Vyhledávání
Jak vést kroužek?
21.12.2009 | MB | 10.411 zobrazení | 63 odpovědí
Takže… Je mi 17, rybařím 5 let. Na příští rok mám nabídku na vedení rybářského kroužku. Rád bych ji přijal, rybaření mě baví a myslím si, že jim i mám co předat, zvláště když kroužky u nás nijak extra vedené nejsou… Potřeboval bych ale poradit co zařadit do začátečnického kurzu a v jakém pořadí, do jaké hloubky brát jednotlivé způsoby lovu a jak řešit situaci kdy se mě zeptají na něco z přívlače, na kterou již 3 roky nelovím (lovím na mušku)?:-D Moc díky
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 6. ledna 2010 ve 23:51 ® CeP reakce na …
-
osprey> jj. souhlas. to bejvavalo vejprasku kdyz jsem vypad v patek odpoledne na dve hodky a vratil se domu v nedeli po vobede vorvanej jak samice..
reagovat - Středa 6. ledna 2010 ve 23:48 ® džigit
-
osprey> vpodstatě máš pravdu.U těch bohatších může být rozdíl v té TOP výbavě a názorech.Někdy se bude autorita muset dohnat zkušenostmi a především úlovky.Mám na mysli vedoucího s cajkem „klasikou“ a děckem s výbavou posledního typu.Určitě si se nejdnou setkal s názorem-co Ty mi chceš s tím „šrotem“ dávat za příklady…Pak bude muset vedoucí něco předvést
reagovatJeden dávný příklad z průmky-spolužák peslední model kalkulačky Texas Instruments/snad napsáno dobře/ versus matikářka s logaritmickým pravítkem.Utřela ho jak malýho Jardu
- Středa 6. ledna 2010 ve 23:42 ® osprey reakce na …
-
džigit> Zbavují se jich bohatí i chudí. Mě se naši něco nahonili a po letech jsem jim za tu průpravu vděčný…
Popravdě přiznám, že tenkrát jsem nebyl.
reagovat - Středa 6. ledna 2010 ve 23:38 ® džigit
-
Než mně utřete-zbohatlíky/v minulém příspěvku/ jsem nemyslel všechny lidi,kteří maj dost peněz na rozhazování,ale TY,kteří se vpodstatě svých dětí zbavují tím,že jim vše,na co si vzpomenou koupí,aby se jich vlastně zbavili,neboť na ně vlastně nemají čas…
reagovat - Středa 6. ledna 2010 ve 23:31 ® džigit
-
Možná je to odbočka,možná k věci.V Novohradských horách jsem byl mrknout na arabské koně.Když jsem tam byl podruhé,všude drahá auta se zahraničníma RZ.Už jsem vduchu začal litovat majitele,že tam má rozmazlíky zbohatlíků.Co jsem však uviděl po chvíli mně srazilo do kolen-tak jak nesmíš rozmazlit araba/koně/,tak se chovali k dětem.Dril,tvrdá práce a žádné rozmazlování vymoženostmi dnešní doby.A rodiče dětí-solili za toto těžkej peníz.A teď k jádru pudla-když si vzpomenu na náš „čundr tábor“,kde se objevily děti domácích zbohatlíků…Tábor se ukončil,neboť měly děti problém s nabitím mobilů v „panenské“ přírodě Beskyd a mnohdy měly větší kapesné,než náš rozpočet.A to jsme si jako vedoucí brali dovolenou :-/ to jen tak na zamyšlenou,kde můžeš čekat problém-„bohatí“ ovšem nicnechápající rodiče,jejímž dětem se „nikdy“ nebudeš moct dost dostatečně věnovat.Smazat rozdíl mezi děckem,které bude chodit pro radost a vědění a děckem,které je v kroužku proto,že maj rodiče dost peněz a kluk si vše může dovolit/včetně nej výbavy/ může být taky problém.Nepíšu to pro odradění,ale pro zamyšlení,neboť tohle ještě nikdo nezmínil/snad mám tuto nega zkušenost jen já/
reagovat - Středa 6. ledna 2010 ve 22:42 ® CeP reakce na …
-
Robur>
> PRáce s lidmi nabíjí.
a na to jsi proboha prisel kde?? ja kolikrat kdyz prijdu dom, tak jsem tak vystavenej, ze na mne nesmi nikdo hodinu promluvit nez alespon trochu zregeneruju. lidskej material je ten nejhorsi material s jakym v zivote muzes prijit do styku a pracovat s nim. v jednom ale mas pravdu. jak prijdes o autoritu, jsi v hajzlu. na lidi plati jedine metoda „cukru a bice na hoodne malym dvorku“.
reagovat - Středa 6. ledna 2010 ve 22:28 ® osprey reakce na …
-
petrcech> Měl jsem člověka, co mi tam chodil od třetí třídy až někdy do druháku na střední škole. Jeden čas jsem měl 51 přihlášených a nakonec jsem ten rok vydal 34 povolenek. Ale v tomhle počtu už musela být kázeň, protože rgb23 má v mnoha věcech pravdu. A kázeň se dnes moc nenosí.
Ten zlom přinesly mobily a počítače. Kdybych tam měl ty kluky, se kterými jsem jezdil na Zlatou udici, dělal bych to dál. Pak to ale vzalo takový divný směr. Děcka jsou zvyklá, že na počítači mají akci hned a u vody to tak není. A nerespektují pravidla. Když víš, že tam máš lidi, co bez váhání sejmou v květnu štiku, rozmyslíš si, kolik znalostí jim předáš.
Jeden můj odchovanec se tu běžně pohybuje, říká si BeerBeda.
reagovat - Středa 6. ledna 2010 ve 22:15 ® CeP
-
MB> no potes kozy.. uprimnou soustrast a to ne ze bych te chtel nejak odrazovat. spis naopak.
reagovat
kasli narejpaly a cerpej z toho co ti napsali osprey, hraji, Hora, HaD a i Robur - Středa 6. ledna 2010 v 16:54 ® Robur
-
dívej se na to, co psal Hora a pár optimistů. K dětem však přistupuj s pesimismem
reagovat, aspoň pak bude mile překvapen. PRáce s lidmi nabíjí. Kritiky potěším, že MB má dle karty už 18 let, ale zaráží mne, že už se tu prakticky neobjevil. Ještě bych dodal. Nenech si kálet na hlavu a první nekázeň zadupej do země, bo tě budou ty děti testovat. Já teď na prvním trenále předvedl takové divadlo, že sjem se až málem začal smát, alek kluci šlapou jak hodinky a už nic nezkouší.
- Středa 6. ledna 2010 ve 3:30 ® HaD
-
rgb23> No nemyslím si, že by apriory musel být 17tiletej kluk pro děti větším „nebezpečím“, než třeba starší kolega. Vycházím z toho, že mluvíš obecně.
MB: Tobě fandím. Jen si uvědom, že je to velká odpovědnost a budeš mít v rukou i část budoucnosti sportovního rybaření. Já teď chodím na kroužek se svým synem a vidím jak rozdílné děti jsou a jak jsou různě ovlivněné výchovou a rodinou a jaký k rybám mají vztah. Některé to zajímá sportovně, některé jen kvůli masu a jídlu a Ty jako vedoucí kroužku můžeš ovlivnit, jakým směrem půjdou.
Jinak si myslím, že je důležité poznávání většiny druhů ryb, pak základní věci z rybářského řádu, míry, hájení apod. a základní rybolovné techniky. Nejlépe teoreticko-praktickou formou.
reagovat - Středa 6. ledna 2010 v 1:16 ® rgb23
-
Skoro měsíc jsem odolával a toto téma ignoroval včetně otevření s vědomím, že takováto otázka existuje x-krát, dnes jsem zde kliknul a z mnoha odpovědí mě jímá hrůza…
reagovatNic proti MB. Ačkoliv k smíchu to není. MB: otevřít si v 18-ti rybářský kroužek je fajn, ale prvně se nauč resuscitaci a základy péče o poraněného, pak si vem pár dětí a hlídej je kolem vody… Potom si představ, že za tyto dítka zodpovídáš z cela plně a pokud to ustojíš, pak teprve řeš jak je rybářsky vychovávat… Moje sprostá odpověď: prozatím se na tuto myšlenku vyser! To, že tě pár let rybařina baví, neznamená, že máš na to vést nějaký kroužek Iluze ti ale neberu
- Úterý 5. ledna 2010 ve 21:44 ® Cudla
-
Mít na starosti décka v kroužku je .mít nervy ze železa,trpělivost a hlavně něco znát (co nevím vědět kde najdu odpověd)Nelitovat čas který to stojí.Umět předávat dovednosti a cit pro přírodu,ohleduplnost,a hlavně že ryba je „kámoš“ne žrádlo,vem si jen to co sníš .Pak můžeš ukázat při praktickym rybolovu,ryba se taky můe pustit a to jakákoliv.Vím co píšu kroužek už vedu pár desítek let
reagovat - Úterý 5. ledna 2010 ve 20:17 ® petrcech reakce na …
-
osprey> Kdyby jste byl můj vedoucí v rybářském kroužku, měl bych opravdu radost, velkou. Nechápu, jak mohli jen tak civět do blba, já bych tam chodil strašně moc rád. Sice jsem do kroužku chodil chvíli, ale kdyby jste byl můj vedoucí, tak bych tam chodil pořád.
reagovat - Úterý 5. ledna 2010 v 18:59 ® Hora reakce na …
-
cici13> každý jednou začal s kroužkem a je úplně jedno kdy začne.Jeho mládí bude mít výhodu v tom,že bude mít k nim blíže,než ostatní.Maximálně bude muset mít více trpělivosti.MB – Nenech se rozhodit lidmi co to v životě nedělali a neví o co se jedná.Máš jedinečnou možnost ovlivnit jejich budoucí chování u vody a v přírodě jako takové.Ty budeš jejich vzorem pro jejich začátky v rybařině.
reagovat - Pondělí 4. ledna 2010 ve 21:47 ® Stroft
-
Je mi 17 let a chtěl bych vést rybařský kroužek...... to ti schvaluji…jen se na budoucích 10 let přihlásit do obného kroužku a potom by to šlo.
reagovat - Pondělí 4. ledna 2010 v 10:36 ® cici13
-
Ahoj, ta plnoletost je dosti důležitá! Také si myslím, že je v hodné chodit s žákama do přírody, ukazovat techniky lovu, popřípadně ukázat živou rybu aby je neznaly jen z obrázků vést je ke vztahům k rybařině i k přírodě.Pořiď si literaturu(knihy časopisy)ať znáš odpovědi na otázky začínajících mladých rybářů.
reagovat - Pondělí 4. ledna 2010 v 8:29 ® Poldík
-
Nezlob se,ale já ti napíši,že bych ti své děti nesvěřil.Za prvé nejsi plnoletý,nemáš zkušenosti z dětmi(nepíšeš o tom),nepíšeš zdali si sám chodil do rybářského kroužku, atd.Takových kluků jako jsi ty moc není ,ale ještě bych to zvážil.
reagovat - Neděle 3. ledna 2010 ve 20:45 ® Hora
-
Myslím,že by sis měl především sám nastudovat rybářský řád do všech podrobností,abys potom netápal při vysvětlování RŔ a BP.Projít si tady Atlas ryb,přečíst vše o rybách,které se vyskytují v okolí a naučit se nazpaměť vše o jejich biologii a lovu.Vyrobit si nějaké pomůcky(háčky z drátu) na ukázku a výuku navazování háčků a různých uzlů.A vysvětlit,že rybařina není jenom sedění u vody(jak většinou vidí)ale i ochrana přírody a neustálé zdokonalování svých dovedností a znalostí.Co se týče vláčení,tak si sežeň někoho známého v okolí(popřípadě se poptej )který ovládá vláčku,aby Ti udělal přednášku pro děti.Ty chodí do kroužku z několika důvodů : 1)někdo z rodiny rybaří a je to začalo bavit 2) viděl to někde v televizi a chce to zkusit 3) jeho kamarád chytá už nějakým rokem a chce chytat s ním. Z těch co už něco umí si vyber pomocníky a využij jich při výuce(uzlování a navazování apod.),popřípadě je zaúkoluj(domácí úkol) ať si seženou info o rybě a zkusí o ní vyprávět před ostatními.A především na výuku se vždy pořádně připrav samostudiem doma.Udělej si rozvrh jako do školy a rozděl to na teorii a praxi.Pokud budeš mít kroužek někde na škole,tak se domluv s ředitelkou na využití tělocvičny na výuku nahazování(kapky z plastu) Ti pomůže sehnat někdo z výboru.Sakra to jsem se rozepsal,jinak s dětmi jsem kdysi dělal 18 roků,tak snad si ještě něco pamatuji.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 21:10 ® Juraj
-
Ahoj. Kdo jiný by k nim měl mít blíž, než ty? Přeji ti aby jsi je dokázal zaujmout a aby tě brali. Kroužek jsem nikdy nevedl, ale považuji za velmi důležité, aby tu byli mladí rybáři se vztahem k přírodě. Že to nebude snadné vyplívá ze zkušeností těch, co vědí. Každopádně ti držím pěsti, ať se ti to daří.
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 v 16:54 ® slune
-
Ahoj možná se to sem nehodí ale nevíte někdo jestli je v Hodoníně rybářský kroužek ??
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 13:02 ® Dawee
-
Ahoj mně je 17 a s kroužkem pomáhám asi dva roky. No začal bich asi poznávačkama a rybářským řádem a pak postupně přešel na jednotlivý způsobi lovu. Vono taky dost záleží jestli chcete dělat Zlatou Udici. U nás se soustředíme dost na přípravu na ZU a připravujem už i nový členy na závody na okresní úrovni. no a jako zpestření chodíme na sádky MO kde pomáháme s provozem jedný sádky. Dokonce si i děti sádku sami slovily
reagovat - Sobota 2. ledna 2010 ve 12:48 ® petr.esox
-
Dodnes si pamatuji slova, která nám v ryb.kroužku říkali – a chovám se podle toho. Měli jsme fajn učitele a autoritu. Proto pozor na to. Alespoň část těch dětí se bude chovat podle toho co jim řekneš – jseš dost mladej – takže si s nima budeš rozumět. Hodně štěstí – je to hodně odpovědná a důležitá práce – pro budoucnost té pravé sportovní rybařiny snad ta nejdůležitější!
reagovat - Úterý 22. prosince 2009 v 11:22 ® džigit
-
To jste ještě měli dobré.Já musel nejprv řešit,zda oslovovat „pane“ nebo „soudruhu“
reagovatNechal jsem té „politiky“ ale při prvním rybářském lístku se mi to opět vrátilo.První polovina povinného školení: Orgány Národní fronty jsou…
- Úterý 22. prosince 2009 v 11:11 ® reakce na …
-
Boleslav> My jsme to tak poetické neměli. Tenkrát jsme se sešli asi 4×, nic pořádného jsme se nedozvěděli. Vlastně ano – že se máme vše naučit doma (poznávačku, řád, praxi,…). Dle mého názoru si myslím, že to byla chyba. Dítě se nic samo nenaučí, pokud nemusí. Takže jen já a můj kámoš jsme měli řád našrocený a poznávačku zmáklou. Když nás zkoušel, tak se nás akorát zeptal, jaká je míra kapra, a dal nám povolenku. Kdybych už tenkrát několik let nechytal, měl bych lístek a neuměl ani nahodit. To by to u té vody vypadalo.
A dnes je ten člověk skoro můj příbuzný
reagovatJe to fajn rybář a člověk, ale ten náš kroužek se prostě nevyvedl.
- Úterý 22. prosince 2009 v 9:39 ® Boleslav
-
Zamyslel jsem se, co jsme dělávali v kroužku v M.Boleslavi, kam jsem chodil (nejen já) opravdu rád. Myslím, že to většinou bylo tak, že první polovinu byla teorie, jako RŘ, poznávačka ryb a tak a druhou polovinu se dělalo něco praktického, od vázání háčků po výrobu splávků. V mimo zimu jsme také chodili házet na terče (průůůůda!!!). V neděli se chodilo na rybníček MO, kde jsme mohli pod vedením vedoucích chytat, než jsme měli povolenku. To bylo fajn. Ale mám pocit, že ani v MB už to tak nefunguje, neb je to…19 let. To je strašný:)
reagovat - Úterý 22. prosince 2009 v 8:12 ® džigit
-
K mému předešlému>Psal jsem ze služ. PC šrotu,tak je to přeházené.To o komunikaci patří pro MB.Ono totiž můžeš mít připravené co chceš,ale pokud bude váznout komunikace mezi Tebou a dětma,bude těžké v nich vyvolat zájem…
reagovat - Úterý 22. prosince 2009 v 8:12 ® hraji
-
Vedl jsem kroužek mládeže víc než 20 let a odchoval jsem minimálně dvě generace rybářů v naší MO. A závěr je stejný jako u ospreye, přestával jsem chápat a zvládat ten nezájem ze strany dětí v kroužku. Víš, začínat v 18 letech s vedením kroužku je náročné. Hodně náročné. Určitě by pro tebe bylo přínosem, kdybys mohl vést rok dva kroužek s někým zkušeným, abys to okoukal. Protože sám vymyslet náplň, sám ji zrealizovat a ještě přitom dávat pozor na hejno neposlušných dětí. To bude hodně tvrdé. Hlavně si uvědom jednu důležitou věc. Po dobu kroužku za ty děti zodpovídáš, do všech důsledků.
reagovat - Úterý 22. prosince 2009 v 8:01 ® džigit
-
osprey> trochu z jiného soudku.My dělali pro děti od kamarádů trempů tábory-tee-pee,poznávání přírody atd.Přibrali jsme i pár jejich kamarádů a skončilo to,neboť si museli umývat vlastní ešusy,ráno vstávat,chodit na dřevo,pomáhat kuchaři a navíc jsme neměli jsme elektřinu,aby si chudáci mohli nabít mobil.Navíc někteří měli málem větší kapesné,než my rozpočet na týden.A to jsme si na to brali dovolenou.Kde jsou ty časy,kdy jsme měli vodácký tábor a o vše jsme se starali sami.Perfektní zkušenost a nauka samostatnosti v přírodě.Dneska asi maj vše naservírované a nemaj potřebu „lovit“ a „přežít“ Třeba budeš mít,vzhledem k věku,tu komunikaci jednodušší :-/ MB>Tobě přeji pevné nervy a ať si můžeš vybrat děti,které budou mít opravdový zájem o vědění!
reagovat - Úterý 22. prosince 2009 ve 3:38 ® osprey
-
Beer.Beda> Ty si děláš srandu, ale to, co přišlo po vás, to bys nepochopil. S vámi jsem kecal, bavili jsme se, jak kdo chytá, klidně jsme přetáhli o hodinu…
Tihle civěli do blba a maximálně koukali na hodinky. Budiž čest asi dvěma výjimkám. A to už jsem jim mohl ukázat dvakrát tolik, co vám.
Fakt, za těch deset let, co jsem to dělal, to šlo rok od roku z kopce.
reagovat - Úterý 22. prosince 2009 v 0:07 ®
-
Závidím. Líbilo by se mi pedagogicky působit na mládež a pěstovat v nich lásku k přírodě a vodě.
reagovat