Chytej.cz

Karabinka-ovlivnění chodu necteno

8.10.2009 | FISHERBOY | 3.489 zobrazení | 27 odpovědí

Zdravím, chci se zeptat na váš názor , jak moc ovlivňuje podle vás koncová karabinka chod nástrahy…treba wobleru nebo rotačky…používate karabinky nebo je vhodnější to vázat přímo např. na technosteel?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 29. listopadu 2009 v 18:43 ® PetrC reakce na …

džigit> nechci tvrdit, že můj názor je jediný správný, ale neexistuje obratlík, který zamezí kroucení vlasce/šňůry. Na to není potřeba žádného znalce.

Také jsem měl zkroucený vlasec, to ano, ale nezbavil jsem se toho tím, že používám obratlík (jakýkoliv).

reagovat
Neděle 29. listopadu 2009 v 18:20 ® džigit reakce na …

PetrC> tak na tohle je asi taky spousta názorů.Já už zkroucené silony měl :-/ Tohle by měl posoudit znalec…

reagovat
Neděle 29. listopadu 2009 v 18:19 ® džigit

PetrC> tak na tohle je asi taky spousta názorů.Já už zkroucené silony měl :-/ se mi nějak kouše PC

reagovat
Neděle 29. listopadu 2009 v 17:55 ® PetrC reakce na …

džigit> alespoň jsi byl, na rozdíl ode mne, u vody, a to se počítá. Také občas měním a je to zbytečné…

Jemná přívlač je mi cizí.

Na rotační třpytku určitě obratlík? Tak to určitě ne. Neznám obratlík, který zamezí kroucení vlasce/šňůry. Navíc máš v sestavě další kravinu (skutečně zbytečnou), která může nemile překvapit.

reagovat
Neděle 29. listopadu 2009 v 17:39 ® džigit

PetrC> nic moc,spíš nic.Nějaká urvaná guma/vždy okounek/ a na závěr dvě dírky do woba-taky vypadal jak okounek.Jinak jsem měnil a měnil a zkoušel a zkoušel.Jelikož jsem před týdnem začal na „jemno“ vláčet,tak spíš zkouším a objevuji :-) Na rotačku určitě obratlík!

reagovat
Neděle 29. listopadu 2009 v 17:35 ® PetrC reakce na …

osprey> přesně tak, ale někdy je ovlivnění chodu nepodstatné, že i případné použití zásadně nepoužitelného obratlíku má neopodstatněné opodstatnění.

A k tomu nenavazování – měl jsem být konkrétnější a napsat, že je nejideálnější házet to tam rovnou z kapes, případně tašky anebo ruksaku… (Hmmm, jsem opět vtipnej. ;-) ;-) )

Také se mi podobná věc přihodila a ne jednou. No ale pohled na letící nástrahu je skutečně neskutečný zážitek do konce doby lovu.

reagovat
Neděle 29. listopadu 2009 v 17:27 ® PetrC reakce na …

džigit> snad jsi byl úspěšný.

Dávat, či nedávat – tak toto přece nesouvisí s tím, je-li někdo specialista na tu kterou techniku lovu (si teda představuju, neboť si nic nemyslím). Mohu tě však ujistit, že karabinky používám, protože kdo by to měl pořád převazovat, že?

;-) ;-)

Věřím, že jakékoli smysluplné fórum má cenu. Třeba i těch pár bodíků (také jsem jedno výtečné syté založil, heč).

Na anketu se vyprdni (i když taková smysluplná anketa…).

reagovat
Neděle 29. listopadu 2009 v 16:54 ® osprey reakce na …
osprey

tucnak11> Tyhle jsou hodně dobré. Akorát je v našich končinách obvykle neseženu.

PetrC> Nejlepší je opravdu vázat rovnou. Já mám karabinky pouze na lankách.

A k tomu nenavázání – kamarád si kdysi udělal potápivý wobbler. Dělal ho několik dní. Bylo to krásné, ve vaně to chodilo, tak to vzal k Orlíku. Odklopil řadič, pořádně se opřel do prutu a koukal, jak mu ten wob krásně letí – mnohem líp a dál než kterýkoli jiný. Pak se koukl na cívku a tam vlasec stál a nikam se neodvíjel…

reagovat
Neděle 29. listopadu 2009 v 16:37 ® džigit reakce na …

PetrC> jsem si raději zašel na ryby.Měl jsem nějakou směnu navíc,tak jsem to chtěl dohnat :-) A taky tak trochu ovlivnit chod nástrahy karabinkou :-) Já ji tam dávám,neboť nejsem tak speci vláčkař, tak velký rozdíl nevidím a nechce se mi převazovat.Co se týče nového fóra pro Tebe.Třeba dát anketu,někdo by si někdo myslel, že honím body… :-)

reagovat
Neděle 29. listopadu 2009 v 15:32 ® PetrC reakce na …

džigit> ach jo, jsem zklamán. Očekával jsem od tebe víc, škoda, a tak snad příště, že?

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 ve 12:05 ® PetrC reakce na …

džigit> proč ne, budu skutečně potěšen, budu neskonale rád, bude mi ctí, už se nemohu dočkat a budeš-li tím, kdo ho založí, budu všude roztrubovat jak jsi pozoruhodně pozoruhodný.

Frčím, ale opět dofrčím, tak mne do té doby, prosím, mile překvap.

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 v 11:53 ® džigit

PetrC>Ripka2,asi Ti někdo taky brzo založí fórum…

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 v 11:46 ® PetrC

Každá karabinka ovlivní chod nástrahy. Nejhorší jsou karabinky s obratlíkem a nejméně škodlivé je vázání přímo. Ovšem nejideálnější je nic nenavazovat a házet to tam hlava nehlava – pak to krásně plave.

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 v 9:38 ® tucnak11
tucnak11

Nejkvalitnějši karabinky ktere použivam.

reagovat
foto/forum/2009/th-img11069.jpgfoto/forum/2009/th-img11070.jpg
Středa 25. listopadu 2009 v 9:29 ® tucnak11
tucnak11

Rotačka bez karabinky, tak se nedoplatiš vyměniat silon co vyhazka a te nervy to nestoji zato.Na voby i 2.5 cm davam mikro sponu ot Berkyho a nebo sponu mikro s karabinky.Komu by se htělo přy každe vyměně voba dělat Rapala uzel.Idu na ryby a ne vazat.uzly.

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 v 0:39 ® skunq reakce na …

čím menšia a jemnejšá karabína, tým lepšé na menšiu nástrahu. O twistery bych sa nebál,ale u voblerov záleží až moc. čím menší vobler, tý, menšá karabína a od 3 cm dole už len uzel. U velkých kusov móže zhrubšenie akcie prilákať rybu. Napr 16 cm šťuka je lepšá velká karabína, ako malá,a porádne ocelové lano – klátivý chod, Neskorý podzim,úlovok istý. Je to totiž netypické a tudíž originálne.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 8:02 ® FISHERBOY reakce na …
FISHERBOY

Mr.Hyde> tak nějak se s tvým názorem můžu stotožnit..... díky všem za názor. Hodně úspěchů i vám ostatním..Petrův Zdar

reagovat
Úterý 13. října 2009 v 16:09 ® Mr.Hyde
Mr.Hyde

Při vláčení používám různou velikost karabinek prakticky pořád, především kvůli rychlosti a pohodlí při výměně nástrahy, když je kosa blbě se vážou uzle, alespoň mně. Zatím jsem s tím neměl problém, asi záleží na zvyku a ......., prostě na Tobě. Hodně zdaru s i bez

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 21:57 ® 

Podle mě, koncová karabinka chod nástrahy nepatrně ovlivňuje. Samozřejmě má různý vliv na různé nástrahy. Pokud není vyloženě důležitá (např. v případě lanka) tak vážu nástrahu přímo rapala uzlem na kmen. Mám tak prostě větší úspěch.

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 20:46 ® Char
Char

Používám karabinku v podstatě neustále, hlavně protože ji mám uvázanou na lanku a kvůli rychlé výměně nástrah, jen malé gumky váži rovnou na vlasec nebo jen tam kde nehrozí záběr štiky, v místech kde hodně trhám gumy tak je teké váži rovnou. Co se týče chodu nástrah tak u běžných velikostí kerabinka dle mého názoru nehraje roli.

reagovat
Pátek 9. října 2009 ve 22:38 ® albin
albin

Když se budeme bavit o mikrogumkách,tak já osobně nejmenší tvistříky a banja bez.Pokud není úplně extračistá voda tak mikrokopyta raději s,protože se mi zdají víc uvolněnější.A hlav­ně na smáčky používám mikrokarabinu skoro vždy.Podotýkám,že se jedná o můj názor,na který se Fisherboy ptá a že jiný rybář jiný názor.A teď hlavně proč takový názor mám.Pokud nevážu volný rapala uzel a to se musím přiznat,že mi pořád nějak bez předlohy nejde a utahuji uzel napevno tak nástrahy pracující více méně jen rovně(tvister,ban­jo)fungují výborně a není třeba nic řešit.U kopýtek se mi zdá,že na mikrokarabince je její pohyb více uvolněnější i když samozřejmě plocha ocásku si s tímto poradí i bez a kopýtko se vrtí,ale ne tak uvolněně.U smáčků je situace úplně jiná.Když dám vlasec přímo do očka jigu zdá se mi,že pracuje jen v jedné ose tedy nahoru dolu.Když ho dám na karabinku vlní se na strany všechny.Možná je to napsané krkolomě,ale ti kdo se nad tím zamyslí to určitě pochopí.Bavíme se samozřejmě o nejmenších nástrahách,gra­mových hlavičkách a nejjemnějších vlascích.Neber to jako dogma,ale jen jako názor a jak píše Osprey zkoušej,zkoušej a zkoušej.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10552.jpgfoto/forum/2009/th-img10553.jpg
Pátek 9. října 2009 ve 22:29 ® BigMike reakce na …

Můj názor je, že obratlík rozhodně neuškodí:)U menších nástrah je to jako s karabinkou, radši nedávat, ale když jde člověk na větší rybu, není od věci, když se to víc kroutí! Dřív jsem řešil barvu pletenky, jestli lanko nebo ne, velikost karabinek atd. a zjistil jsem, pokud se nevěnuji hodně lehké přívlači a vláčím z 95% na stále „podkalené“ Lužnici, že je to rybám fuk! Asi mi bude někdo oponovat, ale každý má svojí „cestu“:)))

reagovat
Pátek 9. října 2009 ve 22:29 ® osprey reakce na …
osprey

zazatec> Jak kdy, podle toho, jestli tam ten obratlík chceš nebo nechceš. U rotačky je lepší když tam je (i když kroucení vlasce jen snižuje), u gum tam v podstatě není k ničemu. Ostatně všechny gumy, které nemám na lanku, dávám bez karabin. Má to řadu výhod – krom té lenosti.

reagovat
Pátek 9. října 2009 ve 21:54 ® zazatec reakce na …
zazatec

Když už jsme u těch karabinek, tak bych měl taky jeden dotaz. Je lepší karabinka s obratlíkem nebo bez? Karabinka s obratlíkem je asi někdy nutná, například když chytám na třpytky. Ale jinak je asi lepší karabinka bez obratlíku. A jelikož jsem línej to vždy převazovat :-D tak nevim jakou tam mám dát. Poradí mi někdo?

reagovat
Pátek 9. října 2009 v 17:06 ® FISHERBOY
FISHERBOY

ok:) díky za rady a názory:)

reagovat
Pátek 9. října 2009 v 15:56 ® osprey
osprey

Když jsem před dvaceti lety začal vláčet, prostě jsem vzal nástrahu a koukal jsem, co dělá. S lankem, bez, při takovém či onakém tažení. Dnešní generace dá dotaz na Internet…

Nic proti tomu, ale přívlač je velmi osobní záležitost. Někdo to dělá tak, někdo jinak, někomu to vadí, jiný ten rozdíl nevidí…

Ten rozdíl tam je. Je různý u různých nástrah a tím větší, čím menší nástraha s jemnějším chodem. U spousty nástrah ta karabinka klidně může být (ono jde i o to jaká).

Časem padneš na nástrahy, kde ti to bude vadit (hlavně malé wobblírky).

Ale doporučuju vzít nástrahy, pár lanek a karabinek, sednout k vodě a za půl hodiny máš jasno – ne proto, že to psal někdo na síti, ale proto, že jsi to viděl.

reagovat
Pátek 9. října 2009 v 15:02 ® zazatec
zazatec

Já používám karabinky. Jejich velklou výhodou je to, že můžeš rychle měnit nástrahy. Co se týká ovlivnění chdu, tak jsem nic takového nezaznamenal. Možná že u nejmenších woblerů by k ovlivnění chodu došlo, ale na takový woblery nechytám, takže karabinku používám vždy.

reagovat