Chytej.cz

Kormoráni

4.12.2010 | osprey | 82.340 zobrazení | 554 odpovědí

Napadlo mě udělat malý monitoring toho, jak jsou naše vody tuto zimu s kormoránem.

Můžete psát, kde jsou a v jakém počtu, případně i nějaké další postřehy. Nejvíc by mě potěšily zprávy v duchu, že skoro nikde nejsou a říkali, že už se víckrát neukážou nebo jen na skok:-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 1. února 2013 v 17:30 ® kamos007
kamos007

třeba takovou sice není ve dřevě http://www.zbraneostrava.cz/…M-SILHOUETTE

a tohle do toho : http://www.zbraneostrava.cz/…Stinger-22LR

reagovat
Pátek 1. února 2013 v 17:27 ® kamos007 reakce na …
kamos007

JohnyMad> jestli ti můžu poradit tak střílej malorážkou, nedělá to takový hluk a můžeš střílet i na větší vzdálenost, s dobrou optikou a vhodným střelivem i možná na těch 100 metrů, a na tu dálku je můžeš luskat po jednom na stromě, a oni ti neuletí když budeš dobře schovaný, protože tu ránu ani neuslyší, na Slovencku tak na hřadu postříleli tuším za jeden večer 100 kormoránů druhý večer 80 a pak to šlo dolů a výsledky jsou vidět. S brokovnicí si jednou střelíš a letí dopryč a to ještě ani nemusíš trefit.

reagovat
Pátek 1. února 2013 v 16:41 ® JohnyMad

Tak mě napadá. V literatuře se divoký krocan loví zásadně když hřaduje…takže odstřel kormorána na větvi by měl být naprosto v souladu s mysliveckou etikou :-) úplně nejlepší by bylo kdyby se Kormorán na nějaký čas přesunul z kategorie chráněných rovnou do škodné, přeskakujíc kategorii lovné, neb jejich užitek a přínos naší krajině mi nějak uniká. Samozřejmě kromě toho estetického…není nad takové pokoukání se na strom obsazený kormorány :-)

reagovat
Pátek 1. února 2013 v 16:25 ® JohnyMad

Jinak by mě docela zajímala zkušenost s plašením. Počítám že kormorán není blbej pták a pokud jednou za čas někdo vystřelí do vzduchu, tak se možná zvednou a za chvíli zase zapadnou zpět. Když se žádnému z nich nic nestane......

reagovat
Pátek 1. února 2013 v 16:20 ® JohnyMad reakce na …

hraji> Chápu tvoji výtku. A přijímám ji. Někdo musí hájit morální zásady. Já beru Kormorána jakou škodnou…tzn. třeba na úrovni lišky. Tu je možno trávit nebo norovat. Např. norování mi vůbec etické nepřipadne a na různých forech se o tom vede dost lítá polemika, ale je to naprosto legální a pro některé jedince i vyhledávaná zábava. Kormorán u nás hřaduje na stromech u slepého ramene. Moc lidí se tam necourá, ale slepé rameno není moc velké a okolo hlavního toku je to promenáda…pej­skaři,běžci, výletníci atd. A to v jakékoliv roční době. v takovém prostoru se prostě střílet nedá. Takže zbývá jen prostor někde okolo toho hřadování :-((

reagovat
Pátek 1. února 2013 v 15:40 ® hraji reakce na …
hraji

JohnyMad> já tedy nejsem myslivec, ačkoliv mě myslivost celý život zajímala a docela dost toho znám. Ale nechápu, jak může někdo napsat, že nebude řešit etiku lovu. Já to chápu tak, že pokud lovec rezignuje na dodržování zákonných a etických pravidel lovu, stává se z něj zabíjející maniak. To si vážně myslíš, že to, že zabiješ o tři kormorány navíc, nějak podstatně ochrání ryby v našich tocích? Prosím, probuď se ze svého snu o záchraně ryb prostřednictvím vyvraždění několika kormoránů a jdi si přečíst a popřemýšlet nad slibem svatému Hubertovi.

reagovat
Pátek 1. února 2013 v 15:25 ® JohnyMad reakce na …

Jasan, tím…domluvit se s hospodářem.­.znamená přesvědčit ho, aby zažádal o vyjimku a mě pak nechal pár těch batmanů sejmout. Vše je o domluvě. Mezi myslivci je spousta rozumnej chlapů.

Kormorán je sice rychlej pták, ale vše je to o předstihu. Asfalťák nebo pták, brokům neuletí. Navíc doufám, že u tohodle ptáka nikdo nebude řešit etiku lovu. Míním tím střílet na hřadujícího ptáka a né v letu.

reagovat
Pátek 1. února 2013 v 15:16 ® Libor reakce na …
Libor

JohnyMad> takhle to nefunguje. Nejdřív musí mít ten odstřel povolený. Ono střílet skeet a kormorány je uplně něco jinýho.

reagovat
Pátek 1. února 2013 ve 14:53 ® JohnyMad

Vím kde ty bestie hřadují. Přemýšlel jsem, že bych si zjistil do jaké honitby to spadá, kdo dělá hospodáře a zkusil se s ním domluvit. Hostovskou povolenku na černou nebo srnce vám nikdo jen tak nevydá…ale na kormorána? Za zkoušku by to stálo. Normálně chci chodit jen na skeet nebo lovecké kolo, ale v tomto případě by šlo spojit příjemné z užitečným.

reagovat
Pátek 1. února 2013 ve 14:45 ® JohnyMad

Vím, že střílet jakoukoliv zákonem povolenou zvěř, lze jen v honitbě. Myslivecké zkoušky mám už od vejšky (takže Cčko a platný lovecký lístek mám, ktomu B, E). Akorát jsem se myslivosti moc nevěnoval, kromě pár let po škole. Rybaření převládlo. Ostatně tomu jsem se věnoval už od dětsví.

reagovat
Pátek 1. února 2013 ve 14:17 ® Ouklejobijec
Ouklejobijec

Ahoj lidi, existuje taková petice. Koukněte na to. Netvrdím, že se tím něco vyřeší, ale lepší než sedět a nic nedělat :-)https://www.openpetition.de/…er-bestaende

reagovat
Čtvrtek 31. ledna 2013 ve 21:01 ® vondras

diskutujete tadyzbytecne podle cas.rybarstvi unor byla zatim veskera jednani crs s min.zemed.po­zastavena co se tyce jak odstrelu tak i vyjmuti z ochrany takze zatim je vse pri starem

reagovat
Čtvrtek 31. ledna 2013 v 19:41 ® Ladineeek reakce na …
Ladineeek

JohnyMad> A máš vůbec skupinu C? Předpokládám, že ne a v tom případě není co řešit – vystřelíš – jedině nelegálně.

reagovat
Čtvrtek 31. ledna 2013 v 16:46 ® hraji reakce na …
hraji

JohnyMad> vzhledem k tomu, že střílet lze pouze v honitbě, tak si asi nevystřelíš. Pokud se nestaneš členem.

reagovat
Čtvrtek 31. ledna 2013 v 16:20 ® JohnyMad

Vloni na podzim jsem si uděl zbrojní průkaz. Teď někdy by mi ho měla Policie CR vydat…kupuji brokovnici a..... příští rok se uvidí. Chtělo by to aby si papíry udělalo víc rybářů. Myslivcům je líto 5korun za patronu :-(( Bohužel nejsem členem žádného mysliveckého združení..tak nevím jestli si budu moct na ty černochy vůbec vystřelit. Budu to muset nějak vyzjistit.

reagovat
Středa 30. ledna 2013 v 19:26 ® Modernirybar

U nás na morevě kormoráni jsou hodně! Slyšel sjem dokonce že se i vykupijí v jistebníku jejich zobaky.

reagovat
Úterý 29. ledna 2013 v 11:01 ® noba
noba

zda se mi to, nebo letos kormorani nedorazili? Na vltavě jich vidím minimum a tady o nich celou zimu zatím není ani zmínka. Což je dost neobvyklé.

reagovat
Neděle 16. prosince 2012 v 11:50 ® henny

U nás v MO Hustopeče n. Bečvou je hej co cca 50kusů a jsou na místě kde je nejvíce ostroretek parem a jelců takže to je v pytli! :-((

reagovat
Čtvrtek 13. prosince 2012 ve 13:51 ® BigMike

Teď přišel 5+2

reagovat
foto/forum/2012/th-img90465.jpg
Čtvrtek 13. prosince 2012 ve 13:50 ® BigMike

Teď přišel 5+2

reagovat
foto/forum/2012/th-img90457.jpgfoto/forum/2012/th-img90458.jpgfoto/forum/2012/th-img90459.jpgfoto/forum/2012/th-img90460.jpg
Pondělí 26. listopadu 2012 v 15:09 @ axiom

Kormorán velký už nebude ohrožený druh. http://hobby.idnes.cz/…ybareni.aspx?…

reagovat
Čtvrtek 22. listopadu 2012 v 18:41 ® Button reakce na …

Už může ale od dobna Kormorán byl vyškrtnut ze seznamu přísně chráněných druhů.Tady je víc http://www.mzp.cz/…ormor%C3%A1n

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 10:17 ® džigit

včera jsme viděli na Sl.Hartě průzkumníka.Dou­fám,že než doletěl ke svým, ohluchnul oslepnul a ztratil paměť,hajzl černej

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 ve 22:30 ® twister01

Morava a Bečva (okolí Olomouce a Přerova) už asi měsíc a půl pravidelně sleduji na obou řekách pohyb kormoránů, typicky hejna po 10ti kusech a sondují

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 ve 22:29 ® osprey reakce na …
osprey

SURF> To není o logice. Tady je pták cennější než ryba. Nesmí se plašit, stresovat, nesmí se střílet tu a tam, nesmí se použít olověné broky…

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 ve 22:10 ® SURF reakce na …

osprey> Já si myslím, že tady na Ohři „skončila“ rybačka, asi tak v roce 2005. Poslední zimu, podle mě, tady moc kormoránů nebylo. Taky si myslím, že tady neměli co žrát. Letos jsem na řece viděl víc drobnějších ryb. Ta řeka, by se vzpamatovala, kdyby ji kormoráni nechali na pokoji. Jenže, to se asi nestane. Objeví ryby a je konec.

Fídraři hlásí většinou pouze jednotlivé větší kusy.

Postrádám logiku, nechávat tak dlouho kormorány na pokoji.

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 ve 21:44 ® osprey reakce na …
osprey

SURF> Ten problém je pěkně starý. Tady to zařvalo v zimě 2002/2003. Bylo tu pak několik let takové prd, že se sem ti ptáci odnaučili lítat. Byla to většinou jen malá hejna a nebyla tu dlouho – neměla proč. Ale tak nějak cítím, že letos přiletí. Byly dva roky bez povodně a menších ryb kolem 15 cm je ve vodě dost.

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 ve 21:33 ® SURF reakce na …

osprey> Tak to jsem nevěděl, že jsme poslední a že kormoráni žerou na kola. Domníval jsem se, že jsme první na ráně.

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 v 18:52 ® osprey reakce na …
osprey

SURF> Tady už to jednou vyžrané bylo, prakticky na nulu, když nepočítám kapra. Nikomu ty plotice a tloušti nechyběli.

Jestli si myslíš, že jste první chudáci, co na kormoše dojeli, tak jsi na omylu. Jste poslední. My už pojedeme druhý kolo.

A že se něco stane? Nebuď bláhový. Momentální stav věci je, že si zainteresované subjekty vesele házejí klacky pod nohy a od dubna 2013 bude o něco snazší získat povolení k odstřelu. Tuhle zimu mají kormoši jistou.

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 v 11:03 ® SURF

osprey> No konečně, mi někdo vysvětlil, proč tady u nás, nejsou ryby.

Jó! Jen ať se rozletí a je stejná situace v celé ČR. Potom možná, rybáři přijdou na to , že je potřeba přitlačit, aby se něco změnilo.

reagovat