Chytej.cz

Kormoráni necteno

4.12.2010 | osprey | 82.342 zobrazení | 554 odpovědí

Napadlo mě udělat malý monitoring toho, jak jsou naše vody tuto zimu s kormoránem.

Můžete psát, kde jsou a v jakém počtu, případně i nějaké další postřehy. Nejvíc by mě potěšily zprávy v duchu, že skoro nikde nejsou a říkali, že už se víckrát neukážou nebo jen na skok:-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 31. října 2011 v 19:01 ® timbab reakce na …
timbab

All Armor> Tím „štolfou“ myslíš podkoního?Já jen že to je štolba.Jinak štolfu také neznám.

reagovat
Pondělí 31. října 2011 v 18:59 @ All Armor reakce na …

osprey> Před časem jsem viděl pěkný film o celém procesu výroby katany. Od dětství, kdy jsem vyčetl v knize, že se kovářským svařováním (skutím) spojí materiály o různých vlastnostech a vzniká tak čepel pružná a tvrdá zároveň, mi to vrtalo v hlavě. Později, při studiu materiálového inženýrství a zabývání se chemicko-tepelným zpracováním ocele, jsem si chápal, vocogou. I když se to nezdá, všechno má svůj smysl. Já znám slovo štolfa ve významu ocelového „kamene“ se závitem. Tyto kameny se šroubovaly do podkov na zimu, na led. Je to asi skutečně archaické slovo. Příjmení Štolfa se vyskytuje, ale výklad, o kterém píši na netu není. Je to asi z německého „stahl“. Pokud neznáš, podívej se na toto: http://www.angeltreff.org/…_schnur.html. Taky testovali.

reagovat
Pondělí 31. října 2011 v 18:21 ® osprey
osprey

All Armor> Já si hrál v „mrtvé“ kovárně. Patřila pradědečkovi, padnul v květnu 1945. Měl strach o dobytek, všude se střílelo. Nakonec se kravám nic nestalo a jeho našli v polích s kulkou v páteři. Od té doby byla kovárna bez majitele, táta si občas něco ukoval, ale málokdy. Dodnes tam visí originílní měch z první republiky.

Co je „štolfa“, to nevím. Slovník toho povolání mě minul. Kdybych ale žil víc životů, v jednom z nich bych chtěl kovat samurajské meče.

reagovat
Pondělí 31. října 2011 v 17:42 @ All Armor

Kdyby někdo nechápal…

reagovat
foto/forum/2011/th-img18710.jpg
Pondělí 31. října 2011 v 17:36 @ All Armor

Naposledy jsem střílel z modelu 2A46M. Střela ráže 125 by snad kormoše zabila i na pár kilometrů, ale člověk aby si na každý výstřel spořil. Před tím jsem si střelil z laufu délky 6 metrů, dostřel ze 40 km, ráže 130. Hrozné…Co ti Rusi nevymyslí…

reagovat
Pondělí 31. října 2011 v 17:27 @ All Armor reakce na …

osprey> Vlkolínec je prostě skanzen. Bývat bych tam nechtěl.

reagovat
Pondělí 31. října 2011 v 17:25 @ All Armor reakce na …

osprey> Já se hrával u jednoho dědy se dřevem, u druhého s kamenickým vercajkem a mlátil do dlát a do prstů a doma, jako malý kluk, se soustruhem, frézou, vyvíječem acetylénu, kyslíkem a autogénem atc., školený za automechanika a zámečníka. Ale povím ti upřímně, teď bych pár titulů vyměnil za kovářskou dílnu. Vždy mne to fascinovalo a když jsem chodil ze školy, byly po cestě dvě kovárny a fascinovaný jsem se díval, jak dělají kováří z kusu železa podkovy a jinou nádheru. Nedávno jsem o tom vyprávěl manželce a vzpomenul jsem slovo „štolfa“. Nevěděla, co to je. Ani google to nemůže nahjít…

reagovat
Pondělí 31. října 2011 v 16:57 ® vovo
vovo

osprey> má pravdu děda bydlí v Bulharech na Moravě nevím jestli vám to napoví ale je tokousek od Novomlýnské nádrže sumčaři to určitě znají tam děda střílí kormorány už dost dlouho dřív za to sice něco dostával teď dostane jenom něco na patrony od tamějšího rybářského sdružení ale stejně je střílí minulí rok jsme jich měli přez 100 já totiž bydlím 10 kylometrů od Bulhar.A chodím sním po celém toku dyje od těch novích mlýnů až po elektrárnu a na těch slepích ramenech.párkrát sme mu našli v krku menší amury atd. On veme všechno kdyby ste to viděli jednou jsme vytáhli jednoho z vody mrtvého.Tam byla totiž va vodě haluz a tam nehdo utrhl woblera a ten wob. byl pořád ve vodě a ten proud sním točil ten kormorán ho vzal a zadávil se

reagovat
Pondělí 31. října 2011 ve 12:32 ® džigit reakce na …

All Armor> jak jsem psal,v rámci aminy vše z domu.Poslední kousek jde z domu tento týden,zásobník do tankového Děktarjeva.
Ale nějakej starej cajk pro truhláře mi doma po dědovi zbyl.Dost je z daleka v rámci poválečné pomoci UNRA :-)

reagovat
Pondělí 31. října 2011 ve 12:23 ® osprey reakce na …
osprey

All Armor> Vlkolínec znám. Jenom mi přišlo, že by hodně lidí radši vyměnilo ty chaloupky za něco jinšího. Přišlo mi to už takové moc na turistu…

Před padesáti lety by ta atmosféra byla o dost jiná.

A pokud jde o to mládí, já si hrával v kovárně:-))

reagovat
Pondělí 31. října 2011 v 11:52 ® JHolc

Zajímavá je taky informace, že zbraně vyrobené do roku 1890 se nemusí registrovat a nemusíte vlastnit zbrojní pas. http://aukro.cz/…6222271.html
No znáte to – optimista se učí anglicky, pesimista čínsky a realista se učí střílet… :-)

reagovat
Neděle 30. října 2011 v 16:10 @ All Armor reakce na …

džigit> Pch, vzduchovka. Pořádnej chlápek má doma Kalašnikova.Anepo aspoň předovku. Nebo jinej kvér. Nedávno jsem byl už nevím po kolikáté v írečitej dědině Vlkolínec nedaleko RK. Dal jsem se ve středu obce do řečí s místním občanem.Skončil jsem na dvoře, kde měl na stěně stodoly expozici tesařského, stolářského, kolářského a truhlářského vercajku. Překvapil jsem ho. Většinu jsem znal, můj děda byl taky od fochu a já se s tím jako malý kluk hrával. Ale nakonec mne i tak pan domáci překvapil. Zatáhl mne do své „úřadovny“. Na stole asi 5 krátkých střelných zbraní, na stěně snad 10 samopalů. Jako nové. Všechno druhá světová, ruské a německé rapkáče. Ze Schmeissera (http://www.dday-overlord.com/eng/mp_40.htm) jsem kdysi jako komparzista střílel slepými po partyzánech ve filmu Partyzánská balada. Všechny samopaly i pistolky znefunkčněné a evidované. Sběratel… http://www.google.sk/search?…

reagovat
Neděle 30. října 2011 ve 13:48 ® zalesak05 reakce na …
zalesak05

osprey> To je pravda, že se střílí často na velké vzdálenosti. Tam je třeba odhadnout vzdálenost, rychlost letu lovené zvěře a respektovat výkon zbraně. Stačí zásah několika broky (z hlavy to nevím přesně a hledat to v 600 stránkové encyklopedii se mi nechce)

reagovat
Neděle 30. října 2011 v 11:16 ® osprey reakce na …
osprey

zalesak05> Na základě výjimek se střílí už celá léta. Řekl bych, že jich u nás ročně pobijou několik set, možná i k tisícovce. Pořád jsou to ale jen ztráty v řádu procent a hlavně v rybničních oblastech.

Budeš to mít horší v tom, že dnes už bys kolem vody měl střílet ocelovými broky. Ty jsou o čtvrtinu lehčí než olověné a tak mají menší dopadovou energii, což zkracuje vzdálenost, na kterou je střelba účinná.

Jako myslivec budeš svázán mysliveckámi pravidly – jako že na ptáka se střílí brokem a za letu, takže se tomu nevyhneš.

reagovat
Neděle 30. října 2011 v 10:27 ® zalesak05 reakce na …
zalesak05

rgb23> Jestli do té doby vyhodí kormorána z ohrožených druhů, tak možná i jo.

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 22:36 ® džigit

rgb23> já už se v rámci amnestie všeho zbavil.Zůstala pouze vzduchovka a foukačka.Nechal bych i luky,třeba jen z piety k dědovi výrobci,jenže zub času rozhodl jinak.Spolu s nimi odešly i papírkajaky made in DDR :-) neopomínaje nejnebezpečnější z nebezpečných Trabant Limousine :-))

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 22:29 ® rgb23 reakce na …
rgb23

zalesak05> třeba si ho jednou jako myslivec střelíš legálně:-)

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 22:29 ® osprey reakce na …
osprey

džigit> Haenel je krásná věc. Zastřílel jsem si s ním – ještě na gymnáziu. To byla krásná doba.

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 22:27 ® rgb23 reakce na …
rgb23

džigit> taky mám doma pár zajímavých kousků:-) perkusní pušku cal.45, křesadlovou pistoli cal.45, kuši 150lb, anglický luk 50lb, foukačku 625 magnum, klasicky slávku, lovku, ižku a pár dalších ptákovin:-)

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 22:20 ® zalesak05
zalesak05

Já jsem to stejně myslel z legrace ( to bych tam nedával smajlíka ) a stejně bych ho nestřelil, protože:

1. bych se k němu nedostal 2.chci být myslivec 3.nevím

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 22:18 ® rgb23 reakce na …
rgb23

zalesak05> na to čím zabít zvíře, natož chráněné ti neodpovím, pač jsem nikdy příliš tyhle potřeby neměl a i když jsem v mládí občas po něčem vystřelil, chlubit se tím rozhodně nehodlám.

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 22:02 ® džigit reakce na …

osprey> já mám doma Suhl Haenel 311 s dioptrem,taky krásná zbraň…

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 21:39 ® zalesak05
zalesak05

osprey> To máte pravdu ,já mám 31 roků starou slavii 630 . Ale od Gamo bych nic nekupoval ,měl jsem dva druhy broků, od ČZ a od GAMO ,vzduchovku jsem dal do svěráku ,vystřelil jsem asi 10 ran. Od ČZ měly broky rozptyl maximálně 3 cm a od GAMO asi 20 cm a stáčely se doleva. Tímto končím diskuzi o zbraních a pokud chcete ,můžete smazat moje předešlé příspěvky.

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 21:33 ® osprey reakce na …
osprey

zalesak05> Nechtěj po nikom, aby ti na veřejném webu radil, jak a čím zabít chráněného ptáka.

Vezmi to asi takto – cokoli, co zabije slepici, zabije i kormorána. Spíš by asi byl problém dostat se dost blízko a trefit. Navíc v zimě bude mít v konečném důsledku smrtelné následky i každé vážnější poranění.

Pokud jde o vzduchovky, velice zajímavý je tento model:

http://www.zbrane-vzduchovky.cz/…al-cal.45mm/

Líbil by se mi, ale mám malý dvorek a všude kolem sousedi mají na dvorku děti a zvířectvo, takže si radši nechávám zajít chuť. Mám jen padesátiletou vyflusanou vzduchovku, se kterou se už skoro nestřílí.

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 21:19 ® zalesak05 reakce na …
zalesak05

rgb23> jj, jenom teorie, takhle by mě stejně nevzali do mysliveckého sdružení (za dva roky). A když už jsme u té teorie ,čím se dá ještě ten kormorán ulovit? :-D

reagovat
Sobota 29. října 2011 ve 21:14 ® rgb23
rgb23

zalesak05> taky se dají koupit klasické předovky, které mají přesnost stejnou jako moderní zbraně. Spíš si uvědom, že pokaždé půjde o pytláctví takže zůstaňme pouze u teorie:-)

reagovat
Sobota 29. října 2011 v 17:23 ® Luccini

Prutos> sem rád, žes to uvedl na pravou míru, ale věř mi já po sýkorkách nestřílím, byl to takový pokus asi před 10lety, ale máš pravdu tenkrát sem dacan byl a kdo ví třeba jsem i teď

reagovat
Sobota 29. října 2011 v 17:08 ® Kazan

zalesak05> odkazy ani dávat nemusíš, kdo chce si to beztak najde sám, jak vyrobit střelný prach, nitroglycerin nebo brokovnici. Důležité je že se dostaneš do křížku se zákonem a ještě tě to může stát zdraví. Jinak co se týká vzduchovek a vůbec střílení všeobecně, je dostatek dobrých webů se střeleckou tématikou, kde si uděláš jasno o úsťové rychlosti, dopadové energii a ranivosti střel. To že boxer má špičatou hlavičku neznamená automaticky že bude optimálním střelivem, je tam daleko více faktorů ale to není obsahem zdejší diskuze.

reagovat
Sobota 29. října 2011 v 17:01 ® Prutos
Prutos

Luccini> Pleteš se. Se vzduchovkou laděnou na 16J úsťové energie jsem na 25m prostřeloval 3mm olověný plech. Plechovka od psího žrádla taky durch. Přesnost v ráci možností perfektní. V praxi jsem s tím lovil na oněch cca 25–30m potkany. Padali jak mouchy. Edit: A po sýkorkách se nestřílí, dacane!

reagovat
Sobota 29. října 2011 v 16:32 ® Luccini

zalesak05> Věř mi s podobnou/stejné parametry úsťová rychlost) sem trefil na 30m sýkorku na stromě a ani ji to nezvedlo jen z ní vypadlo 1 pírko. A takový kormoš je mnohem robustnější pták s hustším a tvrdším peřím, takže by asi ani nezjistil, že se ho něco dotklo. Myslím, že na ně by nestačilo ani 20J. Ale mohu se plést.

reagovat