Chytej.cz

Úlovky kaprů ze samovýtěru? necteno

1.2.2005 | mirmen | 7.283 zobrazení | 34 odpovědí

Zajímalo by mne, zda chytáte kapříky ve velikostech 5–25 cm. Na některé techniky (plavaná, feeder) a nástrahy (těsta, pečivo, kroupa, červ, žížalka …) to přece nemůže být problém !!! Už několik let jsem kapříka v uvedené velikosti nechytil ( chytám na pomalých, nížinných řekách, na ramenech a čas od času i na písnících). Proto mi připadá, že k samovýtěru dochází jen sporadicky.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Úterý 19. července 2005 ve 22:03 ® kkarlos
kkarlos

chytam na rybniku 10ha a nenarazil jsem na nic mensiho nez 30cm. znam zatopenej lom kde se chytaj bezne kapri okolo 15cm skoro nic vetsiho kapr 40cm-nahoda ma to tak 50m ctverecnich!!

reagovat
Neděle 17. července 2005 ve 20:42 ® muf

saemon: jak už jsem ti napsal i do osobní schránky, opravdu jsem se překlepl, co se týče teploty výtěru. Nikdo není neomylný a za to se všem tady omlouvám.

reagovat
Pátek 15. července 2005 ve 13:39 ® koko

Muris: prikrmujeme aj na lovnych rybnikoch, ak nam to peniaze dovolia.

reagovat
Pátek 15. července 2005 ve 12:18 ® Muris

Koko:Měl jsem za to že je to chovný rybník když jste je přikrmovaly.

reagovat
Pátek 15. července 2005 ve 12:03 ® koko

Muris: napisal som, ze po napusteni rybnika v roku 2001 sme mali radost zo samovyteru. kapriky boli v prvom roku krasne vysoke, vyfarbene, proste, ako maju byt. po styroch rokoch sme zistili, ze ich je vela na to, aby ich nas 6 ha rybnik uzivil a stagnuju. k tomu zamordovaniu: je to rybnik lovny, nie chovny. to znamena, ze popri kaproch tam davame aj dravu rybu. asi tolko.

reagovat
Pátek 15. července 2005 v 11:30 ® Muris

Muf:S tou teplotou je to blbost né?Jak vytíráš kapra???

reagovat
Pátek 15. července 2005 v 11:27 ® Muris

Koko:Zdar moc dobře nechápu tvůj příspěvek,vy jsem měli radost z výtěru,super,ale zároveň dělaly vše proto aby jste ho zamordovaly????On 2005–07–14 07:54, koko napsal: BigMike: čakal som, či má niekto podobné skúsenosti, ako ja. Vidím, že u vás je to rovnaké. V roku 2001 opätovne po zime napustili rybník a nasadili K3. V tomto roku bol taký silný samovýter, že k jeseni boli malé kapríky všade. Radosti bolo veľa. Už druhý rok však pozorujeme, že kapríky stagnujú, aj napriek tomu, že boli prikrmované a aj obsádka dravcov je pomerne silná. Je ich stále veľa a stále častejšie sa objavujú čierne kusy vo veľmi zlej kondícii. Tieto kapry už nikdy hodnotnou rybou nebudú a berú na všetko. Takže chytiť kus okolo 20 cm je bežná záležistosť… [/quote]

reagovat
Čtvrtek 14. července 2005 v 8:54 ® koko

BigMike: čakal som, či má niekto podobné skúsenosti, ako ja. Vidím, že u vás je to rovnaké. V roku 2001 opätovne po zime napustili rybník a nasadili K3. V tomto roku bol taký silný samovýter, že k jeseni boli malé kapríky všade. Radosti bolo veľa. Už druhý rok však pozorujeme, že kapríky stagnujú, aj napriek tomu, že boli prikrmované a aj obsádka dravcov je pomerne silná. Je ich stále veľa a stále častejšie sa objavujú čierne kusy vo veľmi zlej kondícii. Tieto kapry už nikdy hodnotnou rybou nebudú a berú na všetko. Takže chytiť kus okolo 20 cm je bežná záležistosť…

reagovat
Středa 13. července 2005 v 9:15 ® saemon

MUF:: V otázce samovýtěru kapra jsi říkal, že jsi hospodář některé rybářské organizace a že kapra si vyrábíš sám. Jak můžeš napsat že kapr se vytírá mezi 10 až 12°C ? Co je to za hloupost? Každý, kdo se zabývá reprodukcí kapra, ví, že kapr se vytírá při teplotě vody okolo 16–18°C. Kolik už si takových kapřích otužilců vytřel?

reagovat
Úterý 12. července 2005 ve 22:07 ® BigMike

U nás se letos na malých a mělkých, tudíž snadno prohřívatelných pískovnách chytají kapříci do 20 cm. Černí jak bota s bílým břichem. Nadávali lidi, co že to tam vysazujem, ale jednoznačně se jedná samovýtěr. je jich moc a nepustí k tomu větší rybu. Za hodinku jich chytit 15–30 není problém.

reagovat
Úterý 12. července 2005 v 17:07 ® momi

Tábor Jodán – já letos chytil několik kapříků do 20 cm , násada nebo výtěr -nevím , ale řekl bych , že je to násada

reagovat
Úterý 12. července 2005 v 16:00 ® Candatar

Většinou se chytí kapr 30+ tzn. násaďák, ale brácha jednou chytil kapříka cca 5 cm. To určitě násaďák nebyl.

reagovat
Pondělí 11. července 2005 ve 22:35 ® Tomik
Tomik

Dneska na jednom soukromaku kaprika na plavajdu mohl mit tak deset cisel, kámoš ho má v akvárku a jinak okolo 25cm se daji chytit normálně.

reagovat
Pondělí 11. července 2005 v 15:44 ® radekzatec

Letos jsem na přehrade v SČ Ohře 9 – ÚN NECHRANICE nejaké kapříky do 15 cm chytil takže v této vodě k samo výtěru asi dochazí přece jen v těchto mesících k výsadkům nedochazí a ani jsem nezaslechl že by nejaký takový ukon byl na této vodě proveden.

reagovat
Čtvrtek 3. února 2005 ve 23:39 ® mirmen

tak nějak mi vyplývá z odpovědí, že největší pravděpodobnost výtěru kapra je na rybnících a malých jezírkách, kde se dříve prohřeje voda a kde je dost rostlinstva. Pokud se jedná o lov malých ryb jinde, tak zřejmě při úniku z výše položeného rybníka ( stalo se mi i na klasické tloušťové říčce Trotině, že jsem při nočním lovu úhořů chytil na hnojáky nebo menší rousnici kapříka 20–25 cm, který zřejmě pocházel z retenční nádrže Velký Vřešťov). To, v jaké fázi vývoje ryba unikne po proudu dolů, nedokážu posoudit. Zda jako jikra či po vykulení nebo zda ve velikosti několika cm, to nevím. Z Vřešťova do Trotiny (respektive odvaděčem do Trotiny) mají možnost jedině přepadem přes výpusť.

reagovat
Čtvrtek 3. února 2005 ve 23:33 ® Tomucha
Tomucha

Občas jdu na feedera a sem tam se podaří něco menšího, ale to je tak kolem 30cm. ne takhle malý kapry jsem dlouho nechytil(to je fakt)asi tam nejsou. nevííím

reagovat
Čtvrtek 3. února 2005 ve 21:32 ® dudu

Já sem žádnýho malýho nechytl. Ale v 97 po záplavách se dostali nějací kapři ze Svitavy mimo řeku a skončili v proláklině u železniční trati. Já sem tam nebyl, nevím jaká tam byla hloubka, ale bylo tam zatopený pole a louka asi 2 roky. Kapři se tam vytřeli, a když to pomalu vysychalo tak jich tam byly spousty. Dle vykládání je tam lovili děti podběráky do van a místní org. je pak v chovným rybníku zdospělila.

reagovat
Čtvrtek 3. února 2005 v 18:16 ® Chose
Chose

U nás je jeden revír-Nádrž Štěpanice kde se kapři vytírají již čtvrtým rokem bez jakéhokoli zásahu ze strany MO. Smůla je ta,že se rybník neslovil a kapříci pravděpodobně zakrněli,jsou jich tam tisíce. Nic jiného než kapříka 10–30cm tam nechytnete. Tt

reagovat
Středa 2. února 2005 v 18:32 ® jake
jake

Jednoho prcka cca 15 – 20 cm (neměřeno) jsem loni chytil na Dřevnici (přítok Moravy), takže asi tam nějaký samovýtěr bude

reagovat
Středa 2. února 2005 v 18:32 ® xycht

Minulej rok jsem jich chytal docela dost na řece u přítoku jednoho potoka. všichni na plavačku – rohlík nebo žížaly. velikosti hlavně 10–20cm

reagovat
Středa 2. února 2005 v 18:13 ® brach
brach

Jeden revírový rybník máme naprosto bez dravců (samozřejmě tam je okoun, přenesený coby jikry kačkama). Tady občas taháme kapříky do 10-ti cm na lehkej splávek, desítku silon – je jich tak 30 za hoďku. Pak je převážíme do chovného rybníka.

reagovat
Středa 2. února 2005 ve 12:50 ® drda

Za loňskou sezónu jsem ulovil dva kapříky 15 a 18 cm na stojáku, kolega letos cca 22 cm na tekoucí.

reagovat
Středa 2. února 2005 v 8:48 ® hraji
hraji

Občas chytím i malého kapra kolem 20 cm, ale to je na nádrži, kde vím na sto procent, že se přirozeně vytírají. U písníků bývá problém ve velké hloubce a neschopnosti sluníčka vyhřát vodu na dostatečnou teplotu, u řek je to stejné. V době kdy se kapr běžně tře je voda ještě studená. Malého kapra téměř nikdo nevysazuje, což je ovšem chyba,protože tím se vytváří nevyrovnaná obsádka revíru a nevyužívá se optimálně jeho hospodářská kapacita.

reagovat
Středa 2. února 2005 v 0:43 ® muf

pupak jsem musel, tady na chytej se to snad pro ti mě neobrátí

reagovat
Středa 2. února 2005 v 0:34 ® boban
boban

Loni žádného. Nejmenší kapr měl 43cm většina pak 50–60cm. Domnívám se,že je málo generačních ryb a také nemusejí být idelní klimatické podmínky v danám roce pro přirozený výtěr.

reagovat
Středa 2. února 2005 v 0:30 ® pupak

. . . ale k otazce chytam pravidelne na pstruhovkach dost kapru kolem 15 cm tak predpokladam ze je to samovyter

reagovat
Středa 2. února 2005 v 0:28 ® pupak

muf nejdrif me nechas se dusovat a pak to na sebe prasknes:-)) ))

reagovat
Středa 2. února 2005 v 0:21 ® muf

takže jsem ti přišel odpovědět. Původně jsem to nechtěl někde tahat, ale dobře. Jsem hospodář jedné organizace a kapra si vyrábím výtěrem. o tom, jestli se kapr tře nebo ne, rozhoduje spousta faktorů, jako u jiných ryb. Když vezmu ty základní tak je to dostatek generačních ryb, které se sjedou na jedno místo, teplota vody, vhodné místo- trdliště. Nevím, kde jsi vyčetl své informace, ale kapr se podle odborné literatury u nás při vhodných podmínkách vytře kdekoliv, ba třeba v zemích odkuď k nám přišel a které nemají zimu vytírá i dvakrát do roka. Ale abych nezabíhal. Kapr je teplomilná voda, které vyhovují teploty kolem 25 stupňů a víc. U nás se tře kapr v jarních měsících kdy má voda kolem 10– 12 stupnů. To jen na úvod. Takže odpovídám na tvou otázku, proč se nechytají malincí kapři na revírech.

  1. příliš studená voda, gonády nedozrají. Jedná se rybníky, kde kapr nemá nic dělat, ale přesto se tam vysazuje.
  2. málo generačních ryb v nádrži.
  3. není vhodné trdliště, zatopené podrosty, je plno rybníků, kde je voda od jara do zimy na stejné hladině, proč si myslíte, že plůdkový rybníky, jsou vlastně zatopený trávové porosty. S vodou se musí hýbat, aby byly zatopeny příbřežní porosty nebo se musí rybám udělat trdliště.
  4. v revírech je velké mmnožství ryb, které požírají vytřené jikry, je to velice výživný zdroj potravy, pro plotice, okouny, cejny, atd. Dále vykulený plůdek je velmi lákavou potravou, protože jako plotice nevyjíždí až tak úplně na kraje. Ty ztráty pokud se jedná o samočinný výtěr na rybářském revíru a netřou se zároveň ostatní kaprovité ryby jsou prostě obrovské a mohou dosahovat 100%.

Jinak na konec pokud rybka toto všechno přežije musí do zimy docílit určitého váhového přírůstku jinak uhyne, protože 1 letej kapřík tráví zimu v pohybu tak jako plotice, neupadá do zimního letargie. A jak jsem napsal vzhledem k tomu, jaký obývá partie vody, jeho cesta se kříží z většinou predátorů. Doufám že to vezmete jako fakt a ne že se kolem toho strhne obrovská bouře rádoby taky hospodářů. Nemyslím to proti nikomu, pouze sem uvedl pár základních faktů.

reagovat
Úterý 1. února 2005 ve 22:14 ® vasik

HK Správčice 110 hektarů pár kapříků začátkem léta 15–25 cm na cokoliv.

reagovat
Úterý 1. února 2005 ve 20:58 ® zedus
zedus

U nás se mi podařilo chytit kapříky ze samovýtěru jenom na jednom revíru. Je to taková malá přehrádka asi 6 ha. Je to rozdělený na dvě části, na jedné je zákaz rybolovu, kvůli trdlišti, moc hezky se tam o to staraj. tt

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1