011 ve 14:42 ® MP-E65mm
-
A jestli je ochranář s velký O (v pravém slova smyslu) tak to musí vidět a musí to respektovat, nehledě na to že to má být udajně i rybář (co jsem se dočetl)
reagovat - Úterý 11. ledna 2011 ve 14:30 ® MP-E65mm
-
1Mara> pravdu v čem? já si myslím, že je to typická ukázka neobjektivního myšlení. Mě by zajímalo co by dělal až mu jednoho dne parma bude žrát kormorány. Měl jsem možnost se setkat s několika ochranáři „ptákolog“ a drtivou většinu bych zařadil do sekce exotů a ten pán co je na videu má do ty sekce dveře otevřený, spiš bych řekl , že se za ním zavírají. Jak psal Osprey, jediný kdo je v tomto problému ochrožený jsou ryby (původní druh) kde jejich počet rapidně klesá. Je jasný , že si každý bude hájit svoje zájmy, ale v tomto připadě si je duležité uvědomit kdo je víc ohrožený a podle toho se chovat, nebýt jen zahleděný do ptáků (kterých je na světě mraky, příklad kormorán) ale objektivně posoudit který živočišný druh z našeho kraje mizí ( je likvidován)
reagovat - Úterý 11. ledna 2011 ve 14:16 ® osprey reakce na …
-
Kazan> Na Třeboňsku hnízdila jedna malá kolonie i v době mého dětství. Oni tu byli, ale otázkou je počet. A ve středověku lidi vyhubili všechno, co člověku konkurovalo – velké šelmy, orly a silně zredukováni byli i vydra a rybožraví ptáci.
To ale neznamená, že si jich sem teď musíme tisíce pustit a čekat, až se s tím příroda srovná.
A ber to tak, že kdysi nebyly rybníky, přehrady, pískovny, regulované úseky… Kormoš to tu měl o dost těžší a nebylo to tu pro něj tak přitažlivé.
reagovat - Úterý 11. ledna 2011 ve 13:46 ® 1Mara
-
Jo kucí to svámi souhlasím , vím že ten pán měl v něčem pravdu , a ví očem je řeč , ale jak píše Osprej , takhle čekat až se to samo zreguluje je nesmysl , já bych ještě za zbytek mého skromného života si chtěl zachytat na řekách u nás v republice , a né že kvůli kormoránovi budu čekat do důchodu , a pak přijde zubatá a tím pádem chytnu akorát rýmu. Jen mě udivilo že on byl připravený a oni né
ale to je jen jehla v kupce sena , a jak říkám , jestli se tohle do řekněme dvou , nebo tří let okamžitě a rázně nezmnění , tak jsme bez ryb a zbudou jen posraný bílý stromy a podnima spálená hlína
.
Je fakt že kormorán je druh ptáka co na naší planetě zkrátka je a my sním musíme počítat , ale v takové míře ? To je nepřípustné . Být Chemik , už dávno bych pracoval , nějakým viru , co neuškodí životnímu prostředí, živočichům , jen kormošům
reagovatna viru , který bych vylil do řeky a na stojáky a nakazil bych ty potvory a neuškodil rybám a ani ničemu jinému krom kormoránů . To by byla regulace hned
- Úterý 11. ledna 2011 ve 13:44 ® Kazan
-
osprey> mě by skutečně zajímalo jestli tu kdysi kormoráni byli nebo ne. Protože zatím jsou tu dva tábory a každý si stojí za svým. Neberu to že se sem někdy v minulosti omylem zatoulalo sem tam nějaké hejnko.
reagovat