Chytej.cz

Prut pro začínajícího rybáře. necteno

30.8.2010 | Kuba4 | 18.411 zobrazení | 118 odpovědí | upravit

Dobrý den.

Je mi 13 let a budu si dělat můj první rybářský lístek. Chtěl bych se s vámi zkušenými, poradit jaký prut by byl pro mě nejvhodnější. Nechci aby to byl nějaký profi prut za velké peníze, ale aby měl celkem kvalitní poměr: Kvalita/Cena. Našel jsem set prutu s navijákem avšak, má akci 40g, což se mi zdá málo, i když nevím. Moc se neorientuji. Chtěl bych lovit hlavně na plavanou ale potřeboval bych prut s kterým by se dala utáhnout třeba štika.

Předem díky za vaše reakce.

Kuba

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Úterý 31. srpna 2010 ve 21:52 ® sus1

Pročti několik článků zde na Chytej,udělej si trochu svoji představu,zajdi qvodě a pozeptej se lidí,to je asi to,co tě pomůže nejvíc.
http://www.chytej.cz/…-match-prut/
a jiné.

Ad : Tentokrát souhlasim s Roburem.:->

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 21:45 ® Robur
Robur

hele, stejně se může chytat na 2 pruty /tuším od 15/, takže se tomu nevyhneš. Najdi si v klubu chytej kolegu z okolí, on tě určitě, když ho slušně požádáš na ryby vezme. Pak se rozhodneš. Většina stejně kopíruje své první rybářské vzory než sám zjistíš, že jsou i jiné pohledy na rybařinu.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 20:33 ® kuba4 reakce na …

No to jo, můj kámoš mi půjčil prut za dvě stovky s navijákem od vietnamců a kdyby neprdnul vlasec tak vytáhnu štiku :-)

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 20:30 ® timbab reakce na …
timbab

kuba4> No chytneš :-) Já bych doporučil feeder.Je to celkem účinný způsob položené,s nej­tvrdší špičkou lze použít na plavanou a v nouzi zvládne i vláčku.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 20:28 ® kuba4 reakce na …

Obojí :-D :-D ne fakt já nevím asi spíš zachytat víc druhů ryb. Ono když už to shrnem na plavanou štiku chytíš taky.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 20:25 ® timbab reakce na …
timbab

kuba4> Chceš si zachytat více druhů ryb,nebo vyvláčet sem tam dravce?

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 20:22 ® kuba4 reakce na …

Jinak jak tak koukám tak mi nic jiného než chodit do kroužku nezbude :-D Ale naučím se tam mnoho věcí a když něco nebudu vědět tak mi někdo poradí.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 20:21 ® kuba4 reakce na …

Já opravdu nevím, je to docela těžké se rozhodnout… Na plavanou chytnu většinu našich ryb a na přívlač dravce, hlavně je to také zajímavější způsob lovu. Jenže na obě praktiky je potřeba jiné náčinní takže mě nezbývá nic jiného než se rozhodnout mezi těmito dvouma věcma, nebo koupit 2 pruty a 2 navijáky, což ale není dvakrát levné. Takže bych měl dotaz, co by jste mi doporučili? Přívlač nebo Plavanou?

Jinak díky všem za vaše komentáře ;-)

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 v 18:19 ® miragaba

Ahoj Kubo Podle toho co píšeš, budeš chodit do kroužku ,kde bude instruktor, který ti rád poradí.Když zajdeš u vás do prodejny s ryb. vybavením , tak ti také poradí.Mně je 45 a občas si zajdu u nás v Plzni také pro radu do obchodu.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 v 17:11 ® petrcech reakce na …
petrcech

kuba4> Já nemám prrut na plavanou, nahrazují mi to vláčáky, je ale potřeba dodat že chytám na krátkou vzdálenost.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 v 16:37 ® hraji
hraji

kuba4> Kubo, na přívlač se chytá jen od 16. 6. do 31.12. (myslím na revírech ČRS), takže zvaž, co bude převažující způsob lovu. Použití přívlačového prutu na plavanou samozřejmě možné je, ale bude to takové nijaké chytání, jako bruslení na kolečkových bruslích na zamrzlém rybníku. Přívlačový prut bývá dlouhý od nějakého 1,8 metru do 3 metrů, delší bývá ojediněle a ve speciálních případech. Takový prut samozřejmě bude stačit na lov se splávkem, ale skutečná plavaná to nebude. Vybrat univerzální prut, který bude dobrý na plavanou a současně i na přívlač je velmi těžké. A hlavně, tohle není oblast, ve které bych uměl poradit. Moje oblast je plavaná. Takže popřemýšlej a nějak se rozhodni. V tomto případě bych spíš šel na kompromis a koupil levný prut na plavanou a za zbytek peněz koupil levnější přívlačový prut. Dají se sehnat pruty kolem 1000 korun. Na plavanou bych vybral tento prut v délce 4 metry http://www.milorybarskepotreby.cz/…-1001-4-0m-2 a tohle jako hodně velný vláčák http://www.milorybarskepotreby.cz/…ter-pack-rod po případě trošku dražší ale dělený http://www.milorybarskepotreby.cz/…ter-spinning

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 v 16:28 @ kuba4 reakce na …

Přesně tak 2000,– už je přeci trochu pro některé lidi na prut moc, na druhou stranu však vydrží několik let, takže se to vyplatí. Právě ale okolo této částky se pohybují kvalitnější feederové pruty jak již tady někdo pssal v dizkuzích že se sním dá chytat dravec i nedravec. Dá se přívlačovím prutem chytat na plavanou? Opravdu jsem se ještě moc nerozhodl, co vůbec chci lovit :-D . Lákaly by mě hlavně dravci na přívlač, ale je to o něco náročnější než plavaná, proto také ten dotaz víše.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 14:06 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

hraji>O těch krátkých prutech máš naprostou pravdu.Základ je vědět,kde a co bude chytat a to jaksi nevíme a ani on sám,proto jsem dal radu,ať se jde podívat k vodě a tam už bude vědět co se mu zamlouvá a co by asi chtěl.Každý rybář mu určitě řekne parametry toho proutku a pak sem muže psát a mi budem vědět představu.Pak dostal radu ,aby se jel podívat na sraz chytej,tam dude prutu,až ho budou bolet oči.Jinak věř,že pro některé rodiny je 2000kč pálka+ kde máš naviják atd.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 13:46 ® hraji reakce na …
hraji

chosebaits> není levná, ale ani to není nějaký šunt za pár stovek. A o lovu na potoce nebyla řeč, leda bys uměl číst myšlenky. Takže to shrneme. Já mu doporučil prut, který i za pět let bude pořád chytatelný a užitečný. Tys mu nedoporučil nic. Jen zcela zbytečně reaguješ na moje doporučení, které není určeno tobě. Nechej Kubu aby si to přebral sám. Dětí s proutky dlouhými od 1,8 do 2,4 metru máme každý rok plný kroužek a všechny tyhle pruty jsou dobré akorát tak na vražení do řitního otvoru rodičů, co šetří na nesprávném místě.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 13:36 ® chosebaits
chosebaits

hraji> a na nějakém potoce bude rozkládat jen tři díly,aby nebyl ve stromech!!!Něco radit,když netušíš kam bude chodit je takové kecání od boku jako nám předváděj naši politici! Není ta tvoje nabídka moc levná??? Hoch chtěl něco za pár peněz a né aby si rodiče braly uvěr!

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 v 10:57 ® hraji
hraji

Tento prut bych ti doporučil, jestli v délce 4,5 a nebo 5 metrů je na volbě, ale je toprut, který zvládne od bílé ryby až po kapra či štiku. Akorát nebude na přívlač. http://www.milorybarskepotreby.cz/…1-4-0gr-tele

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 v 8:31 ® hraji
hraji

Dát jednoznačné doporučení na jeden prut je nesmírně těžké. Protože ty vlastně ani nevíš, jakým způsobem a na jakém typu vod budeš převážně lovit. Protože co si budeme povídat, je něco zcela jiného pořizovat prut, se kterým budu lovit na plavanou a zcela jiného prut na položenou. A to máme ještě přívlač, o které zde padlo slovo. Výsledkem bude nějaký, více či méně univerzální rybářský prut, se kterým půjde lovit jak se splávkem a to nejen bílá ryba, ale i ryby větší, dokonce i ta štika. Vyjdu- li z toho, že píšeš, že bys chtěl chytat hlavně na plavanou, pak bych ti doporučil nějaký teleskopický prut, s délkou mezi 3,6 až 4,5 metru, s odhozovou gramáží do 40 gramů. S takovým prutem zvládneš jakoukoliv rybu, se kterou se v našich vodách setkáš. Akorát budeš muset projít e-shopy a hledat a hledat.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 20:28 ® Robur
Robur

http://www.chytej.cz/vyhledavani/ je tam více fór, ne vše pro tebe, jen malý pokus googlit

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 20:25 ® Robur
Robur

čti dál:-D

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 20:20 @ Kuba4 reakce na …

Jo zkusíme tam zaject… Jinak v diskuzi Zač. rybáři je mnoho informací, jen co sem to trošku rychleji projel tak sem se dočetl že pokud chci kombinovat dravce s nedravci tak jsou dobré feederové pruty.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 20:19 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

Robur>Dobrá rada,na srazu bude vědět vše co bude potřeba.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 20:13 ® Robur
Robur

popors rodiče, ať těn an den přivezou na sraz co je kousek od Tábora a osáháš si prutů hafo přímo u vody

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 20:08 @ Kuba4 reakce na …

Dobře, podívám se na to… moc jsem bto tady neprošel.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 20:08 @ Kuba4 reakce na …

Jsem z jižních čech, z Lomnice nad Lužnicí u Třeboně. Plzeň je trochu mimo. :-) Jinak zkusím to udělat jak říkáte.

Díky moc.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 20:06 ® Robur
Robur

najdi si v diksuích diskusi: ZAčínáme rybařit, myslím, že se tam ta otázka asi 3× řešila. Navíc třeba najdeš i odpovědi či inspiraci pro další otázky.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 v 19:05 ® chosebaits
chosebaits

Kuba4> Zjistíš ty parametry toho drahého prutu a skusíš najit něco podobného ,ale v levnější ceně.Vláčecí a přívlačovej prut je totéž.Od kud si??? Pokud si z Plzně,tak ti majitel chyť a pusť Jarda Kučera rád poradí.Vláčecí pruty jsou většinou kratší a na plavanou většinou potřebuješ delší prut,ale to vše záleží kam budeš chodit chytat(tuně,po­tok,velká řeka nebo rybník).

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 v 19:01 @ Kuba4 reakce na …

Dobře díky, zkusím to. Jen se bojím,že pravě většina těch rybářu má kvalitnější pruty za větší peníze a nerad bych ze začátku hodně investoval, zatím mi na netu padl do oka vláčecí prut Albatros, ale nák mi moc neleze do hlavy pojem vláčecí. Pletu si to s přívlačovým a nevím zda je vhodný na obyč. techniku plavaná.

viz: http://www.chytapust.cz/…rma/d-72215/

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 v 18:56 ® chosebaits
chosebaits

Na toto se odpovídá hodně špatně.Asi nej bude dojít k vodě a podívat se jak a naco rybáři chytají.Pokud ti něco padne do oka,zaptej se toho rybáře na parametry toho s čím loví a pak hledej na krámě něco podobného.Toto je asi ta nej rada,kterou ti v tuto dobu mohu poradit.Pokud budeš mít více tipu,tak je sem písni a pokusíme ti nějak poradit.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1