Chytej.cz

Kormoráni necteno

4.12.2010 | osprey | 82.413 zobrazení | 554 odpovědí

Napadlo mě udělat malý monitoring toho, jak jsou naše vody tuto zimu s kormoránem.

Můžete psát, kde jsou a v jakém počtu, případně i nějaké další postřehy. Nejvíc by mě potěšily zprávy v duchu, že skoro nikde nejsou a říkali, že už se víckrát neukážou nebo jen na skok:-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 29. prosince 2010 ve 23:06 ® Char
Char

Tento rok jich u nás moc není, možná jich ubylo nebo jsou jinde kde mají hojněji potravy nebo ještě nezjistili že tu v loni zapoměli nějaká ryby

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 22:45 ® Pitrys

Co se vám na kormoránech nelíbí? Vždyť jsou tak hezcí… A ubývá jich.....

reagovat
foto/forum/2010/th-img16025.jpg
Středa 29. prosince 2010 ve 21:18 ® fishman123
fishman123

Kormoráni jsou šílený mrchy. U nás na Úslavě jsem jich napočítal pět. Celej rok tam nejsou až v zimě když voda zamrzne tak tam jsou. Tak už e nedivim proč je tam pod jezem tak málo ryb..

reagovat
Úterý 28. prosince 2010 ve 22:34 ® jersey
jersey

Na Vltavě 3 se jich taky drží slušný hejno.Cca 20 ks.

Tedy ty fotky nejsou odtud, to sem dávám jen tak pro nas.ání.

reagovat
foto/forum/2010/th-img16010.jpgfoto/forum/2010/th-img16011.jpgfoto/forum/2010/th-img16012.jpg
Úterý 28. prosince 2010 v 15:36 ® Barr

Otava 7 – 8ks

reagovat
Úterý 28. prosince 2010 ve 14:50 ® Barr

Chtěl jsem tam vložit fotku z Norska,nepodařilo se.

reagovat
Úterý 28. prosince 2010 ve 14:45 ® Barr

Tak tady mi nevadí,ale na Otavě ano.

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 21:59 ® osprey reakce na …
osprey

Barr> Já to vím. Na jednu stranu chodím k vodě a dávám úlovky do rubriky „Z lovu“, abych to trochu popotlačil a na druhou stranu se děsím toho, že začnou v zimě chodit desítky dalších a dělat totéž.

Je to těžké, jestli v zimě chytat nebo nechytat. Já se snažím ryby aspoň vyháknout ve vodě a fakt se vyhýbám možnosti, že bych někde tahal salmonidy.

A jsem rád, že se ti to líbilo, protože tohle nebude věc, která by se líbila každému.

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 v 11:50 ® Barr reakce na …

osprey> Možná,že to sem nepatří,ale přečetl jsem si tvůj článek v Českém rybáři o zimním rybolovu.Napsal jsi velice pravdivý článek.Jsem rád,že to někdo cítí stejně.Bohužel je to smutné čtení,neobsahuje žádné řešení pro budoucnost,pro zástupy dalších a dalších rybářů.Těžko je omezovat,zvláště z pohledu těch,co si už zachytali dříve,v jiných podmínkách.Nepůjde to ale jinak. Kormoráni,to je s dalšími predátory největší problém našich vod. Rybářský řád = etika další,ale jiná, než byla u nás před 20-ti,40-ti lety a hlavně,co je teď.Před 40-ti lety bylo delší hájení, a chytat hájené ryby by si málokdo dovolil. Je otázkou,jde-li a chceme-li s tím něco udělat a jsme-li na to dostatečně nezávislí.

reagovat
Sobota 25. prosince 2010 ve 13:10 ® Hony

V Praze pod ZOO na ostrově je jich plno. Také chybějí ryby všeho druhu od 10 do 30 cm.

reagovat
Pátek 24. prosince 2010 ve 13:01 ® pagin77
pagin77

Fotky jsou sice cca měsíc staré, ale je na nich vidět kolik těch potvor u nás bylo – štěrkovna olní Benešov

reagovat
foto/forum/2010/th-img15953.jpgfoto/forum/2010/th-img15954.jpg
Středa 22. prosince 2010 ve 21:45 ® RADE4EK

Už plave v ostravici.

reagovat
Středa 22. prosince 2010 v 17:47 ® Barr

Na Otavě 7 jsem viděl 4.Raději to moc nesleduju,na řeku se nedívám.Když jsou ve Strakonicích nebo v Klatovech na Úhlavě,budou i tady.Zničili zimní plavanou.Měl jsem to tak rád.Jsem pro neustálé petice,každý projev na veřejnosti by měl končit větou – ostatně soudím,že kormoráni musí být zničeni.

reagovat
Středa 22. prosince 2010 v 16:53 ® RADE4EK reakce na …

Já vím,mám ho na balkóně v bečce s nástražkama.

reagovat
Středa 22. prosince 2010 ve 14:26 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

JohnyMad> Vzpomínám si,že jsem už jednu takovou petici na odstřel v Brně na BVV podepisoval…Ale který to byl rok,si nevzpomenu.

reagovat
Středa 22. prosince 2010 ve 14:16 ® džigit

Tak dnes malá procházka kolem Odry,vyplašil jsem pár morčáků a nad hlavou mi prolétli kormouši.Ve vodě spoušť!!! Několik poklovaných kapříků,dvě parmy a pár tloušťů!Potkal jsem rybáře a ten po cestě viděl další.
Shrnuto-mezi soutokem Odra Opava a ž k Výškovickým tůním operuje hejno cca 3O kusů a směrem k Polance je prý daleko větší.Hnus velebnosti :-((

reagovat
Středa 22. prosince 2010 ve 12:31 ® CeP
CeP

V pondeli spatreny 4 kusy v Ceskem Krumlove za mostem.

reagovat
Středa 22. prosince 2010 v 9:20 ® Padis reakce na …
Padis

JohnyMad> včera jsem 2 zahlédl u Chrudimky

reagovat
Středa 22. prosince 2010 v 9:05 ® JohnyMad

Nad Pardubicema, přelétají každou chvíli. Hejna tak okolo 40–50 kousků. Poprvé mě na ně upozornila manželka. " Podívej, támhle letí husy…není to nějaký divný takhle v zimě? ". No, jak jistě tušíte nebyly to husy, ale ty černý bestie. Někdy fakt lituji, že jsem praštil s myslivostí a prodal flinty. Připadá mi že ty potvory jsou maximálně vychytralé, učenlivé a organizované. Na podzim když jsem vláčel tak jsem párkrát pozoroval jednoho batmana jak křižuje nad Labem a hledá flek, který by mohl s kámošema pořádně vyluxovat. Zbytek seděl na stromech na slepém rameni. Skoro bych řekl, že to byl průzkumník:o(( Neměli by jsme sepsat nějakou petici? Rybáři by ji mohli podepisovat třeba na vletrhu…pak to doručit na ministerstvo živ. pr. I když tam bez bakšiše nic neprojde..viz současná aférka.

reagovat
Úterý 21. prosince 2010 ve 22:22 ® osprey reakce na …
osprey

RADE4EK> Bacha na teplotu vody, nesmí mu moc lítat.

reagovat
Úterý 21. prosince 2010 ve 21:56 ® RADE4EK

Dnes při příjezdu k Bečvě jeden letěl,jako bych viděl moji manželku,ta též sní jakoukoliv rybu.Doufám,že jsem byl úspěšnější než on.Dnes mám svého prvního mníka za sebou 32,stál mě 180km,ale neuvěřitelně potěšil,vzal jsem ho s sebou na výlet domů.Zítra poputuje do ostravice nebo lučiny.

reagovat
Neděle 19. prosince 2010 v 18:20 ® osprey reakce na …
osprey

Barr> U nás se nevrací – u nás už v podstatě nemá co žrát. Nějaké ryby zbyly ve městěch a ve velkých nadjezích. Dnes proletují menší hejna, hledají, zastavují se a dlouho se nezdrží.

Takové ty masivní invaze trvaly tři roky a místy je dnes možné jít na feeder, libovolně zakrmit a neulovit ani ploťku. Samozřejmě na taková místa moc nechodím, ale občasný průzkum bojem přináší žalostné výsledky. A to jsou fleky, kde mi před 15 – 20 lety připadalo hloupé a nesportovní něčím krmit.

reagovat
Neděle 19. prosince 2010 v 10:05 ® Robur
Robur

Na S4 to bere jak sviňa, páč nad Komínem přelétalo ta 100 kormoránů, ale táhlo to dál na Bystrc, tipuji, že poletí až na S6. Ale takové velké hejno jsem tedy ještě neviděl.

reagovat
Sobota 18. prosince 2010 v 9:55 ® Barr reakce na …

osprey> třeba ta jejich věta – že se kormorán vrací na stejná místa,znamená,že stav ryb neovlivňuje,ne­vracel by se tam,neměl by co žrát…to se dá těžko vyvrátit.

reagovat
Sobota 18. prosince 2010 v 0:37 ® kety.vydra
kety.vydra

Žermanice-přelet cca 40ks hejna.....ale musí se stěhovat na tekoucí vodu.Zamrzlo.­........

reagovat
Pátek 17. prosince 2010 ve 22:45 ® osprey reakce na …
osprey

vondras> Bohužel, pro ochranáře je pták podstatně víc než ryba – ryby jsou jen pouhou složkou potravního řetězce. Ještě jsem neviděl ochranářský článek, který by si stěžoval na totální devastaci rybích společenstev v některých úsecích našich řek. Přitom už je to místy realita.

reagovat
Pátek 17. prosince 2010 ve 22:28 ® vondras

já bych se připojil s tím že černá smrt se běžně může potopit do 30m a mám poznatky z vltavy že bílá ryba které se to nejvíc týká už na to reaguje při pouhém ochlazení vody a okamžitě začíná během dne vyhledávat ůkryty a skoro přes den vůbec nepříjímá potravu, mé poznatky jsou založeny na dlouhodobém pozorování chování ryb i braní jelikož jsem chytal často i v zimních měsících a každý rok je to jak s výskytem tak braním ryb horší navíc znám místo kde se odhadem schovává tak kolem 1000–2000ks bílé ryby ale i tam se už ČS dostala bohužel stále s tímto prokletím na svazu nechce nikdo nic dělat a mají jen samé výmluvy ale o ryby přichází naše vody a to je neomluvitelné !!!??

reagovat
Pátek 17. prosince 2010 ve 22:03 ® osprey reakce na …
osprey

smisa 3!> Úspěšnost lovu ve větších hloubkách není závratná, ale uživí se. Akorát tu vodu nevyrubou tak, jako dokážou zplundrovat řeku hlubokou metr a půl. Jinak kormoráni běžně loví i na moři, v Norsku se v jejich potravě celkem normálně objevují i menší exempláře tresek.

reagovat
Pátek 17. prosince 2010 ve 20:04 ® Barr

Jsou tam každý rok,ne?Stromy na ostrově jsou pak úplně bílé.Myslím,že taková hloubka není pro ně problém,některé druhy se prý potápí až do 50m.A hejno se prý denně může přesunout 50km. Trochu jsem si pohledal o nich na internetu…to je počteníčko.Kdo chce zvýšit tlak,neusnout,naš­tvat se,ať si přečte články ornitologů,ochrán­ců. Fuj.

reagovat
Pátek 17. prosince 2010 v 18:51 ® smisa 3!
smisa 3!

Tak sem si říkal, že je super ,že na Vltavě mezi Vranskou a Štěchovicema sem vídal jen jednotlivě cca 20ks. Radost mě přešla včera, když sem přímo nad Vranskou přehradou viděl lovící hejno v počtu asi 70ti kusů a dalších 20 až 30 sviňuch v Davli. Nechápu ,co tam můžou lovit , je tam snad 15 metrů hloubka.:-((

reagovat