Chytej.cz

Přívlač s návazcem necteno

13.4.2010 | Rex2 | 7.934 zobrazení | 47 odpovědí

Zdravim
Při plavané i feederu se často používají návazce, jak pro rychlejší převazování, zjemnění montáže atd. A tak mě napadlo použít návazec na přívláč, třeba právě k rychlejší výměně nástrahy (což v případě použití karabinky s obratlíkem nemá smysl) nebo zda ryby při vláčce výrazně reagují na nepatrné zeslabení vlasce. Nikdy jsem to nezkoušel, tak se ptám vás na vaše zkušenosti nebo teorie. Díky za odpovědi

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Středa 14. dubna 2010 ve 20:27 ® Scanix
Scanix

Ja osobne pod 0.14mm nevidim az tak velky rozdil, ale to zejmena tim, ze nechytam na mikromrdky, mym cilem nejsou drobne rybky jako to treba delaji zavodnici v privlaci. Tam by urcite mela byt sila vlasce navazce umerna velikosti nastrahy, pri lovu na 00 a 000 a marmysky chapu pouziti 0,10mm monofilu, ale na hlavicku 2–4g a nastrahach na 1" a vysse 0,14mm postaci i v kristalovych vodach. Zkousel jsem fluocarbonove navazce ci slabsi cca 1.5m forpasy, ale vysledek byl jen ten, ze jsem snaze trhal ve vazkach a zebery mi nepripadaly cetnejsi ci duslednejsi. Dale pak navazec na pletence je dle meho zbytecne ho delat delsi jak 2m.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 ve 20:02 ® Rex2 reakce na …
Rex2

osprey> To mě taky, docela mě překvapilo, že to vůbec někdo dělá, ale určitě to taky někdy vyzkouším třeba na ty okouny, jestli bude nějaký rozdíl v braní nebo citlivosti záběrů.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 19:49 ® osprey reakce na …
osprey

Rex2> Já to tak řeším, ale Stroft se mi tu jeví jako dobrý rybář a mě zajímá, jak to dělají druzí.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 19:43 ® Rex2 reakce na …
Rex2

osprey> Podle mě je taky možná lepší chytat rovnou na 0,12 kmen než dávat návazec. Asi bez návazců je to praktičtější, leda na ty závěsný závaží jinak asi nic.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 19:11 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Co vím, Flip má na 0.12 mm i pětačtyřicítku. Zdaleka ne na každé vodě ti okoun šlukne kopyto 3 palce na hlavě 10 – 15 g. Ale vím, že jsou místa, kde s tím není problém.

Já u nás na řece s tou dvanáctkou chytám okouny tak od 15 co 30 cm. Větší mi vezme tak jeden do roka, obvykle spíš při štikové přívlači.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 19:00 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

sethy> No já 0,12 dávám třeba při lovu okounů na marmyšku, většinou v pozdním podzimu šáhnu i po ,,desítce".

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 18:58 ® osprey reakce na …
osprey

Stroft> Je fakt, že já s dvanáctkou na 20 m moc nechytám – jedna řeka je u nás široká 8 – 12 m a druhá asi 25 (v nadjezích samozřejmě víc).

Na velkých vodách bych při použití pletenky asi použil něco ve stylu, který popisuje Jižan.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 18:32 ® jižan reakce na …

Stroft> zajímalo by mne, čistě teoreticky, proč při použití pletenky dáváš 10 metrů vlasce. Chápu, že pletenka je více vidět, ale 10 metrů vlasce? Sám používám max. tak 150 cm.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 18:03 ® Stroft reakce na …
Stroft

osprey> Tak jak píšeš,je to prutažnosti.S 0,12 na 20ceti metrech neucítíš drbanec.Navíc kdo nosí k vodě několik nahradních špulek,že.Můj standart je pletenka na ni 10 metrů O,18 (stroft) a pak metrový návazec 0,10–016.S fluokarbonem jsem experimentoval dva roky,jsou to vyhozené prachy,v uzlu výrazně ztrací nosnost, tak raději než flo…0,16 raději kvalitní plavačkový navazec 0,12.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 18:02 ® sethy
sethy

Tohle jsem nikdy neřešil. Na okouny 0,12? O jak velkych okounech se bavíme? Okouny chytam na 3kove kopyta na hlavach 10–15g a 0,22 v pruzračné vodě a berou to poctivě :-)

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 17:49 ® osprey reakce na …
osprey

jižan> U přívěsu je to bez debat – to jsem napsal už v původní odpovědi.

Ale jinak pokud jdu na lehkou přívlač, cívka s dvanáctkou je vždy po ruce a slabší tam dávat nechci. Chytal jsem i desítkou, dá se to, ale nic mě do toho nenutí. Čekám na větší ryby a těm dává slabý vlasec při zdolávání až příliš moc prostoru. A protože nezávodím, tak ty záběry zas tak nehoním. Použil bych i fluorocarbonový návazec – to má smysl, dobrý fluorocarbon je drahý na to, aby se používal jako kmen.

Ale fakt mě zaujala myšlenka cílené přívlače se setavou 0.16 > 0.12. Takže další řešení krom průtažnosti a oděruvzdornosti je zeslabení vlasce před nástrahou při špatném braní bez nutnosti měnit návin nebo cívku.

Fajn, pokračujeme:-)

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 17:21 ® kamos007
kamos007

já občas používám návazec ze slabšího vlasce na pstruhy ale jen vyjmečně většinou se mi ho nechce dělat.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 v 16:02 ® jižan reakce na …

osprey> často vážu návazec slabší než kmen a to hlavně když ubývá záběrů. Většinou náhradní cívky leží doma a tak si vypomůžu návazcem. Možná je to zvyk z muškařiny, ale dělám to fakt často a proto mám ve vestě pořád pár špulek se slabím vlascem. V proudu používám rád montáž, kdy olovo je na konci a jako přívěs mám nástrahu.

reagovat
Středa 14. dubna 2010 ve 14:52 ® osprey reakce na …
osprey

Stroft> A proč vláčet s kmenem 0.16 mm a návazcem 0.12 mm? Já bych dal 0.12 mm v celé délce. Jediné, co se zhorší, bude průtažnost kmene.

Takže pokud použiješ kmen 0.16 mm s návazcem 0.12 mm, co hlavního ti to přinese? Menší průtažnost? Odolnost vůči oděru?

Nechci tě uhádat, přesvědčit, napadat ani nic podobného. Zajímá mě to. Člověk se učí celý život.

reagovat
Úterý 13. dubna 2010 ve 23:25 ® Stroft
Stroft

Má smysl a velký,obzvláště při lovu okounů.Taková 0,12 jako návazec na kmenu 0,16 je to pravé ořechové.

reagovat
Úterý 13. dubna 2010 ve 22:16 ® Rex2 reakce na …
Rex2

J díky za odpověď

reagovat
Úterý 13. dubna 2010 ve 21:44 ® osprey
osprey

Je to nesmysl s výjimkou:

návazec z fluorocarbonu (zejména na konci pletenky)

návazec proti ukousnutí – ideálně lanko

návazce v případě použití postranní zátěže

Snad jsem na něco nezapomněl.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1