Vyhledávání
Kormoráni
4.12.2010 | osprey | 82.348 zobrazení | 554 odpovědí
Napadlo mě udělat malý monitoring toho, jak jsou naše vody tuto zimu s kormoránem.
Můžete psát, kde jsou a v jakém počtu, případně i nějaké další postřehy. Nejvíc by mě potěšily zprávy v duchu, že skoro nikde nejsou a říkali, že už se víckrát neukážou nebo jen na skok:-)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 26. října 2011 ve 21:47 ® osprey reakce na …
-
zalesak05> Jo, to určitě pravda bude
reagovat - Středa 26. října 2011 ve 21:30 ® zalesak05 reakce na …
-
No jo no ,holt to o těch stromech mám z myslivecké encyklopedie
reagovat. Tak aspoň bude pravda snad to že pod vodou vydrží 70 vteřin a umí se potopit 9 metrů hluboko.
- Středa 26. října 2011 ve 21:27 ® osprey reakce na …
-
zalesak05> Já viděl tisíce kormoránů, ale minimum hnízdd, protože ten pták u nás hnízdí velmi omezeně a na pár místech. Zato jich tu tisíce zimují.
Poškození stromů v důsledku hnízdění je u nás celkem vzácné. Nocující hejna toho mají na svědomí víc než hnízdící populace. Ale zatímco řeka je u nás kormoránem zdevastovaná dost, nevybavuju si jediný uhynulý strom. A nějaký nový asi hned tak nepřibude. Řeka už stovky ptáků neuživí, momnetálně se tu porůznu poflakují hejna tak o 10 – 30 kusech a ani ta nenacházejí tolik potravy, aby někde mohla sedět dva měsíce jako před cca 8 – 9 lety. Letos byl dobrý výtěr a přežilo i dost ryb z loňska, které byly ještě pro kormoše malé. Těď už mají kolem 15 cm. Letos budou mít ptáci důvod se zastavit. Na téhle rybě by měla vyrůst nová generace dravců, ale bohužel bude z ní zase jenom guano.
reagovat - Středa 26. října 2011 ve 21:20 ® osprey reakce na …
-
hraji> Ale tady jde i o přírodní populace. Kdyby byla vydra závislá jen na té řece, nikdy by to nebyl takový nářez jako když je to jen zásoba žrádla na přežití do jara. V podstatě na těch rybnících se vytváří jádro populace, kterou by ta řeka nikdy neuživila.
No a kormorán je tentýž problém, akorát to rozmnožování probíhá mimo naše území.
reagovat - Středa 26. října 2011 ve 21:00 ® zalesak05 reakce na …
-
Máte pravdu, ale ten kormorán kromě rybí populace níčí taky stromy, na jednom může být až 20 hnízd o průměru 60 cm.
reagovat - Středa 26. října 2011 ve 20:48 ® hraji reakce na …
-
osprey> ryba je levné krmivo (rozuměj za peníze rybářů) pro chráněné živočichy.
reagovat - Středa 26. října 2011 ve 20:42 ® osprey reakce na …
-
zalesak05> Seznam je prý hotový, bude se dva roky připomínkovat a schvalovat. Slyšel jsem něco o roce 2014 jako nejbližším možném termínu. Hledal jsem zmínky na Internetu, nikde jsem o tom nic nenašel.
Já to myslím s ochranou přírody celkem dobře, ale nějak těm snahám kabinetních vědců nerozumím. Taky jsem zjistil, že zvířata jsou si před zákonem rovna, ale některá jsou si rovnější.
Jak se ti líbí tenhle stav: Rybniční pánví teče řeka. Přes léto jsou vydry hlavně na rybnících a je jim hej. V zimě rybníky zamrznou. Vydry se přesunou na řeku a vyžerou ji. Na jaře se vydry vrátí na rybníky a řeku rybáři osadí. Protože osazují hlavně kaprem, je v řece ubohá populace původních druhů a nějací ti násaďáci. Ty sportovní rybáři trochu proberou a na podzim k nim dosadí další. Na zimu se vrátí vydry a koloběh pokračuje. Řeka je totálně v prdeli, nikomu to nevadí, nikdo to neřeší a vydra se těší všeobecné ochraně. Je to tak dobře? Co bys s tím dělal?
Situace je to anomální, vznikla z důvodu vybudování rybníků, což je lidský zásah do přírody. Kdysi rybníkáři vydru pronásledovali, dnes nesmějí.
A proč to tak je? Ochránci přírody nerybaří a o tom, jak to s rybami na té řece vypadá něvědí a vědět nechtějí. Podobné je to s kormoránem. Neexistují téměř žádné studie o poškození rybích společenstev invazí tohohle ptáka. Hledám, ptám se a nikdo o ničem neví.
Z pohledu ochrany přírody je ryba spotřební materiál, nic víc.
reagovat - Středa 26. října 2011 ve 20:09 ® zalesak05 reakce na …
-
osprey> Snad ta doba aktualizace nastane co nejdřív.
reagovat - Středa 26. října 2011 v 15:14 ® osprey
-
zalesak05> Seznam ohrožených druhů není žádná dokonalost sama. Aktuálně se jedná o jeho aktualizaci, protože i vědci si uvědomili, že stav naší přírody se za léta od jeho vytvoření změnil. Pokud jde o kormorána, nejde o to, v jaké je kolonce, ale o to, že prokazatelně zdevastoval obsádku mnoha revírů, přičemž na tekoucích vodách jsou škody daleko závažnější, protože mají kromě hospodářského i ekologický charakter (rozklad původních rybích společenstev). Přitom žádný státní orgán ani orgán ochrany přírody na tuto skutečnost nereaguje žádným konkrétním skutkem. Tj. rybníkáři něco dostanou, na řece se nestane vůbec nic.
A k vydře – během uplynulého měsíce jsem zjistil, že mi obsádku malé zapomenuté vody, kterou jsem si tři roky oprašoval a sledoval jak roste, přeformovala během pár týdnů do hromádky hoven. Ano, je to přírodní proces, ano, ona za to nemůže, ano, je roztomilá, chráněná a já nevím co. Ale rozkopal bych jí řiť. Jenže na rozdíl od kormorána je aspoň teriotoriální a nedělá hejna po sto kusech, která se volně pohybují po krajině.
reagovat - Úterý 25. října 2011 ve 21:35 ® Pitrys reakce na …
-
Poněkud bych tě upřesnil. V prováděcí vyhlášce č. 395 k zákonu č. 114/1992 Sb. příloha č. III jsou uvedeny celkem tři kategorie, a to druhy kriticky ohrožené, silně ohrožené a ohrožené. Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) je zařazen mezi druhy ohrožené a je tedy v té nejnižší kategorii třeba ve společnosti veverky obecné. Nezbývá než doufat, že už tam dlouho spolu nebudou a jakmile tam veverka zůstane sama, bude problém možno rychle a efektivně vyřešit. Jo a ke dnešku je kormošů v Ostravě 56 kusů. Alespoň tolik jsem jich viděl.
reagovat - Úterý 25. října 2011 v 17:11 ® zalesak05
-
Mám smutnou zprávu ,tentokrát ne jak s tou vydrou u sumcového revíru ,tentokrát jsem na straně ryb: V červeném seznamu ptáků je kormorán zařazen mezi druhy zranitelnými. Škody ,které způsobí v rybničním hospodářství, jsou podle myslivecké legislativy hrazeny státem. Tentokrát ,pokud napíšete že byste ho střelili tak nebudu stát proti Vám jak s tou vydrou. Na kormoránech mi opravdu nezáleží.
reagovat - Úterý 25. října 2011 v 15:56 ® cormoran reakce na …
-
džigit> Aha, tak to nic, to já teda zase letím
reagovat - Úterý 25. října 2011 v 15:44 ® džigit
-
cormoran> pokud budeš mít bundu z černýho peří,nevím nevím…
reagovat - Úterý 25. října 2011 v 15:24 ® cormoran reakce na …
-
džigit> Nevím, jestli je tu pro mě bezpečno, nicméně ti musím dát za pravdu
reagovat - Úterý 25. října 2011 v 15:11 ® osprey reakce na …
-
Libor> V mnoha ohledech ano. Energie poslední dobou všeobecně podražila. Moje energie poslední dobou víc než podražila.
reagovat - Úterý 25. října 2011 v 7:55 ® Libor reakce na …
-
osprey> silná slova, rezignace?
reagovat - Úterý 25. října 2011 v 1:45 ® osprey reakce na …
-
hecht> Mě už je to jedno. Tahle země si nezaslouží nic jinýho než vyžrat a rozkrást.
reagovat - Úterý 25. října 2011 v 1:18 ® hecht reakce na …
-
osprey> a myslíš že to bude stačit ??? (Cop. Pelíšky)
reagovat - Pondělí 24. října 2011 ve 23:43 ® osprey
-
Jo, tady už se ta havěť taky ometá. Vrhám za nimi ošklivé pohledy a sprostá slova.
reagovat - Pondělí 24. října 2011 ve 20:01 ® Hony
-
V Praze pod ZOO je jich zase plno.
reagovat - Pondělí 24. října 2011 v 19:26 ® džigit reakce na …
-
Kazan> škoda každého „pohledu“ ,který padne mimo
reagovat - Pondělí 24. října 2011 v 19:22 ® Kazan reakce na …
-
džigit> hezky jsi ten obrázek opravil
reagovat - Pondělí 24. října 2011 v 18:59 ® džigit reakce na …
-
Pitrys> chybí mi tam kříž,jak míříš?Jak si ho trefil?
reagovat - Pondělí 24. října 2011 v 18:56 @ All Armor reakce na …
-
Pitrys> Zjišťuji, že na některých místech zůstává pár kormošů celý rok. Jako by sledovali vývoj situace. Nedrží se ale na stromech, které obývala kolonie (jsou bílé od výkalů), ale kousek dál. Např. pod soutokem Váhu a Oravy trčí z vody ve vzdutí na začátku přehrady balvan, na kterém sedávají 2–3 černí ptáčci i v létě.
reagovat - Pondělí 24. října 2011 v 18:35 ® Pitrys
-
V Ostravě jsem prvního zaznamenal už 25.září (viz foto). Ke dnešnímu dni zatím počet mnou pozorovaných nepřesáhl 25 kusů. Ale brzy to bude jinak, zimuje jich tu několik set.
reagovat - Pondělí 24. října 2011 v 17:44 @ All Armor reakce na …
-
kapr1>Oni vědí, kdy vyslat předvoj na průzkum. Minulý týden ve středu jsem se v Tarách ve výšce Soliska na slunci pohyboval v tenkém „teplexe“ Sensor, v pátek byla i na Štrbském plese hromada sněhu.
reagovat - Pondělí 24. října 2011 v 17:38 @ All Armor
-
No, ve středu jsem viděl cestou do Hohe Tatra pikovat na Váhem pětici kormoránů stylem Junkers 87 (http://www.google.sk/search?…). Radost pohledět na ty ušlechtilé ptáčky kermené z peněz, co platíme za povolenky.
reagovat - Pondělí 24. října 2011 v 11:50 ® kapr1
-
Uz je to tu zase!!! vcera jich videl kamarad 8 na vltave kousek za Budejovicema. to snad neni mozny ze uz koncem rijna jsou tu zpatky!!!
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 16:07 ® Kazan
-
R.Kler> jak píše osprey, dočasné řešení k ničemu, stejně se tam dřív nebo později naučí lézt, nakonec už se to u nás zkoušelo na menších pstruhovkách, není to žádná novinka, bohužel se žalostnými výsledky.
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 14:30 ® osprey
-
Aktuální situace s kormoránem je tady u nás taková, že ptáci táhnou v menších skupinkách na sever. Pořád se tu něco motá, ale nikde se hejna nezdrží dlouho.
reagovat