Chytej.cz

Akvaristický koutek necteno

24.4.2008 | zlomiljsemprut | 376.918 zobrazení | 3.587 odpovědí

Akvaristický koutekAhojte, posílejte prosím zde fotky vašich akvárek a rybek v nich! Diskutujme o našich akváriích a předávejme si zkušenosti!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 7. srpna 2011 ve 23:33 ® Black11
Black11

Alov> Dobrá a pro dnešek poslední věc, která mě napadá :-) Jak si psal, že se mi v molitanu po cca 3–4 týdnech vytvoří bakterie, tak po tuto dobu ho vůbec nemám prát nebo jak to ?? A jak to je i s jeho praním v pozdějším stádiu ? A za druhé teď čtu sikuse, jak máš nahoře u molitanového filtru vývod (myslím ten „kloub“ nahoře) tak ten má být pod vodou nebo jak ??? Mám ho daný tak,aby půlka průměru byla pod vodou a zbytek nad vodou, takže půl na půl a na hladině se mi tvoří neustále bubliny a víří se hladina, má to tak být ?? Jo a jak jsem již psal, na noc ho budu vypínat, není to problém ? Lukáš (skwor) psal, že žádný problém s kyslíkem nenastane a tk mu věřím :-) Výhoda je, že tam zatím rybí osazenstvo není,takže není až co tak zkazit.

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 22:50 ® Alov reakce na …
Alov

Black11> V tom počtu to není důležité. Zaleží na tobě, co se ti bude víc líbit :-)

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 21:49 ® Black11 reakce na …
Black11

Alov> Musim uznat že do rybek, které jsi mi napsal asi půjdu. A co se mi z nich líbí je ancík, takže ty koupím rozhodně 2 :-) Nejspíš samce a samičky jesli to půjde…A jen co by jsi zvolil ? Paví očka nebo endlerky ?

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 21:29 ® Alov reakce na …
Alov

Black11> Je to v poho. Jsou to rybky, ktere nemají až tak negativní vliv na kvalitu vody, takže to akvárko by to mělo utáhnout. Ale klidně můžeš počty zredukovat. Např. Ramirezky 1 pár, Zebřičky 5 ks, Paví očka 2+2, Panceřníčky 4 a Ancíka 1 ks. A pak uvidíš :-)

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 21:20 ® Black11 reakce na …
Black11

skwor> akvárko je rozměry 50×30×25

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 21:14 ® skwor reakce na …
skwor

Black11> Vždycky to bylo v tom věžáku nejblíž okraji města (vzadu, vedle květinářství). Ty rybky neposoudím, neumím si představit, jak je to akvárko velký. Každopádně není problém jich koupit tak 12 a pokud se Ti to nebude zdát moc, další můžeš koupit časem, ne?

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 21:11 ® Black11 reakce na …
Black11

skwor> myslim že v rozdělově už neni :-(( A jen dotaz, nijak nechci zpochybňovat Alova, jen mi na to neodpověděl páč tu nebyl, tak teď využiji toho že tu si ty :-) Nezdá se ti cca 25 rybiček moc do takovéhoto akvárka ???

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 21:09 ® skwor reakce na …
skwor

Black11> V pohodě to je tom průchodu na pěší zóně, pak na té hlavní směrem na Kročehlavy a pak byla akvaristika ve věžáku v Rozdělově. Do těch obchodů jsem chodíval.

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 21:05 ® Black11 reakce na …
Black11

skwor> Objížděli jsme všechno a v Jihu a Oáze mi cpali to nejdražší co měli v regálech nebo hotové sety za 5–10 tisíc.

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 20:59 ® skwor reakce na …
skwor

Black11> Na Kladně jsou akvaristiky fajn, tam poradí. Teda ty nový v těch obchodních centrech Oáza a Jih neznám, tam jsem nic nekupoval.

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 20:59 ® Black11
Black11

Když jsem tu vodu počítal bral jsem jen v potaz vodu nad kamínky…takže když to přepočítám i s vodou v kamínkách tak to dělá …nějakých 31,5 l

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 v 18:47 ® Black11 reakce na …
Black11

Alov> Ok, díky za rady, jinak bych tam koupil buhví co, páč v akvarstice ti poradí skoro cokoliv, jen aby prodali… A ještě jeden skromný dotaz není cca 25 rybiček moc na cca 25 litru vody ???

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 v 18:24 ® Alov reakce na …
Alov

Black11> Deštovka je fajn, ale musiš převařovat, přefiltrovaT atd. V obchodě za pár kaček koupíš vše potřebné pro úpravu ph a tvrdosti. Já deštovku kdysi dávno používal na tření neonek. Ale už jsem od toho dávno upustil.
Jinak ty poměry jsem psal tam, kde to má význam (paví očka nebo endlerky a Ramirezky). U mladých zebřiček se to stejně nepozná stejně jako u panceřníčků a ancistrů. Pokud by si kupoval už větší ancistry, tak klidně vem párek. Panceřníčci se třou stejně ve skupinách (1 samice a 2 – 3 samci) a zebřičky třít nebudeš si myslím. Ty jsou jen na oživení horního prostoru v akváriu.

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 v 16:53 ® Black11
Black11

Alov> Super :-) A jesli tě jěště mohu otravovat. Na netu jsem si našel, že abych snížil Ph je dobrá dešťovka, musím ji před použitím převařit ??? a za druhé, když jsi u ryb nepsal poměr mezi pohlavími, tak mam vzít jen jedno pohlaví ? nebo u těch kde jsou 2 ks, tak 1 samec a 1 samička ??

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 v 16:04 ® Alov reakce na …
Alov

Black11> ano

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 14:36 ® Black11 reakce na …
Black11

Alov> Díky za radu, jen dotaz, myslel jsi do toho akvárka všechny co jsi vyjmenoval ?

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 14:32 ® Alov reakce na …
Alov

Black11> Akvošku dělám cca 25 let. Takže i já hodím do placu radu.
Akva 37,5 l je skutečně nic moc. Většina lidí, kteří začínají si myslí, že malé akvarium stačí. Přitom si vůbec neuvedomí, že jestli se staráš o akvarium 40 nebo 150 litrů je úplně fuk. Ba naopak menší nádrže se musí čistit častěji. Hůř se v nich dosahuje ideální biologické rovnováhy, ryby okamžitě reagují zhoršením zdravotního stavu při přítomnosti dusičnanů atd atd.
Ale to už je ted jedno. Akva máš založené. Ze záčatku se ti budu bude lehce přikalovat, než filtrační hmota získá svou schopnost vodu upravovat. Zatím ti bude filtr pouze zachytávat hrubší nečistoty. Zhruba po 3 – 4 týdnech se ve hmotě vytvoří bakterie a voda by měla být čistá. Pokud tedy nebudeš překrmovat nebo pokud nebudeš mít přerybněno.
Co se týče ryb, tak bych to moc nepřeháněl. Už zmiňované živorodky jsou sice fajn v tom směru, že se sami množí, ale na druhou stranu mají neblahý vliv na kvalitu vody, protože jejich extrementy jsou z poloviny plné nestrávené potravy a kazí vodu. Tetrovité ryby jsou taky fajn, ale je lepší, když máš hejno o aspon 8 kusech a víc. Jinak se ryby ani nemusí vybarvit a budou takové divné.
Já bych ti doporučil asi tohle. 6 ks (4+2) paví očka nebo Endlerky,8 ks Danií pruhovaných, 4 ks (2+2) Ramirezek, 2 ks Ancistrů a na dno 4 – 6 ks Panceřničků (odolní jsou Corydoras paleatus nebo Corydoras Sultzei).
Paví očka jsou jasné, Ramirezky jsou mírumilovné malé cichlidky, Dania (zebřičky) obývají prostor pod hladinou, ancistři ti ošefujou řasu a panceřníčci jsou udržbáři dna k nezaplacení.
Níže máš nějaké fota z netu.
P.S: Tu jednu Bettu klidně, ale půjde ti po samcích pavích oček a je jedno, jestli jsou červení nebo černí (osobní zkušenost). Hodně zdaru :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img18029.jpgfoto/forum/2011/th-img18030.jpgfoto/forum/2011/th-img18031.jpgfoto/forum/2011/th-img18032.jpg
Neděle 7. srpna 2011 ve 14:24 ® Black11
Black11

skwor> Tak sem dám pár obrázku focených asi před 5 minutama..jde o včera založené akvo (rostliny postupněpřidaám- jsem limitovaný úsporami) + dnes doma vyrobený odkalovač CDD :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img18025.jpgfoto/forum/2011/th-img18026.jpgfoto/forum/2011/th-img18027.jpgfoto/forum/2011/th-img18028.jpg
Neděle 7. srpna 2011 ve 13:54 ® skwor reakce na …
skwor

Black11> Vím co myslíš, toho se bát nemusíš.

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 13:52 ® Black11 reakce na …
Black11

skwor> Copak o to filtr, toho se nebojím,ale ve filtru je i vzduchovací kámen..tak jesli se rybky neudusí, protože jiný zdroj než ten kámen ve filtru v akvu není.

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 12:59 ® skwor reakce na …
skwor

Black11> Vypínání filtru není problém. S Bettou si moc jistý nejsem, ale asi by tam problém být neměl (ale preventivně nedávej červenou mezi paví očka :-) )

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 12:57 ® Black11 reakce na …
Black11

skwor> Ok,díky. A jak jsem se ptal je možne mezi takovéto osazenstvo (paví očko, endlerka) vložit bettu ??? A ještě jedna věc :-D Můžu na noc vypínat filtrační molitan se vzduchováním nebo by se přes noc udusily ?

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 12:22 ® skwor
skwor

Black11> Neonky (a vlastně vůbec tetry) bych pro začátek nedoporučoval, navíc jim moc nesedí tvrdá voda…

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 ve 12:17 ® Black11 reakce na …
Black11

mekvak> Ok, a co neonky ?? :-) Tato rybky mě okouzlila, ale někde jsem četl, že nemají rády menší nádrže a na jiných stránckách, že naopak jsou do nic vhodné..

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 v 9:12 ® mekvak reakce na …
mekvak

Black11> Vzhledem k velikosti akva bych to osobně viděl na zmiňovaná paví očka (nebo Endlerky), dánia a nějakého ancistruse či pancéřníčky. Pro mečovky se mi tvoje akvárium zdá celkem malé, ale třeba má někdo jinou zkušenost.

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 v 0:00 ® noba reakce na …
noba

Black11> koukal jsem že jsi z okresu kladno. Takže pokud máš tu možnost zajed si na mělník do akvaristiky vivarium kde to je najdeš na netu. A tam mají stovky druhů ryb od pavich oček az po arowanu za 12 000 kus ale hlavně tam tomu prodavači skvěle rozumí a ochotně ti vše vysvětlí a poradí. já jsem z kralup a pokud něco potřebuju tak jedu jedině tam.

reagovat
Sobota 6. srpna 2011 ve 23:44 ® Black11 reakce na …
Black11

osprey> Ok, s něčím podobným jsem počítal a paví očka jsou krásná. A jen teoreticky dalo by se tam dát pár teter ?? A do takovéhoto akvárka dát jednu bojovnici je asi nesmysli že ??

Jo a ještě :-) Kolik rybiček tak maximálně ???

Díky za odpovědi, vím že otázky jsou dost „jednoduché“ a trochu přihlouplé,ale nechci nic podcenit.

reagovat
Sobota 6. srpna 2011 ve 23:02 ® osprey
osprey

Black11> Paví očka, mečovky (co nejméně šlechtěné) – oboje jsou živorodky a množí se poměrně snadno. Taky jim nevadí menší nádrže. Pro zpestření bych tam dal nějakého sumečka nebo čichavce. Tam bych s množením nepočítal. Snaž se to nepřesadit, rozhodně to není nádrž pro desítky ryb. Teplotu bych dal těmhle rybám tak 22 – 24 stupňů.

reagovat
Sobota 6. srpna 2011 ve 20:40 ® Black11
Black11

Ahoj, tak jsem se také rozhodl pro založení nového akva. Měl jsem ho již dříve asi v 8–10 leti, přesně si nepamatuji, ale moc úspěšně to nedopadlo, takže nyní zkouším znovu. původně jsem chtěl nové, ale nakonec padlo na to, které bylo doma, tedy akvárko o objemu 37,5l. Vím, že na začátek je větší lepší ale…

Dnes došlo k jeho založení (vyčištění, umístění, položení výživného substrátu a vzápětí překrytí pískem a kamínky, zapojení techniky, zavodnění a vysazení rostlin ). Teď ho nechám týden odstát.

Vás bych se chtěl zeptat kolik rybiček do takovéhoto akvárka umístit a jaké druhy by byly vhodné ? Chtěl bych alespoň 3 druhy, aby byly různě barevné, aby se popř. dobře rozmnožovali ( chtěl bych zkusit i odchovávat) a hlavně odolné druhy, protože jsem úplný začátečník a máme zde celkem tvrdou vodu.

Díky za rady.

reagovat
Středa 20. července 2011 v 18:04 ® skwor
skwor

Alov> Má kolem sebe mladší generaci :-D Těch 9–10 let mu už možná bude.

reagovat