Chytej.cz

Akvaristický koutek necteno

24.4.2008 | zlomiljsemprut | 376.462 zobrazení | 3.587 odpovědí

Akvaristický koutekAhojte, posílejte prosím zde fotky vašich akvárek a rybek v nich! Diskutujme o našich akváriích a předávejme si zkušenosti!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 13. prosince 2012 v 18:28 ® Alov reakce na …
Alov

noba> Jasně. Proč ne? :-)

reagovat
Čtvrtek 13. prosince 2012 v 18:17 ® kamos007 reakce na …
kamos007

hraji> já neradím to je skopírovaný článek na netu

reagovat
Čtvrtek 13. prosince 2012 v 11:17 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> Chápu.

reagovat
Čtvrtek 13. prosince 2012 v 10:08 ® džigit reakce na …

hraji> hezky řečeno ;-)

reagovat
Čtvrtek 13. prosince 2012 v 9:35 ® hraji reakce na …
hraji

David Havlíček> na net píše kdejaký jouda, dokonce i takový kamos007 má pocit, že už může radit v akvaristice, protože má pocit, že jednou vyléčil nějaký projev parazitálního napadení rybiček. Problém je, že on nepochopil základní věc, dobrý akvarista nikdy nevpustí rybky donesené z obchodu a nebo burzy do svého akvária bez karantény, protože dobrý akvarista ví, že zrovna takto se nejčastěji přenáší nákazy. Tož tak.

reagovat
Čtvrtek 13. prosince 2012 v 1:24 ® noba reakce na …
noba

Alov> filtr v pračce?

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 23:48 ® nnnap
nnnap

šutry můžeš klidně vyvařit. Štěrk by asi taky šel. Ve starém zavařovacím hrnci.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 23:43 ® nnnap reakce na …
nnnap

joscz> jo tak, myslíš štětinovou řasu. Platí furt to samé, jenom samozřejmě se špejlí nepochodíš:-D Tu mi normálně likvidovaly ampulárie. Jedna z věcí, které dosah si netroufám hodnotit je vliv trvale puštěného tvrdého uv v jednotce filtru. Jaký vliv měl na počátku mého boje s větrnými mlýny nevím, ale když ho na několik měsíců vypnu, tak se prd s řasama děje.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 23:34 ® Alov reakce na …
Alov

joscz> Nejlepší sjou jak psal kolega níže mladé kusy. Na 270 L akvárium jich vždy kupuju 6 ks. Jak dorustají k 10 cm, tak už se věnují pouze předkládané potravě, tak je někomu podaruju a koupím další mladé. Dělám to tak už 3 rokem. Preventivně…

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 23:25 ® joscz reakce na …
joscz

koupim parmičku siamskou a jsem zvědavý jak si s tim poradí a kolik mi vyroste 15 cm je dost nato že by se měla chovat v hejnu . jinak tuhle štětinovou řasu mám teprv tři měsíce , nikdy předním jsem ji v akvárku neměl a to mám chovám rybyčky přes třicet let . Díky.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 23:22 ® Alov reakce na …
Alov

nnnap> Hele a ty tu nepoučuju a pakuj do soutěže přáníčko. Buďme soutěživí přece! :-93;

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 23:20 ® Alov reakce na …
Alov

joscz> Ručně. Kameny vydrhnout drátěnkou na nadobí, stejně tak kořeny. Štrk vyměnit a zasažené listy rostlin odstřihnout a vyhodit. Ale nedělejte si iuluze. Pár krát zanedbáte hygienu a dusičnany i s řasou jsou zpět. Je to jako rakovina. Utlumíte ji, zastavíte vývoj, ale kdykoliv se může vrátit…

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 23:15 ® nnnap reakce na …
nnnap

joscz> souhlas s Alovem. Píšeš, že jsi bojoval s rostlinožrouty. Byly to SAE? /parmička černopruhá/ Mladší kousky jdou po řase lépe.

Jinak nechci dookola psát, že nemám s řasama žádné problémy, to znamená, že ta situace se dá zopakovat v každém akváriu. Jediná řasa, kterou jsem zatím cíleně nelikvidoval, je právě ta dlouhovlákná. Nestojí za řeč. Velice dobře se likviduje mechanicky a to i z jávského mechu, například. Namotám na špejli a hotovo.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 23:12 ® joscz reakce na …
joscz

a jak to dostanu z trávy a kamenů ? ta parmička to vyžere ?

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 23:10 ® kamos007 reakce na …
kamos007

hraji> POZOR ! Některé druhy ryb jsou mimořádně citlivé na různá léčiva (sumci, pancéřníčci, krunýřovci, mřenky), i malé dávky léčiva, jiným rybám neškodné, mohou způsobit jejich úhyn (často až po několika týdnech od ukončení léčby), raději použijeme pouze sůl a zvýšíme teplotu vody. Více různých léčiv nekombinujeme, každé léčivo je při předávkování toxické pro ryby i rostliny, proto dodržujeme návody uvedené na obalech !!!

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 22:56 ® kamos007 reakce na …
kamos007

hraji> já myslím že mám, U slabších nákaz přidáme do vody roztok soli (pokud možno bez přísad a bělidel), cca 1 zarovnanou polévkovou lžíci na 30 l vody (odpovídá zhruba koncentraci 0,3 g na 1 l vody). Sůl podporuje u ryb vyšší tvorbu slizu, kožovec má tak stíženou možnost uchycení, a dále sůl působí proti případnému zaplísnění poškozených míst a ploutví. Vyšší koncentrace soli ve vodě vede také ke změně osmotického tlaku, čímž dojde k poškození tenkých buněčných blán parazita a tím k jeho likvidaci. Při silnějších nákazách použijeme dlouhodobé dezinfekční koupele pomocí různých na trhu dostupných léčiv.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 22:53 ® Alov reakce na …
Alov

joscz> U mě pár kousků Parmičky siamské, každý týden výměna 1/3 vody, u výměny vody vyprání filtrů (v automatické pračce, protože jsem lenivec) a za měsíc byla fuč. Žádná chemie a podobné hovadiny…

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 22:48 ® joscz reakce na …
joscz

snížit světlo ,tři druhy tablet sůl , žraví rybky , časté měnění vody , snížení teploty , co kdo poradil a ta řasa je jak nezmer .

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 22:41 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> ale jo. Neříkám, že knihy jsou špatné. Rozhodně ale nejsou zárukou stoprocentní pravdy a druhý den vydání jsou už staré. Týden po vydání knihy se třeba tady na netu v diskuzi může objevit daleko větší moudro.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 22:35 ® nnnap reakce na …
nnnap

joscz> zdravím vás. Co všechno jste zkoušel? Ať se tu nevypisujem zbytečně?

Jinak, jiří, jestli chceš, tak si tu odpověď vem. Taky nemusím mít všechno.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 22:03 ® hraji reakce na …
hraji

kamos007> měl bys vědět, že sůl není lék, sůl může potlačit vnější projevy nějakého onemocnění, může v některých případech i zahubit některé citlivé cizopasníky a nebo původce chorob, ale lék to není. Pokud to byla krupička, tak asi nemáš ještě vyhráno.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 22:01 ® hraji
hraji

David Havlíček> Davide, mám akvária od roku 1973, kromě vojny nepřetržitě. V roce 1973 nebyl žádný internet, a i dnes, když potřebuji něco skutečně odborného, hledám to v knize od vynikajícího německého autora (v němčině), protože takové informace o chovu ryb se na internetu nenajdou. A stavět na jednom možná chybném údaji teorii o tom, že knihy jsou špatné, je taky špatné. Ostatně, když je v knize napsáno, že cejnek malý dorůstá 38,5 cm, není vyloučeno, že dorůstá i 40 či 48 cm.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 21:47 ® joscz
joscz

Zdravím Mám problém s dlouhou , taky se jí říká urputná řasa už nevím jak se jí zbavit ,zkoušel jsem snad vše , za jakoukoli radu budu rád.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 21:25 ® nnnap reakce na …
nnnap

kamos007> Moc prostoru stejnak nemáš, tak jestli to s tím jedním vyjde, bude dobře. Když ho udržíš, dá ti to víc jak moře knížek.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 ve 21:11 ® kamos007 reakce na …
kamos007

nnnap> no 2 přežily masakr, ale jedno se nějak stratilo takže mám už jen jedno

reagovat
Středa 12. prosince 2012 v 19:39 ® nnnap reakce na …
nnnap

kamos007> téměř :-D , pán je komik:-D . Jinak je úplně běžné, že se na rybkách, po přesunu do jiného prostředí, projeví kde co. Oni nežijí v dokonalé čistotě našich záchodových mís plných brefu a sav. Naštěstí. Tyto bacily čekaj na svou příležitost a stres, poškození slizu při přelovování rybek síťkou jsou přesně ty dobré vstupní brány. Pokud nebudeš krmit živou, tak asi se solí přežiješ.

Co miminka?

reagovat
Středa 12. prosince 2012 v 19:09 ® kamos007
kamos007

Rybka už je úplně v pohodě :-) , takže doporučují sůl a je to téměř zadarmo.

reagovat
Středa 12. prosince 2012 v 18:32 ® Luccini reakce na …

David Havlíček> no tak aspoň nějaký smysl měla:)

reagovat
Středa 12. prosince 2012 v 18:23 ® HaD reakce na …
HaD

Luccini> no tohle byla opravdu knížka tak na podložení skříně :-)

reagovat
Středa 12. prosince 2012 v 18:02 ® Luccini

David Havlíček> Ono je to všechno slovíčkaření, když napíšu, že může dorůst délky až 38,5cm pak je to nesmysl, ale pokud napíšu, že průměrně dorůstá 38,5cm můžou to být vědecky ověřená fakta. Nevím o jakou knihu se jedná ani jak to bylo napsáno, ale vím, že často lidé vidí to co chtějí a nejsou pozorní, smaozřejmě včetně mě:) A často je chyba v tom, že třeba autor je sice odborníkem, ale jeho vyjadřovací schopnosti jsou prachmizerné.

reagovat