Chytej.cz

Kormoráni necteno

4.12.2010 | osprey | 82.351 zobrazení | 554 odpovědí

Napadlo mě udělat malý monitoring toho, jak jsou naše vody tuto zimu s kormoránem.

Můžete psát, kde jsou a v jakém počtu, případně i nějaké další postřehy. Nejvíc by mě potěšily zprávy v duchu, že skoro nikde nejsou a říkali, že už se víckrát neukážou nebo jen na skok:-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 3. února 2011 v 15:00 ® OndruchM reakce na …
OndruchM

osprey> objednávám 2 pro naši organizaci axamith: prosím o 300 ks na zarybnění. Jinak na Bělé se už letos zase objevili

reagovat
Čtvrtek 3. února 2011 ve 14:06 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

Dnes nízký přelet hejna č…ých sv..í nad řekou Ostravice ve Frýdku v úseku pěší lávky u Válcoven plechu.Předpo­kládám,že zdecimují krásné a jediné větší hejno parem-posledních ryb na tomto úseku… 8-(

reagovat
Čtvrtek 3. února 2011 ve 13:56 ® osprey
osprey

V době, kdy na mých oblíbených místech ještě byly ryby a zhruba dvousetčlenné kormorání hejno je systematicky měnilo na hromádky bílého guana, jsem míval na mysli jiné řešení (viz obrázek).

Dneska už tam ryby nejsou a kormoráni kupodivu také ne. Nastala ta kýžená rovnováha, po níž všichni zastánci kormoránů touží. Jenom tak nějak nevím, co mi na tom pořád připadá být blbě…

reagovat
foto/forum/2011/th-img16382.jpg
Čtvrtek 3. února 2011 v 7:00 ® Axamith
Axamith

Definitní řešení otázky „co s kormoránem“ se blíží :

Po dlouhém biologickogene­tickoastrobuněč­ném vývoji se mi podařilo jako prvnímu na světě vytvořit přirozeného predátora kormorána v našich vodách. Díky okouní dravosti, velkým štičím zubům, pstruží pohyblivosti v chladných vodách i sněhově kyselých (siven) je na světě SIVOKOPSTRUH ŠTIKOZUBÝ, který vykusováním samčích pohlavních orgánů způsobuje neschopnost dalšího rozmnožování kormorána a jeho postupný úbytek na našich vodách. Pokud nebude tento postup příliš efektivní, je možnost dosazení dalšího druhu sivokopstruha obrovského velkohubého, který dokáže konzumovat kormorány celé v počtu 1–3kusy denně. Tento je zatím pouze ve vývoji, obávaným vedlejším účinkem tohoto velkohubého poddruhu by však mohla být jeho nevybíravá dravost a možnost útoků i na další druhy ryb v období s nízkým výskytem kormorána (od jara do podzimu). Proto je zatím preferována varianta první. Jeden háček tu ovšem pořád visí, a to opět ze strany „ochranářů“ přírody, kteří mi sivokopstruha stále ještě nepovolili vysadit ani do kormoránem nejvíce zasažených toků, protože prý není původním druhem v našich vodách. (pozn. – ,, jestli však tím hlavním důvodem ochranářů není spíše strach o vlastní pohlavní orgány, jelikož jednou z výhodných vlastností sivokopstruha je i jeho schopnost vzlétnout za pronásledovaným kormoránem, nebo ochranářem, i nad vodní hladinu" :-) Daniel Hroch.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16380.jpgfoto/forum/2011/th-img16381.jpg
Neděle 30. ledna 2011 ve 21:20 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

kamos007> Jsem rád,že jsem FB a jiné podobné zrušil…

reagovat
Neděle 30. ledna 2011 ve 21:13 ® kamos007
kamos007

vy co máte facebook hlasujte proti kormoránům! http://www.facebook.com/…363329397841?…

reagovat
Neděle 30. ledna 2011 ve 21:11 ® kamos007
kamos007

http://www.myslivost-lovectvi.cz/…ideo:7/2408/

Toto video mluví za veše nutno vidět!!!!!!!!

reagovat
Neděle 30. ledna 2011 v 9:46 ® kamos007
kamos007

http://www.myslivost-lovectvi.cz/…vky:3/29511/

reagovat
Neděle 30. ledna 2011 v 9:42 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

Jan krupička> Super situace…

reagovat
Neděle 30. ledna 2011 v 9:37 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

HaD> Já vím…Vem to tak,že to už by byl akt čirého zoufalství.Co chceš jiného dělat? Jedině momentálně brečet tady na netu.Než „někomu“ dojde,že je něco špatně a že by se to mělo změnit,tak budou kormoráni pořád dělat statisícové škody.Nezlob se,ale tenhle stav mi nepříjde normální…

reagovat
Sobota 29. ledna 2011 ve 20:58 @ Jan krupička

Hlavní problém kormoránů a jejich ochrany je v tom, že rybáři to všechno zaplatí…A ze svého…Zatímco naši ochranáři žijou ze státního rozpočtu a přesvědčují nás, že tu byl kormorán původní druh a jaký je to chudák…Osobně mám o ochranářích své mínění…Většinou se upnou na jeden druh a něco se o něm naučí a hlavně z něj pak dobře žijí…Jeden příklad za všechny byl výlov Šolcova rybníka u Raspenavy asi před 10 lety…Tehdy šli zachraňovat raky a při jejich sběru zašlapali do bahna spousty střevlí potočních…A druhý příklad: před dvěma lety jsme koupili Panenský rybník u Frýdlantu v Č. Původní majitel ho vylovil a nechal prázdný. Byly potřeba opravy na hrázi ale ochranáři na nás tlačili, ať jej rychle napustíme, nebo se nebudou mít kde množit obojživelníci…Pokud to neuděláme, koledujeme si o problémy…Loňské povodně tento rybník protrhly…Už to je přes půl roku a pořád ještě žádný ochranář nepřišel, jestli nepotřebujeme pomoc…A všimli jste si zátarasů, když táhnou žáby k vodě se množit…Zabraňují přejíždění žab auty…Ale nikdo nikdy nepřemýšlel nad tím, proč tyto zátarasy nesjou taky na druhé straně silnice, když se žáby vracejí zpět na souš po ukončení rozmnožování…Prostě polovičatá práce, kdy jde jen o to, aby se vlk nažral a z kozy moc neubylo…Tisíce let tu byli jen rybáři a myslivci a příroda vydržela do dnešních dnů…Teď do toho frflá kde kdo a nikam to nevede…Tedy vede – někdo se má za tuhle ochranu dobře…Zejména lidi, kteří by se asi rukama jinde neuživili…Dělám hospodáře u MO ČRS v Liberci…Letos jsme konečně dostali povolení k odstřelu kormoránů na Nise…Ovšem pravidla jsou nastavena tak, aby to vlastně nešlo. Loňskou žádost nám Jizersko-Ještědský horský spolek zastavil před nabytím účinnosti ( prý tím, že nebyli vyslechnuti došlo k procesní chybě ) a tak se vše muselo absolvovat znovu.( kurňa, my to děláme po práci a běhání po úřadech není zrovna naše hobby ). Původně bylo povoleno: V případě, že přiletí 10-tihlavé hejno o pobyde tu týden – odstřelit 2 kormorány…Ovšem pouze na honebních pozemcích…A to tu loni bylo 50 kormoránů, jenže v centru města…Tam si neprásknete ani náhodou…Odhad škody na pstruhovém revíru byl 95 000,– Kč. To platíme vše my rybáři. Kdo to neví, tak na rybářských revírech Ministerstvo životního prostředí škody neuhrazuje, protože prý nelze rozlišit, které ryby tam nasadili rybáři, a které vznikly přirozenou cestou, rozumněj rozmnožováním…No, tak Nisa byla do devadesátých let min.století mrtvý tok a jediné ryby, které tam jsou, jsou od rybářů…A to nemluvím o několika totálních otravách v letech dalších, kdy stát na nic nepřišel a opět jsme řeku zarybnili. Opět ze svého. Ale zpět ke kormoránům. Po vyřízení nové žádosti, která nabyla platnosti letos, prosadili ochranáři, že kormoránů tu musí být 20 ks ( počítáno na nocovišti ) po dobu jednoho týdne a pak se smí střílet…Ovšem maximálně 20% z hejna…Ale přednostě je přikázáno použít plašení…Cituji – je zakázáno používat střelbu naslepo a pyrotechniku…Po­voleno je použít sokolnicky cvičené dravce, nebo audionahrávky…Ten, kdo tohle vymyslel, byl hodně naivní, horší výraz nebudu používat, nebo obrovsky mazanej. Orla mořského si pronajmout na lov by asi vyšlo dráž než škody kormorány způsobené a ty nahrávky??? Dnes jsme se shodli, že by je u řeky asi nejvíce vyděsil nahraný zvonek od tramvaje…Ha.ha…A střel­ba, pokud na ni dojde? Samozřejmě, že střílet smějí pouze pověření myslivci ( tady 3 ) na jejich honitbě…Tam asi kormoráni ani lítat nebudou…Hlavní problém je, že kormoránů bylo na nocovišti jenom 18. Asi se jim to povolení dostalo do rukou, tedy do křídel…Naštěstí jich už část zmizela a momentálně se tu zdržuje pětihlavá skupinka…Tak tolik pro vaše poučení…

reagovat
Pátek 28. ledna 2011 ve 21:17 ® Tomik
Tomik

Prodávám pruty a ochočím si kormorány…

reagovat
Pátek 28. ledna 2011 ve 13:25 ® HaD reakce na …
HaD

kety.vydra> to je hodně crazy řešení :-((

reagovat
Čtvrtek 27. ledna 2011 v 18:06 ® kamos007
kamos007

Tomik> min 50 cm pod zem!!! od 50 cm to senzory ten čip nezachytí. :-)

reagovat
Středa 26. ledna 2011 ve 23:39 ® osprey reakce na …
osprey

Kazan> Ono je to jinak – odchováš vydry a co s nimi? Tak je vysadíš do přírody. Jediná jejich šance je, že si najdou nějaký chovný rybník.

reagovat
Středa 26. ledna 2011 ve 23:30 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

Kazan> Já klidně,já žádný nemám… 9-) Né,teď vážně…Já už nevím,jestli se mám smát nebo brečet…Kormorán je problém do očí bijící a stejně s tím nikdo nic nedělá…

reagovat
Středa 26. ledna 2011 ve 21:33 ® Kazan

osprey> tak nějak, tím dnešním ochranářům přírody nerozumím. Kdyby jste tam vydry neměli, tak pochopím že bude z jejich strany zájem je tam vysadit. Ale za podmínek co popisuješ :-/ Evidentně to rozhodují od stolu a asi se vůbec neobtěžují snad do té přírody vůbec chodit.

reagovat
Středa 26. ledna 2011 ve 20:58 ® osprey reakce na …
osprey

Tomik> Nemám čím zastřelit vydru a zdaleka mi neleží v žaludku tolik jako kormoráni.

A pokud jde o těch osm odchovaných pitomečků – byli vysazeni na vodu, kde nadjezí v zimě zamrzají, v proudech je kulový a řeku mají rozparcelované místní vydry, které si to s nějakým přivandrovalcem z umělého odchovu vyřídí velmi rychle. Tohle ochranáři nevidí, protože oni si ještě nevšimli, že v té vodě je pětina ryb, co dřív.

Horší je právě kormorán – přiletí, sežere co se dá a odletí.

reagovat
Středa 26. ledna 2011 ve 20:56 ® sus1

Já se budu muset někde poptat,kolik už jich kdo trefil,když je to v záp.čechahch povoleno.

reagovat
Středa 26. ledna 2011 v 18:47 ® Kazan reakce na …

kety.vydra> potíž je v tom, že bacit si po kormoránovi je průser, a když tě u toho chytí ještě s tlumičem, tak dvojnásobný. A kdo kvůli tomu bude riskovat zbroják.

reagovat
Středa 26. ledna 2011 v 18:43 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

sus1> Já jenom čekám,kdy se nějaký dobrák co má flintu,zdravě nas..e,udělá si doma „na koleně“ tlumič a začne ty černé mrchy po večerech na odlehlejších místech systematicky likvidovat…Já bych se vůbec takovému člověku nedivil-tím spíš,kdyby to byl majitel rybochovného zařízení a měl díky kormoránům statisícové škody…

reagovat
Středa 26. ledna 2011 v 18:41 ® Kazan reakce na …

Hony> jo Praha, to jsou jižní Čechy jak vyšitý:-))

reagovat
Středa 26. ledna 2011 v 18:35 ® Hony reakce na …

HaD> Třeba v Praze pod ZOO na ostrově.

reagovat
Středa 26. ledna 2011 v 18:22 ® HaD reakce na …
HaD

Sander> no můžeš si to zkus. Ti šmejdi mi vždycky ulítnou a o jiným místě zkrátka nevím.

reagovat
Středa 26. ledna 2011 v 18:09 ® Kazan reakce na …

Barr> zlý rybář přemnožil ryby a proto se přemnožili kormoráni:-|

reagovat
Středa 26. ledna 2011 v 17:29 ® Barr reakce na …

sus1> Za to nemohou!Zlý člověk je přemnožil.

reagovat
Středa 26. ledna 2011 v 15:48 ® sus1

Je tady pomlouváte a přitom …:-)
http://trebicsky.denik.cz/…0110122.html

reagovat
Středa 26. ledna 2011 v 15:41 ® Tomik reakce na …
Tomik

Osprey> Až tu vydru picneš, tak ji hlavně nezakopavej u sebe na zahradě..:-D

reagovat
Úterý 25. ledna 2011 ve 23:09 ® osprey
osprey

Sander> Neříkej dvakrát, oni toho jsou schopni. :-)

Na Otavu tady dole prý letos šoupli osm uměle odchovaných očipovaných vyder.

Naštěstí je celkem reálná šance, že většina z nich pojde hlady.

reagovat
Úterý 25. ledna 2011 ve 21:35 ® Sander
Sander

To bych neřek jakej je problém sehnat pár kormoránů na natočení :-D
Řekněte někomu z ČSOP, že je jich nějak málo, ať nasadí.

reagovat