Pokusím se tímto krátkým článkem shrnout problematiku výběru match (závodního) nebo chcete-li odhozového prutu. Nesmím opomenout fakt, že stejně jako u ostatních rybářských odvětví je ideální varianta mít k dispozici prutů více tak, aby byl rybář u vody připraven na všechny možné situace. Pokud se ovšem rozhodnete vsadit vše na „jednu kartu" je nutné najít odpovědi na následující otázky.

Kde a v jaké vzdálenosti budu lovit?

Budu chytat na řece, rybníce nebo velkém jezeře či přehradě? Matchové pruty se vyrábí v délkách 3,9 metru, 4,2 a 4,5 metru. Výjimečně se můžeme setkat i s délkou 3,6 nebo naopak 5,10 metru. Pokud je vaším cílem místní rybníček 0,5 ha bude asi zbytečné pořizovat 4,5m dlouhý prut, jehož přednosti zde s největší pravděpodobností neuplatníte. Naopak tato délka se bude jevit jako nepostradatelná na velkých jezerech a přehradních nádržích, kde je občas nutné lovit ve větších vzdálenostech. Taktéž na řekách může být delším prut výhodou při vedení splávku, ale k říčnímu rybolovu jsou vhodnější tzv. boloňské pruty.

Jakým způsobem budu lovit?

Lovíte raději na pevný spláveček poblíž břehu nebo raději lovíte na „angličák" ve větších vzdálenostech. Někdo zase raději „šoulá" nepropustným příbřežním porostem okolo řeky. Na každý tento způsob se hodí jiná délka prutu. Do větších dálek se snadněji katapultuje angličák delším prutem a zásek bude taktéž pohodlnější, ale v porostech nám může být každý centimetr navíc překážkou. U příbřežního lovu na malých vodách je to spíše otázka osobních preferencí, ale většinou se dá vystačit s pruty o délce 3,9 metru.

Jaká je cílová ryba, na kterou se zaměřuji?

Pokud si chcete po práci zachytat čudly na rybníčku, je zbytečné si pořizovat tvrdý kaprový prut. Při tomto lovu vystačíme s pruty v gramáži 5 - 15g. Obavy ze zdolání velké ryby jemným prutem jsou zcela liché. Pruty se dnes vyrábějí z kvalitních materiálů a mají dostatečné silové rezervy. Tím vás nenabádám, aby jste si pořídili k lovu větších kaprů nebo parem jemný prut. Pokud se cíleně zaměřujete na větší kapry, skvěle vám poslouží prut v gramáži kolem 30g. Jako univerzální gramáž se potom uvádí 10 - 20g. Dalším neopomentelným faktorem je síla návazce, kterou nám ještě prut tzv. uchodí. U odhozových gramáží nemusí nutně znamenat velká gramáž = tvrdý prut. I pruty kolem 30g jsou schopny neurazit slabší návazec třeba 0,10 mm.

Teleskop nebo dělený prut?

V dnešní době kvalitních materiálů již nejsou tak zásadní rozdíly. Měl jsem v rukou několik telematch prutů a byl jsem mile překvapen jejich akcí, silou a celkovým zpracováním. Toto rozhodnutí je na osobním vkusu a možnostech přepravy. Velkou předností teleskopů je především skladnost. Nevýhodou je malý výběr na trhu.

Kolik budu do nového prutu investovat?

Ceny match prutů se v obchodech pohybují od 1500 korun do 10 000 korun. Nedoporučuji podle ceny posuzovat kvalitu prutů. Kvalitní a dobře sloužící prut se dá pořídit za méně než se na první pohled může zdát. Ve vyšších cenách se zase pohybují pruty určeny především fajnšmekrům a specialistům.


Nemohu koupit špatný prut?

„Na internetu říkali, že tento prut je brak". I s tímto názorem jsem se v rybářské prodejně setkal. Já tvrdím, že nejde koupit vyloženě špatný model prutu. Prosazuji názor, že můžu koupit nevhodně zvolený prut a potom o něm bezmyšlenkovitě napsat hodnocení - ten prut je špatný. Spousta takovýchto hodnotitelů si totiž neuvědomuje, že jimi špatně zvolený prut slouží bezchybně jinému rybáři v jiných situacích.

Budu doufat, že odpovědi na tyto jednoduché otázky usnadní začínajícímu plavačkáři rozhodování před koupí nového proutku.

Ricci