Chytej.cz

Která rybářská kniha je top? necteno

31.12.2009 | Poldík | 20.779 zobrazení | 100 odpovědí

Ahoj,za posledních deset let,jsem koupil,nebo dostal několik krásných rybářských knížek,ke kterým se pořád rád vracím,ale zjistil jsem,že přece jen jedna je pro mne tou top. od Jaromíra Říhy 1000+1 rada pro rybáře.Které jsou pro Vás?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 13. července 2010 ve 14:59 ® kerob reakce na …
kerob

tomashr> …nebo podle rady v 1000+1 se splavek vyvazuje jen tak, aby se udrzel ve svisle poloze a zasekava se az kdyz se potopi… velice vtipny je taky odstavec o tom, jak je pridrzeni splavku v proudu spatne a ze to vyvola pro rybu velice podezrely pohyb nastrahy (podle toho by se nedala na delicku ulovit ryba…) atd atd…
… nicmene je zajimavy, ze v publikaci o rybolovu z roku 1937 (Jak uspesne rybariti) je vic pravd a rozumnejch rad, nez v 1000+1. A uz jako maly dite, kdyz jsem si cetl v 1000+1 jsem mel dojem, ze spousta „rad“ je uplne k nicemu.

reagovat
Úterý 13. července 2010 ve 13:38 ® tomashr reakce na …

Robur> Jasně, to by pak byly teprve pravé perly – jak se dá chytit kapr na bojlýz, když je v knize důrazně přeškrtnuta varianta, kdy kousek háčku vykukova??? Nebo třeba „nedaří se mi chytit sumce na myšku z kusu šedivého plyše, co dál“?

reagovat
Úterý 13. července 2010 ve 12:33 ® Robur
Robur

osobně by si každý měl přečíst 1000+1 rada a pak by získal právo klást otázky:-D

reagovat
Úterý 13. července 2010 v 11:25 ® DJ
DJ

Nej rybářská kniha pro malýho kluka co začína s rybolovem je knížka „jak jsem potkal ryby“ od Oty Pavla. Málo kdo zaznamenal, že by před 11 dny oslavil své 80 narozeniny.

reagovat
Úterý 13. července 2010 v 11:11 ® tomashr

kerob> Naprostou souhlasím s tím, že 1000+1 rada od Říhy je spíš jen kult, reálně tam bylo hodně rad problematických už z tehdejšího pohledu, dnes už je dost úsměvěvná či přímo zcestná možná víc než polovina knihy. Sám doma tuto knihu mám a jako památku na mládí ji samozřejmě zachovávám, ale dnešním mladým rybářům bych ji fakt nedoporučil.

reagovat
Úterý 13. července 2010 v 11:08 ® tomashr

Jelikož toho pražská centrální knihovna má překvapivě hodně ( www.mlp.cz ), tak jsem toho pročetl a místy i naskenoval spoustu.
Pokud mohu hodnotit, tak bych na první místo dal trojici knih polského původu (primární autor Kolendowicz), dvě jsou na téma položená, ale bacha, oni tam zahrnují i plavanou a třetí o přívlači. Tohle fakt nemá chybu a je velká škoda, že to už není ke koupi.
Další poměrně dobrá série jsou knihy od M. Tychlera – tohle nepodceňovat, řada lidí ho posuzuje spíš podle filmů, které jsou od něj místy až lehce „nablblé“, ale ty knihy jsou opravdu dobré – jak ty o feederu, tak některé další.
Tohle je podle me „top“ pro řekněme „běžného rybáře“, kaprařinu si netroufám hodnotit. Dál se pak najdou knihy, které jsou víc cílené na nějaký specifický obor, ale to už musí posoudit každý sám, tady už nelze dát univerzální radu.

reagovat
Úterý 13. července 2010 v 11:03 ® kerob
kerob

pokud to ma byt jen o rybach, tak vse od Oty Pavla… pokud se ma jednat o technickou literaturu v cestine, tak knizky o privlaci (ale i ty ostatni) od Jacka Kolendowicze (vydal Finidr, trosku skoda obcas neodborneho prekladu). Jinak mam spoustu naprosto ojedinelych publikaci v puvodnim jazyce posbiranych na kniznich veletrzich celeho sveta a ty celkem jasne prevysuji vse, co u nas vyslo. A rihova 1000+1 je pro me s odstupem casu spis sbirka vtipu, anekdot a totalnich ptakovin – dodnes si nektere formulace jasne pamatuju…

reagovat
Úterý 13. července 2010 v 10:48 ® Libor
Libor

Přečetl jsem Zápisník šíleného rybáře od V. Fikara a líbilo se mi.

reagovat
Úterý 5. ledna 2010 ve 20:37 ® Vitta reakce na …

Márten> …přesně!

reagovat
Úterý 5. ledna 2010 v 18:47 ® chosebaits
chosebaits

Ono je to těžký,každý v té knize hledá něco jiného.Nej je kniha života,ale tu nikdo nenapsal a ani nenapíše.Nej rady jsou vlastní skušenost a to nekecám.

reagovat
Úterý 5. ledna 2010 v 17:40 ® 

Vitta> Super záchodové čtení :-D

reagovat
Úterý 5. ledna 2010 v 17:34 ® Vitta

Soupis revírů a rybářský řád …:-)) ))

reagovat
Pondělí 4. ledna 2010 ve 22:57 ® Dawee
Dawee

dobrý sou taky knížky od Milana Zelenky Propadli jsme lovu sumců a Propadli sme lovu kaprů 1. a 2. díl( v těchto knížkach popisuje jak strategii lovu tak i příběhy z výprav za kapitálnímy summci a kapry) , potom samozřejmně 1000a1rada a rybářství a jeho tradice

reagovat
Neděle 3. ledna 2010 ve 21:47 ® vondras

JEŠTĚ PŘED PÁR LETY JSEM KUPOVAL KNIHY OD POLSKÝCH MISTRŮ SVĚTA A BYLY SKVĚLÉ JAK FOTKY TAK I NÁKRESY NAKLADATelství finidr a v tu dobu přicházely z mnoha novinkami naše nakladatelství mi v tomto ohledu připadají pomalé a i autoři těchto kníh nepřinášejí nic nového a spíše pořád dokola opisují věci staré a jakoby vylepšené a v době internetu se mi zdá za takové knihy dát 300kč moc když se dnes každá firma chlubí novinkami hned na netu či různými propagacemi viz výstavy a jiné prezentace !!!!??

reagovat
Neděle 3. ledna 2010 ve 21:31 ® mlo11

Tajne mušky českych a slovenskych vazaču,Rybářství a jeho trdice

reagovat
Neděle 3. ledna 2010 ve 20:30 ® packa

pokud o rybarine tak jednoznacne knizky od p.Simka a pokud beletrie tak Pribehy stiky od Jaroslava Tejcky

reagovat
Neděle 3. ledna 2010 v 19:42 ® Sander
Sander

Jaromír Tomeček – Stříbrný lipan.

reagovat
Neděle 3. ledna 2010 v 19:33 ® Kantik reakce na …

Ve filmu mi také nepřijde nějak extra

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 20:45 ® smisa 3!
smisa 3!

1-Okoun pruhovaný bandita, 2-Lov přívlačí na MP vodách, 3-přívlač od p.Kepra

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 12:40 ® petr.esox

Knih mám spoustu – některé dobré, některé špatné a některé vynikající. Většinou ty horší jsou od zahraničních autorů. Za poslední dobu jednoznačně potěšili knihy od Frause a asi nejlpší je Okoun – pruhovaný bandita na paty mu šlape Sumec – životní výzva. Jejich podání mi je hodně blízké stejně jako filmy z Chytej. A to nijak nešplhám…

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 v 18:52 ®  reakce na …

Kantik> Milan Tychler má vynikající knížky. Účelně a pochopitelně napsané. V jeho filmech jsem si na něj ale nezvykl. Ne, že by mi byl nepříjemný, ale jeho vystupování považuji za zajímavě nepřirozené :o)

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 v 17:10 ® Kantik

Jako nejlepší se mi zdají od Milana Tychlera.

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 v 16:15 ® hank mosher

Ryby zblízka od Zdenka Šimka a Jana Ryse z roku 1989. prvni vydani. nejplepsi moje, knizka ve svi dobe neco nevidanyho!!!!

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 ve 22:24 ® cormoran
cormoran

Jan Rys – Rybáři snů a skutečnosti…Nevím jestli top, ale tu mám rád:-)

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 ve 22:12 ® lowend

Momentalne: Tajne musky ceskych a slovensky vazacu. V minulosti to byla 1000+1 rada pro rybare.

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 ve 22:01 ® candos

od Milana Tychlera,feeder

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 v 17:40 ® martin s

Jednoznačně Přívlač na mimopstruhových vodách od Vaška Fikara

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 v 17:05 ® petrcech
petrcech

Od frauze se mi zdají nej, z celé kolekce mi jich chybí jen pár, hodlám to dohnat.

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 v 16:11 ® kubas
kubas

Přívlač na mimopstruhových vodách od V.Fikara. Ale od Frause skoro všecky i Okoun je super

reagovat
Čtvrtek 31. prosince 2009 v 15:18 ® OndruchM
OndruchM

pro mě z beletrie Mahenova Rybářská knížka, mám její vydání z roku 1921, jinak vždycky ta, kterou potřebuju

reagovat