Chytej.cz

Pouštíte velké ryby ?!? necteno

31.8.2007 | Pepa Kreidl | 8.282 zobrazení | 67 odpovědí

Už dlouho jsem přemýšlel,zda má nějaký smysl pouštět velké ryby,například u nás se smí kapr brát od 45 cm do 60 cm,protože místní zastupitelstvo si myslí,že kapr nad 60 cm se vytře,ale jakou mají malí kapřící šanci přežít,když jsou zde okouni a štiky ?Proto sem napište své názory,zda si myslíte zda by se trofejní a velké úlovky měli pouštět,nebo by měli být ponechány.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Sobota 8. září 2007 v 11:29 @ ???

Osobně si myslim ze by se velke ryby meli poustet us jen proto,ze jsou to unikaty a muzete je chytit znova a prozit ten stejny zazitek,jako kdyz jste ho tahali

reagovat
Čtvrtek 6. září 2007 v 9:23 ® Vichrzhor reakce na …
Vichrzhor

HaD: To neňy dysgrymynace! Dysgrymynace by bila, gdiby se nesměl od vody odnést Ščuka, zatymco Lakatoš, Horváth a Grundza áno!!! :-)

reagovat
Středa 5. září 2007 ve 23:33 ® HaD reakce na …
HaD

rarach: to je rasová diskriminace!

reagovat
Středa 5. září 2007 ve 22:40 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

rarach: Což o to, že to řekl i Semeniuk, ale je to i v K70!!!!

czudko: Čti pořádně, nikdo se nečertil, šlo jen o to, kde jsi vzal tenhle názor. Holt je vidět že Semeniuk je jen polobůh a K70 blábol.

reagovat
Středa 5. září 2007 ve 21:40 ® Vichrzhor reakce na …
Vichrzhor

rarach: hlavně ať to s Tebou nepraští :-) Tloušti jsou super, ne? Já jich minulej tejden chytil asi 30 za vycházku – a nejlepší na tom bylo, že to byl jedinej druh ryb, který jsem ulovil…bylo to poněkud stereotypní :-)

reagovat
Středa 5. září 2007 v 15:13 ® rarach

Slova z úst předsedy ČRS prof. SEMENIUKA, jsou pravda pravdoucí, přesto vlak nejede + basta a mudlerka a tak podobně. Ježiš, jak já nenávidím kapry a tlouště.

reagovat
Středa 5. září 2007 ve 14:43 ® Czudko reakce na …
Czudko

Pupak → Ano, i kapr napr. 60 muze byt hubeny, ale i tlusty, tucny. A ja osobne maso plne tuku nebrat :-)) ) Tohle vse je opravdu vec postoje… nikoliv tema na spekulaci.

reagovat
Středa 5. září 2007 ve 13:18 ® pupak reakce na …

Czudko – kapr 70 z ciste a nebahnite vody je ryba velmi kvalitni a jeji maso je vhodne ke konzumaci, nepodlehej zamernym a ucelovym lzim a polopravdam. Naopak kapr z bahnaku se neda zrat ani kdyz ma 50.

reagovat
Středa 5. září 2007 ve 12:39 ® Czudko
Czudko

BOBO and ALL → Nevim nad cim se tu tak certite. Jen jsem napsal nazor. Ostatne o tom je diskuse. Kde jsem to vzal? Jsou to slova z ust predsedy CRS prof. SEMENIUKA. Podstatou toho co jsem psal bylo, ze napr.kapr nad 70 je stejne ryba ke konzumaci „nevhodna“. Ostatne o to co jsem psal se i opira petice K70, kterou se snazi prosadit na vodach celeho CRS.
Omlouvam se, ze jsem tak dlouho nereagoval, ale mel jsem pracovni fofr. Podotykam kolegove… toto je jen diskuse… tak to proboha tak berte.

reagovat
Úterý 4. září 2007 ve 22:38 ® Cottus reakce na …

Sander: dík, . Já zkoušel zfilmovat i tření kapra…byla to nádherná podívaná,ale příliš zakalená… :-)) Jinak ,kdo viděl jikernačku (míra+60%) ve tření…ten ji bude spíš chránit ,než masit…(navíc není kulinářsky nic -moc)…
A to nemluvím o sportovním zážitku při zdolávání takové ryby!! Takže pouštím,už jen za náhodu ,že se dožily tak úctyhodné velikosti.

reagovat
Úterý 4. září 2007 v 16:40 ® Sander
Sander

Prichy > je moc různých druhů ryb, s nimi různé zákonnitosti atd., a co se průměrně odborných článků týče, byl by to běh na dlouhou trať. Fotky z líhně nejsou zrovna tím pravým ořechovým, umělé vytírání nemá s přírodou moc co dočinění, ale co se teorie týče, bylo by to asi první téma, do kterého bych se opravdu „položil“. Viz plánovaný dokument Cottuse o potočákovi – od vylíhnutí po dospělce. Takové zpracování alespoň u našich hlavních druhů bych velice ocenil.

reagovat
Úterý 4. září 2007 v 16:27 ® Prichy
Prichy

Je zajimave, jak malo clanku je na rybarskych serverech o vytirani ryb a jinych temat, ktera by napr. popisovali souvisejici faunu a floru kolem nasich vod.

Jak a co se vytira by mohli byt dobre clanky no ne? Kdo se hlasi :-) a ma tu moznost udelat par fotek si klipiku z lihne ci podobne :-) ?

reagovat
Úterý 4. září 2007 v 15:19 ® harpunar

Moje filozofie zní-Co sežereš,příště nechytneš-velká,nebo malá,je to fuk.Za rok si vezmu tak do 15-ti ryb a to jsem u vody cca stopadesátkrát ročně.Mi je na zvracení s rekordmanů,kteří verzmou 300kg ryb ročně a ještě se tím píčusové chlubí.Amen

reagovat
Úterý 4. září 2007 v 15:06 ® Skalenejřízek
Skalenejřízek

Sem tu novej.Chytám jen dravce a lososovité,mám kamaráda hospodáře(UPA3,4),vy­tírají zde PO-jako gen ryby požívají pstruhy ve velikostech 40–50cm.Prý jsou v teto velikosti nejproduktivněj­ší.Jinak si od vody odnesu jen candáta štiku nebo pstruha a rozhodně si myslím,že třeba štika 120cm by se neměla pouštět pač zlikviduje všechny ostatní štiky v okolí a krom té jedné je tam hovno.

reagovat
Úterý 4. září 2007 ve 13:01 ® wogar
wogar

Asi patříš k těm lidem co by sežrali všechno co plave a pak nadáva že nikde nejsou ryby.Co budou říkat ti po nás že jsme jim všechno vychytali.

reagovat
Úterý 4. září 2007 v 8:28 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Robur: Zkus si přečíst tu ságu co jsem napsal níže, opravdu nelze velmi jednoduše říct, že velká ryba je pro reprodukci lepší než malá (a stejně i naopak) – záleží na konkrétních podmínkách. Stejně bych reagoval i v opačném případě. Prostě mne tenhle amatérismus štve, plácnout něco jako hotovou věc bez podkladů.

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 23:43 ® Salmo1 reakce na …

Už jenom pojem GENErační ryba dává alespoň tušit o co tu jde.Zachovává kvalitní gen.potencionál druhu.Jak říkával starý pan hospodář"Velký lidi maj velký děti a velký ryby maj taky velký děti. Prostě se jim daří a jsou úspěšnější.

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 23:19 ® Robur
Robur

Bpbo, promiň, ale já tedy tvoji poznámku na Czudka z 21:54 chápu selským rozumem stejně jak Jiris. To je jak kdybych nějakou rybu označil jako matečnou, a někdo se zeptal, kde jsem to sebral. No tak buď se to dáv vědecky zdokumentovat nebo se to celkem logicky prohlásí za fakt, se kterým se dál pracuje, a toto je dle mého tento případ. Přece nečekáte, že výsledkem debaty u přeplněné jikrnačky či stříkajícího mlíčňáks bude odhození ryby a hledání nějaké více vhodné, asi menší a splasklejší. Naopak, já toto hledám u velké ryby.

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 23:09 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

jiris: Člověče!! Prober se, já nespekuluji! Já položil jednu otázku, která měla osvětlit ničím nepodložený názor!

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 23:07 ® jiris
jiris

BoBo – a o tom to je, oba o tom vime houby. Jsou to akorat spekulace. Zeptam se jednoho chovatele az bude online :-)

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 23:00 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Jiris: Vyjádřím – Položil jsem otázku a čekám na odpověď. Jinak naše společné kecy nemají s otázkou nic společného.

Ale aby měla Tvoje výslechová :-) dušička pokoj:

  1. V této otázce neodpověděl nikdo, kdo by opravdu něco věděl o výtěru a biologii ryb. Proto se czudka ptám jak na to přišel.
  2. Co to je malá a velká ryba?
  3. Na jakém revíru?

Napiš mi, kde konkrétně jsem řekl, nebo napsal, že se „velká“ ryba vytírá hůř než „malá“ ryba. To mi akorát cpeš do úst Ty. Prostě jsi se rozhodl, že si to myslím a basta, musíš to přeci vědět líp než já. Sorry, ale nepředjímej moje myšlení, já to zvládnu sám a možná i lépe.

Jinak co se týče výtěru tebou zmíněných kategorií – žádná věc není tak jednoduchá a tím pádem ani výtěr. Osobně o tom vím prd a mohu jen vycházet z informací odborníků. Ti by i Tobě řekli, že žádná obecná formulka neexistuje. Záleží na druhu ryby, na pohlaví, na velikosti a úživnosti vody.

Nemám znalosti na to, abych tvrdil, že a) nebo b) je správně a i z toho důvodu jsem svůj názor nevyjádřil, ono to ani bez bližších informací ani nejde. Proto Tě prosím, nesnaž se mi do budoucna vnucovat něco, co jsem neřekl a na základě těchto fiktivních „vyjádření“ mne mačkat do kouta. Díky

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 22:45 ® jiris
jiris

Czudko: „+ se lepe vytiraji a tudiz prinasi dalsi moznosti lepsiho zarybneni“ – To jsi sebral kde?

Takze se k tomu nevyjadris?

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 22:32 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

jiris: Opět mi něco podsouváš. Já se nevykrucuji, já se jen zeptal. Nauč se základy komunikace ;-)

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 20:59 ® regulus reakce na …
regulus

JIRIS – aby ti BOBO nevytřel zrak -:)))))))))

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 20:51 ® jiris
jiris

Bobo – ok, tak se uz nevykrucuj a rekni svuj nazor. Jaky je rozdil ve vyteru u malych a velkych ryb?

reagovat
Pondělí 3. září 2007 v 16:15 ® Robur
Robur

no k tomu rozdávání, je třeba mít vůli. Ale opravdu jde říci, že rybu kterou Vám dám si už podruhé nechytnu. A lidi to vezmou. Nebo je pak milosrdná lež, že nebyla po ruce igelitka.

reagovat
Pondělí 3. září 2007 v 15:39 ® tomchamik
tomchamik

Taky pouštím skoro všechny ryby co chytím,a znám ten postup co píše HaD.Dříve bývalo co na háčku to do sáčku,ono taky těch úlovků nebylo tolik jako teď.Pochytal jsem nějaké ty zkušenosti a najednou to šlo lépe.Byla doba kdy jsem už neměl kapra komu dát,sám ryby nejím a rodiče už to nechtěli a tak jsem začal pouštět.Bez keců,je to krásný pocit dát rybě svobodu.
V dobách minulých jsem se snažil o trofejní hlavu na chalupu na zeď a pak mě z tohoto plánu dostal sumec 169 ze Slap,zdolán na nafukovacím člunu po šíleném boji kdy jsem si ještě prosekl vrchním trojhákem největší komoru.Opravdu vyflusanej,mokrej jsem ho vyvlekl na břeh a najednou to nešlo zabít,a nejde to dodnes. Za tuto sezony jsem chytil možná 30 kaprů a nějaké ty ryby okolo a svezl jsem dom jen 4 úhoře a 3 kapry. Nikomu nenutím pouštět,je to věc každého,ale já mám klid od kuchání(jsem taky línej a rybu chce každej už naporcovanou)a mám dobrej pocit z vycházky k vodě. Taky mám o kousek větší šanci chytit tu samou rybu co mi udělala na prutu radost znovu a to se nestane když ji vezmu dom.

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 13:44 ® HaD reakce na …
HaD

jo, kuchání mě tako otravuje a mnohdy je to důvod, že si nevezmu ani tu „výjimečnou“ rybu :-D Jsem lenoch…

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 13:39 ® Robur
Robur

Hade, pod to se podepisuji a navíc člověk to musí kuchat a ještě smrdí, případně si zasviní si dvůr či kuchyň. Ale taková čerstvá rybiška, hm, mlask…

reagovat
Pondělí 3. září 2007 ve 13:38 ® HaD
HaD

Osobně jsem kdysi sejmul všechno, co jsem chytil. A přál sem si chytit velkýho sumce jen proto, abych mu mohl uříznout hlavu a mít ji pak na zdi. A ani mě nenapadlo, že to jde jinak. Všichni v mém okolí se tak chovali, tak proč bych měl být jinej, když jsem to vlastně ani nevěděl… Že se dá ryba v konzumní velikosti (mírová) i pustit.

No pak se něco změnilo. Ani nevím, kdy a co přesně. Bylo to ale myslím krátce poté, kdy mě TR „ukecal“, abych začal o chytání psát do Kajmana…

A jak je to dnes? Pouštím velké ryby, pouštím malé ryby. Někdy si rybu vezmu. Ale většinou ne. Spíše se poslední dobou kloním k tomu, ryby pouštět. A hrozně mě těší, když mi třeba kamarád řekne, že na základě mých rad chytil sumce a pak ho pustil a dodá, že to byl neskutečněj pocit (ne ulovení, ale právě to puštění). A tohle zážívám na rybách rád. Ten pocit, kdy ryba odplouvá a já se cítím jako vítěz. V poslední nemám moc času, tak chodím jen s lehkou vláčkou na tlouště a samozřejmě taky všechny pouštím. A taky vždycky vím, že tam jsou a čekají na mne, až je zase chytím. A tak si většinou krásně zachytám. Kdybych je kiloval, chytl bych taky jednoho krásného dne úplný hovno a k tomu se dopracovat nechci.

K tématu, zda pouštět velké a malé zabíjet, či obráceně, bych řekl, že na každém směru se dají najít mouchy a věcné důvody proč to dělat, nebo naopak nedělat. Ale pokud ponechám ty věcné důvody stranou, tak musím logicky dojít k tomu, že velká ryba si zaslouží úctu už jen proto, že je mnohdy stejně stará jako rybář a v boji o život dokázala do okamžiku ulovení vždy vyhrát, nebo již byla vícekrát rybářem puštěna. Tak proč zrovinka teď, po mnoha letech soubojů a výher jí nyní vynést ortel smrti jen kvůli masu pochybné kvality??? Není lepší si ho za pár desítek korun koupit v rybárně?

A samozřejmě je důvodem i to, že máme vysokou šanci opět velkou rybu ulovit. Pokud z revíru zmizí, šance se vždy sníží.

Nikoho nepřesvědčuji, nepřemlouvám, aby ryby pouštěl. Přemlouvám ale k zamyšlení. Třeba k tomu názoru taky dojde… A když ne? OK, každý máme právo volby…

PS: Je jasné, že u určitých ryb je jistá velikost už životní konečnou a ryba už má svou pouť životem skoro u konce, ale o výjimkách myslím tato debata není.

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1