Chytej.cz

Kormoráni necteno

4.12.2010 | osprey | 82.372 zobrazení | 554 odpovědí

Napadlo mě udělat malý monitoring toho, jak jsou naše vody tuto zimu s kormoránem.

Můžete psát, kde jsou a v jakém počtu, případně i nějaké další postřehy. Nejvíc by mě potěšily zprávy v duchu, že skoro nikde nejsou a říkali, že už se víckrát neukážou nebo jen na skok:-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 11. ledna 2011 ve 13:13 ® osprey
osprey

1Mara> Ti lidé, co by tam měli sedět, jsme my. Bez prdele. Ono těch, co by chtěli něco dělat je málo. Abych mluvil za sebe, já to zkusil a už nechci. Dělal jsem kašpara deset let.

Navíc já třeba to vzdělání do jisté míry mám (jsem absolvent Přírodovědecké fakulty UK, diplomku jsem dělal na rybách). A budeš se divit, já musím dát za pravdu ve spoustě věcí tomu ochranáři, protože jako biolog má v lecčems pravdu.

Kromě dvou věcí – subjektivně má ty …ané ptáky radši než ryby a chce čekat až se to srovná samo – já bych se bál, že nebudu žít dost dlouho. Jemu to zas tak zásadně nesejře, páč pohled na hřadující hejna opeřenců mu ke štěstí stačí.

Navíc ten chlap přijel na schůzi, kde mu muselo být jasné, že bude několik desítek nasraných chlapů, co v něm vidí nepřítele. Připravil se a ustál to.

Já bych mu řekl dvě věci – pro mě jsou na rozdíl od něj přírodní společenstva ryb obývající naše toky cennější než nějací přivandrovalí ptáci a ochrana těch černých mrch poškodí naše řeky na desítky let, i kdyby stavy těch potvor jednou nakrásně klesly. Pokud tvrdí, že tady vždycky byli, pak zapomíná, že v té době vypadalo vodstvo v české kotlině kapku jinak. Medvědi tady taky vždycky byli…

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 12:50 ® Kazan reakce na …

1Mara> Ono vládě je to vcelku jedno a řekl bych že má daleko palčivější problémy k řešení než nějakého kormorána(i když mě to samozřejme jako rybáře taky s.re) Pokřikováním po netu se skutečně nc nevyřeší, ale aspoň se nám trochu uleví :-) Svazu se trochu musím zastat protože první články o škodlivosti kormorána na ryby se objevují v rybářství již před 15 lety, a už tehdá byl zájem o nějakou regulaci, která přes sílící hlasy je prakticky do dnes téměř nulová. Nevětší problém je v tom že dokud ekoteroristé nepochopí, že kormorán těžce likviduje hlavně ryby které se uměle neodchovávají (a nebo jen v minimu) a v řekách zbude jen nasazaný kapr, a že to je právě ta ekologická pohroma, nepovede to nikdy k lepšímu. Dost mi tohle právě na nich vadí, hubu mají plnou ekologie ale zjevně neví co právě toto slovo znamená. Tito pánové by si také měli uvedomit, že v době, kdy stačilo střelit ročně pár ptáků a držet kormorány na uzdě, budou dřív nebo později zodpovědní za poměrně velký masakr, protože nějaká redukce se stejně udělat bude muset, ostatně tak jako k tomu přistoupili již v okolních státech.

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 v 11:58 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Kazan> Beru to že to byla jen nějaká svolaná narychlo schůze , ale děsí mě ty staří lidi , které na to zkrátka nemají , proč tohle neřešej nějací mladší lidi kteří na to mají školy ? To že tam začne mluvit pán , kterému je sprominutím tolik , že nemůže skoro ani mluvit ? kde má svaz své špičky , lidi kteří by se zato vzali a dotáhly tenhle problém do konce ? Proč se tím nezabejvá vláda , když to už začíná bít napoplach ? Jak píši , je to veliký problém , a je vidět že v celé české republice ČRS nemá nato , aby se to co nejdříve vyřešilo . Já tady sic taky jen tlachám do větru , nikomu to nepomůže , ale aspoň to zemně vypadlo ven :-(( Můj názor je že kormorán je problém , kterej se měl už vyřešit minimálně před 5 lety ale pozdě bycha honiti , přez léto se o kormorána nikdo nestará a na zimu když přiletí , tak je háló , které nic neřeší . Štve mě že nemáme lidi kteří by to rychle a co nejlépe zvládly vyřešit , ale to by se oto musela asi zajímat i vláda , ale to všichni víme jak to je a jak by to dopadlo :-((

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 v 10:33 ® Kazan reakce na …

1Mara> mě se jen hrozně líbil přístup tohoto pána, po celou dobu svého projevu více méně řval, oháněl se svými čísly a hlavně, hlavně se všech několikrát ptal jestli ho viděli u vody. Prostě jen zase představení a zvidětelňování se, jak je pro tyto skupiny již několik let zvykem. Zde opravdu nejde o ochranu přírody a ekologii ale jen a jen pouze o zviditelňování.

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 v 0:04 ® 1Mara
1Mara

Asi hloupost , u jiného něco k zamyšlení , ale mě se dost dotklo , že naši představení se stavěj k věcem tak jak se stavěj :-(( Mluvím o videu ze schůze v Plzni, nebo kde to bylo o kormoránech . Zkrátka , sic jsem hloupý , ale né uplně blbý , abych si v tom videu ze schůze co jsem dal Sus nevšiml , že pán který brání kormorány číslicemi,argu­menty,a atd. přímo ufackuje rybářskou organizaci svýma argumentama , a rybářský svaz nemá na toto ani řádnou odpověď a ani nic k tomu na oponování , aby ochráncům ptactva dali jasně najevo , že kormorán je veliká škodná a v těchto zimujících počtech čr.,které sem migrují každou zimu a plení všechny vody v republice dali nějaký řešení a nebo se domluvili na nějakých podmínkách !Takhle z pohledu laika , což je už fakt smutné , to vypadá že problém kormorán nebude vyřešen do té doby , než až doslova a do písmene tady v republice nebude žádná ryba a on bude nucen putovat za potravou jinam! Už teď je to skoro vše vydrancované ,krom násaďáků které se dávají po tunách a původní druh ryby nikdo nevysazuje ! Fak se stydím za to , co tam na té schůzi předvedli :-(( ! K tomu z mého pohledu nemám ,co dodat ! :-((

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 20:44 ® 

® osprey:Tiež si veľakrát kladiem túto otázku…

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 20:14 ® osprey reakce na …
osprey

Luban> Já měním – tady.

Proč bych měnil něco lidem, který to všem vyhovuje?

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 19:59 ®  reakce na …

® osprey:Vidím,že všade je to úplne rovnaké,aj ja,ako člen výboru MO som chcel už párkrát rezignovať,ale presne takéto príspevky mi dodávajú ten správny adrenalín,aby som si uvedomil,že zdrhnúť od toho, nie je riešenie a pokiaľ budem mať možnosť,tak sa budem snažiť niečo na tom zmeniť…

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 19:49 ® Char reakce na …
Char

osprey> naše místní skupina se snaží udržet v potoce život a pak přijedou borci z organizace s agreátem a slověj co se jim hodí, vždycky jsou to vyšší zájmy organizace a potok se přece vždycky nějak zvetí a počase je zase kde brát, jenže poslední zbytky dojeli kormoráni, je smutný pohled do tůně kde najaře plavou dva zaplísnění tloušti

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 19:15 ® osprey reakce na …
osprey

Char> To je ten šokiálismus.

Kdysi jsem jevil ušlechtilou snahu něco udělat pro revír naší MO. Asi po deseti letech mě to přešlo. Většina lidí bere řeku jako místo, kam chodí pro ryby dokud tam jsou a výbor MO jako skupiny lidí, jejichž jediným úkolem je vysypat do vody co nejvíc a co největších kaprů.

Rezignoval jsem.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 19:01 ® Char reakce na …
Char

osprey> u nás na potoce se po několik let slovovala střevle, posléze tloušti a prodávali se aby mohli nakoupit více kapra, potok do.ebali kormoráni a kapry z rybníků sežrali důchodci, všichni se nažrali a potok zeje prázdnotou :-((

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 17:24 ® osprey reakce na …
osprey

JohnyMad> Hlavně se pak nechovej jako ty ubohé oběti v Hitchcockově filmu. Jednoho drapni za krk, přikrej si oči a mlať s ním ty ostatní.:-))

Ostatně možná by stálo vyprovokovat takový malý incident v podobě napadení člověka kormorány, aby byl důvod k vyhlášení pořádného tažení. Takové malé kormorání Gliwice.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 15:32 ® JohnyMad

Včera jsem se vracel ze Slovenska a na Váhu jich hoduje také dost. Jsou všude…začínám se cítit jako v Hitchcockově filmu…jen čekám kdy mě zaklepou na okno.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 12:29 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Piranha> Když něco nevím , tak se zeptám , a nemluvím nesmysly :-P

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 22:49 ® osprey reakce na …
osprey

Char> Potíž je, že svaz jsme my.

Já na práci v MO rezignoval poté, co mě přestalo bavit sypat do řeky kapra.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 v 16:35 ® Char reakce na …
Char

rgb23> u nás kormorání vyplení potok skoro dokonale, zbívá jem pár velkých tlouštˇů, svaz na malé vody kašle, kdo by nasazoval potočáka, plotici, okouna, proudníka, střevle, hrouzky, piskoře …

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 v 11:36 ® sus1

Skoro před rokem.
http://www.czechfly.cz/index.php?…

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 v 10:12 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

rgb23> …kousek řeky nebo sádek… Neumím si představit kousek sádek…,navíc by si přes ně rybáři asi natáhli sítě (nebo aspoň špagáty),kdyby jim to tam chodili kormouši vyžírat.Mě zarazilo,jak můžeš s kormoránem srovnávat sumce,volavku a ledňáčka.Tihle jmenovaní si uloví a sežerou jenom to,co (s)potřebujou (neslyšel jsem o tom,že by zbytečně mrzačili ryby a nadělali takové škody).O vydře záměrně nemluvím,protože je schopná ulovit i větší rybu,sežrat z ní jen kus na nažrání a zbytek nechat.U ní jsou větší škody prokazatelné.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 3:04 ® Salmo1

Nutno ovšem dodat, že je možná náhrada nějakého řekněme objemu.O obnovení druhové diverzity resp.kvality druhové diverzity nemůže být ani řeči.Ono sem tam kormorán nebo volavka nevadí, ba právě naopak, ale všeho moc škodí to je snad každému jasné.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 2:53 ® Salmo1 reakce na …

osprey> Ačkoli byla část respondentů (47,5 %) zastupujících místní organizace ČRS v roce 2006 dotazována na novelu zákona č. 115, která nově zahrnuje náhrady škod na rybách v rybářských revírech (tj. na volných vodách), nikdo z dotazovaných o novelizaci nevěděl. zdroj:http://www.casopis.ochranaprirody.cz/…2000-sb.html http://www.casopis.ochranaprirody.cz/…u-ricni.html

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 v 1:16 ® osprey reakce na …
osprey

rgb23> Teď nerozumím. Já osobně jsem díky kormoránům přišel o svůj oblíbený úsek řeky. Motám se teď po kraji, zachytat si můžu, ale dal bych nevím co, kdyby se vrátil rok 1990, kdy tam ještě nebyli a řeka byla plná ryb.

A za škody na řekách nedostává svaz nic. Naše organizace tedy v žádném případě. Něco jiného jsou chovné rybníky, kde jdou škody vyčíslit.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 v 0:20 ® rgb23 reakce na …
rgb23

Barr> že kormoráni žerou ryby je fakt novinka… že občas vyplení kousek řeky nebo sádek, to asi taky neslyšíme poprvé a většinou se o tom ani nemluví, netočí se k tomu reportáže, nebo videa ze schůzí. Sumec žere kapry, volavka třeba plotice, ledňáček potěr a vydra vše co chytí, ale za vše můžou kormoráni, tak je pojďme ukamenovat. Témat kolem ryb je pro mě spousta (třeba k70, CaR, míry ryb, duháci…) kormoráni to ale rozhodně nejsou a s trochou nadsázky, to co prokazatelně kormoráni zlikvidují dokáže svaz vymáhat zpět.

reagovat
Sobota 8. ledna 2011 ve 22:23 ® osprey reakce na …
osprey

Piranha> Hnízdění je terminus technicus – hnízdo, vejce, mladé. Přes to vlak nejede. :-D

reagovat
Sobota 8. ledna 2011 ve 21:45 ® Piranha reakce na …
Piranha

Kazan> to jsem nepsal.Pokud tedy narazis na to hnizdeni.Pokud jsem psal hnizdeni, nemyslel jsem, ze tam jsou cely rok.Ale nekde museji bejt a spat a odpocivat.Tak jsem to rikal jako v kostce.

reagovat
Sobota 8. ledna 2011 ve 20:39 ® Kazan reakce na …

Piranha> jo, to jo, ale nejsou tam celoročně.

reagovat
Sobota 8. ledna 2011 ve 13:50 @ Morawan

V bývalé ČSR hnízdili kormoráni ve významném množství standardně jen na Dunaji. A nikdo se tím nezabýval. Rybařím cca 50 let, ale nálety kormoránů ze severu jsou jen poslední roky. Na Slovensku bývá těch kočujících „návtěvníků“ cca 10.000. Začalo to zamrzáním vod na severu Evropy. Ale zdá se, že si zvykli a např. na Váhu na severu Slovenska, zůstávají hlídky už celý rok.

reagovat
Sobota 8. ledna 2011 ve 13:43 @ Morawan

Jste normální? Co proti těm pjeknejm ftákúm furt máte? Před pár dny jsem je sledoval při lovu. Pikují kolmo, vytahují pstruhy, lipany, mníky, hlavatky… Junkers „štuka“ proti nim byl učiněné houno. Asi mne trefí šlak. Na „mé“ vodě, na horním toku Turce jich je 1000…

reagovat
Sobota 8. ledna 2011 v 10:41 ® Piranha
Piranha

Kazan> Karle mezi zdymadly a Povrly bylo napocitano v lonskem roce lehce pres 1000 kormoranu­.Pokud budu pocitat cele ustecko, tim myslim i bilinu a nad zdymadly a jinde, myslim si ze to budou 2 tisice ptaku v okoli usti nad Labem

reagovat
Sobota 8. ledna 2011 v 10:22 ® Barr

rgb23> mediální téma okurkové sezóny – to snad ne.A co je pro tebe téma kolem ryb ?

reagovat
Sobota 8. ledna 2011 v 1:42 ® Salmo1

To jakože pokud tam bude rybí přechod, tak zůstanou chudáci kormoráni o hladu?Jez pochopitelně není příčina, ale je pouze kormoránem využit.Pletou se hrušky a jablka, to ostatně jde ochranářům nejlépe.Ryby se do měst stahují z celé hromady důvodů a predátoři jsou pochopitelně jeden z nich.

reagovat