Vyhledávání
Akvaristický koutek
24.4.2008 | zlomiljsemprut | 404.596 zobrazení | 3.587 odpovědí
Ahojte, posílejte prosím
zde fotky vašich akvárek a rybek v nich! Diskutujme o našich akváriích a
předávejme si zkušenosti!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.
- Středa 12. října 2011 v 16:21 ® noba
-
tak jsem si dnes dovezl nové akva. objem krásných 400l
Ale ted teda budu mít co dělat.Hlavně že je větší než má beer beda
reagovat
))))))))))))))
- Úterý 27. září 2011 ve 14:57 ® nnnap reakce na …
-
Black11> pakliže tě pohání touha poznat, jdi. Připrav se, že to 2 akvárkama neskončí
reagovat
Pakliže by tam byl mamon, utíkej!
A bez čeho se opravdu neobejdeš, je dobrá literatura. Klidně knížky z roku 1980. Vše platí. Nemůžeš se zeptat, proč rostlinám rostou kořeny ven z … To fakt ne
Já jsem v tvém věku uměl všechny
,v rybí literatuře dostupné, rybky latinsky tam a zpátky, to jsou stovky
ryb včetně jejich nároků, teploty, chemismus vody apod. Tak samo rostlinky.
Tím musíš začít. Bez toho dojdeš k několika samovýtěrům, o kterých
nebudeš ani vědět jak se to přihodilo a možná ani komu
- Úterý 27. září 2011 ve 14:11 ® Black11 reakce na …
-
nnnap> Ok, rozhodl jsem se je odchovávat
reagovat
Již mám druhé akvárko pro mladé 
- Úterý 27. září 2011 ve 12:08 ® nnnap
- ostatně, když klepnu zde a dám na full, vyvstává otázka, zdali ještě stále potřebujeme fyzická akvária. Dovolím si tvrdit, že pro relax už ne. Má spoustu výhod- nezabírá místo, nevyžaduje údržbu, změna obsádky podle momentální nálady. Jestliže přibude takových videí, zvýší se kvalita na Full HD, nebude třeba vlastnit ryby. Toto video mne vážně vede k myšlence, že opět zařídím akvárko. Zasekám prostě kábel od PC k Led LCD. A víte co, dovedu si představit komerční prodej na BD krásných, živých akvárií. reagovat
- Úterý 27. září 2011 v 8:40 ® nnnap reakce na …
-
Black11> čtu tvůj akva příběh a vidím to tak, že jsi na rozcestí. Předešlu, že dobře ti radí.
Buď se vydáš cestou intenzivního odchovu, potom hodně vody, hodně elektriky, hodně času a nemysli si, že na tom vyděláš. Pokud děláš a teď to nepochop špatně, akvaristiku v kompotových sklenicích, jako dosud, vynechal bych separaci samiček, nechal to osudu. I tak ale budeš mít přetlak mladých a čas od času je budeš muset prodat nebo se jich jinak zbavit. Teď asi ne, je příliš brzo na to, abys pochopil, že i malá voda v takovém to případě potřebuje dravce. Buď to budeš dělat ty, odlovem do síťky a cvrnknutím prstů jako u kuliček nebo si pořídíš průběžného dravce do společného akvárka nebo lépe, než elementku s potěrem raději separátní akvárko se spešl dravcem a užít si i jeho. Jako co ti vůbec nemůžu doporučit, ale co funguje výborně, je mořské akvárko se " sasankami" Raz za čas jí nakrmíš omráčenou gupkou pinzetou. Ale když válčíš s gupkami, tak slaná voda pro tebe samozřejmě není.Akvárko není nafukovací, to už víš. Pak je tady možná změna obsádky. Jestli stojíš o to, mít své odchovy ve společném akvárku a přitom nemít problém jako s živorodkami, mohu ti doporučit z tetrovitých Tetru císařskou, myslím, že Nematobrycon palmeri. Čistotná, krásná, zajímavá, skromná.
reagovat - Neděle 25. září 2011 ve 12:01 ® Black11 reakce na …
-
Alov> Tak já nejspíš akvo udělám, protože mé stavající teprve zarůstá, a stím souvisí můj dotaz. mám v akvu živé rostliny, rostou poměrně pěkně,ale u jdné mi začalo růst pár kořenů ven nadedno, prostě jakoby kouká ven do akvária a není v zemi. Mám je tam ponechat či je odstřihnout (to mi přijde hloupé),ale raději se zeptám. A jinak akvo pro potěr nebude mít 50 l. I když by to bylo vyhovující,ale cca 30 litrů, našel jsem staré lité akvárko ještě po tátovi, který ho měl na stejný účel
reagovat
A jinak, 50 litrů nemá ani moje akvárko
Mám bohužel malé 37,5l ,ale nevadí mi to, aspoň je zábava 
- Neděle 25. září 2011 v 9:43 ® Alov reakce na …
-
Black11> Vubec nereš nějaké akvárium pro potěr. Jak níže psal osprey, nechal bych to na přírodě. Pokud ti slušně zaroste kytkama akvárium, tak se vždy nějaké procento udrží a to ti bude stačít obnovovat osádku.
reagovat
Jinak pokud by si stůj co stůj chtěl odchovávat, tak je nejlepší pořídit nádrž o obsahu aspon 50 litru, která by měla být opatřena kvalitním filtrem (dostačující je vnitřní),nějakýma plovoucíma kytkama a bez štěrku pro lepší údržbu nádrže. Ohřev bych řešil podle potřeby, ale pokud nespadne teplota vody pod 20C, tak bych byl v klidu. Poté vždy zavěsit do nádrže porodničku z nějaké plastové sítoviny (třeba taková ta červená, co se používala do výkopu, když se do země pokládal kabel) a po vrhu porodničku i se samicí vytáhnout. Po čase je nutná selekce, tzn. odlovit větší kusy, aby nanapadaly potěr.
Ale jak jsem řekl. Prd na to. Příroda si poradí a silné kusy přežijou
- Neděle 25. září 2011 v 7:30 ® Nerodia
-
Záleží jestli chcete za ně peníze nebo je držet v rozumném počtu .
- nechají se samozřejmě prodat (burzy,akvaristiky,inzerce,atd)
2)pořídit si jiný druh rybiček k nim ( mam na mysli nějaké dravější druhy např.skalár,ale vyloženým lovce pavích ok je štika živorodá).Ale oni i ostatní druhy dokáží potěr likvidovat . Nebo si pořídit raka (kraba,hada) ten také umí si poradit s rybami.
reagovat - Sobota 24. září 2011 ve 23:21 ® osprey reakce na …
-
Black11> U nás to nakonec skončilo Darwinistickým odchovem – poněkud více vegetace a žádná porodnička. Z každého porodu přežilo malé procento nejlepších. A vzhledem k tomu, že paví očka jsou poměrně krátkověké ryby, tak se to tak nějak akorát vyrovnalo s přirozeným úbytkem.
Dnes už ryby nemám, ale žena chová paví očka ve škole. To je tak stresující prostředí, že se jí ty počty tak tak drží.
reagovat - Sobota 24. září 2011 ve 21:51 ® Black11
-
Ok, a ještě se zeptát, protože jak tak koukám, tak se docela rychle množí, a rychle je slabé slovo. Kam se dá odchovaný potěr prodat ??? Protože zase se mi je nechce po odchování „zlikvidovat“ a rozdávat to nejde donekonečna …
reagovat - Sobota 24. září 2011 ve 21:04 ® osprey
-
Black11> Ti ti potěři nic extra nepotřebujou. Přinejmenším ne paví očka. U mě měly tenhle studený odchov vždycky.
reagovat - Sobota 24. září 2011 ve 20:55 ® Black11 reakce na …
-
Alov> Ok, dneska začala rodit další, jenže nemám kam ji dát, protože v porodničce jsou pořád ty 1. mláďata. Začala rodit te´d večer a zatím co šlo jsem zachránil,ale ne 100%. A rozhodl jsem se, že udělám 2. akvárko pro mladý, páš jich bude čím dál víc. je nutnost, aby v tomto akvárium na dně byl štěrk nebo podobně ??? Je možné aby to bylo čísté akvárko s jednou,dvěma rostlinami, topítkem a filtrem se vzduchováním ?? nebo to pro mladé není přijatelné ? Páč se mi nechce všechno znovu kupovat…myslím další kameny a rostliny… kdyžtak poraď jak to druhé akvo pro mladé založit
reagovat
Díky - Sobota 24. září 2011 v 7:10 ® Nerodia
-
Já mam v nádržích svoje miláčky ( raky) a jednoho trumena ( sumeček americký).Občas se mi tam vyskytnou i další naše ryby ( plotice ,karasy ,hrouzci, atd)ale ty mam na krmení hadů ( ale přežívají u mě i několik měsíců).
reagovat - Pátek 23. září 2011 ve 20:33 ® jajco reakce na …
-
M.BURNES> Taky sem začínal s hrouzkama,v akvariu moc pěkná ryba.Vyzkoušej najít na netu nějaké nenáročné rostliny a zkoušej.Jen ti hrouzci po roce přestali žrát a po měsíci a půl šli do kytek.Zůstali jen slunka a ty mám dodnes a jsou tam i s akvarijníma rybama.
reagovat - Pátek 23. září 2011 v 19:01 ® M.BURNES
-
Ahoj založil jsem akvárko s říčními rybkamy (plotice,hrouzek ,ouklej atp) a marně tápu které rostliny k nim dát poradí někdo??
reagovat - Středa 21. září 2011 v 17:11 ® Beer.Beda reakce na …
-
noba> Jojo, oni tam závojnatky dlouho nebudou.Musím udělat ještě jedno akvárko a půjdou tam.
reagovat - Středa 21. září 2011 ve 14:53 ® Beďa reakce na …
-
Ahoj, pokud nechceš porušit biotopní charakter akvárka, zkus UV lampu. Dokud mi běžela, neměl jsem žádný problém s řasou. Po spálení lampy (protože jsem bordelář a nejsem schopný koupit novou) mi začaly štětičkové řasy bujet. Pak pomohly Crossocheilus siamensis (parmička černopruhá – jednopruhá – siamská). Je to spolehlivé řešení a ten biotop bych asi obětoval.
reagovat - Úterý 20. září 2011 ve 21:48 ® noba reakce na …
-
Alov> uklidnující odpověď
reagovat
doted jsem s řasou neměl
problém, ale pak jsem z časových důvodů zanedbal údržbu a je to
v háji. parmičku nechci páč mám aktuálně v akva akary a kančíky a
chtěl bych alespon trochu zachovat biotop. bude to dlouhý boj, ale snad
vyhraju
- Úterý 20. září 2011 ve 21:44 ® noba reakce na …
-
Beer.Beda> ty jo pěkný, akorát bych určitě vynechal ty závojnatky. V takhle velkým akvárku už bych se dokázal vyřádit
reagovat
fotku svojeho akva posílat nebudu, pač mám aktuálně
odřasovací režim. - Úterý 20. září 2011 ve 21:04 ® Alov reakce na …
-
Black11> To se občas stává. Já mělo vždy na živorodky zvlášt akvárium cca 100 litrů a tam jsem měl z plastového síta udělanou porodničku o velikosti 15×15×25cm. Tam jsem vždy samici hodil a jak porodila, tak mladé propluly sítem a byly v bezpečí a ve volném akváriu. Poté už není třeba žádného přelovování. Samici jsem pak hodil zpět do společenského a byl klid. Jednou za čas jsem odlovil větší mládata a prodal. /spěšnost takové množení je někde kolem 70%.
reagovat - Úterý 20. září 2011 ve 21:00 ® Alov reakce na …
-
noba> Nechci tě zklamat, ale momentálně není nic, co by štětinkovou řasu bezpečně zničilo. Mě už různé aplikace stály tisíce a pořád se vrací. Jediná rada je odstranovat řasu manuálně a pořídit si rybky, které tuto řasu likvidují. Např. Parmička siamská. Ale pouze její růst potlačí a někdy i zastaví, ale nezlikvidují. To fakt nejde. Ale držím palce v tvém boji
reagovat
- Úterý 20. září 2011 ve 20:47 ® Beer.Beda reakce na …
-
noba> Tady ti posílám to moje, foto nic moc ale musí to stačit.
reagovat

- Úterý 20. září 2011 ve 20:34 ® jajco reakce na …
-
noba> To jsou nejaké tablety?Mě bylo zase doporučeno tablety Algostop,jedna aplikace na 200litru vyšla na 200kč,ale nic moc.
reagovat - Úterý 20. září 2011 ve 20:29 ® noba reakce na …
-
jajco> jo o tom proudu už jsem se taky dočetl a omezil. dneska jsem aplikoval protalon 707, hodně ho doporučují. jedna aplikace mě přišla na 300,– tak to snad pomůže.
reagovat - Úterý 20. září 2011 ve 20:09 ® jajco reakce na …
-
noba> Máš v akvariu stále proudnou vodu?Ja mám stejný problém s tou řasou a někde sem četl že to je i proudem.Částečně sem omezil nastavení směru proudu z filtru a zdá se mi že to pomohlo,ale jen minimálně.Omezil sem dost i krmení ryb,aby nebyla bohatá voda na živiny.
reagovat - Úterý 20. září 2011 v 19:12 ® MP-E65mm
-
Black11> Měl jsem malou porodničku, 20×20 a 40 vysokou, zhuba ve prostřed jsem měl umístěný umělohnotný rošt, tam čerstvě narozené rybky propadly, na dně jsem měl větší kamení a tuším Jávský mech aby se mi potěr držel dole. Ztráty minimální, po odrození šla matka zpět a potěr jsem něchal nějakou chvíli proplavat, pak odlovil do školky
reagovat
Jinak pokud si nejsi zcela jistý v jakém čase porodí , přelov matku do
porodnice a dej tam čerstvou vodu (teplota by měla být stejná) vyvolá jí
to předčasný porod. Ale dělěj to pokud asi tušíš , že by to mohla
vyprdnout. Těsně před porodem jí břicho mírně zhranatí. - Úterý 20. září 2011 v 18:31 ® noba
-
měl by někdo tip jak účinně odstranit černou štětičkovou řasu?
reagovat - Pondělí 19. září 2011 ve 22:29 ® Black11 reakce na …
-
Alov> již mi prodila 12 mladých + 3 seřrala a navíc porodila spoustu nedovyvinutých mláďat…
reagovat - Pondělí 19. září 2011 v 10:58 ® Alov
-
Black11> Není to o změnách jak píše výše osprey. U živorodek je plavání nahoru dolů prvním příznakem blížícího se porodu. S přelovením to nemá nic společného. Ryba sice působí nervozně, ale spíše se tím napomahá vyvolání porodu…
reagovat - Pondělí 19. září 2011 v 10:55 ® osprey
-
Black11> Je normální, že ryba nesnáší změny, zvlášť pak ty, co ji omezují.
reagovat