Vyhledávání
Akvaristický koutek
24.4.2008 | zlomiljsemprut | 377.007 zobrazení | 3.587 odpovědí
Ahojte, posílejte prosím
zde fotky vašich akvárek a rybek v nich! Diskutujme o našich akváriích a
předávejme si zkušenosti!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 21. června 2012 v 10:59 ® noba reakce na …
-
lunimus> mohlo by to tak být, ale zas akva mám 400l a v něm 8 ryb. Já jsem to připisoval spíš nějakému uhynu bakterií a zvýšení dusitanů.
reagovat - Čtvrtek 21. června 2012 v 10:54 ® lunimus reakce na …
-
noba> jj … tiez to vidim na CO2 … v tomto teple to byva bezne pri nedostatocnom vzduchovani – voda nedokaze nasat tolko kyslika, ako pri nizsich teplotach … a tiez spravanie tercovcov tomu nasvedcuje …
Aky mas objem vody a pocet ryb v akvarku?
reagovat - Čtvrtek 21. června 2012 v 10:42 ® Bigpista reakce na …
-
noba> Neměls moc CO2? Po otravě CO2 se ryby obvykle takhle rychle vzpamatují.
reagovat - Čtvrtek 21. června 2012 v 10:20 ® noba
-
včera jsem přišel z práce 1 ráno kouknu do akva a komplet všichni terčovci leží na dně na boku a dodělávají. Jeden už to měl za sebou. Voda přikalená a já na mrtvici. Do 2 hod probíhaly záchranářské práce a výmena vody s tím že tenhle stav už nerozplavou. A ráno si tu všichni vesele plavou, žerou a není na nich nic znát. psycho
reagovat - Středa 20. června 2012 v 11:29 ® Ciffik reakce na …
-
nnnap> u mě 26 C, v novém baráku s 30tkou zdí a 15 cm polyšem máme v přízemí krásných chladivých 20 C
reagovat - Úterý 19. června 2012 ve 21:09 ® nnnap
-
tak, v akvárku mám 30°. Můžu vzít nějaké terčovce na hostování.
reagovat - Sobota 9. června 2012 v 10:38 ® Márty reakce na …
-
lunimus> na prázdniny mám brigádu tak koupím řádné akvárku ať to trochu vypadá
reagovat - Sobota 9. června 2012 v 7:55 ® lunimus reakce na …
-
Márty> ta krabica nemusi byt prave z IKEA – to bola len inspiracia
reagovat… kludne jej daj aj staru detsku vanicku, alebo ak mas nepriepistnu vanicku z furika, velky lavor alebo cokolvek – napadom sa medze nekladu … ide len o ten väcsi priestor
- Pátek 8. června 2012 v 17:00 ® Márty reakce na …
-
lunimus> o jo já jsem hald hloupej
tohle mi ve škole nikdy nešlo
myslím že se mi určitě nepřehřeje… ve vodě ji netopím mám ji na pokojovou teplotu jen ji svítím
reagovatTo je zase cesta xkm do nejbližší IKEI a tatík tam se mnou rozhodně nepojede jen kvůli nějaký krabici pro želvu xD
- Úterý 5. června 2012 ve 21:45 ® lunimus reakce na …
-
Márty> hehe … dobre, spravime si tu aj maly kurz matematiky
objem kvadra ziskas tak, ze vynasobis jeho dlzku krat sirku krat vysku (pripadne hlbku). To ci ziskas objem v litroch je zavisle od toho, v akych jednotkach si udaval dlzkove miery. Ked vezmeme do uvahy, ze objem 1L je 10cm x 10cm x 10cm, tak v pripade, ze objem akvaria pocitas z dlzkovych mier ziskanych v centimetroch, tak potom zistujes, kolko krat sa ti tam tato kocka 10×10×10 vmesti do objemu akvaria … cize priklad v praxi … akvarium ma 30×20×40cm = 24000 cm kubickych (cm3) a kedze 1L je 1000cm3 tak vysledok 24000/1000 je pocet litrov, ktore ti tam vlezu, t.j. v tomto pripade objem 24L.
Samozrejme, ak pocitas iba objem vody, tak pocitas dlzku vody x sirku vody x hlbku vody … znova v centimetroch a nakoniec deleno 1000.
Prehriatie sa ti prejavi zdochnutim korytnacky
reagovat… ale nie teraz vazne … mne sa korytnacka nikdy neprehriala a ako som ti spominal, korytnacke som sa venoval len okrajovo, tak neviem. Co sa tyka rychlejsieho rastu, ano, pri vyssej teplote ti bude zrejme rast trocha rychlejsie … ale neboj, do leta mas cas, pripadne kup z IKEA plastovu krabicu napr. http://www.ikea.com/…ts/70102972/#… s rozmerom 79×57×18cm za necelych 7€ u vas stoji 199,–CZK
- Úterý 5. června 2012 ve 20:51 ® Márty reakce na …
-
lunimus> netuším to je to jak si mi psal ať vynásobím všechny rozměry
reagovatsamozřejmě počítám s tím že jednou ji budu mmuset koupit větší domeček hned co si ho budu moct dovolit
Jak se projeví přehřátí??? neplatí že větší aktivita + vyžší rychlost trávení = rychlejší růst???
- Úterý 5. června 2012 v 9:31 ® lunimus reakce na …
-
Márty> teraz si nie som celkom isty … to, co si spominal tych 15L – to je objem celej nadrze, alebo cca objem vody?
Btw. ak sa budes chciet venovat korytnacke dlhodobejsie, tak korytnacka potrebuje skor priestor, ako vysku akvaria … vyslovene staci 10–15cm vody + 5–10cm nad uroven vody, ale plocha aby bola co najväcsia … A s ohrevom tiez opatrne, aby si ju neprehrial
reagovatbtw. je to klasicky plaz, takze so zvysujucou sa teplotou sa stupnuje jej aktivita a tiez rychlost travenia … No a tiez pamätaj na to, ze vodne korytnacky nepotrebuju tak vysoke teploty, ako suchozemske
tejto tvojej staci v principe aj izbova teplota
- Úterý 5. června 2012 v 0:19 ® Márty reakce na …
-
Ciffik> to je jen pro začátek… to je tzv. z nouze ctnost na léto mám brigádu tak budu kupovat věší ale teď jsem rád že i má v čem plavat
reagovata toho místa taky není zrovna 3× moc a když už tak at to trochu vypadá
- Pondělí 4. června 2012 ve 23:52 ® Ciffik reakce na …
-
Márty> 15l akva je zhruba 30×20×25cm což je strašně málo, pokud máš dost místa a nepotrpíš si na vzhledu doporučuju dětskou vaničku – stojí oproti akvariím pár kaček a možná po známých seženeš zadara …
reagovat - Pondělí 4. června 2012 ve 22:52 ® Márty reakce na …
-
lunimus> tak je to ±15l jojo souš mám dobře vyřešenou mám naskládaný kameny na sebe a nad ním mám žárovku
reagovat - Pondělí 4. června 2012 ve 22:21 ® lunimus reakce na …
-
Márty> ale nejaky meter snad k dispozicii mas, alebo nie?
… na vysku jej staci 10–15 cm vody ale potrebuje mat aj pohodlny vylez na sus, aby nebola stale vo vode … pomer vody a suse som mal cca 1/3 suse k 2/3 vody
a co sa tyka objemu, tak vynasob dlzku x sirku x vysku vody v cm cele deleno 1000 a dostanes objem v litroch
reagovat - Pondělí 4. června 2012 ve 22:09 ® Márty reakce na …
-
lunimus> dobře pokusím se ji zajistit pestrou stravu ať si ji moc nezhýčkám
reagovatKolik litrů to akvárko má ti neřeknu matika zaostává
ale je menší teď tam má cca 7cm vody je to ještě malý pískle
- Pondělí 4. června 2012 ve 22:03 ® lunimus reakce na …
-
Márty> btw. ako velke mas pre nu akvarko? … inac ak ju raz naucis na cisto suchu stravu (granule) tak budes mat potom trochu problem ju naucit na zivu stravu … ona to sice bude prijimat rychlo – lovecky instinkt sa v nej prejavi rychlo … ale jej traviaci trakt to nemusi zobrat idealne … horsie to vsak bude, ked ju naucis na zivu potravu, potom ju zvyknut na suchu stravu … preto je dobre od zaciatku jej dodrzovat pestru stravu
reagovat - Pondělí 4. června 2012 ve 21:45 ® Márty reakce na …
-
lunimus> dobře zkusím až mamča bude dělat vajíčka
reagovatprozatím zůstanu ale u suchého krmení a až trochu poroste začnu experimentovat
ale koukal jsem jak umí být rychlá když jsem ji vytáhl z akvárka tak mi lítala po pokoji jak blesk
- Pondělí 4. června 2012 ve 21:36 ® lunimus reakce na …
-
Márty> jedno vajicko ti vydrzi aj tyzden
reagovat… ale zvykol som dat korytnacke vajicko len cca 1× za 10 dni cca v objeme 7–8 pasikov priemer 7–8mm dlzka 3–4cm … inak som vyuzival ine alternativne krmiva – cerviky, muchy, larvy, husenice, dazdovky, mucne cervy, hovädzie srdce, pecen a sem tam aj den-dva hladovky
- Pondělí 4. června 2012 ve 21:09 ® Márty reakce na …
-
lunimus> dobře tak až mi bude přebývat tak zkusím i ten bílek
reagovatjo jasně to jsem četl že ony polykají rybky celé… mám takové krmení ve kterém jsou sušení červi nitěnky (údajně i kousky masa) a prostě nasypu a je to jednou týdně ji vyměním vodu a je vystaránno
- Pondělí 4. června 2012 ve 20:47 ® lunimus reakce na …
-
Márty> vareny bielok uplne v pohode (narezat na pasiky velkosti kostniakov) … so zltkom opatrne … co sa tyka rybiek, tak idealna velkost cca 3–4cm … tieto korytnacky som nikdy nevidel poriadne hryzt, skor hltaju … takze opatrne s velkostou potravy, nech sa ti nezadusi
co sa tyka krmenia, vzdy som krmil po jednom cervikovi, az ked zmizol v korytnacke, ponukol som dalsieho
reagovatjedinu vynimku torili granulky, ktorych som vzdy ponukol odrazu viac, nech sa trocha rozmocia …
- Pondělí 4. června 2012 ve 20:21 ® Márty reakce na …
-
lunimus> aha díky tím se vyjasnil problém "nežere zaleninu
reagovat" dobře budu dávat pozor tohle jsem taky netušil že samy nepozaj kdy mají dost
tak já než by želva dorostla bych ji ty rybky porcoval a časem by to až zvládala komplet
tak já teda nakoupím pár těch gupek a uvidím jak se to vyvrbí
moučné červy kupuji pavoukovi tak to nebude problém a cvrčky nebo kobylky taky
vajíčko to nevím to se mi moc nezdá to raděj vynechám
- Pondělí 4. června 2012 v 19:53 ® lunimus reakce na …
-
Márty> tieto korytnacky nezeru zelene listy salatu, ako ine korytnacky
… zelena strava u nich tvori tak 15–25% stravy a je skor obsiahnuta v granulach … v prirode sa jej zelena strava dostane uz predtravena z brucha ryby
v principe väcsina vodnych korytnaciek sa zivi prevazne mäsom a suchozemske su vegetariani.
S tymi dazdovkami opatrne … tieto korytnacky sa vedia prezrat a potom su s tym v lepsom pripade problemy, v horsom zdochne …
Ked aj z rybacky dotiahnes nejake rybky ako potravu, na 90% budu tak velke, ze ich budes musiet davat po kuskoch … velkost gupky je na krmenie idealna
Btw. gupky su tak nenarocne, ze ich mozes chovat aj v 5L pohari … ale tam samozrejme necakaj zazraky s mnozenim, ako som mal ja tych cca 120 kusov z jednoho vrhu
btw. tieto korytnacky maju rady aj mucne cervy a zgustnu si ak na kostniakoch, ale pozor, treba krmit striedmo, lebo ako som pisal, nevedia, kde maju mieru a zeru tieto pochutky do prasknutia … Zvlast opatrne s kostniakmi, lebo su moc mastne.
Co sa tyka alternativnej stravy, tak sem tam skoncila v akvarku mucha, alebo mensi lucny konik … Opatrne mozes krmit aj varenym vajecnym bielkom narezanym na pasiky … zltok by som nedaval, aj male mnozstvo dokaze krasne znehodnotit vodu …
Skratka fantazii sa medze nekladu a mozes pouzit takmer vsetko zivocisneho povodu :o)
reagovat - Pondělí 4. června 2012 v 18:37 ® Márty reakce na …
-
lunimus> děkuju za velmi vyčerpávající zdroj informací… hodně mi to pomohlo! ani mě nenapadlo krmit želvu žížalama ale rozhodně to vyzkouším hned po prvním dešti
reagovatChov rybek je pro mě trochu složitější máma mě chtěl a zabít už za to že jsem dotáhl domů akvárko se želvou natož tak abych měl další akvárko s rybama
já spíš myslel že bych sem tam na rybách vyčeřil pár čudel
s rostlinou stravou si nejsem moc jistý hodil jsem ji včera list salátu a pořád nic ani se ho nedotkla tak nevím :-//
- Pondělí 4. června 2012 ve 13:25 ® lunimus reakce na …
-
Márty> kedze som sa tejto korytnacke venoval len okrajovo, tak ti jej meno bohuzial neprezradim – tu moju som dostal ako „vhodny“ darcek na nejake narodeniny …
co sa tyka zivych rybiek, vynikajuci zdroj su spominane gupky – ich reprodukcna schopnost je pri troche starostlivosti uzasna … vela zavisi u tychto rybiek na krmeni … neviem uz najst link na jeden pokus, kde zobrali maticu akvarii 4×20 s objemom po 50L – v kazdej nadrzi bol jeden parik gupiek a kazde 4 akvaria boli dlhodobo krmene jednym druhom potravy. Nasledne boli z kazdych 4-och akvarii vyhodnocovane pocty mladych z jednoho vrhu a dlzka medzi vrhmi …
V prvom stlpci boli krmene hrubou mukou, pocet gubiek vo vrhu bol priemerne 4–5 kusov 1× mesacne.
Postupne sa v dalsich stlpcoch davalo kvalitnejsie krmenie, pripadne ich kombinacie … Zaujimave to zacalo byt pri drahsich vlockovych krmivach, kde sa dosahuje cca 80–90kusov plodika cca 1× za 3 tyzdne az po zmäs 70% dazdovka 20% trena hovädzia pecen 10% spenat, kde bolo v jednom vrhu priemerne az 185 kusov plodika a co je zaujimave, tak rozdiel medzi takouto zmäskou mrazenou a cerstvou bol len cca 6 kusov, co vsak pri celkovom pocte uz je zanedbatelne
Po pravde povedane, pocet 180 som nikdy nedosiahol, ale bezne som dosahoval cca 120 kuskov a ked mi dosli kamarati na navstevu, tak nechceli verit vlastnym ociam, ake velke samicky som mal – bezne cca 7cm …
Dazdovky som zbieral väcsinou po dazdi na kila a celu nadobu som rovno mrazil. Krabicu som nechaval otvorenu, aby z nej odisla vlhkost – tzv. susenie vymrazovanim. Takto sa dali krasne mliet na mucku, pripadne krajat na drobne kusky. Inak spominane krmenie je vhodne pre väcsinu akvarijnych ryb ako TOP krmivo – pripadne ak sa jednalo o ryby, kde bolo dolezite aj ich sfarbenie, pridaval som este mletu cervenu papriku a kvoli prevencii chorob granulovany cesnak
Ked sa vsak vratime k tej tvojej korytnacke, tak aj tu mozes krmit kuskami dazdoviek, pripadne mensie mozes ponuknut cele
No a tejto korytnacke mozes ponuknut aj pasiky suroveho hovädzieho srdca (izbova teplota), ale nezabudaj aj na rastlinnu zlozku potravy. Raz za cas sa oplati urcite ponuknut aj kvalitne granulovane krmivo, aby si ponukol vyvazenu zmäsku vitaminov a mineralov
Co sa tyka prisunu rybiciek uloveych vonku, nikdy som neskusal, nakolko som s rybarinou zacal az tento rok, ale myslim, ze jednoduchsie to asi naozaj bude s gupkami
reagovatA na ich zdarny odchov ani nepotrebujes klasicke akvarium – uplne staci plastovy box SAMLA z Ikea 45l http://www.ikea.com/…ts/70102972/#… za 3,49€ a teoreticky nepotrebujes ani strk a ukryty (tym ale jemne znizis rozmnozovaci potencial ryb) … to ze je to plastova nadoba, toho sa neboj – rybam to vobec nevadi – dokonca je pre ne prirodzenejsie, ze priestor niekde konci, ako by mali vidiet cez sklo dalej – akurat nevyhoda je, ze ty mas vyhlad len zhora a neda sa to pouzit ako okrasne akvarium – len vyslovene ako chovna nadrz
… poznam cloveka, co celorocne choval gupky na balkone v 200L sude – ako krmivo pre svoju uzovku
- Pondělí 4. června 2012 v 10:41 ® Márty reakce na …
-
lunimus> a jak se teda jmenuje ten druh? potěšil si mě kupoval jsem si želvu se záměrem sledovat ji při lovu… jen musím nějak zajistit co nejlevnější přísun malých rybiček
reagovat - Pondělí 4. června 2012 v 9:20 ® lunimus
-
Márty> presne tuto korytnacku som mal svojho casu aj ja
… su to nenarocne tvory – akurat potrebuju relativne pestru stravu s dostatkom vapnika … inak im zacne mäknut pancier … btw. ak chces, aby narastla na tych 20cm, je to realne, ale vo väcsom akvariu/terariu …
inac tieto korytnacky su celkom slusni lovci … v casoch, kedy som sa venoval aktivne akvaristike, som si pre ryby choval cast zivej potravy sam – pouzival som poter gupky a odrastenejsie kusy putovali korytnacke. Nemusis mat strach, ze by ostala hladna … budes mat peknu lovecku prehliadku korytnacej taktiky a tiez budes prekvapeny jej rychlostou
reagovat - Neděle 3. června 2012 ve 23:44 ® Ciffik reakce na …
-
Márty> http://rybicky.net/…elva_ozdobna to by mohla bejt ona
reagovat - Neděle 3. června 2012 ve 22:18 ® Márty
-
Ciffik> žluté ano ale červené ne právě proto si nejsem jistý co je to zač
reagovatjojo mám v plánu ji od vody tahat plotičky ji vždycky ukrát kousek a zbytek hodit do mrazáku
jinak ty neonky v tom tvém akvárku vypadají lákavě pro želvičku
:P